Γιορτές στην πόλη

4' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη έχουν φορέσει τα γιορτινά τους και υποδέχονται κατοίκους και επισκέπτες με εκδηλώσεις και δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους.

ΑΘΗΝΑ  

ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ

Το κατεξοχήν σύμβολο των Χριστουγέννων, το αστέρι, γίνεται η κεντρική ιδέα της γιορτής στον Δήμο Αθηναίων. Η φετινή εορταστική περίοδος έχει εγκαινιαστεί ήδη από τα μέσα Νοεμβρίου, ενώ από τις 8 Δεκεμβρίου η πόλη έχει πλημμυρίσει με χρώμα, ρυθμό, χαρά, υλοποιώντας το σχεδιασμό του δήμου και του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. Εως τις πρώτες ημέρες του νέου χρόνου έχουν προγραμματιστεί συνολικά 240 εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, με μουσική, καλλιτεχνικά δρώμενα, θεατρικές παραστάσεις, αφηγήσεις και εργαστήρια για παιδιά. Από το Γουδί και το Κουκάκι μέχρι τα Πατήσια, τους Αμπελοκήπους και την Ακαδημία Πλάτωνος, βιβλιοθήκες, πλατείες, λόφοι και πινακοθήκες θα υποδεχθούν τους επισκέπτες με κάλαντα, μουσικοχορευτικά δρώμενα και θεατρικές παραστάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, μουσικούς περιπάτους.

Η πλατεία Συντάγματος θα έχει για άλλη μία χρονιά την τιμητική της. Εως τις 27 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν εκεί 25 συναυλίες (Athens School Festival στις 21/12, Γιώτα Νέγκα στις 22/12, η Big Band του Δήμου Αθηναίων στις 24/12, Δώρα Λουίζου και Μανώλης Σκουλάς στις 27/12 κ.ά.), ενώ θα δώσουν μελωδικά το «παρών» τα Μουσικά Σύνολα του δήμου, η Συμφωνική Ορχήστρα, το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής, η Φιλαρμονική Ορχήστρα και η Χορωδία. Στις γειτονιές θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 60 εκδηλώσεις που θα συνδυάζουν το παιχνίδι και την ψυχαγωγία με τη μάθηση και τις γνώσεις. Τα κεντρικά σημεία των δράσεων που απευθύνονται στα παιδιά θα είναι ο Εθνικός Κήπος (έως τις 2 Ιανουαρίου) και η πλατεία Κοτζιά (από 26 Δεκεμβρίου έως 1 Ιανουαρίου).

«Ποδαρικό» τον νέο χρόνο θα κάνει η Αθήνα στο Θησείο, με τη μουσική των Sugahspank! & Swing Shoes, Athens Swing Cats και Athens Leading Hope, που φιλοδοξούν να παρασύρουν το κοινό με swing ρυθμούς πριν δώσουν τη σκυτάλη στον Πάνο Μουζουράκη. Το 2016 θα υποδεχτούν η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων με τον Φίλιππο Πλιάτσικα. Την εορταστική βραδιά θα παρουσιάσει ο Γιώργος Καπουτζίδης.

> Αναλυτικά το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων στην ιστοσελίδα www.opanda.gr

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΦΩΤΑ, ΚΙ ΑΛΛΑ ΦΩΤΑ

Πιο γιορτινή και φωτισμένη από ποτέ είναι η πρωτεύουσα του Βορρά τη φετινή εορταστική περίοδο. Ο δήμος είχε προβλέψει κονδύλι ύψους 200.000 ευρώ για την προμήθεια φωτισμών και διακόσμου, που «έντυσε» το γιορτινό σκηνικό στο κέντρο της πόλης. Φωτεινές ομπρέλες, πακέτα δώρων, μπάλες και αστέρια, τεχνητά δέντρα και γιρλάντες, κατάφωτα από λαμπιόνια, δημιουργούν την ιδανική χριστουγεννιάτικη και πρωτοχρονιάτικη ατμόσφαιρα. Τη διοργάνωση των εκδηλώσεων στο κέντρο της πόλης έχει αναλάβει φέτος το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης που, σε συνεργασία με τη δημοτική διοίκηση, στοχεύει στην τόνωση και της κίνησης στην αγορά την περίοδο των εορτών.

Η καρδιά της πόλης «χτυπά», όπως πάντα, στην πλατεία Αριστοτέλους και στον άξονα της οδού από τη Μητροπόλεως μέχρι την Εγνατία, αλλά και στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας. Εκεί οι επισκέπτες μπορούν να διασκεδάσουν στο παγοδρόμιο, στο καρουζέλ και στην παγοτσουλήθρα που έχει στηθεί, αλλά και να επισκεφθούν το σπίτι του Αγιου Βασίλη και τα άλλα σπίτια της «γειτονιάς» του, και να γευτούν ή να προμηθευτούν γιορτινά «καλούδια» ή να συμμετάσχουν σε δράσεις και εργαστήρια. Για το χριστουγεννιάτικο δέντρο της Αριστοτέλους έχουν χρησιμοποιηθεί χιλιάδες μικρολαμπτήρες, εκατοντάδες μέτρα φωτοσωλήνα και λυχνίες, ενώ το ύψος του φθάνει τα 9 μέτρα. Χιλιάδες φωτάκια και γιορτινές παραστάσεις και σύμβολα έχουν τοποθετηθεί και στα κεντρικά κτίρια του δήμου, σε χώρους πολιτισμού, σε δέντρα και διασταυρώσεις. Στις βιβλιοθήκες της πόλης έχει οργανωθεί ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον πρόγραμμα για παιδιά, με κατασκευές, αφηγήσεις παραμυθιών και δρώμενα.

> Για περισσότερες πληροφορίες πληκτρολογήστε www.thessaloniki.gr


5 αθηναϊκές εμπειρίες για παιδιά

Ευγενίδειο Πλανητάριο

Τις ημέρες των εορτών έχει προγραμματιστεί η ψηφιακή παράσταση «Το άστρο των Χριστουγέννων», που αιώνες μετά τη γέννηση του Χριστού εξετάζει το άστρο που οδήγησε τους Μάγους στην ταπεινή Του φάτνη και προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα «τι ήταν άραγε το μυστηριώδες και υπέροχο αυτό άστρο του οποίου το ακτινοβόλο φως φωτίζει και εμπνέει τους ανθρώπους εδώ και 2.000 χρόνια;».

> www.eugenfound.edu.gr

Santa Claus Kingdom

Ο Αγιος Βασίλης θα βρίσκεται στο MEC Παιανίας έως τις 7 Ιανουαρίου για να υποδεχθεί και να διασκεδάσει τους μικρούς του φίλους. Σε αυτόν το χώρο των 13.000 τ.μ., στην παραμυθένια ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, οι επισκέπτες μπορούν να ψυχαγωγηθούν με δεκάδες παιχνίδια και εργαστήρια, παιδικές παραστάσεις και αθλητικές επιδείξεις, μουσική, μαγικά κόλπα.

> www.santaclauskingdom.com

Christmas Factory

To σπίτι του Αγιου Βασίλη, το μεγαλύτερο εργοστάσιο παιχνιδιών αλλά και γλυκών, το ταχυδρομείο, οι καλικάντζαροι και οι βοηθοί του καλοκάγαθου Αγίου και πολλά παιχνίδια βρίσκονται και φέτος στο Christmas Factory, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Εκεί, μικροί και μεγάλοι μπορούν επίσης να παρακολουθήσουν τη θεατρική παράσταση «Ρουμπελστίλτσκιν», να δοκιμάσουν τον αργαλειό και να βοηθήσουν να φτιαχτεί η μεγαλύτερη κουβέρτα στον κόσμο!

> thechristmasfactory.gr

River West

Σε ρυθμούς «Frozen» κινείται το εμπορικό κέντρο River West τις φετινές γιορτές. Στην κεντρική πλατεία του εμπορικού δεσπόζει ένας τεράστιος Snow Globe θεματικός θόλος, όπου μπορεί να φωτογραφηθεί όλη η οικογένεια σαν τους ήρωες της ταινίας.

H μαγεία του Frozen ζωντανεύει σε όλα τα παράλληλα δρώμενα του εμπορικού κέντρου, όπως το Face & hair painting, accessorize makeover, που μετατρέπει τους μικρούς φίλους για λίγο σε ήρωες του παραμυθιού, και σε διάφορα εργαστήρια, όπως το Frozen Wands, που θα μάθει στα παιδιά πώς να φτιάξουν το δικό τους frozen ραβδάκι.

> www.riverwest.gr

Εθνική Λυρική Σκηνή

Το μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει την ωραιότερη ιστορία των Χριστουγέννων, τον «Καρυοθραύστη», στο Θέατρο Ολύμπια, από 23 Δεκεμβρίου 2015 έως 3 Ιανουαρίου 2016. Την ορχήστρα διευθύνουν οι Ηλίας Βουδούρης και Ζωή Ζενιώδη και η χορογραφία είναι του Ρενάτο Τζανέλλα.

> www.nationalopera.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή