Τορίνο: Spotted by Locals

6' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

RANZINI

Via Porta Palatina 9g

T/+390117650477

Δευτέρα-Παρασκευή 09.30-20.30, Σάββατο 10.30-17.00

Σνακ από 3 €

Τον περασμένο αιώνα, στο Τορίνο και σε όλη την περιοχή του Piemonte, το καταφύγιο των αντρών για ποτό και κουβέντα ήταν ένα δημοφιλές είδος μπαρ που λεγόταν piola. Τα περισσότερα από αυτά σήμερα έχουν κλείσει, όχι όμως και το Ranzini, ένα από τα παλιότερα piola στην πόλη. Σερβίρει κλασικά σνακ του Piemonte, σε ένα περιβάλλον όπου το ρολόι μοιάζει να έχει σταματήσει πενήντα χρόνια πριν – και αυτό μου το έχουν επιβεβαιώσει οι παππούδες μου. Τα έπιπλα είναι ξύλινα, ο πάγκος μαρμάρινος και οι τοίχοι είναι καλυμμένοι με μπουκάλια κρασιού, παλιές φωτογραφίες από την οικογένεια Ranzini, ενώ δεν λείπουν οι μαυροπίνακες με τα πιάτα ημέρας. Δεν υπάρχει περίπτωση, κάθε φορά που πηγαίνω, να μη συναντήσω κάποιον γνωστό – είναι σαν ένα μικρό χωριό, παρότι βρίσκεται στην καρδιά του Τορίνο. Ραντεβού, λοιπόν, στο Ranzini!

ELEONORA DIANA

CINEFOLIES

Via Gioachino Rossini 24 EUR 40

Τ/+390118390978

Δευτέρα-Σάββατο 10.00-19.00, Κυριακή 10.30-18.30

Αφίσα 30 €

Το Τορίνο θεωρείται η γενέτειρα του ιταλικού σινεμά.

Τον Μάρτιο του 1896 έγινε εδώ η πρώτη κινηματογραφική προβολή στη χώρα και τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου Ιταλοί κινηματογραφιστές οργάνωσαν την πρώτη προβολή με εισιτήριο. Αν λοιπόν είστε σινεφίλ όπως εγώ, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε το CINEfolies. Μπορείτε να χαθείτε για ώρες σε αυτό το μικρό μαγαζί, που είναι γεμάτο αφίσες, βιβλία και καρτ ποστάλ βγαλμένες από τον υπέροχο κόσμο της μεγάλης οθόνης. Στα ράφια του θα βρείτε, μεταξύ άλλων, βιογραφίες αγαπημένων ηθοποιών, σπαγκέτι γουέστερν και vintage ερωτικές ταινίες της δεκαετίας του 1970, καθώς επίσης ιταλικές κωμωδίες των ’60s, ενώ οι τοίχοι του είναι καλυμμένοι με διάφορα memorabilia άλλων εποχών. Εσείς τι θα πάρετε για το σπίτι από την πρώτη πρωτεύουσα του ιταλικού σινεμά;

MARCO BONFANTE

VILLA DELLA REGINA

Strada S. Margherita 79

Τρίτη-Κυριακή 10.00-17.00

Είσοδος δωρεάν

Υποθέστε ότι γίνεστε πριγκίπισσα για μία μέρα, είναι άλλωστε δωρεάν! Φανταστείτε μια βασιλική έπαυλη με το μικρό της πάρκο, με τα σιντριβάνια, τον ολοδικό της αμπελώνα και μια υπέροχη θέα στην πρωτεύουσα και στα γύρω βουνά. Αυτή είναι περίπου η Villa della Regina, σκαρφαλωμένη σε ένα λόφο δίπλα στον ποταμό Πo. Κρεμάστε στον ώμο τη φωτογραφική σας μηχανή, πάρτε βαθιά ανάσα και αρχίστε να ανηφορίζετε έως την είσοδο – είναι κάπως μεγάλη η διαδρομή μέχρι εκεί. Θα σας αποζημιώσουν η θέα στην πόλη, το ήρεμο πάρκο και η ξενάγηση στα πρόσφατα ανακαινισμένα δωμάτιά της.

EMANUEL TSCHOPP

GLI AMICI DI BACCO

Via Giuseppe Baretti 32

T/+3903397726922

Δευτέρα και Τρίτη-Σάββατο 20.00-01.00

Ποτήρι κρασί 5 €

Οι Πιεμοντέζοι είναι πολύ καλοί πότες και δεν σταματούν να αναζητούν κρασιά, μπίρες και γκράπες για νέες γευστικές περιπέτειες. Ενα από τα αγαπημένα μου μέρη είναι το Gli Amici di Bacco. Λειτουργεί κάπως σαν λέσχη, δηλαδή θα χρειαστείτε κάρτα μέλους για να μπείτε (θα την προμηθευτείτε με 5 ευρώ στο ταμείο) και θα μπορέσετε να τη χρησιμοποιήσετε και σε άλλους αντίστοιχους χώρους. Είναι το τέλειο μέρος για να χαλαρώσετε, να γευτείτε ένα ποτήρι καλό κρασί και να ακούσετε τον ιδιοκτήτη, τον Φράνκο, να σας διηγείται την ιστορία πίσω από κάθε ετικέτα της κάβας του. Αν πεινάτε, παραγγείλτε Anciu al verde (αντζούγιες με μαϊντανό) ή σάντουιτς με τυρί και σαλάμι. Μη φύγετε πριν δοκιμάσετε κρασί Barbera Superiore, λικέρ Genepy και γκράπα Nebbiolo’s. Και κάτι τελευταίο για τον Φράνκο: προσπαθήστε να τον πείσετε να καθίσει στο πιάνο – αν όχι αυτός, τότε η κόρη του. Δεν θα το μετανιώσετε!

ELEONORA DIANA

LAVANDERIE RAMONE

Via Claudio Luigi Berthollet, 25

Τ/+3903343617861

Τρίτη-Τετάρτη 18.30-01.00, Παρασκευή-Σάββατο 21.30-04.00

Κόστος ετήσιου εισιτηρίου 10 €

Αν θέλετε να παρακολουθήσετε μια καλή ροκ συναυλία, πρέπει να επισκεφτείτε το Lavanderie Ramone. Πρόκειται για ένα φυτώριο νέων καλλιτεχνών, που παράλληλα φιλοξενεί μουσικά σόου. Στις εγκαταστάσεις του υπάρχει χώρος για πρόβες, στούντιο ηχογράφησης, βιβλιοθήκη, χώρος για να ακούει κανείς CD ή δίσκους βινυλίου και… αυτόματο πλυντήριο ρούχων – γεγονός που εξηγεί και το παράξενο όνομά του. Αναζητήστε τη σελίδα του στο Facebook και ενημερωθείτε αναλυτικά για το πρόγραμμα των live εμφανίσεων.  

DARIO DALLA ZUANA

GELATERIA POPOLARE

Via Borgo Dora, 3

Τ/+3903486708713

Καθημερινά 12.00-23.00

Δύο μπάλες παγωτό 2,50 €

Καλώς ήλθατε στο πιο… κουλτουριάρικο παγωτατζίδικο της πόλης. Βρίσκεται στο κέντρο του Τορίνο και στο επίκεντρο της πολιτιστικής ζωής. Κρατώντας στο ένα χέρι ένα από τα υπέροχα παγωτά του, μπορείτε να παρακολουθήσετε θεατρικές παραστάσεις και παρουσιάσεις βιβλίων, την ώρα που από τα ηχεία ακούγονται τα τραγούδια του Bob Marley. Ο ιδιοκτήτης Mauricio De Vecchi σερβίρει τα καλύτερα χειροποίητα παγωτά και σορμπέ, χωρίς χημικά πρόσθετα, σε γεύσεις όπως: μαύρη σοκολάτα, καρύδα, κρέμα, φιστίκι, γιαούρτι, μαρόν γλασέ, μέλι κ.ά. Τα εκπληκτικά σορμπέ του φτιάχνονται από φρούτα εποχής (πεπόνι, αχλάδι, μπανάνα, σταφύλι, λεμόνι, πορτοκάλι) και καστανή ζάχαρη. Το χειμώνα παραγγείλτε ζεστή σοκολάτα και ζαμπαγιόν.

DARIO DALLA ZUANA

MIAGOLA

Via Amendola 6D

Τ/+390110371375

Τρίτη-Παρασκευή 10.00-20.00, Σάββατο-Κυριακή 10.00-21.00

Καφέ και cupcake 5 €

Γνωρίστε το πρώτο μπαρ που… νιαουρίζει στο Τορίνο. Στο MiaGola θα σας υποδεχτούν γουργουρίζοντας η Muffin, η Cupcake και μερικές ακόμη γατούλες, και θα σας αφήσουν να τις χαϊδέψετε όση ώρα θα χαλαρώνετε απολαμβάνοντας τον καφέ σας -που εδώ λέγεται «gatuccino»- ή ένα ελαφρύ γεύμα – χορτοφαγικό ή μη. Στις γάτες αρέσει να μετακινούνται από τραπέζι σε τραπέζι, ενώ οι πελάτες μαθαίνουν να σέβονται και να συνυπάρχουν με τα ζώα. Για την ιστορία, η ιδέα των «γατομπιστρό» ξεκίνησε από την Ιαπωνία.

DARIO DALLA ZUANA

MERONI’S COMMEMORATIVE PLAQUE

Corso Re Umberto 46

24 ώρες/24ωρο Δωρεάν

Ο Gigi Meroni υπήρξε παίκτης της Τορίνο τη δεκαετία του 1960 και ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές της γενιάς του. Ηταν όμως ταυτόχρονα ποιητής, λάτρης της τζαζ μουσικής και ζωγράφος. Ακόμη κυκλοφορούν ιστορίες για το πώς διέκοψε μια γαμήλια τελετή προσπαθώντας να μεταπείσει τη νύφη ή για το ότι απέρριψε πρόσκληση της Εθνικής Ιταλίας επειδή δεν ήθελε να αλλάξει το «γιεγιέδικο» κούρεμά του. Περνώντας με το λεωφορείο καθ’ οδόν προς το Πολυτεχνείο του Τορίνο, έχω δει πολλές φορές τα λουλούδια και τις επιστολές που καλύπτουν την αφιερωμένη στη μνήμη του πλάκα, στο Corso Re Umberto. Σε αυτό το σημείο, το 1967, ένας από τους πιο δημοφιλείς Ιταλούς ποδοσφαιριστές έχασε τη ζωή του χτυπημένος από διερχόμενο αυτοκίνητο. Ομως,

οι οπαδοί της Τορίνο δεν τον ξέχασαν ποτέ.

ANTONIO OBERTO

LE VETRERIA

Corso Regina Margherita 27

T/+393273327724

Δευτέρα-Σάββατο 12.00-22.30, Κυριακή 19.00-22.30

Αν θέλετε να νιώσετε αμέσως οικεία σε αυτό το εστιατόριο-κοκτέιλ μπαρ, μην ξεχάσετε να φορέσετε πειρατικό καπέλο και να πάρετε μαζί σας τον… παπαγάλο σας. Το Vetreria μοιάζει με μια ευρύχωρη πειρατική ταβέρνα, με τεράστια τραπέζια, φυτά παντού, ένα μεγάλο μπαρ στη μέση του χώρου και πολύ χρώμα. Οι εκπλήξεις δεν τελειώνουν εδώ. Τα βράδια της Δευτέρας διοργανώνεται «Το δείπνο των κρετίνων» («La Cena dei Cretini»): o πελάτης μπορεί να φάει ό,τι φέρνει στο τραπέζι του ο σερβιτόρος και στο τέλος έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει ο ίδιος πόσο κόστισε το δείπνο του! Πρωτότυπο, αστείο και… χορταστικό! Καλή όρεξη και καλή διασκέδαση!

ANTONIO OBERTO

TRATTORIA DELLA POSTA

Strada Mongreno 16

Δευτέρα-Σάββατο 12.00-14.00 και 19.30-22.30, Κυριακή 12.00-14.00

Bollito 17 €

Το 1951, η οικογένεια Monticone είχε μια ιδέα: στην άκρη ενός από τους κακοτράχαλους εμπορικούς δρόμους που ένωναν το Τορίνο με την περιοχή του Monferrato άνοιξε μια ταβέρνα, ώστε οι έμποροι και οι ταξιδιώτες να ξεκουράζονται και να γευματίζουν. Εθεσε επίσης στη διάθεσή τους στάβλο, για να φροντίζουν τα άλογά τους, και ταχυδρομική υπηρεσία. Eχει περάσει πάνω από μισός αιώνας από τότε, οι έμποροι δεν σταματούν πια εδώ, όμως η Trattoria della Posta εξακολουθεί να προσφέρει φιλοξενία και υπέροχα πιάτα στους επισκέπτες της. Κάθε φορά που πηγαίνω, βλέπω τα ίδια πρόσωπα – φίλους της οικογένειας Monticone και ανθρώπους που τιμούν την κουζίνα της. Το φαγητό είναι εκπληκτικό: εκτός από τα παραδοσιακά τρομερά agnolotti (φωλιές ζυμαρικών) και bollito (ποικιλία κρεατικών στην κατσαρόλα), η επιλογή των τυριών είναι εξαιρετική και συνοδεύεται από μαρμελάδες και μουστάρδες για όλα τα γούστα. Bon apti στην τοπική διάλεκτο ή, αλλιώς, καλή όρεξη!

MARCO BONFANTE

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

(Το Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και μπλογκ με up-to-date tips από ντόπιους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – www.spottedbylocals.com.)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή