Προορισμοί με αιτία

7' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδέες για να δώσετε στην εκδρομή σας θεματικό χαρακτήρα.

Μέτσοβο

Οινογνωσία, φύση και παράδοση

 

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΠΛΑΤΣΙΟΥ

Το Μέτσοβο έχει μπει δυναμικά στους ορεινούς προορισμούς όχι μόνο γιατί η Εγνατία Οδός το έφερε πιο κοντά, αλλά και χάρη στη μεγάλη γκάμα εμπειριών που προσφέρει. Περιηγηθείτε στα λιθόστρωτα ανάμεσα στα σπίτια, που είναι χτισμένα με την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική, επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο και την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ και κάντε στάση στο Πρότυπο Τυροκομείο Ιδρύματος Τοσίτσα-Αβέρωφ, που παράγει ονομαστά τυριά με πρωταγωνιστή το περίφημο μετσοβόνε από τη δεκαετία του ’50. Μην παραλείψετε να κλείσετε ραντεβού για μια πραγματικά ξεχωριστή οινογνωσία στο Κατώγι Αβέρωφ. Εχουν κλείσει 50 χρόνια από την ημέρα που ο Ευάγγελος Αβέρωφ βρέθηκε στη γενέθλια γη του, το Μέτσοβο, για να φυτέψει το πρώτο κλήμα Cabernet Sauvignon στις πλαγιές του Γινιέτς.

Ηταν ο πρώτος που πάντρεψε με επιτυχία ελληνικές και ξένες ποικιλίες και ξεκίνησε μια πραγματική επανάσταση. Στο χώρο του οινοποιείου η τέχνη συνυπάρχει με τη λειτουργικότητα και η οικειότητα με την πολυτέλεια. Προβολές βίντεο ξετυλίγουν την ιστορία του οινοποιείου και, καθώς περπατάς ανάμεσα στα βαρέλια που μεταμορφώνονται σε έργα τέχνης με τις φωτογραφίες προσώπων στους πάτους τους, άλλα βαρέλια και ανοξείδωτες δεξαμενές γεμίζουν με εικόνες βίντεο από τους αμπελώνες μέχρι την εμφιάλωση. Θα καταλήξετε στο wine bar και στο εξαιρετικό πωλητήριο. Εξαιρετική ιδέα επίσης είναι να ξεφύγετε από τον οικιστικό ιστό για να γνωρίσετε τις καταπράσινες πλαγιές της Πίνδου, κάνοντας το γύρο της τεχνητής λίμνης των Πηγών του Αώου ή ακολουθώντας την καταπληκτική οδική διαδρομή μέχρι τη Βωβούσα.

Διαμονή – Φαγητό

Υψηλής αισθητικής και πολυτέλειας είναι το Grand Hotel Metsovo (Τ/26560-29.001-4, www.grand-forest.gr) με σπα και γκουρμέ εστιατόριο. Το Κτήμα Αβέρωφ (Τ/26560-42.505) προσφέρει επίσης όμορφη διαμονή (Τ/26560-31.490, www.katogihotel.gr). Για φαγητό επιλέξτε το διάσημο Κουτούκι του Νικόλα (Τ/26560-41.732) αλλά και το λιγότερο γνωστό Παραδοσιακό (Τ/26560-42.773) για υπέροχα κρεατικά και σούπες. Για γλυκά επιλέξτε το ζαχαροπλαστείο Μετσόβου Γεύσεις.

 


Καλάβρυτα

Βόλτα με τον οδοντωτό

 

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΠΛΑΤΣΙΟΥ

Αποδέσμευση από τους τέσσερις τροχούς. Αυτός θα πρέπει να είναι ο κύριος στόχος της εκδρομής σας αν επιλέξετε να ταξιδέψετε σε στυλ ρετρό και να επιβιβαστείτε στον οδοντωτό. Το τρενάκι ξεκινά από το σταθμό του Διακοπτού (160 χλμ. απόσταση από την Αθήνα) -μέχρι εκεί θα οδηγήσετε- και διασχίζει το περίφημο φαράγγι του Βουραϊκού. Θα απολαύσετε ορεινά τοπία άγριας ομορφιάς -αθέατα με κάθε άλλο μέσο-, θα περάσετε από λαξευμένες σήραγγες, σκοτεινά τούνελ και σιδερένιες γέφυρες και θα φωτογραφίσετε ένα ιδιαίτερο θέαμα που η ελληνική μυθολογία αποδίδει στον άθλο του Ηρακλή, ο οποίος έσκισε τον γιγαντιαίο βράχο με το σπαθί του για να περάσει με τον Ερυμάνθιο κάπρο ανά χείρας και να τον παραδώσει στον Ευρυσθέα – δεν είναι άλλο από το στενότερο πέρασμα του φαραγγιού. Πρώτη στάση στο σταθμό της καταπράσινης Κάτω Ζαχλωρούς.

Το σκηνικό μοιάζει βγαλμένο από ελληνική ταινία -μάλλον όχι τυχαία εδώ γυρίστηκε ο «Αγαπητικός της βοσκοπούλας». Κατεβείτε για καφέ και χάζι και, αν αγαπάτε το περπάτημα, μπορείτε να ανηφορίσετε μέχρι τη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου (2 χλμ. απόσταση). Μετά από συνολικά 22 χλμ. και 700 μ. ανάβαση -ένα ταξίδι που διαρκεί 1 ώρα- θα καταλήξετε στον τελικό προορισμό σας, τα Καλάβρυτα. Η ιστορική ορεινή κωμόπολη με το παραδοσιακό χρώμα, στις παρυφές του Χελμού, έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Μη χάσετε το Μουσείο Ολοκαυτώματος, που στεγάζεται στο πέτρινο κτίριο του δημοτικού σχολείου, το ρολόι του μητροπολιτικού ναού στην κεντρική πλατεία με τα πλατάνια που σταμάτησε στις 13 Δεκεμβρίου 1943, την ημέρα που οι Γερμανοί έκαψαν την πόλη και εκτέλεσαν όλο τον αντρικό πληθυσμό. Για άλλα σημαντικά αξιοθέατα της πόλης, όπως τον Τόπο Θυσίας και την Αγία Λαύρα, θα χρειαστείτε ταξί.

Διαμονή – Φαγητό

Στην πλατεία Ελευθερίας ο Χελμός (Τ/26920-29.222, www.hotelhelmos.gr) είναι όμορφα ανακαινισμένος και προσφέρει εξαιρετική θέα. Επίσης στο κέντρο της πόλης θα βρείτε το μοντέρνο Kalavryta Canyon Hotel&Spa (Τ/26920-22.004, www.kalavritacanyon.gr). Για φαγητό ο Βαρβιτσιώτης (Τ/26920-22.049) θεωρείται από τις καλές ταβέρνες της περιοχής με ιδιαίτερα πλούσιο μενού, ενώ το Σπιτικό (Τ/26920-24.260) είναι το στέκι των ντόπιων για μαγειρευτά.


Μετέωρα

Πτήση με αερόστατο

 

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΖΑΒΕΛΛΑ

Ο έρωτας σίγουρα μοιάζει με μια πτήση με αερόστατο: η «φλόγα» ανάβει και ξαφνικά πετάς στα ύψη. Ευτυχώς, στην περίπτωση του αερόστατου υπάρχει ο έλεγχος του πιλότου. Η απογείωσή σας στους αιθέρες θα ξεκινήσει από ένα χωράφι λίγο έξω από την Καλαμπάκα. Μέσα σε λίγα λεπτά, το πανί που είναι απλωμένο στο έδαφος μετατρέπεται σε μπαλόνι, ο πιλότος ενεργοποιεί το μηχανισμό και το καλάθι απογειώνεται στον θεσσαλικό ουρανό. Από τα 5.000 πόδια, τα Μετέωρα, που έχουν μέσο ύψος περίπου 300 μέτρα, μοιάζουν με διακοσμητικά γλυπτά υπαίθριου μουσείου. Ξαφνικά οι επιβλητικοί σκουρόχρωμοι βράχοι που κρατούν σκιά στα γύρω χωριά λούζονται στο φως του ήλιου. Τα μοναστήρια που είναι γαντζωμένα πάνω τους συνθέτουν μια μοναδική πανοραμική καρτ ποστάλ. Ταξιδεύεις σε ύψος περίπου 1.500 μέτρων πάνω από τον Θεσσαλικό κάμπο, τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα, με θέα στις βουνοκορφές της Πίνδου και στον χιονισμένο Ολυμπο.

Ο πιλότος είναι εγκεκριμένος από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και πριν από την πτήση, που διαρκεί περίπου 90 λεπτά, παραλαμβάνει τους επιβάτες του από το ξενοδοχείο και τους μεταφέρει στο διάδρομο απογείωσης, όπου θα δουν την προετοιμασία της πτήσης ενώ απολαμβάνουν ένα ελαφρύ πρωινό. «Αυτή είναι η καλύτερη περίοδος για αερόστατο», λένε οι υπεύθυνοι. «Μπορείς να πετάξεις καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ το καλοκαίρι μόνο νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, λόγω των θερμικών κυμάτων που επικρατούν». Μέσα στην τιμή διατίθεται σνακ και σαμπάνια, αλλά για όποιον επιθυμεί να απολαύσει επίσημο γεύμα υπάρχει δυνατότητα παραγγελίας μετά από συνεννόηση. Ο μοναδικός εξοπλισμός που ίσως χρειάζεται είναι μια χοντρή ζακέτα. Μετά την προσγείωση δίνεται ένα αναμνηστικό δίπλωμα πτήσης στους επιβάτες.

www.meteoraflights.com • Τιμές: από 180 ευρώ το άτομο • Τ/2310-222.413 (09.00-17.00)

Διαμονή – Φαγητό

Στο Καστράκι το ολοκαίνουργιο πέτρινο ξενοδοχείο Grand Meteora Hotel (Καστράκι, Τ/24320-78.180, www.grandmeteora.gr) στη σκιά των Μετεώρων διαθέτει lounge με τζάκι και δωμάτια με θέα. Ο Iridanos στην Καλαμπάκα προσφέρει επίσης απλά, άνετα και ατμοσφαιρικά δωμάτια με θέα στα Μετέωρα (Τ/24320-24.572). Για παραδοσιακά μαγειρευτά και κρεατικά στα κάρβουνα θα κατευθυνθείτε στο Πανελλήνιο (Βλαχάβα 3, Τ/24320-24.735), ενώ για σπιτικά μαγειρευτά επιλέξτε τα Μετέωρα (Τρικάλων 2, Τ/24320-22.316), που σερβίρουν με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο μέσα από καζάνια. Τέλος, στο Καστράκι επισκεφτείτε το μικρό κουτούκι Χάραμα (Πατριάρχου Δημητρίου Α, Τ/24320-23.976).


Oρεινή Αίγινα

Με οικοδεσπότες

 

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΑ ΚΟΡΑΧΑΗ

Οσοι έχετε πάει στην Αίγινα μόνο καλοκαίρι δεν θα έχετε ιδέα ότι στους πρόποδες του Ελλάνιου όρους υπάρχει ένα χωριό που κάποτε νίκησε σε μια μάχη που έγινε με το διπλανό χωριό για μια νύφη. Ανίκητο, ανίτσητο, στο «Ανιτσαίο», όπως επικράτησε, υπάρχουν σήμερα 30 μόνιμοι κάτοικοι που ξυπνούν στις 4 το πρωί και κοιμούνται στις 6 το απόγευμα, βοσκοί με γαϊδούρια οι οποίοι σε χαιρετάνε βγάζοντας την τραγιάσκα τους και ο Σαρωνικός στα πόδια σου να γεμίζει τα μάτια και την ψυχή σου. Μερικά μέρη, όμως, είναι οι άνθρωποί τους. Η Αντζυ Ζησσιμάτου-Δρούλια είναι Ελληνοαμερικανίδα, εδώ και πολλά χρόνια ζει μόνιμα στο χωριό και έχει γράψει και βιβλίο («Η Αίγινα του Βουνού»).

Υπόσχεται λοιπόν σε όποιον έρθει το Σαββατοκύριακο των ερωτευμένων να του κάνει μια μικρή περιήγηση: στο μύλο όπου παλιά άλεθαν το σιτάρι, στο πέτρινο εκκλησάκι του Αϊ-Γιώργη -η ίδια έχει τα κλειδιά και πρέπει να σκύψεις για να μπεις- και φυσικά στο παραδοσιακό ταβερνάκι της, το ένα εκ των δύο της περιοχής. «Το Στέκι του Κυνηγού» στεγάζεται σε κτίριο πάνω από 200 ετών, έχει επτά τραπέζια, δύο τζάκια και το πιο κολασμένο T-bone που έχεις φάει ποτέ. Μέχρι τα τέλη του ’70 ήταν σχολείο· στο μικρό δωματιάκι που σήμερα είναι κουζίνα ζούσε ο δάσκαλος. Τώρα καρβελάκια ψήνονται για 2½ ώρες στον ξυλόφουρνο, ντόπιες πατάτες γαρνίρουν τις σταβλίσιες μπριζόλες. Να παραγγείλετε επίσης κόκορα με χοντρό μακαρόνι, γίδα βραστή και φάβα ψημένη στα ξύλα. Το δικό τους cottage λέγεται γρεμέζι και το φτιάχνει η κ. Πόπη στο απέναντι σπίτι. Για επιδόρπιο γαλόπιτα ή λουκουμάδες.

• Τιμές: 15 ευρώ το άτομο • Τ/6938-501.852

Διαμονή – Φαγητό

Το Αιγινήτικο Αρχοντικό (Τ/22970-24.968), που στεγάζεται σε παραδοσιακό κτίριο του 1700, είναι πάντα προσεγμένο και καθαρό, με ζωγραφιστά ταβάνια και όμορφη αυλή. Η ψυχή του ξενώνα είναι η Ρένα – όλοι στο booking.com μιλάνε γι’ αυτήν και το πρωινό της: σπιτικά κέικ, γλυκά, πίτες, φρέσκος χυμός, γιαούρτι, αυγά και ό,τι άλλο ζητήσετε. Κλείστε σουίτα που έχει και μπανιέρα (70 € με πρωινό άνευ ωραρίου: «ό,τι ώρα ξυπνήσουν, το φέρνω και στο δωμάτιο»). Διαφορετικά, τα AΝtzi Studios (T/22970-61.233, www.antzistudios.gr) είναι τα ωραία πέτρινα studios που βλέπετε μπαίνοντας στην Πέρδικα. Περιποιημένα, καθαρά, με θέα όλο το νησί, μέχρι τη Μονή (60 € χωρίς πρωινό). Για τίμια ψαροφαγία και εκπληκτικά ριζότι προτιμήστε τον Τσία (Τ/22970-23.529) και τον Σκοτάδη (Τ/22970-24.014) στην παραλία.

Διαβάστε επίσης –> Ταξίδι για δύο

                              –> Ρομαντικές κρατήσεις

                              –> Διάλειμμα από τη ρουτίνα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή