Ρώμη: Η τέλεια ομορφιά της Αιώνιας Πόλης

Ρώμη: Η τέλεια ομορφιά της Αιώνιας Πόλης

8' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

City break στην ιταλική πρωτεύουσα, την οποία δεν χορταίνουμε να επισκεπτόμαστε ξανά και ξανά.

Τίβερης ποταμός, αρχαίος, με όλη του τη γαλήνια μεγαλοπρέπεια, κυλά αργά ανάμεσα από μνημεία ανθρώπινου μεγαλείου. Από τη μια πλευρά ο επιβλητικός Καθεδρικός του Αγίου Πέτρου, με τη μεγάλη κυκλική πλατεία στοιχισμένη από κίονες, και από την άλλη το Κολοσσαίο, που ορθώνεται στιβαρό, εντυπωσιακό, «μετρώντας» με τη σκιά του την αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά. Δύο σύμβολα διαφορετικών εποχών, που ανήκουν όμως στην ίδια πόλη. Την πόλη που περιμένει κάθε ταξιδιώτη, σαν ένας μαγικός λαβύρινθος ένδοξου παρελθόντος, να την εξερευνήσει σε ένα παρόν πολύχρωμο, γευστικό, με μεθυστικά αρώματα και εικόνες μοναδικής ομορφιάς. Η Ρώμη, η Αιώνια Πόλη, όπως οι ίδιοι κάτοικοί της τη λένε, δεν ανήκει σε αυτούς, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο που την κατακλύζει ολοχρονίς.

Η Roma Antica, ήτοι το ιστορικό κέντρο, είναι στην πραγματικότητα το πεδίο μιας απολαυστικής εξερεύνησης η οποία -εν προκειμένω- ξεκινάει από τη Via Nazionale, που, αν και πολύ κεντρική, με μαγαζιά και ξενοδοχεία, δεν ανήκει στον «σκληρό» τουριστικό πυρήνα και προσφέρει πιο προσιτές τιμές σε όλα.

Περπατώντας μέχρι τη μία άκρη της Via Nazionale, θα βρεις την Πιάτσα ντε λα Ρεπούμπλικα και την ομώνυμη στάση μετρό, όπου πληρώνοντας 1,50 ευρώ θα μπορέσεις να μετακινηθείς άνετα στην πόλη, ενώ στην άλλη άκρη της θα βρεθείς στην καρδιά της αρχαίας ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, στη Ρωμαϊκή Αγορά, με την καλοδιατηρημένη Αγορά του Τραϊανού, και σε απόσταση αναπνοής στην Πιάτσα Βενέτσια και στο επιβλητικό, «ιερό» για τους Ιταλούς, Εθνικό Μνημείο της Πατρίδας, γνωστό και ως Βιτοριάνο. Πολύ κοντά, επίσης, στη Via Nazionale βρίσκεται η διάσημη Φοντάνα ντι Τρέβι, η οποία, έχοντας πρόσφατα ανακαινιστεί, αστράφτει κατάλευκη κάτω από τον ρωμαϊκό ήλιο. Η καλύτερη ώρα για να την επισκεφτείς όμως είναι πιο αργά, το βράδυ, όταν, φωτισμένη και περιτριγυρισμένη από ερωτευμένα ζευγάρια, δέχεται στην υγρή αγκαλιά της νομίσματα γεμάτα όνειρα και ευχές. Εκεί κοντά κρύβεται ένας μυστικός «ναός» της ιταλικής γαστρονομίας, η «La Proschiuteria» (Via della Panetteria 34Α), όπου σε ένα μικρό στενάκι θα απολαύσεις τα εξαιρετικά τυριά και αλλαντικά της περιοχής Lazzio αλλά και όλης της Ιταλίας, από το προσούτο της Πάρμα μέχρι το σαλάμι του Μιλάνου, συνοδεία ενός ωραίου ιταλικού κρασιού.   

Για να μπορέσεις πραγματικά να νιώσεις το μεγαλείο και την επιβλητική ομορφιά αυτής της πόλης, πρέπει να περπατήσεις. Πολύ. Μπορείς να φτάσεις σε όλα τα σημαντικά σημεία με τα πόδια – και κάθε διαφορετική στροφή είναι βέβαιο ότι αποκαλύπτει ένα νέο μυστικό. Ενας ωραίος περίπατος είναι να ξεκινήσεις από το Βιτοριάνο, όπου μπορείς να βγάλεις όμορφες φωτογραφίες σε αυτό το πάλλευκο εντυπωσιακό μνημείο αφιερωμένο στην ενοποίηση της Ιταλίας, προσέχοντας όμως τη συμπεριφορά σου, αφού οι φύλακες αυτού του χώρου είναι ιδιαίτερα νευρικοί και σφυρίζουν ακόμη και αν θελήσεις να ξαποστάσεις στα σκαλοπάτια του! Υστερα θα περάσεις απέναντι, στην Πιάτσα Βενέτσια, για έναν γρήγορο εσπρέσο, αλλά και γιατί από εδώ ξεκινά τόσο η Via del Corso, ο μακρύτερος δρόμος του ιστορικού κέντρου, όσο και ο αρχαίος αυτοκρατορικός δρόμος (Via dei Fori Imperiali), που θα σε φέρει στο Κολοσσαίο. Ακολουθώντας τον αυτοκρατορικό δρόμο, ουσιαστικά ξεκινάς μια εικονική περιήγηση στην αρχαία Ρώμη, με αφετηρία τη Στήλη του Αδριανού και στο τέρμα το Κολοσσαίο να φαίνεται από μακριά αψηφώντας την ανθρώπινη κλίμακα.

Οταν φτάσεις στο Κολοσσαίο, η ουρά θα είναι, ως συνήθως, αρκετά μεγάλη, αλλά μπορείς να εκμεταλλευτείς το χρόνο για να κάνεις το γύρο του μνημείου, ανακαλύπτοντας ίσως στην πορεία κάποια γωνιά του που δεν έχει φωτογραφηθεί ακόμη. Αδύνατον. Πρόσεξε όμως δίπλα σου και την Πύλη του Κωνσταντίνου και απέναντι το «Ναό της Αφροδίτης και της Ρώμης», ένα όμορφο σύμπλεγμα μνημείων που η φήμη του Κολοσσαίου έχει σκεπάσει.   

Οταν πια γεμίσεις το μυαλό σου με σκηνές μονομάχων, μπορείς, παίρνοντας το μετρό, άμεσα να φτάσεις στο γαλήνιο Πάρκο της Βίλα Μποργκέσε και έπειτα στα διάσημα σκαλιά της Πιάτσα ντι Σπάνια. Το πάρκο προσφέρεται για θαυμάσιες βόλτες ακόμη και με ποδήλατο, ενώ μικρά υπαίθρια καφέ υπάρχουν διάσπαρτα, ιδιαίτερα δίπλα στη μικρή λίμνη του. Στην Πιάτσα ντι Σπάνια, πέρα από το πολύβουο χαρούμενο πλήθος τόσο στα σκαλοπάτια της όσο και γύρω από το μικρό σιντριβάνι στο κέντρο της σε σχήμα βάρκας (το πιο διάσημο σημείο ραντεβού στη Ρώμη), θα μπορέσεις να επιδοθείς και σε ένα μαραθώνιο αγορών, καθώς οι επιλογές είναι πολλές και για όλες τις τσέπες. Στην περίφημη  Via dei Condotti συγκεντρώνονται όλοι οι ιταλικοί και όχι μόνο οίκοι υψηλής ραπτικής, ενώ στην παρακείμενη Via del Corso τα καταστήματα απευθύνονται στους περισσότερους καταναλωτές.

Κοντά στην Ντελ Κόρσο και μέσα στα λαβυρινθώδη στενά της θα βρεις την πανέμορφη Πιάτσα Ναβόνε, όπου θα πιεις τον καλύτερο καφέ και θα απολαύσεις ένα από τα πιο όμορφα γεύματα. Εδώ κοντά, το καφέ «Sant Eustachio» (Piazza di Sant’Eustachio 82, www.santeustachioilcaffe.it) είναι πάντα ασφυκτικά γεμάτο, καθώς σερβίρει τον μόνο καφέ που δεν χρειάζεται ζάχαρη, γιατί τη διαθέτει ήδη μέσα στο μοναδικό χαρμάνι του! Θα πρότεινα να αγοράσεις καφέ και για το σπίτι από εδώ.   

Λίγο πιο κάτω θα βρεθείς στο επιβλητικό Πάνθεον, μνημείο με όλους τους τάφους των βασιλέων της Ιταλίας και ίσως το μοναδικό με μια κυκλική οπή στον κεντρικό θόλο του. Δίπλα του, η L’Antica Salumeria (Piazza della Rotonda 5), με τα ώριμα προσούτο κρεμασμένα στο ταβάνι και την εκλεκτή παρμεζάνα Grana Padano, 36μηνης ωρίμασης, θα σε εφοδιάσει με γευστικά δώρα από το ταξίδι στη Ρώμη. Για να βυθιστείς, όμως, πραγματικά σε αυτόν τον λαχταριστό κόσμο των γεύσεων που προσφέρει η ιταλική πρωτεύουσα, πρέπει να επισκεφτείς τη μικρή, αυθεντικά ιταλική και καθόλου τουριστική τρατορία La Cabana (Via del Mancino 7/9, κοντά στην πιάτσα Ναβόνε), όπου σερβίρουν τα καλύτερα ίσως χειροποίητα μακαρόνια με άγρια μανιτάρια της πόλης, ενώ στο Sapore di Mare (Via del Piè di Marmo 36, www.saporedimarearoma.it) καφάσια με φρέσκα ψάρια στολίζουν τη βιτρίνα του. Εναλλακτικά, αναζήτησε κοντά στη Ρεπούμπλικα την κομψότητα μιας από τις παλιότερες τρατορίες της Ρώμης (από το 1870), της La Matriciana (Via del Viminale 44, www.lamatriciana.it), με κοινό φανατικά ιταλικό και ανεβασμένες τιμές, ή το γρήγορο και αντικομφορμιστικό στυλ της La Montecarlo Pizza (Vicolo Savelli 13, www.lamontecarlo.it), με τις ωραιότερες ρωμαϊκές πίτσες σε πολύ λεπτή ζύμη, και του Dar Filettaro (Largo dei Librari 88) με το αχνιστό φιλέτο μπακαλιάρου στο χέρι!

Τέλος, έχοντας ανακτήσει δυνάμεις, θα πρέπει να διαβείς τη Γέφυρα του Sant Angelo με εκπληκτική θέα στον Τίβερη και στο Βατικανό, όπως και στο εντυπωσιακό κάστρο Sant Angelo. Εκεί, θα έχεις την ευκαιρία να επισκεφτείς τον μεγαλοπρεπή Καθεδρικό Ναό του Αγίου Πέτρου και φυσικά τo Μουσείο του Βατικανού (Musei Vaticani) και να θαυμάσεις ένα από τα μεγαλύτερα έργα της ανθρωπότητας, τη διάσημη Καπέλα Σιστίνα και την οροφή της, φιλοτεχνημένη από τον μαέστρο Μιχαήλ Αγγελο, καθώς και πλήθος άλλων αριστουργημάτων της Ρώμης αλλά και της αρχαίας Ελλάδας. Να γνωρίζεις όμως ότι λόγω των αυξημένων μέτρων ασφάλειας οι ουρές εκτείνονται για χιλιόμετρα! Ωστόσο, σίγουρα αξίζει να φύγεις με τις καλύτερες εικόνες από μια πόλη ζωντανή, δυναμική, που σέβεται το παρελθόν της και ξέρει να το προωθεί, καθώς απολαμβάνει, πάνω απ’ όλα, την αγάπη και το σεβασμό των κατοίκων της.  

Στη Δυτική όχθη του Τίβερη

Περνώντας τη γέφυρα για την απέναντι όχθη, και λίγο πιο κάτω από το Βατικανό, θα βρεθείτε στον μαγευτικό λαβύρινθο του Τραστέβερε. Σαν μια μικρή πόλη μέσα στην πόλη, με σοκάκια και συρρέοντα νεανικά πλήθη, εδώ χτυπά η νυχτερινή καρδιά της Ρώμης. Γύρω από την Πιάτσα ντι Σάντα Μαρία, που είναι το κέντρο της συνοικίας Τραστέβερε, υπάρχουν πολλά μπαρ για ποτό, τα οποία προσελκύουν πιο εναλλακτικό πλήθος, αν και τελευταία έχει γίνει αρκετά γνωστή και στους επισκέπτες. Εκεί θα μπορέσεις να απολαύσεις αυθεντικές ιταλικές μπίρες στο «Bir & Fud» (Via Benedetta 23) ή πιο ψαγμένα κοκτέιλ στο «Freni e Frizioni» (Via del Politeama 4/6), ενώ μια επίσκεψη στο «Bacab Shop Bar» (Via della Scala 67) θα σε κάνει να νιώσεις σαν Ρωμαίος ανάμεσα σε Ρωμαίους, σε μια ζεστή, φιλική ατμόσφαιρα!

Gelatto τα Χριστούγεννα

Η χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στην ιταλική πρωτεύουσα αποτυπώνεται όχι μόνο στον φωτεινό της διάκοσμο και στα μαγικά φωτισμένα μνημεία της, αλλά και στις μικρές εκείνες λεπτομέρειες που την κάνουν να διαφέρει από άλλες πόλεις της Ευρώπης. Πού αλλού μπορείς να φας ένα τέλειο παγωτό μέσα στο χειμώνα; Μα φυσικά στη Ρώμη, όπου το λεγόμενο gelatto αποτελεί μακρά παράδοση μαεστρίας με γεύσεις που εκπλήσσουν για την πρωτοτυπία τους. Μη λησμονήσεις, λοιπόν, να επισκεφτείς τo «Don Nino» (Via Dei Pastini 134) και κυρίως τη «La Gelateria Frigidarium» (Via del Governo Vecchio, 112), κοντά στην Πιάτσα Ναβόνα, για αυθεντικό ιταλικό παγωτό. Μάλιστα, στην Πιάτσα Ναβόνα στήνεται κάθε χρόνο, κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου και μέχρι 6 Γενάρη, το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο μπαζάρ της Ρώμης με εκλεκτά γλυκά, παγωτά, αλλαντικά και άλλες γεύσεις, καθώς και διάφορα χειροτεχνήματα και δώρα. Σου συνιστούμε να αγοράσεις «πανετόνε», ένα μιλανέζικο γλυκό το οποίο μοιάζει με υπερμέγεθες μάφιν με γεύση τσουρεκιού και θεωρείται το επίσημο χριστουγεννιάτικο, ας πούμε, γλυκό των Ιταλών. 

Μετάβαση

Aegean (www.aegeanair.com) και Αlitalia (www.alitalia.com) προσφέρουν καθημερινά απευθείας πτήσεις από την Αθήνα προς το Fiumicino της Ρώμης, ενώ η χαμηλού κόστους Ryanair (www.ryanair.com) πετάει επίσης καθημερινά προς το δεύτερο αεροδρόμιο της πόλης, το Ciampino. Ενίοτε πραγματοποιούν απευθείας πτήσεις και οι ισπανικές Vueling και Iberia.

Διαμονή

Hotel Artemide (Via Nazionale 22, Τ/+39 06 489911, www.hotelartemide.it). Εξαιρετικό ξενοδοχείο 4 αστέρων στο κέντρο της πόλης, με τιμές που ξεκινούν από 200 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

NH Roma Leonardo da Vinci (Via dei Gracchi 324, Τ/+39 06 328481, www.nh-hotels.com). Σύγχρονο ξενοδοχείο πόλης, τεσσάρων αστέρων και αυτό, κοντά στο Βατικανό, στην Πιάτσα ντελ Πόπολο και στο μετρό Lepanto. Από 100 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Best Western Hotel Mondial (Via Torino 127, Τ/+39 06 472861, www.hotelmondialrome.com). Κλασική επιλογή διαμονής κοντά στην Πιάτσα ντε λα Ρεπούμπλικα και στο μετρό Republicca. Από 80 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Hotel San Valentino (Via Ezio 55, Τ/+39 06 321 6363). Μικρότερο ξενοδοχείο τριών αστέρων με απλά ατμοσφαιρικά δωμάτια, εστιατόριο και μπαρ. Από 60 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Hotel Miami (Via Nazionale 230, Τ/+39 06 481 7180, www.hotelmiami.com). Ξενοδοχείο τριών αστέρων σε κτίριο του 19ου αιώνα, κοντά στο μετρό Republicca. Από 60 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή