Η Προβηγκία των αισθήσεων

9' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόλος έλξης διανοουμένων και καλλιτεχνών, η Νότια Γαλλία των ιμπρεσιονιστών και των ολάνθιστων λιβαδιών γοητεύει με την ομορφιά της, ειδικά αυτή την εποχή του χρόνου.

Από τα μέσα του 19ου αιώνα έχει φιλοξενήσει πολλές γενιές καλλιτεχνών, που σαν αποδημητικά πουλιά αναζήτησαν στο φως, στο χρώμα και στη ζεστασιά της Μεσογείου την έμπνευση για να δημιουργήσουν. Εαρινή και αιθέρια, με το ασυναγώνιστο μοβ της λεβάντας να την κατακλύζει από τον Απρίλη μέχρι τις αρχές Ιουλίου, η Προβηγκία -Provence γαλλιστί- με την Κυανή Ακτή της είναι αυτή την εποχή του χρόνου στα καλύτερά της. Παρακάμπτοντας τις μεγάλες κοσμικές και τουριστικές πόλεις της, όπως το Μόντε Κάρλο και τις Κάννες, θα ταξιδέψετε σε μικρές γραφικές πολιτείες που μοιάζουν με καρτ ποστάλ, κρυμμένες πίσω από πευκόφυτες περιοχές μέσα σε λόφους, και αποτελούν πραγματικές εφεδρείες φυσικού πλούτου και γοητείας.

Αυτός είναι ο άλλος κόσμος της Κυανής Ακτής, ο λιγότερο προφανής! Η Νίκαια, παρεξηγημένη εν πολλοίς, προσφέρεται ως ορμητήριο για διαδρομές προς την ενδοχώρα λόγω της γεωγραφικής θέσης της αλλά και της πληθώρας ξενοδοχειακών καταλυμάτων που διαθέτει. Αξίζει να τη δείτε -όχι μόνο για το αρχαιοελληνικό της παρελθόν-, λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι η δεύτερη πολιτιστική πρωτεύουσα της Γαλλίας μετά το Παρίσι, συγκεντρώνοντας τα περισσότερα μουσεία μετά την Πόλη του Φωτός.

Ανεβαίνοντας στο λόφο της Cimiez, μόλις 2-3 χλμ. από το κέντρο, με τη θεσπέσια θέα προς την πόλη και τον Κόλπο των Αγγέλων, μεταφερόμαστε στα χρόνια της Μπελ Επόκ, που ορίζει αρχιτεκτονικά τα περισσότερα οικοδομήματα του λόφου: εδώ δεσπόζουν μερικά από τα ωραιότερα ξενοδοχεία-θρύλοι της Ευρώπης, όπως το παροπλισμένο πια Regina -πασίγνωστο από την εποχή της βασίλισσας Βικτωρίας της Αγγλίας- αλλά και υπέροχα αρχοντικά, κήποι του 19ου αιώνα και εξαιρετικά μουσεία. Το Musée Matisse (www.musée-matisse-nice.org), αφιερωμένο στον κορυφαίο Γάλλο ιμπρεσιονιστή Ανρί Ματίς που λάτρευε τη Νίκαια και την είχε επιλέξει ως τόπο κατοικίας του. Λίγο πιο κάτω, το Musée Chagall (www.musée-chagall.fr), που δημιουργήθηκε κατόπιν επιθυμίας του ίδιου του ζωγράφου προκειμένου να στεγάσει τους 17 πίνακες που φιλοτέχνησε εμπνευσμένος από βιβλικά κείμενα, φιλοξενεί τη μεγαλύτερη δημόσια συλλογή έργων του Μαρκ Σαγκάλ.

Στο κέντρο της πόλης, η θεαματική Place Massena με τα κομψά καφέ περιμετρικά της μπορεί να συγκριθεί μόνο με μεγάλο ανακτορικό σαλόνι απίθανης αισθητικής, ενώ στην υπαίθρια αγορά της Cours Saleya θα μεθύσετε από τα αρώματα των λουλουδιών που πωλούνται στους πάγκους της, θα αγοράσετε ολόφρεσκα φρούτα και λαχανικά και θα γευτείτε τοπικές νοστιμιές. Εχοντας συσταθεί το 1897, υπήρξε η πρώτη ανοιχτή αγορά λουλουδιών χονδρικής πώλησης στον κόσμο, που επί 100 χρόνια τροφοδοτούσε με φρεσκοκομμένα μπουκέτα τη Γαλλία και την υπόλοιπη Ευρώπη. Καθημερινά, πριν καλά καλά ξημερώσει, οι ανθοπαραγωγοί των λόφων πέριξ της πόλης έκοβαν και πωλούσαν τα λουλούδια τους στο παζάρι. Οι ανθοδέσμες γίνονταν φυσικά ανάρπαστες.

ΑΠΟ ΤΗΝ CAGNES ΣΤΗΝ BIOT 

Φεύγοντας από τη Νίκαια, θα κινηθείτε προς τα δυτικά. Σε απόσταση 12 χλμ. συναντάτε την Cagnes Sur Mer, το παλιό δαιδαλώδες χωριό με τις μπουκαμβίλιες και τους λιγοστούς δρόμους που μετατράπηκαν σε αυλές, θυμίζοντας κάπως τη δική μας νησιωτική ρυμοτομία: μπαίνεις από την κύρια είσοδο του ενός σπιτιού και βγαίνεις από πάνω, στην αυλή του γείτονα. Πόλος έλξης καλλιτεχνών, υπήρξε το καταφύγιο του Πολ Ρενουάρ έως το 1919, οπότε πέθανε. Το 1960 ο δήμος αγόρασε το σπίτι του και το μετέτρεψε σε μουσείο, το οποίο αξίζει να επισκεφτείτε. Πολλά από τα προσωπικά του αντικείμενα βρίσκονται εδώ, καθώς επίσης αρκετοί πίνακές του και έργα φίλων του, όπως των Πιερ Μπονάρ και Ραούλ Ντιφί. Στη βοτσαλωτή παραλία του χωριού, που εκτείνεται σε μήκος 3,5 χλμ., θα κάνετε ιστιοπλοΐα ή θαλάσσιο σκι, θα χαλαρώσετε ψαρεύοντας, θα κάνετε ό,τι τραβάει η όρεξή σας.

Στα 10 χλμ. από την Cagnes, στους πρόποδες των δυτικών Αλπεων, συναντάτε τη Vence. Πνιγμένη στο χρώμα με τη «δοκιμασμένη» παλέτα της Προβηγκίας, είναι μια παλιά επισκοπική πόλη του 4ου αιώνα, περιτριγυρισμένη από δεκάδες χωριά στο λόφο και με ένα μεσαιωνικό κάστρο που κυκλώνει την παλιά πόλη. Πανέμορφη, με μια γραφικότατη πλατεία, την Place Peyra, καφέ ολόγυρα και ατέλειωτα σοκάκια με μαγαζάκια, έχει ως κυριότερο αξιοθέατο τη Chapelle du Rosaire, γνωστή και ως Παρεκκλήσι του Ματίς, όπου ο κορυφαίος εικαστικός του 20ού αιώνα φιλοτέχνησε από τις τοιχογραφίες και τα βιτρό μέχρι τα άμφια των ιερέων. Το 1950 πέρασε από τη Vence και ο Μαρκ Σαγκάλ, διευρύνοντας τους ορίζοντές του και επεκτείνοντας την τέχνη του στη λιθογραφία, στα βιτρό, τα κεραμικά και τα μωσαϊκά. Κάντε μια στάση στο όμορφο ανάκτορο της Villeneuve του 17ου αιώνα, όπου φιλοξενούνται σημαντικές εκθέσεις σύγχρονης τέχνης. Σε μια πτέρυγά του υπάρχει το ταβερνάκι Auberge des Seigneurs, στον μεγάλο παλιό φούρνο του οποίου ψήνονται πεντανόστιμα κρεατικά. Ο,τι καλύτερο! Μεταξύ των θαμώνων συγκαταλέγονταν το πάλαι ποτέ ο Ρενουάρ και ο Μοντιλιάνι.

Καθ’ οδόν προς την Antibes, η παράκαμψη είναι υποχρεωτική. Η Biot υπήρξε κέντρο της υαλουργικής τέχνης σε όλη την Προβηγκία και έχει να επιδείξει ένα εξαιρετικό μουσείο ( www.verreriebiot.com). Το δεύτερο «μυστικό» της αφορά στη σχέση της με τον μεγάλο ζωγράφο του 20ού αιώνα Φερνάντ Λεζέρ, τον μαέστρο του μοντερνισμού, που έζησε στην πόλη για ένα διάστημα, προτού φύγει από τη ζωή το 1955. Αναζητήστε το μουσείο που είναι αφιερωμένο στο έργο του. Μέσα από το Musée National Fernand Leger θα ανακαλύψετε τον υπέροχο αβαν-γκάρντ κόσμο του καλλιτέχνη και θα χαλαρώσετε απολαμβάνοντας τον ήλιο στους καταπράσινους κήπους του. Μία ακόμη πτυχή της Biot είναι η κεραμική – τέχνη που διαδόθηκε εδώ από τους αρχαίους Φωκαείς! Ακόμη κατασκευάζονται πιθάρια στην πόλη, ενώ στους μεσαιωνικούς χρόνους οι μάστορες του πηλού τελειοποίησαν την τεχνική τους χρησιμοποιώντας το βερνίκι εσωτερικά του σκεύους, ώστε να αποθηκεύουν μέσα σε αυτό μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου για μεταφορά.

ΑΝΤΙΒΕS, Η ΠΟΛΗ «ΑΠΕΝΑΝΤΙ»

Στη μύτη του Κόλπου των Αγγέλων, απέναντι από τη Νίκαια, στον τόπο που οι Γάλλοι δικαίως αποκαλούν La presque île (σ.σ.: Το παρολίγον νησί) βρίσκεται από τη μία πλευρά η Antibes και από την άλλη, σε μικρή απόσταση, η Juan les Pins. Αλλωστε, το αρχαιοελληνικό όνομα της Antibes, Αντίπολις, που θα πει «η πόλη απέναντι», είναι ενδεικτικό. Πρόκειται για διάσημες περιοχές που περιβάλλονται από αρχαιοελληνικό και ρωμαϊκό μεγαλείο, αλλά και μυθικό νεότερο παρόν. Την πραγματικότητα της Antibes, στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού, αποτύπωσε με ακρίβεια ο σπουδαίος φωτογράφος Ζακ Ανρί Λαρτίγκ, ο τόσο εξοικειωμένος με τα πρόσωπα και τα πράγματα αυτής της γωνιάς της Μεσογείου.

Το κάστρο της στον δασωμένο λόφο είναι το σήμα κατατεθέν της, που δεσπόζει πάνω από το λιμανάκι Vauban με τα σκάφη και τα γιοτ. Στη γραφική παλιά πόλη θα εξακριβώσετε το λόγο για τον οποίο στο πέρασμα των χρόνων η Antibes αγαπήθηκε όσο λίγα μέρη του ευρωπαϊκού Νότου. Θα περπατήσετε στα γεμάτα χρώμα στενά σοκάκια της και στην υπέροχη στεγασμένη αγορά της, που είναι αξιοθέατο από μόνη της, και θα κάνετε μια στάση στον αριθμό 8 της Rue du Bas – Castellet, όπου έζησε ο Νίκος Καζαντζάκης. Εξω από το σπίτι, σε μια πινακίδα θα διαβάσετε την εμβληματική φράση «Δεν φοβάμαι τίποτα, δεν ελπίζω σε τίποτα, είμαι ελεύθερος». Στην Antibes έγραψε τον «Αλέξη Ζορμπά» και τον «Τελευταίο πειρασμό» ο μεγάλος Ελληνας λογοτέχνης αλλά και ο Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ τη θρυλική νουβέλα «Τρυφερή είναι η νύχτα», με την οποία στην ουσία σύστησε την πόλη στους Αμερικανούς. Διόλου τυχαία, οι συμπατριώτες του άρχισαν να καταφθάνουν για τουρισμό και αναψυχή στην περιοχή αμέσως μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Και να ήταν μόνο αυτοί. To 1946, τμήμα του ανακτόρου Grimaldi, που μέχρι το 1925 ανήκε στον οίκο των Μονεγάσκων αλλά αγοράστηκε από τη δημοτική αρχή, παραχωρήθηκε στον Πάμπλο Πικάσο, ο οποίος φιλοτέχνησε εκεί τον κύριο όγκο των μεγάλων σε διαστάσεις έργων του, τα οποία εξέθεσε και προσέφερε στη συνέχεια στην πόλη. Ο διάσημος πίνακας «Η χαρά της ζωής», όπου μια επαρχιώτισσα χαμογελαστή χορεύει ανάμεσα σε σάτυρους και φρενήρεις κατσίκες, αποτυπώνει χαρακτηριστικά την ατμόσφαιρα της εποχής. Το ανάκτορο λειτουργεί σήμερα ως μουσείο, όπου θα δείτε -εκτός από τη συλλογή κεραμικών του Πικάσο, εμπνευσμένων από την ελληνική μυθολογία και την παράδοση του τόπου- έργα των Νικολά ντε Σταλ, Μανιέλι και Μαξ Ερνστ.

Aν βρεθείτε στην πόλη τις πρωινές ώρες, επισκεφτείτε τη Marche Provencal, την πιο διάσημη αγορά κλειστού τύπου της Κυανής Ακτής. Αφήστε τη να σας μαγέψει με τα χρώματα, τα αρώματα, τις γεύσεις και τα εξαιρετικά προϊόντα της – ντόπια τυριά, ολόφρεσκα ψάρια, λαχταριστά φρούτα και λαχανικά. Και αν έπειτα από όλα αυτά αποφασίσετε ότι θέλετε να περάσετε μερικές νύχτες στην Antibes, κανείς δεν θα σας αδικήσει. Tο θρυλικό Hôtel du Cap-Eden-Roc, αγαπημένο του διεθνούς κινηματογραφικού τζετ-σετ, του Ερνεστ Χέμινγουεϊ αλλά και του Φ. Σκοτ Φιτζέρλαντ (πρόκειται για το μυθιστορηματικό Hôtel des Etrangers του «Τρυφερή είναι η νύχτα»), μπορεί να κοστίζει μια περιουσία ανά διανυκτέρευση, αλλά δεν είναι το μοναδικό ξενοδοχείο της περιοχής. Χαζέψτε το από μακριά και μείνετε συνεπείς στο μπάτζετ σας. Τους καλοκαιρινούς μήνες αναζητήστε τη μικρή αμμώδη παραλία της Gravette: αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της κρυμμένης ομορφιάς της Γαλλικής Ριβιέρας. Κάντε τις βουτιές σας όπου σας αρέσει κατά μήκος των 4,5 χλμ. της παραλίας και τον Ιούλιο θυμηθείτε πως από την άλλη πλευρά του πευκοδάσους, στην Juan-les-Pins, πραγματοποιείται το Jazz a Juan, το πιο γνωστό φεστιβάλ τζαζ της Κυανής Ακτής (www.jazzajuan.com).

Φεύγοντας από την Antibes, σε μικρή σχετικά απόσταση θα συναντήσετε τη Fréjus – St. Raphaël. Λέγεται πως τα τείχη της λειτουργούν σαν όριο για τον μαΐστρο, ο οποίος «βρίσκει» πάνω τους και δεν λυσσομανά μέσα στην πόλη.  

Το καλοκαίρι έχει αρκετή ζέστη. Η υπέροχη παραλία με τη λεπτή άμμο θα σας αποζημιώσει, όπως και οι τέσσερις όρμοι με τους μικρότερους ορμίσκους μέσα στα βράχια, που προστατευμένοι από τον αέρα προσφέρονται για μπάνιο. Μέσα στην πόλη το καταπληκτικό μουσουλμανικό ροζ τέμενος κατασκεύασαν Σενεγαλέζοι εργάτες το 1920 μιμούμενοι αντίστοιχες κατασκευές στην πατρίδα τους. Ομως τη μεγάλη έκπληξη επιφυλάσσει το Παρεκκλήσι της Notre-Dame-de-Jérusalem με την αριστουργηματική τοιχογραφία του Ζαν Κοκτό.

Βέβαια, Προβηγκία θα πει λεβάντα. Και γι’ αυτό θα ταξιδέψετε έως τους πρόποδες των Αλπεων, στην Dignes-Les-Bains της ενδοχώρας, αναζητώντας την επιτομή της άνοιξης: ατέλειωτες εκτάσεις γης στα μοβ ντυμένες, ένα θέαμα χωρίς λόγια, το πιο αντιπροσωπευτικό της Προβηγκίας, δύσκολα ανταγωνίσιμο ακόμη και από την παλέτα των πιο βιρτουόζων ιμπρεσιονιστών! Αποκορύφωμα όλων η συγκομιδή του Ιουλίου και οι εκδηλώσεις της Γιορτής της Λεβάντας: είναι η εποχή που από νωρίς το πρωί οι αγρότες βρίσκονται στο πόδι και, φορτωμένοι με λινούς λευκούς σάκους, μεταφέρουν τα υπέροχα ευωδιαστά άνθη στις υπαίθριες αγορές.

Μετάβαση

Η Νίκαια συνδέεται αεροπορικώς με την Αθήνα με απευθείας πτήσεις της Aegean. Σε αναζήτηση αεροπορικού εισιτηρίου με επιστροφή μέσα στον Ιούνιο, η ενδεικτική τιμή ήταν 141 ευρώ.

Διαμονή

• Armenoville (20 Avenue des Fleurs, Nice, Τ/+33 (0)493968600, www.hotel-armenonville.com). Βίλα του 1900 με ρετρό διακόσμηση. Πολλά από τα έπιπλα εποχής προέρχονται απ’ το πασίγνωστο ξενοδοχείο Hotel Le Negresco.

• Star Hôtel (14 Rue Biscarra, Nice, T/+33 (0)493851903, www.hotel-star.com). Ενα μικρό ξενοδοχείο στην καρδιά της πόλης. Yπάρχουν και δωμάτια με θέα.

• Villa La Τour (4 Rue de la Tour, Nice, T/+33 (0)493800815, www.villa-la-tour.com). Στο κέντρο της παλιάς πόλης, 14 δωμάτια σε ένα κτίριο που τον 18ο αιώνα ήταν μοναστήρι.

• Villa Victoria (33 Boulevard Victor Hugo, Nice, T/+33 (0)493883960, www.villa-victoria.com). Καλόγουστα και φωτεινά δωμάτια με σύγχρονη επίπλωση και θέα στην πόλη ή στον κήπο.

• Les Jardins Fragonard (12 Rue Fragonard, Cagnes sur Mer, T/+33 (0)493200772, www.jardins-fragonard.com). Βίλα του 1925, ενδεικτική επιλογή διαμονής στην περιοχή, πάνω στους πολύχρωμους λόφους της Προβηγκίας, με υπέροχη θέα.

• Hotel Miranmar Vence (Avenue Bougearel, Vence, T/+33 (0)493580132, www.hotel-miramar-vence.com). Στο κέντρο της Vence, με ωραιότατη θέα. Κάθε δωμάτιο έχει πάρει το όνομά του από ένα λουλούδι.

Φαγητό

• Voyageur Nissart (19 Rue Alsace Lorraine, Nice, Τ/+44 (0)493821960). Παραδοσιακό εστιατόριο που καλό είναι να μην το αγνοήσετε. Σερβίρει τοπικά πιάτα, όπως αστακό με θυμάρι, και η σχέση ποιότητας-τιμής θα σας κάνει να επιστρέψετε κι άλλες φορές.

Les Pecheurs (10 bd Marechal Juin, Antides, T/+44 (0)492931330, www.ca-beachhotel.com).

Το εστιατόριο του boutique hotel Cap d’ Antibes, με σεφ τον Nicola Navarro. Είναι βραβευμένο με 1 αστέρι Michelin. Σερβίρει δημιουργική κουζίνα, εμπνευσμένη από τα αρώματα της Μεσογείου.

Colombe d’Or (St. Paul De Vence, Vence, T/ +33 (0)493328002). Με διάσημους θαμώνες και αυθεντικά έργα τέχνης σε ένα εξαιρετικής αισθητικής περιβάλλον. Δοκιμάστε τα πιάτα με λευκή τρούφα.  

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

www.nicetourisme.com

www.vpah.culture.fr

www.la-provence-verte.net

www.lignesdazur.com

www.fetesdelalavande.fr

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή