Κίεβο by locals

6' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε κάτοικοι μας προτείνουν τα αγαπημένα τους μέρη σε μία από τις πιο πράσινες και πιο παλιές πρωτεύουσες της Ανατολικής Ευρώπης.

Yaroslava

Yaroslaviv val 13

Καθημερινά 09.00-23.00

Πιροσκί: 0,25 €

Από τα παλαιότερα και πιο αγαπημένα εστιατόρια του Κιέβου για περισσότερο από μισό αιώνα. Βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, μόλις 5 λεπτά με τα πόδια από το σταθμό του μετρό Golden Gate. Στo διώροφο κτίριο αναδίδεται άρωμα από το παρελθόν, τόσο κυριολεκτικά από τις μυρωδιές της ανατολικοευρωπαϊκής κουζίνας όσο και από τo διάκοσμο και τις στολές του προσωπικού, εμπνευσμένες από παλιές σλαβικές ενδυμασίες. Τίποτε από αυτά δεν πρόκειται να σας αφήσει αδιάφορους, αυτό που θα σας ενθουσιάσει όμως είναι το μικρό καφέ που γειτονεύει με το Yaroslava και το οποίο σερβίρει εκπληκτικά, φρεσκότατα πιροσκί, αλμυρά και γλυκά. Δοκιμάστε με αυγά και φρέσκο κρεμμυδάκι, με λάχανο, με σπανάκι ή με κεράσια και μήλα και συνοδεύστε τα πρώτα με ζεστό ζωμό και τα δεύτερα με κακάο.

– ALEX BYKOV


Closer

Nizhneyurkovskaya st. 31

Καθημερινά 24 ώρες/24ωρο

Είσοδος: 3,50 €

Δεν είναι τόσο ένα κλαμπ με την κλασική έννοια του όρου, αλλά ένας πολυχώρος εκδηλώσεων που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις ενός παλιού εργοστασίου. Είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, επτά μέρες την εβδομάδα, γίνονται συναυλίες και πάρτι, επιδείξεις μόδας και εκθέσεις έργων τέχνης, αθλητικές δραστηριότητες, οργανώνονται προβολές ταινιών και διαλέξεις, ενώ υπάρχουν μπαρ, μαγαζιά street food, σκηνές για κάθε είδους performance αλλά και ελεύθεροι χώροι. Στη σοφίτα θα βρείτε το αγαπημένο μου μέρος: το μπαρ-μουσική σκηνή Mezzanine – σωστά μαντέψατε, τα αναπαυτικά πουφ και η καλή μουσική κάνουν τη διαφορά!

– ALEX BYKOV


Zhovten

Kostyantynivska st. 26

Τ/+380443311651

Καθημερινά 09.00-23.30

Εισιτήριο: 1,70 €

Από το 1930 που ξεκίνησε να λειτουργεί, έχει επιβιώσει από πολλά δεινά: τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οπότε καταστράφηκε μεγάλο τμήμα του, τις προσπάθειες της πολιτείας να πουληθεί σε κατασκευαστική, μια μεγάλη φωτιά πέρυσι που κατέκαψε τη μεγάλη αίθουσα και τη στέγη. Ο κινηματογράφος Zhovten (σημαίνει «Οκτώβριος») έχει πολλούς φίλους στην πόλη, οι οποίοι γεμίζουν τα καθίσματά του στις προβολές φεστιβαλικών ταινιών ή μικρού μήκους -φιλοξενεί βραδιές ολονύκτιων προβολών που είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς-, αντιστέκονται στα σχέδια πώλησής του με πορείες διαμαρτυρίας ή οργανώνουν εκστρατείες συγκέντρωσης χρημάτων για την επισκευή του. Εδώ και μερικούς μήνες οι ζημιές από τη φωτιά επισκευάστηκαν και ο κινηματογράφος ξαναλειτουργεί χάρη στις προσπάθειες αυτών των ανθρώπων.

– ALEX BYKOV


Σταθμός Μετρό

Teatralna

Bohdana Khmelnytskoho st. 8

Παρασκευή-Κυριακή κατά τις 19.00

Δωρεάν

Αν βρεθείτε στο σταθμό του μετρό Teatralna απόγευμα Παρασκευής, Σαββάτου ή Κυριακής κατά τις 7 μ.μ., θα δείτε ένα θέαμα που σίγουρα θα σας κάνει να χαμογελάσετε με αισιοδοξία και τρυφερότητα. Δεκάδες, κάποιες φορές και εκατοντάδες γιαγιάδες και παππούδες, κάποιοι με τις παραδοσιακές τους φορεσιές, συγκεντρώνονται στο χώρο των εκδοτηρίων, για να συζητήσουν, να τραγουδήσουν, να χορέψουν. Πολλοί φέρνουν τα ακορντεόν και τα ντέφια τους και το ρεπερτόριο είναι, φυσικά, παλιά ουκρανικά τραγούδια. Είναι μια παράδοση των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας της πόλης, που διατηρείται εδώ και δεκαετίες με κέφι και ενθουσιασμό.

– ELENA SHCHERBAK


KVARTIRA 31

Kostelna st. 9

Τ/+380932451724

Καθημερινά 12.00-21.00

Μπιζού: από 5 €

Κορίτσια, καλώς ήρθατε! Ρούχα, αξεσουάρ, παπούτσια, εσώρουχα και κοσμήματα νέων Ουκρανών δημιουργών και σχεδιαστών σε ένα χώρο χαρούμενο και χαλαρό. Οι ιδιοκτήτριες του Kvartira (Διαμέρισμα 31) υποδέχονται φίλες και πελάτισσες σε μια ατμόσφαιρα ανέμελη και δημιουργική, για να τις ξεναγήσουν στο χώρο και να τις βοηθήσουν να επιλέξουν τις αγορές τους ή απλώς για να παρακολουθήσουν κάποιο εργαστήρι, μια διάλεξη, συναντήσεις με ενδιαφέροντες ανθρώπους και συνεδρίες ομορφιάς ή απλώς να πιουν ένα ζεστό ρόφημα και να συζητήσουν. Οι τιμές είναι λογικές και τα κομμάτια που θα βρείτε μοναδικά. Θυμηθείτε: Οδός Kostelnaya 9, πρώτη είσοδος, δεύτερος όροφος, Διαμέρισμα 31.

– YULIYA TUTOVA


Pinchuk art center

«A» Block, Velyka Vasylkivska / Baseyna st. 1/3-2

Τ/+380445900858

Τρίτη-Κυριακή 12.00-21.00

Δωρεάν

Τρεις όροφοι εξαιρετικών έργων μοντέρνας τέχνης εγχώριων και ξένων καλλιτεχνών, στο τέλος της οδού Kreschatik, του πιο κεντρικού δρόμου του Κιέβου. Ενας χώρος συνάντησης των φίλων της μοντέρνας τέχνης (αλλά και των καλλιτεχνών και της κοινωνίας), που τον επισκέπτονται συχνά τόσο για να περιηγηθούν ανάμεσα στα μόνιμα εκθέματα όσο και για να εντυπωσιαστούν από τις περιοδικές εκθέσεις. Υπάρχουν οργανωμένες ξεναγήσεις (και στα Αγγλικά) αλλά και διαλέξεις και ομιλίες, ενώ λειτουργεί πωλητήριο. Αν βρεθείτε στην πόλη την ημέρα των εγκαινίων μιας έκθεσης στο Pinchuk, μη χάσετε το πάρτι, φροντίστε όμως να την ξαναεπισκεφτείτε ώστε να δείτε τα έργα με την ησυχία σας. Το καφέ ανακαινίζεται αυτή την εποχή. Μην ανησυχείτε όμως, στους γύρω δρόμους θα βρείτε όμορφα μικρά καφέ για να συζητήσετε τις εντυπώσεις σας.

– YULIYA TUTOVA


AM Bar

Velyka Vasylkivska st. 8A

T/+380638802358

Καθημερινά από τις 12.00 μέχρι να φύγει ο τελευταίος πελάτης

Ποτήρι λικέρ Vishnevka: 0,85 €

Εδώ θα δείτε να κάθονται σε διπλανά σκαμπό σοβαροί επιχειρηματίες με εργαζομένους του Ερυθρού Σταυρού και κομπιουτεράδες και θα δοκιμάσετε τοπικά λικέρ, όπως τα Vishnevka και Grushevka -προσοχή, είναι πιο δυνατά από όσο νομίζετε- αλλά και βελγικές μπίρες, ιταλικά κρασιά, ουίσκι κ.λπ. Θα το βρείτε κρυμμένο στην εσωτερική αυλή ενός από τα κτίρια του πιο πολυσύχναστου εμπορικού δρόμου της πόλης, εξίσου φασαριόζικο αλλά και φιλικό σαν το σαλόνι του σπιτιού σας. Αν θέλετε να χαλαρώσετε με ηρεμία, μπορείτε να βρείτε καταφύγιο στην ταράτσα του. Ακόμη κι αν είστε άγνωστοι μεταξύ αγνώστων, θα βρείτε εύκολα ανθρώπους για ψιλοκουβέντα – ποντάρετε στα σίγουρα στο φιλικό προσωπικό. Και ένα μυστικό: Αφού πιείτε μερικά ποτά, ζητήστε από τον μπάρμαν μια βόλτα με το παλιό ασανσέρ του υπογείου.

– ANTON DEGTIAROV


Living Room

Spasska 6

Τ/+380444251116

Καθημερινά 10.00-00.00

Μπίρα: 1 €

Η φήμη του είναι αντιστρόφως ανάλογη του μεγέθους αυτού του μικροσκοπικού καφέ, που γεμίζει ασφυκτικά από παρέες φίλων που στριμώχνονται όρθιοι για να ακούσουν τους καλλιτέχνες που φιλοξενεί συχνά-πυκνά και να δοκιμάσουν τις προτάσεις του μενού. Οι ιδιοκτήτες του είναι Σύριοι, εξ ου και μπορείτε να παραγγείλετε νοστιμότατες φακές, ρύζι, ζυμαρικά και σάντουιτς, όλα συνταγές της πατρίδας τους. Συνιστώ ανεπιφύλακτα κέικ καρότο και τσάι κάρδαμο. Αν θέλετε αλκοόλ, προτιμήστε κόκκινο κρασί Καρπαθίων. Τα έπιπλά του είναι όλα «δεύτερο χέρι», αγορασμένα σε παζάρια και στο διαδίκτυο από τους ιδιοκτήτες και τους φίλους τους, και εξηγούν τη χαρούμενη mix ’n’ match διάθεση της διακόσμησης.

 – OLENA ARDATOVA


Πάρκο Shevchenko

Volodymyrska st. 60

Καθημερινά 24 ώρες/24ωρο

Το Σέντραλ Παρκ του Κιέβου. Στο κέντρο της πόλης, περιτριγυρισμένο από καφέ και εστιατόρια, μουσεία, βιβλιοπωλεία και ξενοδοχεία. Βρίσκεται απέναντι από το πανεπιστήμιο Shevchenko και φιλοξενεί το άγαλμα του καταξιωμένου Ουκρανού ποιητή Taras Shevchenko, προς τιμήν του οποίου πήρε το όνομά του. Ιδιαίτερα στη διάρκεια του καλοκαιριού επισκέπτονται το πάρκο χιλιάδες κάτοικοι της πόλης και επισκέπτες, για να δροσιστούν, να χαλαρώσουν, να παίξουν τα παιδιά στις παιδικές χαρές, να νοικιάσουν ποδήλατο, να φάνε ή να πιουν έναν καφέ ή αναψυκτικό από τους πλανόδιους πωλητές. Διοργανώνονται επίσης φεστιβάλ, συναυλίες ή διαγωνισμοί χορού με μεγάλη συμμετοχή. Σε μια γωνιά του πάρκου έχουν τοποθετηθεί πολλά τραπέζια-σκακιέρες και θα δείτε εκεί ηλικιωμένους που θα νομίζετε ότι παίζουν μια αέναη παρτίδα. Και κάτι τελευταίο: έξω από το εστιατόριο Taras, κοντά στην παιδική χαρά, υπάρχει ένα μαγαζί με πάνκεϊκ που αξίζει να δοκιμάσετε!

– ALEX BYKOV


Νεκροταφείο των Παλαιόπιστων

Lukyanivska st. 46, Staroobryadnytske kladovyshche

Καθημερινά 24 ώρες/24ωρο

Δωρεάν

Απολαμβάνω την ησυχία και την απόκοσμη αίσθηση που επικρατούν σε αυτόν το χώρο ανάπαυσης των Παλαιόπιστων, των χριστιανών που αποσχίστηκαν από τη ρωσική Εκκλησία στα μέσα του 17ου αιώνα και επιβίωσαν των διωγμών στην Ουκρανία στους αιώνες που ακολούθησαν. Το νεκροταφείο είναι πια εγκαταλελειμμένο και οι πύλες του παραμένουν ανοιχτές στους επισκέπτες. Μπορείτε να μπείτε ελεύθερα και να περπατήσετε στα στενά μονοπάτια, ανάμεσα σε τάφους προηγούμενων αιώνων. Σε μία από τις πλευρές του υπάρχει ένα πλάτωμα, από όπου μπορείτε να δείτε την πόλη από ψηλά. Ακριβώς δίπλα του βρίσκεται το μουσουλμανικό τέμενος και νεκροταφείο.

– ELENA SHCHERBAK

(Το Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και μπλογκ με up-to-date tips από ντόπιους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – www.spottedbylocals.com.)

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή