Αγία Πετρούπολη by locals

6' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε κάτοικοι επιλέγουν τα αγαπημένα τους μέρη στην πολιτιστική πρωτεύουσα της Ρωσίας.

ΚΗΠΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ

Liteiny 46

Καθημερινά

Δωρεάν

Ο μυστικός κήπος με την αριστοκρατική καταγωγή και το καλλιτεχνίζον παρελθόν βρίσκεται στο εσωτερικό ενός ιστορικού κτιρίου στον αριθμό 46 της λεωφόρου Liteiny – αθέατος στους περαστικούς, αλλά φιλικός προς τους «αδιάκριτους» επισκέπτες. Οι σφυρήλατες πύλες είναι κλειστές, αλλά δεν πρόκειται για ιδιωτικό χώρο, οπότε μη διστάσετε να μπείτε μέσα ακολουθώντας τον πρώτο άνθρωπο που θα τις ανοίξει. Το κτίριο χτίστηκε το πρώτο μισό του 18ου αιώνα, ενώ ο κήπος διαμορφώθηκε στις αρχές του 20ού. Το 1905 πουλήθηκε στον Pavel Gukasov, έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Ρωσία, και μέχρι την επανάσταση σύχναζαν εκεί αριστοκράτες και επιφανείς πολίτες της αυτοκρατορίας. Μετά το 1917 η οικογένεια Gukasov έφυγε από τη χώρα και τα διαμερίσματα των αριστοκρατών άρχισαν να κατοικούνται από απλούς πολίτες. Ο κήπος υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής τις δεκαετίες 1960-1970: ήταν το «καταφύγιο» εναλλακτικών διανοητών, καλλιτεχνών και διάφορων μποέμ τύπων που συναντιούνταν εκεί για να γευτούν άλλο ένα μπουκάλι φθηνό αλκοόλ μετά από μία ακόμη επίσκεψη στο θρυλικό καφέ Saigon και στη λεωφόρο Nevsky.

SERGEY PERESLENI


MOSKOVSKAYA SQUARE

Moskovskaya ploshchad’

24 ώρες/24ωρο

Δωρεάν

Αν θέλετε να κάνετε ένα ταξίδι στο χρόνο, αφήστε πίσω σας το κέντρο της πόλης και κατευθυνθείτε στην περιοχή Moskovsky και στην πλατεία Moskovskaya στη νότια πλευρά της. Η μεγαλύτερη πλατεία της Αγίας Πετρούπολης προοριζόταν αρχικά για τη διεξαγωγή παρελάσεων αλλά και τη φιλοξενία της σοβιετικής διοίκησης (το κτίριο της έδρας του Σοβιέτ, μαζί με το ύψους 16 μ. άγαλμα του Λένιν, επιβάλλεται με τον όγκο του στο χώρο). Το συγκεκριμένο άγαλμα μου φτιάχνει πάντα τη διάθεση, γιατί, παρότι ο γλύπτης προσπάθησε να αποδώσει τη θέληση και την αποφασιστικότητα του ηγέτη, οι άνθρωποι το ονομάζουν «χαρούμενο χορευτή» κι εγώ δεν μπορώ να σταματήσω να φαντάζομαι… χορευτικές φιγούρες! Σήμερα η πλατεία αποτελεί σημείο συνάντησης των νεαρών σκέιτερ της πόλης.

ELENA KOZLOVA


CHUFALNYA

Zagorodniy prospect, 10

Καθημερινά 10.00-22.00

Κυρίως πιάτο 1,40 €

Αν δεν έχετε την τύχη να γνωρίζετε κάποιον που να δουλεύει στη γειτονιά, δύσκολα θα μάθετε για την ύπαρξη του πιο κουλ κινέζικου εστιατορίου της πόλης. Στην Αγία Πετρούπολη ζει η μεγαλύτερη κινεζική κοινότητα της Ρωσίας και στο Chufalnya θα συναντήσετε πολλούς εκπροσώπους της. Ισως δυσκολευτείτε λίγο να παραγγείλετε, καθώς ο Κινέζος στο ταμείο λέει μόνο μία ξένη λέξη, το «netu», που σημαίνει «τελείωσε» στα Ρωσικά. Κατά τα λοιπά, θα συνεννοηθείτε με… νοήματα. Ακόμη και αν δυσκολευτείτε να το βρείτε στην εσωτερική αυλή όπου είναι «κρυμμένο», θα σας οδηγήσουν οι μυρωδιές των νουντλς, των σαλτσών, του ρυζιού και όλων των άλλων παραδοσιακών κινέζικων πιάτων που περιλαμβάνει το μενού. Στα ποτά συγκαταλέγονται ρωσική και κινέζικη μπίρα, κινέζικες λεμονάδες και σόδα.

DMITRY PRIVALOVICH


ROSPHOTO

Bolshaya Morskaya, 35

Τ/+78123141214

Τετάρτη-Δευτέρα 11.00-19.00, Πέμπτη 11.00-21.00

Είσοδος 2,40 €

Πρόκειται για έναν εξαιρετικό χώρο που στεγάζει έργα αναγνωρισμένων ξένων και Ρώσων φωτογράφων, αλλά και νέων ταλαντούχων καλλιτεχνών που ασχολούνται με εκφάνσεις της σύγχρονης τέχνης οι οποίες σχετίζονται με τη φωτογραφία – video art, φωτογραφικές εγκαταστάσεις, animation, πειραματικό σινεμά. Οι εκθέσεις ξένων φωτογράφων φιλοξενούνται συνήθως στον δεύτερο και τον τρίτο όροφο του κτιρίου, το οποίο δεσπόζει στην περιοχή από το 1740, όταν κατασκευάστηκε ως κατοικία του ράφτη της βασιλικής αυλής Caspar Grill. Στο τέλος του 19ου αιώνα αγοράστηκε από τη Ρωσική Ασφαλιστική Εταιρεία, που εγκαταστάθηκε στον δεύτερο και τον τρίτο όροφο, μετατρέποντας τον πρώτο -που σήμερα είναι αφιερωμένος στους Ρώσους φωτογράφους- σε κατάστημα πιάνων.

DMITRY PRIVALOVICH


STIEGLITZ MUSEUM

Solyanoy pereulok, 13

T/+78122733258

Τρίτη-Σάββατο 11.00-16.30

Είσοδος 0,70 €

Καρέκλες 300 ετών, κεραμικά και καθρέφτες που έχουν γνωρίσει δεκάδες ιδιοκτήτες και έχουν ταξιδέψει σε αιώνες ιστορίας κάτω από την ίδια στέγη. Το μουσείο Stieglitz θεμελιώθηκε από τον βαρώνο Alexander Stieglitz -επιχειρηματία, χρηματιστή και μαικήνα των τεχνών- το 1878 με σκοπό την εκπαίδευση των φοιτητών βιομηχανικού σχεδιασμού. Η πρωτοβουλία αυτή επεκτάθηκε στη δημιουργία μιας αξιόλογης συλλογής αντικειμένων εφαρμοσμένων τεχνών από εκθέσεις σε Ευρώπη και Ρωσία από τον 16ο έως τον 18ο αιώνα. Τριγυρίζοντας στους διαδρόμους και στις αίθουσές του, θα σας εντυπωσιάσει η συλλογή από ρωσικές σόμπες από κεραμικά πλακάκια με μοτίβα, αλλά και οι 106 κούκλες με παραδοσιακές φορεσιές από διαφορετικές επαρχίες της χώρας. Δεν έχετε σίγουρα ξαναδεί κάτι τέτοιο, έτσι δεν είναι; Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ζητήσετε από τους φοιτητές που αναλαμβάνουν ρόλο ξεναγού στο χώρο.

ELENA KOZLOVA


OFF VINTAGE

nab. Obvodnogo Kanala, 60

T/+78129299203

Κυριακή-Τρίτη 12.00-21.00, Τετάρτη-Σάββατο 12.00-22.00

Η ζωή είναι πολύ μικρή για να ντύνεται κανείς βαρετά: φλοράλ μπλούζες, τζιν της μαμάς και του μπαμπά, πολυάριθμες καρφίτσες, αστραφτερά μίνι, τσάντες σε διόλου πρακτικά σχήματα. Ολα αυτά και πολλά ακόμη vintage ρούχα και αξεσουάρ, κυρίως από τη Βόρεια Ευρώπη και τη Ρωσία, μπορείτε να βρείτε στο παλιότερο κατάστημα του είδους στην πόλη. Το Off αρχικά λειτουργούσε σε ένα μικρό κελάρι, δίπλα σε ένα από τα πρώτα μαγαζιά ηλεκτρονικής μουσικής της Αγίας Πετρούπολης, και τότε οι πελάτες του ήταν κυρίως οι φανατικοί των πάρτι που ήθελαν να εντυπωσιάσουν. Σήμερα τις κρεμάστρες του ψάχνουν ντόπιοι μουσικοί, κινηματογραφικοί δημιουργοί και δημοσιοσχετίστες που επιζητούν αυθεντικά, ξεχωριστά κομμάτια. Το μόνο πρόβλημα είναι τα μεγέθη, που συνήθως είναι αρκετά μεγάλα.

ELENA KOZLOVA


BRIMBORIUM

Mayakovskogo, h. 22-24

T/+79215770907

Καθημερινά από 14.00 μέχρι να φύγει ο τελευταίος πελάτης

Σφηνάκια 1,80 €

«Βουητό και φωνές»: έτσι έχει μεταφραστεί στα Ρωσικά η λέξη «brimborium», που πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τον Γκαίτε στο έργο του «Φάουστ» και από την οποία πήρε το όνομά του αυτό το μπαρ. Είναι μια πολύ εύστοχη περιγραφή της ζωντανής και χαρούμενης ατμόσφαιράς του, όμως εγώ το προτιμώ για τα σπιτικά του αποστάγματα: φραγκοστάφυλο, μπανάνα, τσίλι, τριαντάφυλλο και ένα που λέγεται spotykach (μείγμα βότκας με μπαχαρικά). Οι ιδιοκτήτες είναι συχνά εκεί, σερβίρουν και είναι πολύ πρόθυμοι να σας εξηγήσουν τη σύνθεση των ποτών, τα πιάτα του μενού, αλλά και το πώς να βάλετε χρωματιστούς… φακούς στην ιδιαίτερη τοιχογραφία του! Σας προειδοποιώ ότι θα χρειαστείτε εξάσκηση.

ELENA KOZLOVA


ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΝΤΙΚΟΜΦΟΡΜΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Ligosvkyi pr, 53

T/+78127644852

Τετάρτη-Κυριακή 16.00-20.00

Το ανακάλυψα πριν από μερικές μέρες, όταν σχεδόν με «έσυρε» εκεί ο αδελφός μου, αγανακτισμένος που δεν είχα πάει ποτέ. Το μουσείο ξεκίνησε τη λειτουργία του με μια συλλογή έργων σύγχρονης τέχνης, τα οποία είχαν φιλοτεχνήσει μη επίσημοι ζωγράφοι του καθεστώτος που εργάστηκαν στο Λένινγκραντ μεταξύ 1980 και 1990. Αναγνωρίζω ότι κάποια έργα είναι κάπως περίεργα, αλλά θεωρώ ότι η μοντέρνα τέχνη είναι ένας καθρέφτης της κοινωνίας. Αν επισκεφθείτε το μουσείο με παρέα, ένα πολύ… διασκεδαστικό θέμα συζήτησης είναι το νόημα της συλλογής «Ο δρόμος του σπιρτόκουτου»! Θα εκπλαγείτε με το πόσο θα σας παθιάσει.

EKATERINA KALININA


SOUNDOUK

Fourshtatskaya ul, 42

Τ/+78122723100

Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-00.00, Σάββατο-Κυριακή

11.00-00.00                                       

Σούπα νουντλς 3 €

Είναι ένα από τα παλιότερα στέκια conceptual art και φαγητού στην πόλη και είναι must! Η διακόσμηση είναι εκπληκτική, σαν θεατρικό σκηνικό. Οσο για τον πιο ενδιαφέροντα χώρο του, κρατηθείτε… είναι η τουαλέτα! Γιατί πουθενά αλλού στον κόσμο δεν θα νιώσετε περισσότερο ασφαλείς – να ’ναι καλά η μεγάλη ποικιλία από κλειδαριές. Οταν αποφασίσετε να αφήσετε στην άκρη τη φωτογραφική μηχανή -σας εγγυώμαι ότι θα σαρώσετε στο Instagram-, κατευθυνθείτε προς κάποιο τραπέζι. Το σύνθημα στο Soundouk είναι «το φαγητό μάς κάνει καλύτερους» – και έχουν δίκιο! Η διάθεσή μου βελτιώνεται με κάθε πιάτο της κουζίνας του, την οποία επιμελούνται ντόπιοι σεφ. Σας προτείνω να δοκιμάσετε kotleta po-kievsky (συνταγή σνίτσελ κοτόπουλου με καταγωγή από τα πολυτελή δείπνα των Σοβιετικών) και να κλείσετε το γεύμα σας με τσάι τριαντάφυλλο.

EKATERINA KALININA


TOP HOPS

Sapernyy per, 9

T/+79111996880

Καθημερινά 15.00-23.00

Για έναν περίεργο λόγο, στην Αγία Πετρούπολη η ζυθοποιία είναι στενά συνδεδεμένη με τη funk μουσική: αυτό είναι το soundtrack που ακούγεται στις περισσότερες μπιραρίες. Το Top Hops βρίσκεται κοντά στο σταθμό του μετρό Chernyshevskaya. Είναι υπόγειο, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία, αφού σερβίρει ορισμένες από τις καλύτερες ετικέτες, όπως επίσης τη «δική» του Red Top Pt 1. Σε ράφια πίσω από το μπαρ υπάρχουν δίσκοι βινυλίου του Ray Charles και του Curtis Mayfield, ενώ ο μπάρμαν πολλές φορές αφήνει τα ποτήρια και πιάνει το… πικάπ – εκτός από τα βράδια της Παρασκευής που έχει επαγγελματία DJ. Ισως επειδή βρίσκεται μακριά από τους πολυσύχναστους δρόμους του κέντρου, δεν έχω δει ποτέ το Top Hops ενοχλητικά γεμάτο με πελάτες. Τόσο το καλύτερο για εμάς, τους εσωστρεφείς λάτρεις της καλής μουσικής και της ωραίας μπίρας.

DMITRY IVANOV

(Το Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και μπλογκ με up-to-date tips από ντόπιους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – www.spottedbylocals.com.)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή