Κρακοβία: Spotted by Locals

5' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις κάτοικοι μας αποκαλύπτουν τα αγαπημένα τους μέρη στη δεύτερη μεγαλύτερη -και, κατά κοινή ομολογία, πιο νεανική- πόλη της Πολωνίας.

CIUCIU

ul. Grocka 38

T/+48698521542, www.ciuciukrakow.pl/en

Καθημερινά, 10.00-20.00

Το μικρότερο εργοστάσιο γλυκών στον κόσμο (όπως ισχυρίζονται οι ιδιοκτήτες του, τουλάχιστον) βρίσκεται στην Κρακοβία. Χρησιμοποιεί αυθεντικές συνταγές του 17ου αιώνα και όλα τα γλυκά του είναι χειροποίητα και, φυσικά, φρέσκα, αφού φτιάχνονται μπροστά στα μάτια των -συνήθως ανυπόμονων- πελατών. Είναι πάντοτε γεμάτο από παιδιά, συχνά μαθητές, που το επισκέπτονται στο πλαίσιο εκπαιδευτικών εκδρομών. Στις προθήκες μπορεί να βρει κανείς κάθε σχήμα γλυκού -καρδιές, αρκουδάκια, φρούτα, ακόμη και… πειρατές- και φυσικά κάθε γεύση, από λεμόνι μέχρι αμαρέτο και θυμάρι. Το προσωπικό είναι ιδιαίτερα φιλικό και με υπομονή θα σας ξεναγήσει ανάμεσα σε όλους τους γλυκούς… πειρασμούς!

– Anna Wontorczyk

WESELE

Rynek Glowny 10

T/+48124227460, weselerestauracja.pl

Καθημερινά, 12.00-23.00

Ενα εξαιρετικό «πάντρεμα» γεύσης, φιλοξενίας και πολυτέλειας. Το «Wesele» -που στα Πολωνικά σημαίνει γάμος- είναι ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης, με υπέροχα πιάτα, συλλογή από βραβεία και διακρίσεις, και εντυπωσιακό πελατολόγιο. Μην αμελήσετε να κάνετε κράτηση, ιδιαίτερα τα βράδια του Σαββατοκύριακου. Το εσωτερικό του παραπέμπει σε πύργο, η διακόσμηση είναι εξαίσια και η ατμόσφαιρα χαρούμενη, ανέμελη. Τα πιάτα του μενού θα σας εντυπωσιάσουν, ενώ και η λίστα των κρασιών διαθέτει ποικιλία και ποιότητα. Οι τιμές του είναι ακριβές, αλλά αντίστοιχες των γεύσεων και των υπηρεσιών που προσφέρει. Αν θέλετε να εντυπωσιάσετε τους συνδαιτυμόνες σας, είναι το κατάλληλο μέρος.

Anna Wontorczyk

PIWNICA POD BARANAMI

Rynek Główny 27

T/+48124220177

Καθημερινά, 12.00-03.00

Από το 1956 φιλοξενεί μουσική, καλλιτέχνες, τις φωνές και τα γέλια όλων όσοι καθόρισαν και έγραψαν την ιστορία του όλες αυτές τις δεκαετίες. Πρόκειται για ένα μέρος μοναδικό στο χάρτη της Κρακοβίας. Από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του υπήρξε το «σπίτι» νεαρών καλλιτεχνών, συγγραφέων, μουσικών, ηθοποιών, αλλά και των φίλων και θαυμαστών τους. Επί χρόνια και μέχρι σήμερα στο υπόγειο του «Piwnica pod Baranami» δίνονται εξαιρετικά δημοφιλείς παραστάσεις «πολιτικού καμπαρέ» (μουσική, χορός και πολιτική σάτιρα). Από τη δεκαετία του ’50 υπήρξε το κέντρο της τζαζ στη χώρα και ακόμη και τώρα διοργανώνεται εδώ κάθε χρόνο το καλοκαιρινό Φεστιβάλ Τζαζ. Επειτα από περισσότερα από 50 χρόνια λειτουργίας, είναι πια ένας θρύλος τοπικής εκκεντρικότητας: «Πολλά περισσότερα από ένα καμπαρέ, μια ανάσα ελευθερίας και ειρωνικής αποστασιοποίησης από την πραγματικότητα που μας περιέβαλλε», λένε οι πιστοί θαμώνες του.

Ewelina Tuczek

SPOEM

Św. Tomasza 4, www.pubspolem.pl

Δευτέρα-Παρασκευή από τις 17.00,

Σάββατο-Κυριακή από τις 18.00

Ενα κλαμπ-φόρος τιμής στην πολωνική ιστορία και μουσική, κι ας έχει το όνομα αλυσίδας μίνι μάρκετ. Αντλεί έμπνευση από τo κομμουνιστικό παρελθόν της Πολωνίας -στους τοίχους είναι κρεμασμένα πόστερ με τα αντίστοιχα σλόγκαν-, ενώ για τη διακόσμησή του έχουν επιλεγεί στοιχεία που θυμίζουν επίσης περασμένες δεκαετίες. Η μουσική είναι πολωνικά χιτ των δεκαετιών ’80 και ’90 και το κέφι είναι εγγυημένο!

Zuzanna Dziurda

ZAPIECEK

Sławkowska 32

T/ +48124227495

Λειτουργεί όλο το 24ωρο

Είναι το «βασίλειο» του αγαπημένου πιάτου των Πολωνών, των pierogi. Πρόκειται για ένα είδος ζυμαρικού με γέμιση αλμυρή (κρέας, λαχανικά) ή γλυκιά (φρούτα). Στο «Zapiecek» τα pierogi παρασκευάζονται με τα χέρια, με βάση παραδοσιακές συνταγές που χρησιμοποιούσαν οι νοικοκυρές. Η ποικιλία στη γέμιση είναι εντυπωσιακή, από κρέας, λάχανο και μανιτάρια ή πατάτες και τυρί μέχρι σπανάκι με σολομό, μπρόκολο ή συκώτι.

Η διακόσμηση του χώρου παραπέμπει σε αγροτόσπιτο του περασμένου αιώνα, ενώ αποτελεί ιδανική επιλογή για φαγητό έπειτα από ένα ξέφρενο ολονύκτιο πάρτι.

Ewelina Tuczek

DOMWKA CAFÉ

ul. Miodowa 28a

T/+48794330303

Δευτέρα-Πέμπτη 15.00-03.00, Παρασκευή-Κυριακή 12.00-19.00

Αν ψάχνετε ένα ήσυχο καφέ-μπαρ για να περάσετε χρόνο απολαμβάνοντας μια γευστική μπίρα και συζητώντας με την παρέα σας, το «Domwka Café» είναι ιδανικό μέρος. Βρίσκεται στο κέντρο της περιοχής Kazimierz, έχει ήρεμη και ευχάριστη ατμόσφαιρα, ενώ διαθέτει δεκάδες επιτραπέζια παιχνίδια και εντυπωσιακή ποικιλία από μπίρες – τοπικές, παραδοσιακές, πιο σύγχρονες, φρουτώδεις κ.ά. Το προσωπικό είναι φιλικό και πρόθυμο να σας δώσει πληροφορίες τόσο για τα παιχνίδια όσο και για το ποτό σας.

Magorzata Stypka

CAFE RKAWKA

Kazimierza Brodzińskiego 4B

Καθημερινά, 10.00-19.00

Η Old Podgrze είναι μια αρκετά δημοφιλής και πρόσφατα ανακαινισμένη και αναβαθμισμένη περιοχή της πόλης, ιδανική για περιπάτους, μακριά από το πολυσύχναστο κέντρο. Εκεί βρίσκεται το «Cafe Rkawka», ένα μικρό όμορφο μέρος που παρασκευάζει και σερβίρει φρέσκους, μοσχομύριστους καφέδες από όλο τον κόσμο, ενώ κάποιους από αυτούς μπορείτε να τους αγοράσετε από το μικρό μαγαζάκι που λειτουργεί παράλληλα. Εδώ θα δοκιμάσετε επίσης την καλύτερη μηλόπιτα της πόλης. Τις κρύες μέρες μπορεί κανείς να βρει καταφύγιο σε ένα από τα δύο μικρά και ήσυχα δωμάτια του εσωτερικού του καφέ, ενώ στα εξωτερικά τραπεζάκια μπορείτε να απολαύσετε τις μέρες με λιακάδα.

Zuzanna Dziurda

FILMOWA CAFE AT KINOWIT

Osiedle Teatralne 10

Καθημερινά, 10.00-22.00

Ο κινηματογράφος Wit, που κοσμούσε την περιοχή Nowa Huta από τη δεκαετία του ’50, έκλεισε το 2002. Το κτίριο που τον φιλοξενούσε, ένα πραγματικό στολίδι της σοσιαλιστικής αρχιτεκτονικής, παραδόθηκε στη φθορά του χρόνου και των ανθρώπων, μέχρι τη στιγμή που γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ αποφάσισε να το ανακαινίσει ώστε να στεγάσει εκεί ένα κατάστημά της. Χάρη στις εργασίες αναστήλωσης και αναπαλαίωσης, το κτίριο επέστρεψε στην παλιά του δόξα.

Παρότι φυσικά το σούπερ μάρκετ έχει καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου, σε μια μικρή αίθουσα λειτουργεί το καφέ «Filmowa», που διατηρεί την αίγλη και την ατμόσφαιρα του παλιού σινεμά και σερβίρει πολύ καλό καφέ.

Zuzanna Dziurda

TEATRO CUBANO

Jagiellońska 10

Τρίτη-Κυριακή, 19.00-04.00

Εξαιρετικό μοχίτο (ίσως το καλύτερο στην πόλη) και Cuba libre, λατινοαμερικανική διάθεση και μουσική, και η κεντρική πλατεία της Αβάνας μοιάζει πολύ πιο κοντά από ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί. Εδώ και μερικούς μήνες, στην αυλή ενός χόστελ («Little Havana» party hostel) ξεκίνησε να λειτουργεί το κλαμπ «Teatro Cubano» και πολύ γρήγορα απέκτησε περίοπτη θέση στο χάρτη της διασκέδασης. Τα Σαββατοκύριακα οι λάτρεις της σάλσα λικνίζουν τα κορμιά τους σε λάτιν ρυθμούς και συχνά οργανώνονται συναυλίες με δωρεάν είσοδο. Η διακόσμηση επίσης ταξιδεύει τους θαμώνες στη μακρινή Κούβα, με απλωμένες μπουγάδες στα μπαλκόνια που βρίσκονται πάνω από τα κεφάλια των πελατών, μαζί με σημαίες και σύμβολα της χώρας.

Zuzanna Dziurda

PAN TU NIE STA

Konopnickiej 28, pantuniestal.com

Δευτέρα-Σάββατο 11.00-19.00, Κυριακή 09.00-16.00

Στο ισόγειο του «Forum Hotel», κοντά στον ποταμό Βιστούλα, άνοιξε πρόσφατα το κατάστημα «Pan tu nie sta» (έκφραση πολύ κοινή κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής περιόδου, που σημαίνει «δεν στεκόσουν εδώ, έτσι δεν είναι;» και τη χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι που στέκονταν στις διαβόητες ουρές για την προμήθεια αγαθών). Τα αξεσουάρ και τα ρούχα της ομώνυμης εταιρείας διατίθενται και μέσω Ιντερνετ, αλλά στο κατάστημα μπορεί κανείς να κάνει ένα νοητό ταξίδι στο κομμουνιστικό παρελθόν, ενώ πολλά από τα είδη που πωλούνται είναι ιδανικά για σουβενίρ.

Zuzanna Dziurda

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Το Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και μπλογκ με up-to-date tips από ντόπιους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – www.spottedbylocals.com.)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή