Μουσείο του αύριο στο Ρίο ντε Τζανέιρο

Μουσείο του αύριο στο Ρίο ντε Τζανέιρο

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσανατολισμένο προς τον κόλπο Guanabara του Ρίο ντε Τζανέιρο, το Museu do Amanhã (Μουσείο του Αύριο) απλώνεται σε 5.000 τ.μ., ενώ περιβάλλεται από μια πλατεία 7.600 τ.μ., που συνδέει το επιβλητικό κτίσμα με τον αστικό χώρο.

Σχεδιασμένο από τον Kαταλανό αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα, χρωστά τη φόρμα του στις βρομέλιες που κοσμούν τον βοτανικό κήπο της πόλης, ενώ η υλοποίησή του αποτελεί μέρος του σχεδίου αναβάθμισης της περιοχής Maravilha γύρω από το παλιό λιμάνι.

Η στέγη του είναι καλυμμένη με ηλιακούς συλλέκτες, ενώ συνολικά χρησιμοποιεί 40% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τα συμβατικά κτίρια.

Το εσωτερικό του περιλαμβάνει εκθεσιακούς χώρους, ένα αμφιθέατρο 400 θέσεων, εκπαιδευτικό κέντρο, καφέ και πωλητήριο. «Η συλλογή του μουσείου είναι άυλη», προειδοποιεί τους επισκέπτες ο επιμελητής Luiz Alberto Oliveira.

Τα ψηφιακά εκθέματα αφορούν σε ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού και το υψηλό προσδόκιμο ζωής, οι αλλαγές στη βιοποικιλότητα, η γενετική μηχανική, η βιοηθική και οι νέες εξελίξεις στην τεχνολογία. «Ευχόμαστε οι άνθρωποι να φεύγουν από εδώ προβληματισμένοι, εμπνευσμένοι, αλλά όχι αδιάφοροι.

Αν αισθάνονται απαισιόδοξοι, δεν θα φταίει αυτό που είδαν στις αίθουσες του μουσείου, αλλά η πραγματικότητα», σημειώνει ο Alberto Oliveira.

www.museudoamanha.org.br

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή