Καβάλα: Αναζήτηση κρυμμένου θησαυρού

Καβάλα: Αναζήτηση κρυμμένου θησαυρού

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Καβάλα, για εμάς που μεγαλώσαμε στη Δράμα, είχε πάντοτε διττή σημασία: ήταν η μεγάλη αλλά και η μισητή πόλη. Υπάρχει μια παμπάλαια «έχθρα» ανάμεσά μας. Οι Καβαλιώτες μάς ζήλευαν διότι είχαμε τη Δόξα Δράμας και καλό αποχετευτικό σύστημα, ενώ εμείς τους εχθρευόμασταν διότι είχαν τη θάλασσα. Στην Καλαμίτσα -ένα προάστιο της Καβάλας- σε μια ιμπεριαλιστική έξαρση των Δραμινών, δημιουργήθηκε η συνοικία «Δραμινά», αφού πολλές οικογένειες, ζηλώσασες τη θάλασσα, αγόρασαν οικόπεδα.

Η Καβάλα είναι μια πόλη που τα έχει όλα, αλλά δίνει πολλάκις μια κάποια κυκλοθυμική εντύπωση: είναι πανέμορφη και αδημονείς να την περπατήσεις, διότι σου αποκαλύπτεται συνεχώς, αλλά αμφιθεατρική, που σημαίνει ότι πρέπει να καταβάλεις τεράστιες προσπάθειες για να την περπατήσεις. Συνδυάζει το Βυζάντιο, τις αρχές του 20ού αιώνα και τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, αλλά και την ιστορία του αγροτικού και εργατικού Κινήματος, ενώ σήμερα μοιάζει να αναζητεί ταυτότητα. Η ακτογραμμή της είναι υπέροχη, αλλά… σαν τη Χαλκιδική δεν έχει. Τα σπίτια στην Παναγία, όπως λένε την ωραιότερη, στα ψηλά, γειτονιά της πόλης που διατηρεί την αίγλη του παρελθόντος, στα πόδια του Κάστρου, δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα σπίτια της Πλάκας ή του Ναυπλίου. Μπορεί να μην υπάρχει Παρθενώνας, υπάρχει όμως ο φάρος μέσα στην αυλή ενός δημοτικού σχολείου που πάντα ζήλευα, διότι έχει θέα το απέραντο Βόρειο Αιγαίο, τη Θάσο και, τις καλές ημέρες, το Αγιον Ορος.

Η Καβάλα μπορεί να μην καταφέρνει εύκολα ν’ αποκτήσει ζωντάνια και ρυθμό, αλλά είναι αξιοζήλευτη για την καλλιτεχνική της παραγωγή: ποίηση, πεζογραφία, μουσική, θέατρο. Οι μικροαστικές πολυκατοικίες, που κατακλύζουν την πόλη, δεν καταφέρνουν εύκολα να σε αποσπάσουν από την ομορφιά της θάλασσας, αλλά και από τα τείχη της, τα εγκαταλελειμμένα, υπέροχα κτίσματά της, από τα κρυμμένα της καφέ. Η Καβάλα είναι παρεξηγημένη πόλη. Και όμορφη· πολύ όμορφη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή