Χτίζοντας… μισά σπίτια

37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον 48χρονο Χιλιανό αρχιτέκτονα Αλεχάντρο Αραβένα απονέμεται φέτος το διεθνές βραβείο Pritzker, που συχνά αποκαλούν «Νομπέλ της αρχιτεκτονικής», σε αναγνώριση όχι μόνο του ταλέντου, της αφοσίωσης και του οράματός του, αλλά και της κοινωνικής διάστασης του έργου του.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μάλλον ανορθόδοξη προσέγγισή του στην κατασκευή χαμηλού κόστους εργατικών κατοικιών, τις οποίες αποκαλεί «μισό καλό σπίτι».

Πρόκειται για μια συμμετοχική διαδικασία σχεδιασμού που λειτουργεί ως εξής: Η μισή κατοικία κατασκευάζεται από το αρχιτεκτονικό γραφείο του Αραβένα με κρατική επιχορήγηση, που καλύπτει και το κόστος της αγοράς γης.

Την άλλη μισή αναλαμβάνουν να ολοκληρώσουν αργότερα οι ιδιοκτήτες με δικά τους έξοδα, προκειμένου να μην αισθάνονται ότι δέχονται ελεημοσύνη αλλά και για να διαδραματίσουν οι ίδιοι ενεργό ρόλο στην αναβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή