Λισαβόνα by locals

6' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έξι κάτοικοι μας αποκαλύπτουν τα αγαπημένα τους μέρη στην ατμοσφαιρική πρωτεύουσα.

RIBEIRA DAS NAUS

24 ώρες/24ωρο | Δωρεάν

Ο παραλιακός πεζόδρομος Ribeira das Naus παραδόθηκε στους πολίτες της Λισαβόνας πριν από λίγα χρόνια σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία: μέχρι το έργο να ολοκληρωθεί, όλοι είχαν κουραστεί να βλέπουν τον Τάγο κρυμμένο πίσω από τα εργοτάξια. Η πόλη ζει πια μαζί με τον ποταμό και όχι απλώς δίπλα του. Μόνιμοι κάτοικοι και μη απολαμβάνουν τον υπέροχο πεζόδρομο με πολλούς τρόπους – διαβάζοντας ένα βιβλίο ή πίνοντας καφέ με καλή παρέα. Ε, τώρα που ανεβαίνει η θερμοκρασία, δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα καλύτερο. 

TANIA GIRAO


ZAPATA

Rua Poço dos Negros 47

Τ/+351213908942 | Καθημερινά 11.00-02.00 | Γεύμα: 15 € 

Θα χρειαστείτε ικανότητες… ντετέκτιβ για να το εντοπίσετε, κρυμμένο όπως είναι σε απόσταση περίπου 700 μέτρων από τη γειτονιά Bairro da Bica, στο τέλος της Calçada do Combro. Απέξω μοιάζει με μικρή παλιά παμπ, στην πραγματικότητα όμως οι χώροι του είναι αρκετά μεγαλύτεροι. Στο Zapata έχω φάει ένα από τα νοστιμότερα açorda (πιάτο με ψωμί, σκόρδο, κόλιανδρο και αυγά) της ζωής μου, αλλά και εκπληκτικό χταπόδι, υπέροχο μπακαλιάρο και γενικά ό,τι έχω δοκιμάσει είναι φανταστικό. Με δεδομένο ότι είμαι από τους ανθρώπους που λατρεύουν το φαγητό, ότι δεν θα αρνηθώ ποτέ μια πρόσκληση σε γεύμα και ότι μου αρέσει να πειραματίζομαι με νέες γεύσεις, εμπιστευθείτε με όταν σας λέω ότι το Zapata αξίζει μια επίσκεψη. 

TANIA GIRAO


FRUTALMEIDAS

Avenida de Roma 45

Τ/+351217964516 | Δευτέρα-Σάββατο 08.00-20.00 | Κρεατόπιτα: 1,20 € 

Πριν από μερικά χρόνια έζησα για τρεις μήνες στο Βερολίνο. Οταν επέστρεψα στη Λισαβόνα μαζί με δύο φίλους, το πρώτο μέρος που επισκεφθήκαμε, κατευθείαν από το αεροδρόμιο, ήταν το Frutalmeidas για τα ζεστά μπουρεκάκια του με κρέας και τους δροσερούς φυσικούς χυμούς. Ενιωσα σαν να ήμουν ήδη στο σπίτι μου! Πηγαίνω στο Frutalmeidas από μικρό παιδί, οι σερβιτόροι με γνωρίζουν σχεδόν από πάντα. Το εσωτερικό δεν έχει αλλάξει πολύ από εκείνα τα χρόνια. Δεν έχει τίποτα μοντέρνο, αλλά διαθέτει ζεστασιά, φιλική ατμόσφαιρα, ζωντάνια και κέφι – από τους ηλικιωμένους που πίνουν τον καφέ τους διαβάζοντας εφημερίδα και συζητώντας μέχρι τα ζευγαράκια και τα παιδιά που περιμένουν εκεί τους γονείς τους μετά το σχολείο. Το μενού έχει ελαφρά γεύματα για μεσημεριανό, εξαιρετικούς φυσικούς χυμούς, τα διάσημα μπουρεκάκια, σούπες και το καλύτερο κέικ με κρέμα φράουλα.

NUNO LOPES DE PAULA


STREET ART ΣΤΟ ΣΤΑΘΜΟ PICOAS

Avenida Fontes Pereira de Melo

24 ώρες/24ωρο | Δωρεάν

Την ώρα που η Λισαβόνα κοιμόταν, μερικοί από τους καλύτερους street artists της ζωγράφιζαν τις προσόψεις των άδειων κτιρίων, μετατρέποντάς τα σε τεράστιους καμβάδες δημιουργίας. Δεκάδες εγκαταλελειμμένα κτίρια, με παράθυρα καλυμμένα με τούβλα και δέντρα να μεγαλώνουν στο εσωτερικό τους, υπάρχουν διάσπαρτα στην πόλη. Στη διαδρομή από το αεροδρόμιο προς το κέντρο θα συναντήσετε ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο κοντά στον σταθμό του μετρό Picoas με εξαιρετικές τοιχογραφίες των γνωστότερων καλλιτεχνών του είδους. Το έργο Crono, στη λεωφόρο Fontes Pereira de Melo, δεν περνά απαρατήρητο. Φιλοτεχνήθηκε στο πλαίσιο του ομώνυμου φεστιβάλ, το 2011. 

NUNO LOPES DE PAULA


INTEΝDENTE

Largo do Intendente Pina Manique

Καθημερινά

Μια κάμπια που μεταμορφώνεται σταδιακά σε πεταλούδα, αυτό είναι το Intendente! Η περιοχή υπήρξε κάποτε συνώνυμη των ναρκωτικών και του αγοραίου έρωτα, σήμερα όμως οι δρόμοι της γεμίζουν όλο και περισσότερο με συμπαθέστατα καφέ, όπως τα «O das Joanas» και «Josephine bistro & bar», ή εκπληκτικά καταστήματα σαν το «A vida portuguesa» που πουλά αντικείμενα της εποχής των γονιών μου, τα οποία επέστρεψαν στη μόδα. Η ατμόσφαιρα είναι πια πιο ανάλαφρη και η εικόνα της περιοχής αρκετά… ασιατική, γεμάτη παλιά σπίτια και μαγαζιά με ιδιοκτήτες Κινέζους, Νεπαλέζους, Ινδούς και άλλων εθνικοτήτων των οποίων η μητρική γλώσσα δεν είναι τα Πορτογαλικά. Αν θέλετε να μοιραστείτε αυτήν τη multi-culti διάθεση και είναι περίπου ώρα για μεσημεριανό, δοκιμάστε οπωσδήποτε τα πιάτα του φανταστικού βιετναμέζικου εστιατορίου «Pho-Pu». Δεν θα το μετανιώσετε! 

MARIANA DE OLIVEIRA MIRA


MALACA TOO

Rua Rodrigues Faria 103, LX Factory

Καθημερινά 12.00-15.00 και 20.00-00.30 | Πράσινο κάρι: 12,50 € 

Δεν είναι πολύ εύκολο να βρει κανείς ένα μέρος που να αρέσει σε όλους τους φίλους του. Στα γενέθλιά μου, όμως, «πάτησα πόδι» και πήγαμε όλοι μαζί στο εστιατόριο Malaca Too. Εκτός από το ότι βρίσκεται στο Lx Factory -τον arty πολυχώρο όπου συνυπάρχουν μόδα, αρχιτεκτονική, shopping, μουσική, φωτογραφία και ντιζάιν-, το προσωπικό είναι ευγενέστατο, εξηγεί το κάθε πιάτο και το πώς παρασκευάζεται και το φαγητό είναι τέλειο. Λόγω του βιομηχανικού παρελθόντος του κτιρίου (εδώ λειτουργούσε τον 19ο αιώνα εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας), η διακόσμηση είναι ανάλογη: τα τραπέζια είναι τοποθετημένα ανάμεσα σε μεγάλες παλιές εκτυπωτικές μηχανές. Μεταξύ άλλων θα παραγγείλετε βιετναμέζικες κρέπες, πράσινο κάρι, pad thai, αλλά και πιάτα για χορτοφάγους, χωρίς να πληρώσετε μια περιουσία – υπάρχει και μενού των 5,90 ευρώ, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται αναψυκτικό ή τσάι.

MARIANA DE OLIVEIRA MIRA


BAR PROCOPIO

Rua Joao Penha 21A 

Τ/+351213852851 | Δευτέρα-Παρασκευή 18.00-03.00, Σάββατο 21.00-03.00 | Ποτήρι Porto: 3 € 

Είναι το τέλειο μπαρ για όσους θέλουν απλώς να απολαύσουν ένα καλό ποτό και την παρέα των φίλων τους. Η ατμόσφαιρα είναι υπέροχη – ένας μοναδικός συνδυασμός περιορισμένου φυσικού φωτισμού, διακόσμησης αρ νουβό και μουσικής μπόσα νόβα. Το προσωπικό διακρίνεται για την ευγένειά του. Μπορώ να περάσω ώρες εκεί πίνοντας το ποτό μου ή την μπίρα μου, τσιμπολογώντας ζεστό ποπ κορν και καταγράφοντας στο μυαλό τις εικόνες που βλέπω γύρω μου. Οι θαμώνες είναι άνθρωποι όλων των ηλικιών, από 20 έως 60 ετών. Θα βρείτε το Procopio σε ένα μικρό στενάκι κοντά στον αστικό κήπο Amoreiras. Μη σας ανησυχήσει το γεγονός ότι η πόρτα είναι κλειστή. Χτυπήστε το κουδούνι και θα σας υποδεχτούν με ανοιχτές αγκάλες! 

CLAUDIO CARNEIRO


BIFANAS DO CALDAS

Rua da Madalena 146

Δευτέρα-Παρασκευή 08.00-20.00 | Bifana και μπίρα 5 €

Αν επισκεφτείτε τη Λισαβόνα, δοκιμάστε οπωσδήποτε το παραδοσιακό bifana. Είναι ένα σάντουιτς με γέμιση μία λεπτή φέτα χοιρινού μαγειρεμένη σε σάλτσα από άσπρο κρασί, σκόρδο, δάφνη, βούτυρο και πάπρικα. Μπορείτε να προσθέσετε μουστάρδα ή όποια άλλη σος θέλετε ή να το φάτε σκέτο, για πιο… γνήσιο και ανόθευτο γευστικό αποτέλεσμα! Παρότι υπάρχουν πολλά εστιατόρια και καφέ που σερβίρουν νόστιμα bifana, το Bifanas do caldas είναι το καλύτερο. Μη φανταστείτε κανένα φανταχτερό εστιατόριο – ένα μικρό μαγαζί είναι με συμπαθητικό μπαλκόνι και καθόλου τραπέζια, αλλά τα bifanas του θα σας ξετρελάνουν. Συνδυάστε τα με ένα ποτήρι παγωμένη μπίρα. 

ALEXANDRE COTOVIO


O CARECA

Rua Duarte Pacheco Pereira 11 D

Τ/+351213010987 | Τετάρτη-Δευτέρα 08.00-22.00 | Κρουασάν: 1,20 € 

Από το 1954 το O Careca σερβίρει εκπληκτικά και άκρως… εθιστικά κρουασάν, πασπαλισμένα με ζάχαρη – κάτι αντίστοιχο ενός μαγικού φίλτρου ή μιας βόμβας από ζάχαρη ή, ακόμη, ενός γιατρικού για το μεθύσι.

Το ζαχαροπλαστείο είναι φυσικά διάσημο στην πόλη και πάντα γεμάτο… λιχούδηδες, ενώ οι ουρές την ώρα μετά το μεσημεριανό ξεπερνούν κάθε φαντασία.

Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στη μυρωδιά των φρεσκοψημένων κρουασάν, των υπέροχων κέικ και του μυρωδάτου καφέ, που σερβίρονται από το πρωί έως το βράδυ. Θα σας πρότεινα να συνδυάσετε το κρουασάν σας με ένα ποτήρι κρύο γάλα και να φροντίσετε να βρείτε ένα τραπεζάκι έξω, μαζί με τους υπόλοιπους ντόπιους που λιάζονται, διαβάζουν την εφημερίδα τους ή κουβεντιάζουν με τους φίλους τους. 

NUNO LOPES DE PAULA


NUNE’S REAL MARISQUEIRA

Rua Bartolomeu Dias 120 

Τ/+351213019899 | Τρίτη-Κυριακή 12.00-24.00 | Θαλασσινά και μπίρα: 50 € 

Για τους λάτρεις της ψαροφαγίας και των θαλασσινών η Πορτογαλία είναι ο απόλυτος ευρωπαϊκός προορισμός! Από τα εστιατόρια του είδους ξεχωρίζει το Nune’s Real Marisqueira. Διαθέτει εντυπωσιακή ποικιλία και ό,τι και αν δοκιμάσετε θα γλείφετε τα δάχτυλά σας! Αν παραγγείλετε με… σύνεση, δεν θα πληρώσετε πολλά (την τελευταία φορά αγνόησα την ίδια μου τη συμβουλή και χρεώθηκα 130 € για έναν αστακό 1½ κιλού). Είναι πάντα γεμάτο, οπότε θα χρειαστεί να κλείσετε τραπέζι όποια ώρα και αν αποφασίσετε να πάτε. Θα σας πρότεινα να συνοδεύσετε το γεύμα σας με Sagres· ταιριάζει τέλεια με τα θαλασσινά.

ERIK LASSCHE

SPOTTED BY LOCALS

(Το Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και blog με επικαιροποιημένα tips από ντόπιους σε πάνω από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – www.spottedbylocals.com.)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή