Kαβαλάρηδες της ελληνικής άνοιξης

Kαβαλάρηδες της ελληνικής άνοιξης

14' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έμπειροι μοτοσικλετιστές προτείνουν τις αγαπημένες τους διαδρομές και εμείς σας αποκαλύπτουμε χρήσιμα μυστικά και συμβουλές, προτού… φορέσετε τα κράνη σας.

ΑΓΡΑΦΑ

(από τα βουνά της Ευρυτανίας)

Θανάσης Μουρίκης

Απόσταση: Περίπου 400 χλμ.

Βαθμός δυσκολίας: Υψηλός

Προτεινόμενος τύπος μοτοσικλέτας: ON/OFF ΚΑΙ OFF ROAD

Ξεκινώντας από την Αθήνα με κατεύθυνση τη Λαμία, ο σταθερός και κουραστικός ρυθμός της διαδρομής αλλάζει όταν βγαίνω από την εθνική οδό και ακολουθώ την πινακίδα προς Κάστρο. Παίρνω το δρόμο για Δελφούς. Σε 35 λεπτά παρκάρω τη φορτωμένη μοτοσικλέτα στην Αράχωβα, μακριά από το δρόμο και από τα πούλμαν που πηγαίνουν στους Δελφούς. Διαλέγω καφενέ και παραγγέλνω έναν ελληνικό: το καλύτερο ρόφημα για τον οδηγό μοτοσικλέτας – σε ξυπνάει χωρίς να ανεβάζει την πίεση. Το κοντέρ έχει καταγράψει τα πρώτα 220 χλμ. και σιγά-σιγά αρχίζει η περιπέτεια. Σε λίγο θα πατήσω χώμα και θα μπω στο πνεύμα της απόδρασης και του εναλλακτικού ταξιδιού. 

Πλησιάζοντας στην Άμφισσα, ξεπροβάλλει το λιμάνι της Ιτέας, όμως δεν θα φτάσω έως εκεί. Περνώντας έξω από την ορεινή πρωτεύουσα της Φωκίδας, περίπου στα 150 μ. μετά το εργοστάσιο λαδιού, η στροφή δεξιά στο χωματόδρομο οδηγεί στο χωριό Καρούτες. Μυρίζει κέδρο και έλατο. Το βουνίσιο καλωσόρισμα αναλαμβάνουν κοπάδια που βόσκουν ανέμελα. Προσοχή, είδατε τσοπανόσκυλο; Πατήστε φρένο, ακινητοποιηθείτε και αφήστε το να σας μυρίσει. Μην τρέξετε να φύγετε. Καθ’ οδόν προς τις Καρούτες, το γαλάζιο του ουρανού καθρεφτίζεται στη λίμνη του Μόρνου, μια τεχνητή λίμνη περικυκλωμένη από χωριά που φλερτάρουν τους πρόποδες της Γκιώνας. 

Ο ήχος της εξάτμισης δεν φαίνεται να ταράζει τις αγελάδες που βόσκουν γύρω από τη λίμνη. Σταματάω για μια γρήγορη φωτογραφία και συνεχίζω για το ιστορικό Λιδωρίκι. Στην κεντρική πλατεία του, με τον πλάτανο στη μέση, πάντα θα βρείτε κόσμο, καφενείο και φαρμακείο, αλλά και εστιατόρια με τοπικούς μεζέδες. Αν έχετε ξεχάσει να πάρετε μπαταρίες για τη μηχανή ή κάρτα μνήμης για την Go pro, σταματάτε για ανεφοδιασμό, χαλάρωση, ένα κομμάτι παραδοσιακή κολοκυθόπιτα ή τραχανόπιτα και φυσικά για ανεφοδιασμό καυσίμων. Φεύγω διασχίζοντας το νότιο τμήμα του χωριού και παίρνω τους ανηφορικούς φιδίσιους δρόμους προς τα χωριά της Ευρυτανίας.

 

Έχοντας αφήσει πίσω μου τον Παρνασσό και την Γκιώνα, με κατεύθυνση προς το Δωρικό, ακολουθώ τις ταμπέλες προς Περιβόλι και Κροκύλειο και σκαρφαλώνω στα Βαρδούσια. Σε αυτό το σημείο ο δρόμος στενεύει – οριακά περνούν δύο αυτοκίνητα. Χρειάζεται προσοχή, γιατί δεν υπάρχει καλή σήμανση, οδηγείτε δίπλα σε γκρεμό και το οδόστρωμα είναι βομβαρδισμένο από τις κατολισθήσεις των βράχων. Η οδήγηση μέχρι τους Πενταγιούς είναι «σφιχτή», όμως στην πλατεία του χωριού θα σας περιμένει ο αιωνόβιος πλάτανος και μια δροσερή πηγή. Αφού πιείτε νερό στη μνήμη της Μαρίας Πενταγιώτισσας, ξεκινάτε για Κερασιά και Αρτοτίνα. Στη Λεύκα, σε υψόμετρο περίπου 1.300 μ., ετοιμαστείτε για off road. 

Διασχίζοντας στενούς χωματόδρομους και κάθετα ποταμάκια, φτάνετε στη Δομνίστα, έναν τόπο πνιγμένο στο έλατο. Στις πλαγιές του όρους Καλιακούδα βρίσκεται το Κρίκελο. Έχοντας ήδη 350 χλμ. στην πλάτη, θα απολαύσετε το εξαιρετικό φαγητό και τους οικονομικούς ξενώνες του. Πέντε χιλιόμετρα μετά το Κρίκελο, στρίβοντας αριστερά στη διασταύρωση, εισέρχεστε σε εθνικό δίκτυο παλιάς… κοπής. Με κατεύθυνση το Αγρίνιο, αναζητάτε την ταμπέλα που λέει «Ασπρόπυργος» – ακριβώς πριν από τον Προυσό. Έχετε κέφι για μία ακόμη στάση; Στον Προυσό βρίσκεται η περίφημη μονή της Παναγίας της Προυσιώτισσας, ενώ κάτω από τη μονή, στο Στρογγυλοβούνι, υπάρχει το εξαιρετικό αλλαντοποιείο Στρεμμένου, όπου θα δοκιμάσετε ελληνικό προσούτο. Συνεχίζοντας προς Ασπρόπυργο, η διαδρομή μοιάζει με πτήση από ελικόπτερο: θα δείτε από ψηλά τη μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη στην Ελλάδα, τη λίμνη Κρεμαστών και τη γέφυρα της Επισκοπής που ενώνει την Ευρυτανία με την Αιτωλοακαρνανία. 

Οι πινακίδες αναφέρουν τα Άγραφα για πρώτη φορά όταν στρίψετε δεξιά προς Βίνιανη. Άνα τέταρτο μετά, είστε στο Κερασοχώρι και σε ένα δεκάλεπτο περνάτε την Κρέντη, όπου θα βρείτε το τελευταίο βενζινάδικο προτού μπείτε στο σκληροπυρηνικό τμήμα των Αγράφων. Για 25 χλμ. θα αποχαιρετήσετε ξανά την άσφαλτο και θα οδηγήσετε παράλληλα με τον ποταμό Αγραφιώτη, γνωστό για το φαράγγι του, την «Τρύπα». Αριστερά και δεξιά εκτείνεται ο ορεινός όγκος των Αγράφων. Μπαίνοντας στα λημέρια του Αντώνη Κατσαντώνη, θα διασχίσετε τα πιο ξεχασμένα και δύσβατα χωριά, που είναι προσεγγίσιμα από την άνοιξη έως τις αρχές του φθινοπώρου. Δεν έχει σημασία αν θα επιλέξετε τα ανατολικά, τα δυτικά ή τα βόρεια Άγραφα. Το σίγουρο είναι ότι από εδώ θα φύγετε με την υπόσχεση στον εαυτό σας ότι θα επιστρέψετε.


ΛΕΣΒΟΣ

Θανάσης Μουρίκης

Απόσταση: Περίπου 300 χλμ.

Βαθμός δυσκολίας: Για όλα τα επίπεδα

Προτεινόμενος τύπος μοτοσικλέτας: STREET, ON/OFF, CRUISER, ENDURO

Kαβαλάρηδες της ελληνικής άνοιξης-1

Το δωδεκάωρο ταξίδι στα νερά του Αιγαίου τελειώνει όταν η μπουκαπόρτα ανοίγει στο νοτιοανατολικό άκρο του τρίτου μεγαλύτερου νησιού της Ελλάδας. Πρώτη εικόνα, οι επτά λόφοι που εκτείνονται αμφιθεατρικά της Μυτιλήνης. 

Σε μια σύντομη γαστρονομική περιήγηση στα σοκάκια της πρωτεύουσας δοκιμάζω κολοκυθανθούς, λαδοτύρι και γλυκές σαρδέλες – με το ούζο έχω ραντεβού το βραδάκι, οπότε πίνω ένα παγωμένο τοπικό αναψυκτικό Κρυστάλ. Καβαλάω τη μηχανή και παίρνω το δρόμο για το βορειότερο κομμάτι του νησιού, ακολουθώντας μια απλωτή διαδρομή με ανοιχτές στροφές. Υστερα από 44 χλμ. φτάνω στο «βασίλειο» της σαρδέλας, την Καλλονή, και μυρίζω τις ελιές διασχίζοντας το κέντρο της Λέσβου προς την Πέτρα. Στα 7-10 χλμ. ξεπροβάλλει από ψηλά η εικόνα του παραθαλάσσιου χωριού και ο βράχος με την εκκλησία. Στα γραφικά καλντερίμια του βρίσκεις διάφορα σουβενίρ. Ανοίγω το χάρτη. Ενα δεκάλεπτο νωρίτερα είχα αφήσει στα αριστερά μου την Αναξο, με τα οικονομικά καταλύματα και τη μεγάλη παραλία. Είμαι εδώ και μιάμιση ώρα στο δρόμο και σε 6 χλμ. από τώρα θα παρκάρω για ξεκούραση στον Μόλυβο.

Ο Μόλυβος είναι χωριό-καρτ ποστάλ: πετρόχτιστα σπίτια βαμμένα σε έντονα χρώματα, γραφικές γειτονιές και ένα μικρό αλλά πανέμορφο λιμανάκι. Στην κορυφή του λόφου δεσπόζει το βυζαντινό κάστρο της Μήθυμνας. Από τον Μόλυβο συνεχίζω παραλιακά για 4 χλμ. και φτάνω στην παραλία της Εφταλούς, με τη χλωριούχο ραδιενεργό πηγή. Βουτώντας εναλλάξ στα ιαματικά λουτρά και στη θάλασσα, νιώθω ότι έχω ξαναγεννηθεί. Από μια φιδίσια κατηφορική διαδρομή που θα ανεβάσει τη θερμοκρασία των φρένων, φτάνω στη γενέτειρα του Στράτη Μυριβήλη, τη Σκάλα Συκαμιάς. 

Επόμενη στάση, σε υψόμετρο 460 μ., στην Αγιάσο, που φημίζεται για τα ξυλόγλυπτα και τα κεραμικά της. Ανάβουμε κεράκι στην εκκλησία της Παναγιάς, πίνουμε καφεδάκι στη χόβολη και το παραδοσιακό ρόφημα καϊνάρι που ευωδιάζει κανέλα, μπαχάρι και τζίντζερ. Σε μια off road διαδρομή, γνώρισα τον μαγευτικό καστανιώνα στις πλαγιές του Ολύμπου. Το κάστανο αποθεώνεται εδώ τον Οκτώβριο – τρως από ψωμί μέχρι κεφτέδες με κάστανο. Ακολουθώντας τον πανάρχαιο λιθόστρωτο δρόμο της Αγιάσου, πέφτω πάνω στον Αη Λια, την αετοφωλιά της Μυτιλήνης. Μία ώρα από εδώ βρίσκεται το Πλωμάρι. Αξίζει μια επίσκεψη στο ομώνυμο εργοστάσιο ούζου. Εχοντας αφήσει ανεξερεύνητο το δυτικό τμήμα του νησιού με το Απολιθωμένο Δάσος στο Σίγρι και την απέραντη αμμουδερή παραλία της Ερεσού, ξέρω τι θα κάνω στη Λέσβο την επόμενη φορά που θα έρθω με μηχανή.

Ο Θανάσης Μουρίκης, μηχανικός μοτοσικλέτας, μας αποκαλύπτει δύο από τις αγαπημένες του διαδρομές, στη Λέσβο και στα Αγραφα. Εχει συμμετάσχει σε αγώνες ταχύτητας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος αλλά και σε αγώνες off road (enduro), ως μηχανικός αλλά και ως οδηγός. Είναι παθιασμένος ταξιδιώτης μηχανής.


ΑΚΡΩΤΗΡΙΟ ΤΑΙΝΑΡΟ

Πολυτίμη Μπόζνου

Απόσταση: Περίπου 450 χλμ.

Βαθμός δυσκολίας: Για όλα τα επίπεδα

Προτεινόμενος τύπος μοτοσικλέτας: ON/OFF

Kαβαλάρηδες της ελληνικής άνοιξης-2

Νωρίς το πρωί ανοίγω το χάρτη για μια τελευταία ματιά στη διαδρομή: 450 χλμ. ελευθερίας, στο κατώφλι της άνοιξης με την Chichina – έτσι φωνάζω τη μηχανή. Η επόμενη ώρα με βρίσκει στην παλιά εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου να οδηγώ παρέα με τη θάλασσα γέρνοντας αριστερά και δεξιά στις στροφές. Πρώτη στάση, στα Ισθμια. Κάθε φορά σταματάω για ένα καφεδάκι στο πόδι, με θέα τη «βυθιζόμενη» γέφυρα που ανοίγει τη δίοδο στα καράβια και έπειτα ενώνει τη Στερεά Ελλάδα με την Πελοπόννησο. Μία ώρα από την Αθήνα, στο δρόμο προς την Αρχαία Επίδαυρο, μετά τα Λουτρά της Ωραίας Ελένης, ανεβοκατεβαίνω τα πευκόφυτα βουνά και μετά το Σοφικό κάνω αριστερά για Κόρφο, έναν από τους πιο ήρεμους «κλειστούς» κόλπους του Αργοσαρωνικού. Οσα μποφόρ κι αν έχει, εκεί θα απαγκιάσεις. Η μυρωδιά του ψαριού στα κάρβουνα με σέρνει από τη μύτη στη θρυλική ταβέρνα «Σελάνα».

Φεύγοντας από τον Κόρφο, στον επαρχιακό δρόμο προς Αστρος, αξίζει μια στάση στην Κρεμαστή. Το χωριό, σε υψόμετρο 860 μ. στον Πάρνωνα, μοιάζει να «κρέμεται» ανάμεσα στα γύρω βουνά, στην αρχή ενός ελατοδάσους. Η διαδρομή είναι προκλητική. Πότε ξεπλένει τις σκέψεις μου η θαλάσσια αύρα, πότε στροβιλίζομαι στις στροφές εισπνέοντας το βουνίσιο οξυγόνο. Μέχρι τη Μονεμβασιά θα έχω διανύσει 329 χλμ. Ο ήλιος πέφτει, παρκάρω τη μηχανή στους πρόποδες του βράχου. Για πρακτικούς λόγους, διανυκτερεύω κάπου εκεί γύρω – δεν ανεβαίνω δηλαδή πάνω στο βράχο, γιατί προτιμώ να περπατάω χωρίς βάρη. Διαφορετικά, θα πρέπει να κουβαλήσω με τα χέρια όλα μου τα υπάρχοντα από τη μηχανή, αφού μέσα στην καστροπολιτεία δεν επιτρέπονται τα τροχοφόρα.

Το επόμενο πρωί περνάω το παραθαλάσσιο χωριουδάκι Ελαία και φτάνω στο Βαλτάκι – από ψηλά φαίνεται το πλοίο «Δημήτριος», το οποίο βρίσκεται στην παραλία από τις 23 Δεκέμβρη του 1981. Αν έχετε χρόνο, μπορείτε να κατεβείτε και να το περιεργαστείτε από κοντά. Επειτα από ένα δεκάλεπτο, φτάνω στο Γύθειο με τον επιβλητικό φάρο στο λιμάνι. Βρίσκομαι ήδη στην καρδιά της Μάνης και, όποια διαδρομή και να ακολουθήσω, είναι σκέτη ομορφιά.

Βέβαια, ο δρόμος θα με οδηγήσει μία ακόμη φορά στο Ακρωτήριο Ταίναρο με τον συγκλονιστικό πετρόχτιστο Φάρο. Παρκάρετε στο τέλος του δρόμου, περπατάτε 2 χλμ. σε βατό χωματόδρομο και φτάσατε. Επιστρέφω στην Αθήνα από Σπάρτη, Κοκκινοράχη, Κλαδά, με απαραίτητη στάση για σπιτικό γλυκό και καφέ «Στου Παπαντώνη» στο ύψος της Βλαχοκερασιάς. Αφήνω πίσω τα Αγιωργίτικα και τον Αχλαδόκαμπο για να μπω στην επαρχιακή οδό Αργους-Τρίπολης. Ατέλειωτο στροφιλίκι και «πλαγιάσματα» για τους λάτρεις του είδους. Δερβενάκια, Χιλιομόδι και… φουλ γκάζι για Αθήνα!

Η Πολυτίμη Μπόζνου, εργαζόμενη μητέρα δύο παιδιών, μπήκε στον ανδροκρατούμενο χώρο της μοτοσικλέτας πριν από πέντε χρόνια. Σήμερα μετράει δεκάδες ταξίδια και εκατοντάδες χιλιόμετρα στη γειτονική Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, στο Βόρειο Ακρωτήρι, στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία. Συνήθως ταξιδεύει «σόλο». «Ελευθερία», όπως λέει, «είναι να γυρίζεις τον κόσμο σε δύο ρόδες». Την ακολουθούμε στο νοτιότερο άκρο της βαλκανικής χερσονήσου.


ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

Φαρμακείο: Αντιπυρετικά, αναλγητικά, γάζες, ελαστικοί επίδεσμοι, Betadin, χάπια διάρροιας, βαμβάκι, ηλεκτρολύτες.

Κράνος: Το ανοιγόμενο είναι αρκετά πιο πρακτικό και βολικό σε ταξίδια με πολλές στάσεις. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη διάφανη ζελατίνα του κράνους με μια σκουρόχρωμη ή ελαφρώς φιμέ.

Ενδυμασία: Ανάλογα με την εποχή και τον προορισμό, το μπουφάν και το παντελόνι μπορεί να είναι δερμάτινα ή συνθετικά (Cordura, Gore-Tex), με προσθαφαιρούμενα μανίκια, ενισχύσεις, αδιάβροχες επενδύσεις και αεραγωγούς.

Αξεσουάρ: Μπότες, γκέτες, αδιάβροχα, γάντια, αδιάβροχα καλύμματα γαντιών, ισοθερμική στολή και κουκούλα. Ζώνη μέσης, τσαντάκι μέσης, φουλάρι, μπαλακλάβα, κάλυμμα λαιμού. Γυαλιά ηλίου. Εφεδρικό ζευγάρι γυαλιών μυωπίας.

Έξτρα: Χάρτες, σημειωματάριο, στυλό, GPS, φωτογραφική μηχανή, φακοί, battery bank, μπαταρίες, κάρτες μνήμης, φορτιστής.


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΒΟΙΑ

Δημήτρης Κατσούλας

Απόσταση: 160 χλμ.

Βαθμός δυσκολίας: Μέτριος

Προτεινόμενος τύπος μοτοσικλέτας: Τουρισμού

Πριν από μία ώρα φόρτωνα τα τελευταία μπαγκάζια και τώρα αποχαιρετώ τη Χαλκίδα και προσεγγίζω τη Νέα Αρτάκη, 5 χλμ. βορειότερα της ευβοϊκής πρωτεύουσας. Αμέσως μετά την κεντρική πλατεία της Νέας Αρτάκης, στρίβω δεξιά -υπάρχει σχετική πινακίδα- και ακολουθώ την ανηφορική διαδρομή προς τα χωριά Στενή και Στρόπωνες. Ο καλοχαραγμένος οδικός άξονας φτάνει αρχικά στον οικισμό Καθενοί, όπου ο επιβλητικός όγκος του όρους Δίρφη (1.743 μ.) γεμίζει το οπτικό μου πεδίο. 

Λίγα χιλιόμετρα μετά, προσεγγίζω τις υπώρειες του επιβλητικού βουνού.

Σε υψόμετρο 440 μ., μέσα σε μια κατάφυτη ρεματιά με πυκνά δάση από μουριές και πλατάνια, με υποδέχεται η φημισμένη Στενή. Πρόκειται για ένα μικρό ορεινό χωριό που ζει σε τουριστικούς ρυθμούς και αποτελεί -χάρη στις ψησταριές και τις ταβέρνες του- τον πιο δημοφιλή γαστρονομικό προορισμό της κεντρικής Εύβοιας. Παρακάμπτοντας τον κεντρικό δρόμο, αξίζει ένα πέρασμα από την εκκλησία Αγία Κυριακή στην Καμπιά, έναν σπηλαιώδη ναό χτισμένο ανάμεσα σε πλατάνια και τρεχούμενα νερά.

Περίπου 500 μ. από τα τελευταία σπίτια του χωριού, στο δρόμο προς Στρόπωνες, γεμίζω το παγούρι μου στη «Βρύση του Γιατρού», τη φημισμένη πηγή της Στενής, και συνεχίζω στον φιδίσιο δρόμο που ανηφορίζει στα 1.000 μ., για να καταλήξει στην παραλία της Χιλιαδούς, μπροστά στο υδάτινο σεντόνι του Αιγαίου. Ολη η διαδρομή είναι μαγευτική και χαρακτηρίζεται από ένα υπέροχο δασώδες αλλά και ορεινό τοπίο που απογειώνει τις αισθήσεις. Στα αριστερά του δρόμου ορθώνεται η κορυφή της Δίρφης, στα δεξιά δεσπόζουν το Ξηροβούνι και τα Κοτύλαια όρη, ενώ στο βάθος του ορίζοντα κυριαρχεί το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας.

Λίγο πριν φτάσω στο γραφικό χωριό Στρόπωνες, με το ενδιαφέρον Λαογραφικό Μουσείο, οι ταμπέλες με «σπρώχνουν» δεξιά, προς Μετόχι και Κύμη. Κατηφορίζοντας στη σκιά των Κοτυλαίων ορέων, η βουνίσια διαδρομή με συνεπαίρνει. Εξίσου συναρπαστικό όμως είναι και το Μετόχι: ένας κατάφυτος ορεινός οικισμός με τρεχούμενα νερά, χτισμένος αμφιθεατρικά -ανάμεσα σε δύο πλαγιές- με θεά την ανοιχτή θάλασσα.

Μετά το Μετόχι, συνεχίζω την ανηφορική πορεία με κατεύθυνση την Κύμη, ακολουθώντας μια ορεινή διαδρομή 25 χλμ. που κόβει την ανάσα, με μοναδική πανοραμική θέα προς τις παραλίες Χιλιαδού και Μετοχίου. Μόλις 5 χλμ. από την Κύμη κάνω δύο στάσεις: μία στην Ιερά Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος που χτίστηκε το 1643 και μοιάζει με φρούριο και μία στο Κάστρο του Αη Γιώργη. Δυστυχώς δεν έχω χρόνο να πεταχτώ μέχρι την κοντινή καταπράσινη περιοχή Χωνευτικό με την ιαματική πηγή. Συνεχίζοντας σε ημιορεινά υψόμετρα, διασχίζω τα παραδοσιακά χωριά της περιοχής: Ανδρωνιάνοι, Κονίστρες, Βρύση, Μανίκια, Σέτα. 

Εχει πλέον σουρουπώσει και στον ορίζοντα αχνοφαίνονται τα φώτα της Ερέτριας…

Ο Δημήτρης Κατσούλας εργάζεται ως ταξιδιωτικός σύμβουλος εταιρικών πελατών, είναι moto-blogger και λάτρης των ταξιδιών. Γνωστός στο χώρο της μοτοσικλέτας ως «Mototaxidiotis», τα τελευταία 25 χρόνια έχει διανύσει πάνω από 600.000 χλμ. με τη μηχανή του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η διαδρομή που μας προτείνει ξεκινά από την Αθήνα και μέσω Στενής και Κύμης καταλήγει στην Ερέτρια. 


10 ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΡΟΜΟ 

• Πριν ξεκινήσετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε κινητό με γεμάτη μπαταρία και 1-2 φορητούς φορτιστές (Power banks) στην τσάντα. Φροντίστε, επίσης, να έχετε μαζί σας μετρητά.

• Να έχετε πάντα μαζί σας νερό και να πίνετε σε κάθε στάση ακόμη κι αν δεν αισθάνεστε ότι διψάτε. Είναι σημαντικό να ενυδατώνεστε, γιατί σας κρατάει σε εγρήγορση. Μια καλή λύση είναι να ξεκινάτε το ταξίδι με μπουκάλι νερό που είχατε τη νύχτα στην κατάψυξη.

• Το πρωινό πρέπει να είναι ελαφρύ και το μεσημεριανό προγραμματίστε το για νωρίς. Κρατήστε την όρεξή σας για το τέλος της ημέρας, γιατί, για να χωνέψετε ένα βαρύ γεύμα, θα χρειαστεί να καταναλώσετε πολλή ενέργεια.

• Σίγουρα θα σας φανεί χρήσιμο ένα ζευγάρι μικρά κιάλια, τα οποία θα έχετε στην μπροστινή τσέπη των αποσκευών.

• Κεφάλαιο «μυγάκια»: αναπτύσσετε ταχύτητα και τα μικρά, ανυποψίαστα μυγάκια «αυτοκτονούν» κατά δεκάδες πάνω στο κράνος σας. Φροντίστε να έχετε μαζί χαρτοπετσέτες ή μερικά φύλλα από χαρτί κουζίνας: μουσκεύετε ένα-δύο, τα αφήνετε 10 λεπτά πάνω στο κράνος και καθαρίζει αμέσως από τα έντομα που ξεραίνονται.

• Είστε μύωψ; Φροντίστε για δεύτερο ζευγάρι γυαλιών οράσεως. Το ιδανικό είναι να έχετε γυαλιά ηλίου με φακούς μυωπίας ώστε να διαβάζετε με ευκολία τους χάρτες κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

• Ειδικά αν φυσάει ή αν διασχίζετε χωμάτινους δρόμους, είναι απαραίτητες οι ωτοασπίδες. Θα σας γλιτώσουν όχι μόνο από το θόρυβο, αλλά και από πιθανούς πόνους στα αυτιά.

• Αν έχετε μακριά μαλλιά, το πιθανότερο είναι ότι, όπως και να τα μαζέψετε, θα γλιστρήσουν από το κράνος και θα αρχίσουν να σας μαστιγώνουν στο πρόσωπο. Σε μεγάλη ταχύτητα οι ανέμελες τούφες σας θα σας πονούν σαν να χτυπούν πάνω σας μικρά μαχαίρια. Δοκιμασμένη συνταγή: κάτω από το κράνος φοράτε μια μπαντάνα.

• Υπολογίστε μια στάση για ξεμούδιασμα κάθε 160 χλμ. Οσο περνούν οι ημέρες του ταξιδιού θα νιώσετε την ανάγκη να σταματάτε όλο και συχνότερα. Την τελευταία ημέρα μιας τετραήμερης εκδρομής, οι αναβάτες σταματούν συνήθως κάθε μισή ώρα. Φροντίστε να μη διανύετε ημερησίως πάνω από 300 χλμ.

• Προμηθευτείτε πριν από την αναχώρησή σας είτε online είτε σε εξειδικευμένα καταστήματα καθαριστικό χωρίς νερό για τη μοτοσικλέτα σας.


Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ

Στα ελληνικά: 

• www.motoexplorer.gr Ο Κώστας Μητσάκης, εκπαιδευτικός στο επάγγελμα, είναι ο μεγαλύτερος Ελληνας ταξιδιώτης μηχανής. Για περισσότερες από τρεις δεκαετίες γυρίζει τον κόσμο μαζί με τη σύντροφό του Ολγα Παπαδόγιαννη, που είναι επίσης εκπαιδευτικός. Οι δυο τους μοιράζονται τις εμπειρίες τους μέσα από άρθρα και βιβλία.

• www.motoadv.gr Δεν είναι λέσχη, δεν έχει κάποια έδρα. «Τα γραφεία μας βρίσκονται πάνω σε ορεινά περάσματα, σε κακοτράχαλους δρόμους, σε γραφικές διαδρομές δίπλα σε οτιδήποτε μπορεί να τραβήξει κάποιον μοτοσικλετιστή», λένε οι δημιουργοί του. Στόχος είναι να μοιραστούν απλόχερα τον «πλούτο» του ταξιδιού.

• www.motoridersclub.com «Η ζωή είναι ένα βιβλίο και αυτοί που δεν ταξιδεύουν διαβάζουν μόνο μία σελίδα». Αυτό είναι το μότο της εξαμελούς παρέας μοτοσικλετιστών που συγκεντρώνουν σε μια σελίδα αξιοθέατα, διαδρομές και πληροφορίες ταξιδεύοντας στην Ελλάδα και σε άλλες 32 χώρες.

• www.advride.gr Φόρουμ μοτοσικλέτας που έχει πολλές φωτογραφίες και αναλυτικές πληροφορίες για ταξίδια.

Στα αγγλικά

• www.jnjspencertravels.com Δύο Αυστραλοί μοτοσικλετιστές μοιράζονται τις εμπειρίες τους από τα πολύμηνα ταξίδια τους στην Αυστραλία και στην Ευρώπη. Το τελευταίο τους ταξίδι ξεκίνησε πέρυσι τον Μάρτιο από την Αθήνα και θα ολοκληρωθεί στην Πολωνία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. 

• www.edelweissbike.com Μια ομάδα μοτοσικλετιστών μοιράζονται εμπειρίες από 2.350 οργανωμένα ταξίδια σε 180 προορισμούς με tips και λεπτομέρειες. Θα μπείτε στον πειρασμό να δείτε τα επόμενα tours και να συνταξιδέψετε μαζί τους. 

• www.bestbikingroads.com Γίνετε μέλη μιας μεγάλης κοινότητας μοτοσικλετιστών ή ταξιδέψτε μαζί τους διαβάζοντας τις εμπειρίες που έχουν ήδη μοιραστεί: 5.130 μοτοδιαδρομές στην Ευρώπη, 3.099 στην Αμερική, 448 στην Ωκεανία, 122 στην Ασία και 76 στην Αφρική.

Οργανωμένα ταξίδια και ενοικιάσεις μοτοσικλετών:

• Motorent, Καβαλλότι 6, Τ/210-92.34.939, www.motorent.gr

• Andeli Moto Touring, Λεωφόρος Μεσογείων 355, Τ/210-65.33.968, www.andelimototouring.gr

• Odyssey Tours, T/6979-530.954, www.moto-tours.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή