Εκεί όπου έχουν ήδη… Χριστούγεννα

Εκεί όπου έχουν ήδη… Χριστούγεννα

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επισκεπτόμαστε τις πιο όμορφες υπαίθριες αγορές στην Ευρώπη για να μπούμε στο κλίμα των εορτών.

Πράγα / Τσεχία

Από 28 Νοεμβρίου 2015 έως 6 Ιανουαρίου 2016

Μπορεί αλλού να «γεννήθηκαν» τα Χριστούγεννα όπως τα γιορτάζουμε σήμερα και αλλού να βρίσκονται οι μεγαλύτερες και εντυπωσιακότερες γιορτινές αγορές της Ευρώπης, η Πράγα όμως δεν πάει πίσω. Το παραμυθένιο και πολύ τουριστικό κέντρο της τσεχικής πρωτεύουσας αναμένεται να «φορέσει» την αστραφτερή στολή του στις 28 Νοεμβρίου και μέχρι τις 6 Ιανουαρίου θα υποδέχεται κατοίκους και επισκέπτες στους ξύλινους πάγκους που θα στηθούν τόσο στην κεντρική πλατεία της Παλιάς Πόλης όσο και στην αντίστοιχη της Νέας Πόλης, σε πολύ κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Δύο χριστουγεννιάτικες αγορές, λοιπόν, σημαίνουν πολυάριθμους πάγκους με καλαίσθητα ξύλινα στολίδια, αναμνηστικά και παιχνίδια, και άλλους τόσους με λιχουδιές που καταπολεμούν το τσουχτερό κρύο, όπως ζεστό κρασί με μπαχάρια, τσεχικές μπίρες και ζεστά γλυκά ψωμάκια με ζάχαρη (Trdelnik). Must οι φωτογραφίες μικρών και μεγάλων πλάι στην τεράστια φάτνη της Παλιάς Πόλης, ενώ αξίζει να αναζητήσετε και το πρόγραμμα με τις μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις που πλαισιώνουν το γιορτινό κλίμα.

Νυρεμβέργη / ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Από 27 Νοεμβρίου έως 24 Δεκεμβρίου 2015

Αγορές παντού σε όλη τη χώρα, σε κάθε πόλη και σε κάθε πλατεία είναι η εικόνα που μας έρχεται από τη Γερμανία τον Δεκέμβριο. Κατά κανόνα, η γραφική Νυρεμβέργη (140 χλμ. βόρεια του Μονάχου) διοργανώνει τη μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη αγορά ολόκληρης της Ευρώπης. Αυτό σημαίνει ότι, για να τη γυρίσετε ολόκληρη, θα πρέπει να την επισκεφθείτε πάνω από μία φορά. Αλλωστε, ποιος μπορεί να αντισταθεί στο ζεστό κρασί, στα λουκάνικα και τα μπισκότα τζίντζερμπρεντ, που θεωρούνται και τοπική σπεσιαλιτέ;

Μπέρμιγχαμ / ΑΓΓΛΙΑ

Εως 22 Δεκεμβρίου 2015

Αλλη μία πόλη που δεν την προτιμά  εύκολα κανείς για τουρισμό, εκτός και αν είναι φανατικός αναγνώστης του Βρετανού λογοτέχνη Τζόναθαν Κόου (που έλκει την καταγωγή του από το Μπέρμιγχαμ και συχνά εμπνέεται από αυτό) ή αν θέλει να νιώσει τα Χριστούγεννα με τον γερμανικό όμως τρόπο. Η αγορά ονομάζεται «Frankfurt Christmas Market» και πραγματοποιείται στη Victoria Square ήδη από τις 12 Νοεμβρίου. Με περισσότερους από 180 πάγκους, θεωρείται η μεγαλύτερη υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά της χώρας, ενώ αξίζει να την επισκεφθεί κανείς για όλες αυτές τις γερμανικές λιχουδιές που προσφέρει: πρέτσελ, σνίτσελ, λουκάνικα, σκορδόψωμα, ζεστό κρασί, μηλίτη ή σοκολάτα και ασφαλώς πολλές μπίρες, weiss και μη. Αλλες δύο πόλεις που έχουν φημισμένες χριστουγεννιάτικες αγορές στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι η Γλασκώβη στη Σκωτία και το Μάντσεστερ στον αγγλικό Βορρά.

Βουδαπέστη / ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Εως 6 Ιανουαρίου 2016

Στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας ήδη γιορτάζουν, καθώς από τις 12 Νοεμβρίου έχουν στηθεί στην πλατεία Vorosmarty περισσότερα από 100 ξύλινα περίπτερα. Εδώ δεν θα έρθετε τόσο για να αγοράσετε στολίδια για το δέντρο και παιχνιδάκια, αλλά πολύ περισσότερο για παραδοσιακά γούνινα καπέλα και γάντια, αλλά και για όλες τις τοπικές λιχουδιές που θα σας τραβήξουν το βλέμμα και θα σας πάρουν… τη μύτη: από χειροποίητες σοκολάτες και κεκάκια με μέλι ή κανέλα μέχρι την ουγγαρέζικη εκδοχή της πίτσας με μπέικον, κρεμμύδι και κρέμα. Και, ασφαλώς, πολλά λουκάνικα.

Στρασβούργο / ΓΑΛΛΙΑ

Από 27 Νοεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2015

Αν υπάρχει κάποια εποχή του χρόνου που πρέπει να έρθει κανείς στην πρωτεύουσα της Αλσατίας στα βορειοανατολικά της Γαλλίας (αν δεν εργάζεται για την Ευρωπαϊκή Ενωση), αυτή είναι τα Χριστούγεννα. Ο λόγος; Γιατί εδώ βρίσκεται η παλαιότερη χριστουγεννιάτικη αγορά της Γαλλίας και μία από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης. Το Christkindelsmärik στήνεται πολλούς αιώνες τώρα (από το 1570) στην πλατεία του επιβλητικού Καθεδρικού της πόλης και στους πάγκους του θα βρείτε παραδοσιακά δώρα, στολίδια και παιχνίδια, αλλά, το κυριότερο, ένα σωρό νόστιμες «εορταστικές» (και όχι μόνο) λιχουδιές: από ψωμάκια με μέλι και μπαχαρικά μέχρι κουλουρόψωμα, μπρέτσελ και μεγάλα μπριός με σταφίδα και αμύγδαλα. Απολαύστε τα με ένα κιρς (απόσταγμα κερασιού) ή ζεστό κρασί στο χέρι!

Δρέσδη / ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Από 27 Νοεμβρίου έως 24 Δεκεμβρίου 2015

Είναι από τις εντυπωσιακότερες αγορές της Γερμανίας. Οχι άδικα. Στήνεται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της πόλης, έχει ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και είναι παράδεισος για όλους, αλλά πρωτίστως για παιδιά! Καρουζέλ και ρόδες κινούνται ασταμάτητα, χριστουγεννιάτικα τραγούδια συνοδεύουν κάθε στιγμή και οι πάγκοι ξεχειλίζουν από δώρα, καλούδια και τις γνωστές και μη εξαιρετέες λιχουδιές. Είναι επίσης η παλαιότερη της χώρας, καθώς φέτος διοργανώνεται για 581η φορά!

Σάλτσμπουργκ / ΑΥΣΤΡΙΑ

Από 19 Νοεμβρίου έως 26 Δεκεμβρίου 2015

Ο δεύτερος πιο τουριστικός προορισμός της Αυστρίας υποδέχεται τα Χριστούγεννα με τη μεγαλοπρέπεια που… απαιτούν κάτοικοι και επισκέπτες, ήτοι με μια μεγάλη υπαίθρια αγορά στην ιστορική πλατεία του Καθεδρικού. Καλαίσθητα χειροποίητα αντικείμενα, όμορφα στολίδια, χριστουγεννιάτικα μπισκότα και ζεστό κρασί τέρπουν τους ουρανίσκους, ενώ οι χορωδίες της πόλης παίζουν εορταστικές και όχι μόνο μουσικές. Αναζητήστε το πρόγραμμα των συναυλιών – είναι αυτό που κάνει ετούτη την αγορά να ξεχωρίζει ανάμεσα στις άλλες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή