Καλοκαιρινά μαθήματα ιστιοπλοΐας για παιδιά 6-13 ετών στον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος

Καλοκαιρινά μαθήματα ιστιοπλοΐας για παιδιά 6-13 ετών στον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καπετάνιοι και καπετάνισσες στο Μικρολίμανο Πειραιά.

Τα παιδιά μαζεύονται μπροστά από τον μεγάλο νεώσοικο του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος και ακούν προσεκτικά την εκπαιδεύτριά τους Δέσποινα Ορφανίδου. Όλα φορούν τα καπέλα και τα σωσίβιά τους. Η εκπαιδεύτριά τους Δέσποινα Ορφανίδου τους μαθαίνει πώς να δένουν κόμπους και πώς να ετοιμάζουν το σκάφος τους. Βοηθώντας το ένα το άλλο, ρίχνουν τα σκάφη στη θάλασσα και ξεκινά το μάθημα. Η Δέσποινα είναι στο φουσκωτό συνεχώς δίπλα τους και τα καθοδηγεί. Τους δείχνει από πού έρχεται ο άνεμος έτσι ώστε να ρυθμίσουν σωστά το πανί τους.

Τα λευκά πανάκια με φόντο την Ακρόπολη γεμίζουν το Μικρολίμανο. «Κυρία, είδα ένα ψάρι», «Κυρία, πότε θα κάνουμε βουτιές;». Το θαλάσσιο περιβάλλον διεγείρει τη φαντασία των παιδιών αλλά η Δέσποινα φροντίζει να μην αποσπάται η προσοχή τους. Το μάθημα εναλλάσσεται με παιχνίδι και έτσι δεν κουράζονται ούτε βαριούνται.

Η ώρα περνάει γρήγορα και σύντομα επιστρέφουν για το μεσημεριανό φαγητό. Βγάζουν τα σκάφη στη στεριά και ανεβαίνουν στο κεντρικό κτήριο του ομίλου στον λόφο. Όλα μαζί κάθονται στη σκιερή βεράντα και οι σερβιτόροι φέρνουν το φαγητό, τη σαλάτα και το γλυκό. Μετά ακολουθεί σύντομο διάλειμμα με ομαδικά παιχνίδια στον κήπο του Ομίλου, μάθημα θεωρίας με φωτογραφίες και βίντεο και δεύτερη έξοδος με τα σκάφη. Η ημέρα τελειώνει το απόγευμα με την τακτοποίηση των σκαφών.

Τί προσφέρει η ιστιοπλοΐα στο παιδί

Η ιστιοπλοΐα είναι άθλημα που γίνεται με εξοπλισμό, ο οποίος πρέπει να λειτουργεί σωστά. Το παιδί μαθαίνει να ετοιμάζει το σκάφος, το πανί, τα σκοινιά και τα εξαρτήματα και έτσι γίνεται υπεύθυνο και προσεκτικό. Συχνά η προετοιμασία απαιτεί τη βοήθεια δεύτερου ατόμου, οπότε το παιδί μαθαίνει να συνεργάζεται και να λειτουργεί ομαδικά.

Σε μια χώρα που περιβάλλεται από θάλασσα και είναι γεμάτη νησιά, η ενασχόληση με την ιστιοπλοΐα προσφέρει την απόλυτη εξοικείωση με το νερό και το θαλάσσιο περιβάλλον. Επίσης, λόγω των καθημερινών μαθημάτων του camp, το παιδί πολύ γρήγορα μαθαίνει να ταξιδεύει μόνο του, κάτι που το γεμίζει αυτοπεποίθηση και χαρά.

Τί λένε οι γονείς

 «Επιλέξαμε την ιστιοπλοΐα για να βγαίνει το παιδί από το σπίτι. Αλλιώς είναι κολλημένο στο tablet και στην τηλεόραση όλη την ημέρα». Αυτό λένε οι περισσότεροι γονείς και από την πρώτη ημέρα των μαθημάτων διαπιστώνουν ότι η επιλογή τους ήταν σωστή. Όμως το καλοκαιρινό camp προσφέρει και άλλα θετικά, όπως λένε οι ίδιοι:

«Το παιδί γυρίζει ευτυχισμένο και έχει εκτονωθεί»

 «Έρχονται στο camp με χαρά γιατί έχουν κάνει παρέες»

«Είναι υπέροχος συνδυασμός παιχνιδιού και μάθησης»

«Στην ιστιοπλοΐα δεν έχει αρρωστήσει ποτέ»

«Επιτέλους έμαθε να δένει τα κορδόνια του»

«Άρεσε τόσο πολύ στην κόρη μας συνέχισε τα μαθήματα τον Σεπτέμβριο»

«Δεν υπάρχει ωραιότερη εικόνα από ένα μικρό παιδί που ταξιδεύει μόνο του με το σκάφος του»

Κάνει το παιδί μου για ιστιοπλοΐα;

Η ιστιοπλοΐα είναι ένα άθλημα για όλους. Δεν έχει σημασία το φύλο, η ηλικία ή η σωματική διάπλαση.

Τα μαθήματα γίνονται με σκάφη τύπου Optimist που είναι ιδανικά για παιδιά. Σε κάθε σκάφος ταξιδεύουν ένα ή δύο παιδιά, ανάλογα με τη σωματική τους διάπλαση και την εμπειρία τους.

Ένα πολύ μικρό ποσοστό των παιδιών που ασχολούνται με την ιστιοπλοΐα θα ακολουθήσουν το δρόμο του πρωταθλητισμού. Το σημαντικό είναι να μείνουν κοντά στη θάλασσα και μεγαλώνοντας να ασχοληθούν με τις διάφορες επιλογές που τους προσφέρει η ιστιοπλοΐα: μπορούν να συμμετέχουν σε αγώνες, να κάνουν διακοπές με σκάφος ή ακόμα και να εργαστούν στον  θαλάσσιο τουρισμό.

Το σίγουρο είναι ότι η ιστιοπλοΐα δεν είναι απλώς ένα χόμπυ αλλά γίνεται τρόπος ζωής που διαρκεί για πάντα.

Ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος

Ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος ιδρύθηκε το 1933. Το κεντρικό κτήριο βρίσκεται στην κορυφή του λόφου και οι θαλάσσιες εγκαταστάσεις στο τέλος του Μικρολίμανου. Επί σειρά ετών αθλητές του έχουν διακριθεί σε διεθνείς αγώνες. Οι πιο πρόσφατες επιτυχίες είναι η συμμετοχή του Παναγιώτη Καμπουρίδη στους Ολυμπιακούς 2012 και η πρόκριση του Γιάννη Μιτάκη για τους Ολυμπιακούς του Ρίο.

Επίσης διοργανώνει αγώνες ανοικτής θαλάσσης ενώ τα τελευταία χρόνια είναι συνδιοργανωτής του Spetses Classic Regatta, ενός αγώνα στον οποίον συμμετέχουν αποκλειστικά παραδοσιακά σκάφη, καΐκια και ναυτοπροσκοπικές λέμβοι.

Υπεύθυνη της σχολής είναι η Δέσποινα Ορφανίδου, η οποία είναι ιστιοπλόος από τα παιδικά της χρόνια με πολλές πανελλήνιες και διεθνείς διακρίσεις. Είναι πιστοποιημένη προπονήτρια ιστιοπλοΐας από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Ωράριο-ημερομηνίες

Η κάθε σειρά του καλοκαιρινού camp διαρκεί δύο εβδομάδες και τα μαθήματα γίνονται από Δευτέρα ως Παρασκευή από τις 9 μέχρι τις 5.

Σειρές:

  • 4-15 Ιουλίου
  • 18-29 Ιουλίου
  • 24 Αυγούστου-6 Σεπτεμβρίου

Κόστος σειράς

200 ευρώ με το φαγητό

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την κυρία Άννα Θεοφίλου τηλεφωνώντας στα 210 42 20 506 και 6909 046 525 ή στέλνοντας email στο [email protected].

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή