10 Βόλτες στο πάρκο

8' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το Λονδίνο έως το Παρίσι και από τη Μαδρίτη έως το Δουβλίνο, απολαμβάνουμε περίπατο και παιχνίδι στις ομορφότερες αστικές οάσεις πρασίνου της Ευρώπης.

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Parque del Buen Retiro

Το ησυχαστήριο των βασιλικών οικογενειών της Ισπανίας είναι σήμερα ένα αστικό πάρκο γεμάτο ζωή, όπου παρελθόν και παρόν συμβιώνουν αρμονικά.

Ενα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της ισπανικής πρωτεύουσας, αυτό το ιστορικό πάρκο είναι γεμάτο μαρμάρινα μνημεία και αγάλματα, χώρους τέχνης και μια πανέμορφη λίμνη (μπορείτε να νοικιάσετε μια μικρή βάρκα με κουπιά και να περάσετε ώρες γλιστρώντας στα ήρεμα νερά της). Ανάμεσα στα εμβληματικά κτίρια που βρίσκονται εντός του πάρκου ξεχωρίζουν το Palacio de Cristal, ένα εντυπωσιακό αρχιτεκτόνημα από μέταλλο και γυαλί που τον 19ο αιώνα λειτουργούσε ως χειμερινός κήπος για εξωτικά φυτά και σήμερα φιλοξενεί εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, και το Palacio de Velásquez, που επίσης λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος. Σε όλη τη διάρκεια του χρόνου στο πάρκο φιλοξενούνται συναυλίες, παραστάσεις, ετήσια έκθεση βιβλίου, φεστιβάλ πυροτεχνημάτων και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Τέλος, από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο τα μεσημέρια της Κυριακής η Συμφωνική Ορχήστρα της Μαδρίτης δίνει συναυλίες κάτω από τη σκιά των δέντρων. 


ΜΟΝΑΧΟ

Englischer Garten

Πολυπολιτισμικό σημείο συνάντησης επισκεπτών και ντόπιων, προσφέρει εμπειρίες που δεν θα συναντήσετε σε κανένα άλλο πάρκο της Ευρώπης.

Υπάρχουν πολλά ευρωπαϊκά πάρκα όπου μπορεί κανείς να απολαύσει περιπάτους, έργα τέχνης και αθλητικές δραστηριότητες. Το Englischer Garten του Μονάχου, όμως, ένα από τα μεγαλύτερα αστικά πάρκα του κόσμου, προσφέρει εμπειρίες που δεν θα συναντήσετε σε κανένα άλλο: σερφ στο ποτάμι, τσάι σε γιαπωνέζικο τεϊοπωλείο αλλά και τη συνύπαρξη ενός ναού αρχαιοελληνικού ρυθμού και ενός κινέζικου πύργου, δίπλα στον οποίο βρίσκεται η δεύτερη μεγαλύτερη μπιραρία του Μονάχου. Το πάρκο διαθέτει περισσότερα από 75 χλμ. δρόμων και μονοπατιών, πάνω από 100 γέφυρες, ρυάκια συνολικού μήκους σχεδόν 9 χλμ., ενώ ζουν εκεί 50-60 είδη πουλιών. Το νότιο τμήμα είναι πιο δημοφιλές στους επισκέπτες – καθημερινά συγκεντρώνει μερικές χιλιάδες. Αν θέλετε ηρεμία και χαλάρωση, προτιμήστε τη βόρεια πλευρά. Και αν σταθείτε τυχεροί, στο μικρό αμφιθέατρο που υπάρχει εκεί θα πετύχετε κάποια θεατρική παράσταση ή συναυλία.


ΠΑΡΙΣΙ

Jardin du Luxembourg

Ενας εξωτικός κήπος γαλλικού στυλ, των αρχών του 17ου αιώνα. Τον εμπνεύστηκε η Μαρία των Μεδίκων, αλλά σήμερα ανήκει στη Γαλλική Γερουσία.

Το δεύτερο μεγαλύτερο πάρκο της γαλλικής πρωτεύουσας -και ένα από τα πιο δημοφιλή- προσελκύει Παριζιάνους και τουρίστες, που τις ηλιόλουστες μέρες απολαμβάνουν τους χαλαρωτικούς περιπάτους τους, διαβάζουν ή γυμνάζονται σε μια έκταση 230 στρεμμάτων. Φιλοξενεί περισσότερα από 100 αγάλματα -εκ των οποίων τα 20 είναι αφιερωμένα σε Γαλλίδες βασίλισσες και καλλονές-, εντυπωσιακά μνημεία και σιντριβάνια. To πιο γνωστό είναι το Fontaine de Medicis (1620), που κατασκευάστηκκε όταν η Μαρία των Μεδίκων αποφάσισε να δημιουργήσει το Παλάτι του Λουξεμβούργου αντιγράφοντας το Palazzo Pitti της γενέτειράς της, Φλωρεντίας. Οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν βόλτα με πόνι, να παρακολουθήσουν παραστάσεις μαριονέτας, να παίξουν τένις ή απλώς να περιηγηθούν στους όμορφους δενδρόκηπους, ανάμεσα σε κατάφυτες πρασιές και παρτέρια με πολύχρωμα λουλούδια. Στα σιντριβάνια, παιδιά παρακολουθούν χάρτινα καραβάκια να ταξιδεύουν στο νερό, ενώ άλλα ανεβαίνουν στο καρουζέλ ή παίζουν μέχρι… τελικής πτώσεως στην παιδική χαρά. 


ΛΟΝΔΙΝΟ

Regent’s Park

Το ιστορικό λονδρέζικο πάρκο, έδρα του Ζωολογικού Κήπου της πόλης, προσφέρεται για πικ-νίκ, σπορ και βαρκάδες. 

Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του κέντρου της βρετανικής πρωτεύουσας, μεταξύ Westminster και Camden. Καταλαμβάνοντας έκταση 1.160 στρεμμάτων, είναι ο παράδεισος των λουλουδιών -με περισσότερα από 12.000 τριαντάφυλλα από 400 διαφορετικές ποικιλίες στα παρτέρια του- αλλά και ένα αστικό καταφύγιο για 100 είδη άγριων πουλιών. Διακοσμημένο με δεκάδες μικρά πέτρινα σιντριβάνια, φιλοξενεί τον Ζωολογικό Κήπο του Λονδίνου, το Ανοιχτό Θέατρο (Regent’s Park Open Air Theatre), τους κήπους της Βασίλισσας Μαρίας και το Πανεπιστήμιο Regent’s. Διαθέτει επίσης παιδικές χαρές, χώρους άθλησης (για τένις, κρίκετ, ποδόσφαιρο, ράγκμπι, φρίσμπι, χόκεϊ και στίβο) και, φυσικά, χιλιόμετρα ολόκληρα πρασίνου για βόλτες, πικ-νίκ και παιχνίδι. Οι ρομαντικοί μπορούν να επιλέξουν μια βαρκάδα στη λίμνη και οι λάτρεις του ποδηλάτου θα βρουν πολλά ενδιαφέροντα μονοπάτια για να επιδοθούν σε ορθοπεταλιές. Στη βόρεια πλευρά του πάρκου δεσπόζει ο λόφος Primrose. Από την κορυφή του, που υψώνεται στα 78 μ., η θέα στην πόλη είναι εντυπωσιακή. 


ΠΑΡΙΣΙ

Jardin des Tuileries

Ο μεγαλύτερος κήπος του Παρισιού αποτελεί το σημείο συνάντησης, γιορτής και χαλάρωσης των κατοίκων της πόλης εδώ και δύο αιώνες.

Βρίσκεται ανάμεσα στο Μουσείο του Λούβρου και την Place de la Concorde και είναι το κόσμημα του παριζιάνικου κέντρου. Δημιούργημα του André Le Nôtre -που σχεδίασε επίσης τους Κήπους των Βερσαλλιών- κατόπιν εντολής της Αικατερίνης των Μεδίκων, ήταν ο κήπος του ομώνυμου παλατιού μέχρι τη Γαλλική Επανάσταση, οπότε και αποδόθηκε στους πολίτες. Τόσο τον 19ο όσο και τον 20ό αιώνα πραγματοποιήθηκαν στους χώρους του (επιφάνειας 280 στρεμμάτων) αρχιτεκτονικές και κηποτεχνικές παρεμβάσεις και αναστηλώσεις, τοποθετήθηκαν αγάλματα γνωστών καλλιτεχνών και σιντριβάνια. Ανάμεσα στα οικοδομήματα που βρίσκονται στο εσωτερικό του ξεχωρίζει η Arc de triomphe du Carrousel, που ανεγέρθηκε για να τιμήσει τις νίκες του Ναπολέοντα. Σημαντικά έργα τέχνης εκτίθενται στα δύο μουσεία που βρίσκονται στο χώρο του πάρκου: το Musée de l’ Orangerie -όπου φιλοξενείται η σειρά έργων του Claude Monet «Νούφαρα»- και η Galerie Nationale du Jeu de Paume.


ΜΙΛΑΝΟ

Parco Sempione

Συγκεντρώνοντας ορισμένα από τα σημαντικότερα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία του Μιλάνου, είναι ένας μοναδικός πνεύμονας πρασίνου στο κέντρο της πόλης.

Tόπος κυνηγιού το πάλαι ποτέ για τους Μιλανέζους δούκες, διαμορφώθηκε ως δημόσιο πάρκο το 1891, προσφέροντας πανοραμική θέα σε δύο πολύ σημαντικά μνημεία της πόλης, το κάστρο Sforza και την Αψίδα της Ειρήνης, που βρίσκονται μέσα στα όριά του. Τις ηλιόλουστες ημέρες δεν θα βρείτε ιδανικότερο μέρος στο Μιλάνο για ένα πικ-νίκ με φίλους. Αξιοποιήστε το δωρεάν Wi-Fi για να «ανεβάσετε» ταξιδιωτικές φωτογραφίες από την επίσκεψή σας στην πόλη και να κάνετε τους φίλους σας να… ζηλέψουν. Κάντε μια στάση στο ενυδρείο και στη λίμνη με τις πάπιες, δείτε από κοντά το άγαλμα του Ναπολέοντα ΙΙΙ και άλλα έργα του Giorgio de Chirico. Θαυμάστε το μίνι Κολοσσαίο Arena Civica των ναπολεόντειων χρόνων, που σήμερα λειτουργεί ως γήπεδο ποδοσφαίρου και ράγκμπι, και ανεβείτε στον μεταλλικό πύργο Torre Branca, ύψους σχεδόν 109 μέτρων. Από την κορυφή του, μια μέρα με διαυγή ατμόσφαιρα, μπορείτε να διακρίνετε ακόμη και τις Αλπεις. 


NAΠΟΛΗ

Parco Virgiliano

Με φόντο τον κόλπο της Νάπολης, ένα μοναδικό για τη θέα του πάρκο, γεμάτο ζωή από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ. 

Στρέφοντας το βλέμμα στη γη, ο υποψιασμένος επισκέπτης του πανέμορφου Parco Virgiliano αναγνωρίζει την ηφαιστειογενή πέτρα – την τόσο χαρακτηριστική στο λόφο Posillipo, όπου βρίσκεται αυτή η μοναδική ναπολιτάνικη όαση πρασίνου. Η θέση του πάρκου επιτρέπει απρόσκοπτη θέα στις μαγευτικές ακτές του Amalfi και του Sorrento, στον Βεζούβιο, στον κόλπο Gaiola, στο νησί Κάπρι και σε πολλές γειτονιές της Νάπολης. Διαμορφωμένο σε πολλά επίπεδα, μοιάζει να αποτελείται από ευρύχωρες «βεράντες» που δημιουργούν ένα σχεδόν θεατρικό σκηνικό. Διαθέτει πολλές παιδικές χαρές, κιόσκια που τα καλοκαιρινά βράδια μετατρέπονται σε άτυπο σημείο συνάντησης για τους νέους, αλλά και ένα μικρό αμφιθέατρο που φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις και συναυλίες. Στα συν, το θαλασσινό αεράκι που αναζωογονεί και ανανεώνει τον επισκέπτη. 


ΔΟΥΒΛΙΝΟ

St Stephen’s Green

Μια όαση στην καρδιά του εμπορικού κέντρου του Δουβλίνου, με διαδρομή τεσσάρων αιώνων και πολλά μνημεία της ιρλανδικής ιστορίας. 

Το 1877 ο Σερ Arthur Edward Guinness, της γνωστής οικογένειας ζυθοποιών, χρηματοδότησε τη διαμόρφωση του St. Stephen’s Green περίπου στη σημερινή του μορφή, βάζοντας τέλος σε περιπέτειες που είχαν οδηγήσει στο κλείσιμο του πάρκου. To 1880 ολοκληρώθηκε η αναμόρφωσή του με βάση τα σχέδια του διάσημου Ιρλανδού αρχιτέκτονα εξωτερικών χώρων William Sheppard. Γειτονεύει με έναν από τους πιο πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους του Δουβλίνου, την Grafton street, και είναι ιδανικό για να ξεκουραστεί κανείς έπειτα από τα ψώνια, να απολαύσει ένα γρήγορο κολατσιό ή απλώς να χαλαρώσει διαβάζοντας ένα βιβλίο στο γρασίδι. Στη βορειοδυτική πλευρά του ο επισκέπτης συναντά έναν ασυνήθιστο χώρο: έναν κήπο για τους τυφλούς με αρωματικά φυτά, όπου οι πληροφορίες στις ενημερωτικές πινακίδες του αναγράφονται στο σύστημα Μπράιγ. Ακόμη πιο βόρεια, συναντάμε τη γραφική λίμνη του St Stephen’s Green: τα νερά της αυλακώνουν κολυμπώντας πάπιες και άλλα υδρόβια πτηνά, καθώς επίσης και ένας τεχνητός καταρράκτης. 


ΒΑΛΕΝΘΙΑ 

Jardines del Turia

H παλιά κοίτη του ποταμού Turia, που μετατράπηκε σε πάρκο το 1986, αποτελεί σήμερα σημείο αναφοράς για τους Βαλενθιάνους κάθε ηλικίας.

Αυτό το πανέμορφο αστικό πάρκο είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς μια καταστροφή μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία: όταν τον Οκτώβριο του 1957 ο ποταμός Turia πλημμύρισε παρασύροντας ζωές και περιουσίες, οι Αρχές της πόλης αποφάσισαν να τον εκτρέψουν. Στην παλιά κοίτη του ποταμού, στο εύφορο έδαφος που άφησε πίσω του το νερό, βλάστησε ένας παράδεισος πρασίνου και λουλουδιών που πήρε το όνομα Jardines del Turia. Σήμερα τα 9 χιλιόμετρα στα οποία εκτείνεται κατά μήκος της πόλης έχουν μετατραπεί σε κέντρο πολιτισμού και αθλητισμού. Ανάμεσα στα περιποιημένα παρτέρια και τους φροντισμένους κήπους υπάρχουν γήπεδα για διάφορα αθλήματα, παιδικές χαρές και δίκτυο ποδηλατόδρομων. Αν θέλετε απλώς να χαλαρώσετε, επιλέξτε ένα ηλιόλουστο παγκάκι κοντά στην παλιά όχθη ή ξαποστάστε θαυμάζοντας τα 25.000 λουλούδια της Puente de las Flores (Γέφυρα των λουλουδιών). 


ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

Vondelpark

Υποδέχεται πάνω από 10 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο: από σκεϊτάδες και ποδηλάτες μέχρι μαμάδες με καρότσια και ερωτευμένα ζευγάρια. 

Στα μονοπάτια και στους τεράστιους χώρους πρασίνου του Vondelpark συρρέουν κατά χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων. Τους ανοιξιάτικους και τους καλοκαιρινούς μήνες θα τους συναντήσετε ξαπλωμένους στο γρασίδι να διαβάζουν ή να συζητούν, θα παρακολουθήσετε μαζί τους συναυλίες κλασικής, ποπ, dance, έθνικ μουσικής, παραστάσεις μιούζικαλ και καμπαρέ ή θα καθίσετε δίπλα τους σε ένα από τα τέσσερα μπαρ-εστιατόρια του πάρκου. Φυσικά, όπως όλο το Αμστερνταμ, προσφέρεται για ατελείωτες ποδηλατάδες. Σε κάποια στροφή της διαδρομής σας μπορεί, μάλιστα, να βρεθείτε μπροστά στο γλυπτό «Το ψάρι» του Pablo Picasso ή στο άγαλμα του Joost van den Vondel, του ποιητή και θεατρικού συγγραφέα που έδωσε το όνομά του στο πάρκο. Μην ξεχάσετε να αναζητήσετε τον Kήπο των Ρόδων: θα σας περιμένουν 70 διαφορετικά είδη τριαντάφυλλων και μεθυστικά αρώματα.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή