Δεσμώτες του ιλίγγου

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τελεφερίκ, γυάλινες γέφυρες, στενά μονοπάτια πάνω από απότομους γκρεμούς: οι υψοφοβικοί κάνουν μεταβολή με ελαφριά πηδηματάκια, οι τολμηροί λένε «ναι» στη μοναδική «εναέρια» εμπειρία.

1. Grand Canyon Skywalk, ΗΠΑ

Το «μπαλκόνι» του Γκραντ Κάνιον είναι και ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία του, λόγω της πανοραμικής θέας που προσφέρει. Περπατάτε στην πεταλωτή γυάλινη γέφυρα, στον ορίζοντα αποκαλύπτεται η μαγεία του φαραγγιού και ξαφνικά, κοιτάζοντας κάτω, το αίμα παγώνει: η γη απέχει 1.200 μέτρα από τα πόδια σας και εσείς νιώθετε κυριολεκτικά ότι πετάτε πάνω από το φαράγγι, που θεωρείται ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου.


2. Ngong Ping 360, Χονγκ Κονγκ

Τι βλέπουν τα πουλιά που πετούν πάνω από το Χονγκ Κονγκ; Την απάντηση δίνει μια βόλτα με το τελεφερίκ του Ngong Ping. Η 25λεπτη εναέρια εμπειρία των 5,7 χλμ. θεωρείται μία από τις καλύτερες 10 βόλτες με τελεφερίκ στον κόσμο. Η μεγάλη πρόκληση για τους τουρίστες είναι η «κρυστάλλινη καμπίνα»: το γυάλινο δάπεδό της αποκαλύπτει συναρπαστικές εικόνες από τα δάση, το αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Ακόμη και ο Βούδας Tian Tian, το διάσημο άγαλμα 34 μέτρων στο νησί Λαντάου, μοιάζει με μινιατούρα από τόσο ψηλά.


3. SkyDeck, ΗΠΑ

Tα γυάλινα «κουτιά» με το διαφανές δάπεδο στον 103ο όροφο του Willis Tower, του πιο ψηλού πύργου της Βόρειας Αμερικής, δίνουν την αίσθηση στους επισκέπτες ότι αιωρούνται σε ύψος 412 μέτρων πάνω από το Σικάγο. Από το 1974, το Ledge, όπως ονομάζεται το γυάλινο μπαλκόνι πλάτους μόλις ενός μέτρου που περιβάλλει το Skydeck, υποδέχεται πάνω από 1 εκατ. ανθρώπους κάθε ηλικίας το χρόνο. Για φωτογραφίες με καθαρό ορίζοντα και ζωηρά χρώματα, το μυστικό είναι να έρθετε νωρίς το πρωί ή την ώρα που δύει ο ήλιος.


4. Caminito del Rey, Ισπανία

Το όνομα με το οποίο είναι γνωστό τού δόθηκε το 1921, όταν το διέσχισε ο βασιλιάς Αλφόνσο της Ισπανίας για να εγκαινιάσει το γειτονικό φράγμα Conde del Guadalhorce. Το λεγόμενο «Μονοπατάκι του Βασιλιά» στο φαράγγι Gaitanes, κοντά στη Μάλαγα, είναι μια διαδρομή 7,7 χιλιομέτρων στην κόψη του ξυραφιού. Προσελκύει χιλιάδες τουρίστες που γοητεύονται από τα ύψη και θέλουν να κάνουν μια τολμηρή βόλτα στη φύση, διασχίζοντας στενά περάσματα και μια κρεμαστή γέφυρα που ατενίζει το χάος από τα 105 μέτρα. Mέχρι πρότινος είχε τη φήμη της πιο επικίνδυνης διάβασης πεζών του κόσμου, παρέμενε κλειστό για χρόνια, όμως μετά την περσινή ανακαίνιση θεωρείται ασφαλές.


5. Capilano Suspension Bridge, Καναδάς

Στα δυσθεώρητα… ύψη της οδηγούν τα βήματα εκατομμυρίων επισκεπτών που κάθε χρόνο τολμούν μια βόλτα στην Κρεμαστή Γέφυρα από χάλυβα που ενώνει τις δύο άκρες του ποταμού Capilano. Με μήκος 137 μ., απέχει 70 μ. από το έδαφος και χτίστηκε το 1889 για να διευκολύνει τις μετακινήσεις των κυνηγών μέσα στο δάσος, ανακατασκευάστηκε όμως το 1956. Κάποτε, όταν φυσούσε, μετατρεπόταν σε αιώρα, αλλά σήμερα είναι σταθερή και ασφαλής. Λένε ότι μπορεί να σηκώσει 96 ενήλικους ελέφαντες!


6. Macau Tower, Κίνα

Κάποιοι σκαρφαλώνουν στην κορυφή του, στα 338 μ., χρησιμοποιώντας μια μικρή εξωτερική σκάλα, αρκετοί επιλέγουν να κάνουν «βουτιά στο κενό» από τα 233 μ. για μια μοναδική εμπειρία bungee jumping, ενώ άλλοι τεστάρουν τα αποθέματα αδρεναλίνης τους περπατώντας την περίμετρο του πύργου σε μπαλκόνι χωρίς κάγκελα. Ο χώρος προσφέρει βέβαια και λιγότερο «ακραίες» εμπειρίες, όπως καταστήματα, εστιατόρια, καφέ, σινεμά και lounge, από τα οποία οι επισκέπτες ατενίζουν -με… ασφάλεια- το Μακάο από ψηλά.


7. Stockholm Skyview, Σουηδία

Πώς μπορεί κάποιος να απολαύσει μια βόλτα στην επιφάνεια του μεγαλύτερου θολωτού οικοδομήματος στον κόσμο (Eriksson Globe) αν δεν έχει τις υπερδυνάμεις του Spider-Μan; Υπάρχει τρόπος, αρκεί να βγάλει εισιτήριο για  το Skyview. Οι κλειστού τύπου γυάλινες γόνδολες προσφέρουν μια μοναδική εναέρια εμπειρία πάνω από τη σουηδική πρωτεύουσα, ανεβοκατεβαίνοντας πάνω σε ειδικές ράγες που «αγκαλιάζουν» το διάσημο κτίριο «Ericsson Globe». Περιττό να πούμε ότι η θέα στη Στοκχόλμη από τα 130 μέτρα είναι το… κάτι άλλο.


8. Camino a los Yungas, Βολιβία

Κατάβαση με ποδήλατο δίπλα στο… κενό από ύψος 4.200 μ.; Στη σκέψη και μόνο, κάποιοι τρομοκρατούνται – και δικαίως. Ο λεγόμενος «δρόμος του θανάτου» θεωρείται ο πιο επικίνδυνος του κόσμου. Οσοι, πάντως, έχουν τολμήσει να κάνουν «vertigo biking» στην οδό Γιούνγας, που συνδέει τη Λα Πας με το χωριό Κορόικο, επιμένουν ότι πρόκειται για φανταστική εμπειρία. Το συντελεστή δυσκολίας στα 69 χλμ. του στενού χωματόδρομου με τους γκρεμούς που φτάνουν τα 600 μέτρα βάθος ανεβάζει η συχνή ομίχλη.


9. Sands SkyPark, Σιγκαπούρη

Λένε ότι όποιος δεν έχει ανεβεί στην πιο διάσημη ταράτσα της Σιγκαπούρης δεν έχει δει την πόλη. Το ξύλινο rooftop που θυμίζει κατάστρωμα υψώνεται στα 200 μέτρα πάνω από την καρδιά της πόλης, στον 57ο όροφο του ξενοδοχείου Marina Bay. Εκτός από την πανοραμική θέα, οι επισκέπτες εντυπωσιάζονται από τη μεγαλύτερη «infinity» πισίνα του κόσμου, που μοιάζει σαν να μην έχει τέλος και σου δίνει την αίσθηση ότι κολυμπώντας κινδυνεύεις να βρεθείς στο κενό.


10. Sky Slide, ΗΠΑ

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες οι κάτοικοι του Λος Αντζελες θα μπορούν να κάνουν απεριόριστη τσουλήθρα στον… αέρα, σε ύψος 305 μ. πάνω από την πολύβουη 5th Street! Mετά τα εγκαίνια, που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο, οι επισκέπτες του Sky Slide θα διασκεδάζουν γλιστρώντας από τον 70ό στον 69ο όροφο, σε μια γυάλινη επικλινή κατασκευή πάχους 10 εκατοστών πλευρικά του U.S. Bank Tower, του ψηλότερου κτιρίου της Δυτικής Ακτής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή