Φλωρεντία by locals

6' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις κάτοικοι μας ξεναγούν στα αγαπημένα τους μέρη στην πόλη-σύμβολο της ιταλικής Αναγέννησης.

Barrett Club

Via Mazzetta, 8r

Τ/+39 03405797621

Πέμπτη-Σάββατο, 00.00-04.30

Μπίρα: 5 €  

Ανήκει στα καλά κρυμμένα μυστικά της Φλωρεντίας και είναι ένα αφτεράδικο για όσους διασκεδάζουν μέχρι το πρώτο φως της μέρας. Το επίσημο όνομά του είναι Barret Club, αλλά δεν έχει ταμπέλα, ούτε παράθυρα, ούτε κάποιο άλλο αναγνωριστικό στοιχείο για να το εντοπίσετε, ενώ οι μυημένοι το αποκαλούν Disagio (που σημαίνει κάτι ανάμεσα σε δυσφορία και ταλαιπωρία). Ανοίγει γύρω στα μεσάνυχτα, αλλά οι πρώτοι πελάτες του περνούν το κατώφλι του μετά τις 03.00. Τα ποτά δεν είναι καλά και ήταν προτιμότερο να κρατηθείτε μακριά από τα κοκτέιλ και να παραγγείλετε ό,τι είναι εμφιαλωμένο. Ετοιμαστείτε να διασκεδάσετε παρατηρώντας την ανθρωπογεωγραφία του κλαμπ και στο τέλος, φυσικά, την ανατολή του ηλίου!

Raffaello Baldini


Gelateria della Passera

Via Toscanella, 15/r

Τ/+39 55291882

Καθημερινά: 12.00-00.00

Παγωτό: 3 €

Ομολογώ ότι έχω φάει πολύ παγωτό στη ζωή μου. Μπορώ λοιπόν υπεύθυνα, μετά από εκτεταμένη έρευνα στα παγωτατζίδικα της Φλωρεντίας, να σας διαβεβαιώσω ότι το καλύτερο gelato (το παγωτό στα Ιταλικά) θα το φάτε στην Gellateria della Passera. Οι γεύσεις είναι πιο αυθεντικές από αυτές που σερβίρουν στα υπόλοιπα μαγαζιά και διαθέτει και τις δικές τους σπεσιαλιτέ. Εγώ παραγγέλνω πάντα το «Fior di Latte alla Menta», το οποίο έχει κρεμώδη βάση από γάλα και φρέσκια μέντα που δένουν εκπληκτικά. Το μικρό παγωτατζίδικο είναι βαμμένο με έντονα, χαρούμενα χρώματα και έχει χαριτωμένη ρετρό ατμόσφαιρα. Πάρτε το παγωτό σας στο χέρι και απολαύστε το μέχρι την τελευταία του δροσερή κουταλιά σε ένα από τα παγκάκια της πλατείας.  

Lisa Hammarlund


Museo Stibbert

Via Federigo Stibbert 26

Τ/+39 55475520

Δευτέρα-Τετάρτη: 10.00-14.00, Παρασκευή-Κυριακή: 10.00-18.00

Εισιτήριο εισόδου: 8 €

Ο Frederick Stibbert υπήρξε λάτρης και συλλέκτης έργων τέχνης. Η εντυπωσιακή συλλογή του φιλοξενείται σήμερα στην ομώνυμη βίλα, που υπήρξε το σπίτι του και έχει μετονομαστεί σε Μουσείο Stibbert. Περιλαμβάνει πίνακες, πορσελάνες, ενδυμασίες, πανοπλίες και όπλα – ειδικά στα τελευταία ο πάμπλουτος συλλέκτης είχε μεγάλη αδυναμία, οπότε και έχει συγκεντρώσει έναν εντυπωσιακό αριθμό. Παράλληλα υπάρχει και έκθεση όπλων από την Ιαπωνία, η οποία όμως είναι επισκέψιμη μόνο κατόπιν ραντεβού. Το κτίριο του μουσείου περιβάλλεται από έναν μεγάλο υπέροχο κήπο με διαδρόμους, αγάλματα, τραπέζια, ναούς και μία μικρή λίμνη. Απέχει μόλις μισή ώρα από το κέντρο της πόλης.  

Lisa Hammarlund


Surf Ventura Club

Via Ser Ventura Monachi 21/r

Τ/+39 055688589

Τετάρτη-Δευτέρα 21.30-02.00

Κοκτέιλ: 7,75 €

Αν θέλετε να δοκιμάσετε τα καλύτερα κοκτέιλ της ζωής σας, δεν έχετε παρά να περάσετε ένα βράδυ στο κλαμπ Surf Ventura. Δεν είναι τόσο εύκολο να το βρείτε, γι’ αυτό θα σας πω το μυστικό: Από την πλατεία Ferrucci στρίβετε αριστερά στην οδό Ser Ventura Monachi και εντοπίζετε τη σιδερένια πόρτα με το φινιστρίνι. Αφού χτυπήσετε το κουδούνι, θα ανοίξει κάποιος και θα σας ζητήσει την κάρτα μέλους σας ή θα σας δώσει να συμπληρώσετε μια φόρμα για να γίνετε μέλος – αλλιώς δεν θα σας επιτραπεί η είσοδος. Μόλις κατέβετε τα σκαλιά, θα βρεθείτε σε έναν σχετικά μικρό χώρο με οχλαγωγία και τοίχους καλυμμένους με φωτογραφίες χαμογελαστών ανθρώπων και χειρόγραφες σημειώσεις παλιότερων θαμώνων. Οταν καθίσετε στο μπαρ, θα βρεθεί αμέσως δίπλα σας ο Μάουρο, ιδιοκτήτης του κλαμπ και θρύλος της φλωρεντινής βραδινής ζωής. Μέσα σε λίγα λεπτά θα έχει δημιουργήσει ένα κοκτέιλ με βάση τις προτιμήσεις σας, το οποίο θα σας μείνει αξέχαστο.

Matilde Ceseri


Lo Sverso

Via Panicale, 7/9r

Καθημερινά 18.00-02.00

Κοκτέιλ: 8 €

Είναι υπέροχο, με χαρούμενη ατμόσφαιρα, νεανικό στυλ και εξαιρετικά ποτά. Βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην κεντρική αγορά, περιοχή όπου δεν συναντάς πολλά μπαρ. Οι μπάρμεν του αγαπούν τη δουλειά τους και το αποδεικνύουν παρασκευάζοντας μεγάλη ποικιλία αποσταγμάτων και μία ακόμη μεγαλύτερη λίστα με πρωτότυπα κοκτέιλ δικής τους έμπνευσης. Αν τύχει και πεινάσετε, μπορείτε να παραγγείλετε νοστιμότατα σάντουιτς και να τα συνοδεύσετε με τοπικές μπίρες. Είναι ιδανικό για να ξεκινήσετε εκεί τη μέρα σας αλλά και για να τελειώσετε τη βραδιά σας, ενώ εύκολα θα συναντήσετε ενδιαφέροντες ανθρώπους για να κουβεντιάσετε. Τις ζεστές βραδιές του καλοκαιριού, οι λιγοστές καρέκλες έξω είναι πολύ άνετες. 

Raffaello Baldini


pizzeria del Caffe Italiano

Via Isola delle Stinche, 11-13/r

Τ/+39 055289080

Καθημερινά 19.00-23.00

Πίτσα: 7 €

Πίσω από το θέατρο Βέρντι υπάρχει ένα όμορφο μεσαιωνικό παλάτι. Αγνοήστε το κομψό εστιατόριο που φιλοξενείται εκεί και στρέψτε το βλέμμα σας σε μια μικρή πόρτα στο πλάι. Στο εσωτερικό του μικρού μαγαζιού θα δείτε έναν μεγάλο ξυλόφουρνο και μπροστά του έναν περίεργο τύπο ντυμένο στα άσπρα. Είναι ο Βιντσέντζο (Ενζίνο για τους καλούς πελάτες) και θα σας σερβίρει την καλύτερη πίτσα στη Φλωρεντία. Το μενού έχει τρία είδη πίτσας, μαργαρίτα, Νάπολι (ο Βιντζέντζο είναι Ναπολιτάνος) και μαρινάρα, και μπορείτε να ξεδιψάσετε με μπίρα, νερό ή κόλα. Το αδύνατο σημείο του ιδιοκτήτη είναι οι κυρίες. Αν σας συμπαθήσει, μπορεί να απολαύσετε μια νοστιμότατη πίτσα σε σχήμα καρδιάς!

Raffaello Baldini


Torre di Bellosguardo

Καθημερινά 24 ώρες το 24ωρο

Οι περισσότεροι τουρίστες δεν το γνωρίζουν, αλλά υπάρχει ένας λόφος που προσφέρει μοναδική θέα στην μπροστινή πλευρά των διάσημων κτιρίων και μνημείων της Φλωρεντίας. Βρίσκεται στο λόφο Bellosguardo, ανάμεσα στην πανέμορφη φύση και τα υπέροχα δείγματα μεσαιωνικής και αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής (όπως η ομώνυμη Villa Bellosguardo), όπου έζησαν τους περασμένους αιώνες ο Γαλιλαίος και ο συγγραφέας και ποιητής Ugo Foscolo. Αν δεν μένετε στο ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων Torre di Bellosguardo Hotel, ανηφορίστε στο δρόμο που οδηγεί στην κορυφή και απολαύστε τη θέα. Θα κουραστείτε, αλλά κανένας φίλος σας δεν θα βγάλει φωτογραφίες της πόλης σαν τις δικές σας!  

Matilde Ceseri


Cenacolo di Ognissanti

Via Borgo Ognissanti 42

Δευτέρα-Τρίτη, Σάββατο 09.00-12.00

Δωρεάν

Ακριβώς στο κέντρο της πόλης υπάρχει ένα κρυμμένο… αριστούργημα, το οποίο δεν γνωρίζουν ούτε οι τουρίστες αλλά ούτε και πολλοί Φλωρεντινοί. Κι εγώ ακόμα, το ανακάλυψα τυχαία, σε μια σαββατιάτικη βόλτα με τους φίλους μου. Είδαμε μια ανοιχτή πόρτα, η οποία μας οδήγησε σε ένα Cenacolo (τοιχογραφία που αναπαριστά τον Μυστικό Δείπνο), ζωγραφισμένο από τον μεγάλο αναγεννησιακό καλλιτέχνη Domenico Ghirlandaio. Πριν φτάσουμε μπροστά στην τοιχογραφία, περάσαμε δίπλα από ένα μικρό μοναστήρι, που μας εξέπληξε τόσο με την παρουσία του εκεί όσο και με την ομορφιά του. Είναι ένα ήσυχο μέρος και η είσοδος είναι δωρεάν – όμως αν θέλετε, μπορείτε να αφήσετε τον οβολό σας.  

Francesco Cipriani


Osteria Ganino

Piazza de Cimatori, 4

Τ/+39 55214125

Δευτέρα-Σάββατο 12.00-15.30 και 19.00-22.30

Γεύμα δύο πιάτων: 20 €

Αυτό το μέρος είναι σχεδόν το δεύτερο σπίτι μου. Εδώ φέρνω τους γονείς μου ή τους συγγενείς που με επισκέπτονται, εδώ ερχόμαστε με τις φίλες μου, αυτό επιλέγω για τα ρομαντικά ραντεβού. Βρίσκεται σε μια μικρή πλατεία, δίπλα ακριβώς από την Piazza Signoria, και αν δεν σας ενοχλεί ο θόρυβος του πλήθους, μπορείτε να γευματίσετε στη μικρή βεράντα του. Τα πιάτα του είναι όλα εμπνευσμένα από την κουζίνα της Τοσκάνης και προσωπικά λατρεύω όλα τα ορεκτικά, τα γεμιστά ζυμαρικά (τορτέλι), το φιλέτο και την ταλιάτα. Αλλά μη διστάσετε να παραγγείλετε και ό,τι άλλο προσφέρει το μενού. Οπωσδήποτε, το Ganino είναι ένα καλό μέρος για να δοκιμάσετε και την παραδοσιακή bistecca alla Fiorentina (μπριζόλα).  

Lisa Hammarlund


La Terrazza

Piazza della Repubblica 1

Τ/+39 055 283612

Δευτέρα-Σάββατο: 09.00-21.00, Κυριακή: 10.30-20.30

Φραπέ: 4,50 €

Εχετε νιώσει ποτέ στις διακοπές σας ότι τα πόδια σας δεν σας κρατούν άλλο, αλλά τα μάτια σας δεν έχουν χορτάσει τα αξιοθέατα; Στη Φλωρεντία η λύση στο πρόβλημά σας είναι το μικρό καφέ στο κατάστημα La Rinascente, στην Piazza della Republica. Βρίσκεται στην ταράτσα και έχει θέα 360° σε όλη την πόλη. Θα σας συμβούλευα να το επισκεφτείτε αφότου έχετε δει αρκετά από τα διάσημα μνημεία της πόλης, ώστε να μπορείτε να τα εντοπίσετε από ψηλά, όσο θα ξεκουράζεστε και θα απολαμβάνετε ένα δροσερό αναψυκτικό.  

Francesco Cipriani

(Το Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και μπλογκ με up-to-date tips από ντόπιους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – www.spottedbylocals.com.)

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή