«Μάρτυρες» σε γάμο στο Νέο Δελχί

«Μάρτυρες» σε γάμο στο Νέο Δελχί

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν έλαβα την πρόσκληση ενός Ινδού φίλου μου να παρευρεθώ στον γάμο του στο Νέο Δελχί, δεν φανταζόμουν τι με περίμενε. Κάθε γάμος στην Ινδία δεν είναι ακριβώς ίδιος με τους άλλους. Παίζουν ρόλο οι κάστες και η θρησκεία. Ο γαμπρός είναι τζαϊνιστής και η νύφη ινδουίστρια, από την ίδια κάστα.

Ο τζαϊνισμός είναι «συμβατός» με τον ινδουισμό. Ολα ξεκινούν με τον αρραβώνα ή Σαγκάν. Στο σπίτι του γαμπρού στήνεται μια εξέδρα, όπου θα καθίσει το ζευγάρι για να αλλάξει βέρες. Η διαδικασία κρατά ώρες. Ο γαμπρός εισέρχεται στην αίθουσα με δυσκολία, καθώς μουσικοί που χτυπούν κρουστά και όλο το σόι που χορεύει του κλείνουν τον δρόμο. Η διαδρομή από την πόρτα μέχρι την εξέδρα μπορεί να κρατήσει και μία ώρα. Το ίδιο σκηνικό βλέπουμε και στην υποδοχή της νύφης.

Η ημέρα τελειώνει με ένα «τάλεντ σόου». Συγγενείς έχουν προετοιμάσει μουσικοχορευτικά νούμερα, τα οποία αφιερώνουν στο ζευγάρι. Μετά τον αρραβώνα, ο γαμπρός δεν μπορεί να κυκλοφορεί μόνος του μέχρι να παντρευτεί. Καθώς οι υπόλοιποι είχαν δουλειές, ο ρόλος του επόπτη έπεσε σ’ εμένα. Την τρίτη ημέρα είχαμε το Μπχαάτ. Η μητέρα του γαμπρού επισκέπτεται τα αδέλφια της στο σπίτι τους προκειμένου να τα καλέσει στον γάμο. Το βράδυ, οι γυναίκες βάφουν τα χέρια τους και στο τέλος τα χέρια του γαμπρού (Μέντι). Με χορούς, δεξιώσεις και γυρίσματα για το βίντεο του γάμου, και ύστερα από ένα μπάτσελορ πάρτι με χυμούς, χωρίς τσιγάρα και γυναίκες, φθάνουμε στην ημέρα του γάμου: Νωρίς το πρωί, στο σπίτι του γαμπρού, όλα τα «αδέλφια» είμαστε έτοιμοι για το Ιτς Ουτάρνα ή Χαλαντί. Οι γονείς του γαμπρού έχουν ετοιμάσει μια κίτρινο-κροκί χρωστική ουσία από οξυφοίνικα, γάλα και ρύζι. Θείοι, αδέλφια, ξαδέλφια και τα τιμώμενα πρόσωπα βάφουν τον γαμπρό στο μέτωπο, τα μπράτσα, τις παλάμες, τα γόνατα και τα πόδια. Ακολουθεί το ντύσιμο του γαμπρού με τη βοήθεια των ανδρών συγγενών του.

Στον κήπο έχει διαμορφωθεί ένας χώρος όπου σε μια εξέδρα ένα αρσενικό μωρό της οικογένειας του γαμπρού έχει ντυθεί γαμπρός. Το μωρό μαζί με τον γαμπρό και τον πατέρα του κάθονται δίπλα στον «αστρολόγο» (είναι εκείνος που τελεί το μυστήριο του γάμου). Μόλις ολοκληρωθεί η τελετή, ο γαμπρός ανεβαίνει στο άλογο για να πάει στον ναό να προσευχηθεί. Η νύφη πάει στον δικό της ναό.

Ο γάμος θα γινόταν μετά τα μεσάνυχτα και θα κρατούσε μέχρι τα ξημερώματα σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όπου η νύφη περιμένει το γαμπρό. Ο γαμπρός καταφθάνει με άμαξα. Σε όλη τη διαδρομή, την ακολουθούν οι συγγενείς, οι οποίοι χορεύουν στον ρυθμό των κρουστών και κάθε τόσο ανεβαίνουν και κάθονται δίπλα στο γαμπρό για σέλφι. Στον χώρο της δεξίωσης, μία κόκκινη κορδέλα χωρίζει την οικογένεια της νύφης από το γαμπρό. Πίσω του, τα «αδέλφια», τα οποία δίνουν σκληρή διαπραγμάτευση με τις αδελφές της νύφης. Το παζάρι συνεχίζεται για πολύ και ο γαμπρός πείθει τη νύφη να τον παντρευτεί. Ακολούθησε δεξίωση με περίπου 1.000 άτομα, αμέτρητους σερβιτόρους και φαγητά.

Ποτό, τσιγάρο στα κρυφά

Αλκοόλ πουθενά. Τσιγάρο κανένας. Σε καμία εκδήλωση μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχα δει άνθρωπο να πίνει αλκοόλ και να καπνίζει. Ξαφνικά, ένας ξάδελφος με πλησιάζει και με πάει έξω από τον χώρο της δεξίωσης, όπου ήταν παρκαρισμένο ένα αυτοκίνητο και γύρω γύρω όλοι οι «κουμπάροι». «Ουίσκι ή βότκα θες», λέει ένας. Ανοίγει το πορτ παγκάζ και ξεπροβάλλει ένα ολόκληρο μπαρ. Ανοίγουν και οι πόρτες του αυτοκινήτου, από όπου βγήκε καπνός τσιγάρου. Από εκείνη τη στιγμή έγινα «αδελφός» τους. Ηταν γύρω στη 1 το πρωί όταν ξεκίνησε η τελετή του γάμου. Μεταφερθήκαμε σε έναν άλλο χώρο όπου στο κέντρο κάθισε το ζευγάρι με τον «αστρολόγο». Η τελετή ολοκληρώθηκε και κόντευε να ξημερώσει. Τώρα έπρεπε να πάμε σε ένα δωμάτιο κοντά στον κήπο. Εκεί ο γαμπρός και η νύφη θα προσεύχονταν. Ο γαμπρός έπρεπε να βγάλει τα παπούτσια του και οι συγγενείς της νύφης να του τα κλέψουν. Οταν τελείωσε η προσευχή, οι άνδρες του γαμπρού, πάλι, έπρεπε να διαπραγματευτούν για να πάρουν τα παπούτσια πίσω.

Τελειώσαμε; Οχι! Τώρα, ο γαμπρός και η νύφη έπρεπε να κάτσουν αντικριστά και να λύσει ο ένας τους κόμπους του άλλου με το ένα χέρι. Οι κόμποι ήταν σαν βραχιόλια στα χέρια τους. Δεν είναι εύκολη υπόθεση, και παίρνει πολλή ώρα. Ο ήλιος είχε βγει όταν τελείωσε η τελετή και πλέον το ζευγάρι ήταν παντρεμένο.

Τι μάθαμε

• Δεν υπάρχουν κουμπάροι. Τον ρόλο των δικών μας κουμπάρων παίζουν ξαδέλφια και τιμώμενα πρόσωπα (άνδρες). Ο γαμπρός τούς αποκαλεί και «αδέλφια».

• Ενας σωστός κουμπάρος (στη δική μας περίπτωση, ήμασταν επτά) πρέπει να ξέρει να χορεύει. Είχαμε δασκάλα χορού που μας έκανε μαθήματα κάθε πρωί μέχρι το μεσημέρι.

• Το βίντεο του γάμου πρέπει να μοιάζει με ταινία του Μπόλιγουντ. Κινηματογραφικό συνεργείο τραβούσε «κονσέρβα» τις πιο δύσκολες και επικίνδυνες στιγμές του επταήμερου γάμου.

• Συνολικό κόστος γάμου: 3,8 εκατ. ρουπίες, που έχουν την αντίστοιχη αγοραστική δύναμη των 150.000 ευρώ στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή