Αμβέρσα by locals

6' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε κάτοικοι μας ξεναγούν στα αγαπημένα τους μέρη στην πολυπολιτισμική πόλη των διαμαντιών και των μεγάλων ζωγράφων.

Kiebooms

De Coninckplein 18

Τ/+32496550373

Τετάρτη-Παρασκευή από τις 12.00,

Κυριακή 12.00-20.00

Δωρεάν

Αυτό το καφέ είναι κάτι σαν «μνημείο» για την Αμβέρσα. Οταν κανείς δεν ήθελε να ξεκινήσει κάτι καινούργιο στην περιοχή της Coninckplein, ο ιδιοκτήτης του, ο Βικ, ανακάλυψε αυτό το κρυμμένο διαμάντι της δεκαετίας του ’50 και το ξαναζωντάνεψε. Το Kiebooms ήταν τότε ένα μέρος για live εμφανίσεις. Σήμερα, εκτός από το να ακούσετε φοβερές μπάντες τζαζ και σόουλ, μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε εξαιρετικές θεατρικές παραστάσεις. Δυστυχώς, αυτή την περίοδο έχει απαγορευτεί η μουσική στο μαγαζί, εξαιτίας των παραπόνων κάποιου γείτονα στην αστυνομία. Ακόμα και έτσι όμως, αξίζει να το επισκεφτείτε για την όμορφη ατμόσφαιρα με την art deco διακόσμηση, εμπλουτισμένη με λίγο από fifties.

– MARCIA POELMAN


Kids RhytHm ’n’ Blues Cafe

Grote Markt 50

Τ/+3232890579

Καθημερινά 12.00 μέχρι όσο πάει

Μοχίτο: 6 €

Το μουσικό καφέ στην καρδιά της Αμβέρσας είναι αγαπημένο στέκι ντόπιων, μεταναστών και τουριστών. Στο Kids Rhythm ’n’ Blues Cafe θα συναντήσετε ενδιαφέροντες ανθρώπους, θα ακούσετε εκπληκτικές live μουσικές, θα πιείτε πολύ καλό μοχίτο και θα ανακαλύψετε μερικές -ακόμη- φανταστικές βελγικές μπίρες. Κάθε Τετάρτη στη σκηνή του «τζαμάρουν» παρέες μουσικών, Παρασκευές και Κυριακές φιλοξενούνται μουσικά events, ενώ τα Σάββατα είναι η μέρα για ξέφρενο πάρτι. Οταν φύγετε -δηλαδή όταν όλοι οι θαμώνες του έχουν πια φύγει-, θα έχετε κάνει καινούργιους φίλους, θα έχετε γνωρίσει νέες μουσικές και θα έχετε πιει μπίρες με γεύσεις που δεν είχατε φανταστεί.

– KEVIN DUCHEYNE


Sofie Sucree

Handschoenmarkt 3

Τ/+3232325634

Κυριακή-Παρασκευή 10.00-18.00, Σάββατο

10.00-19.00

Τσίζκεϊκ: 3,75 €

«Παράδεισος των γλυκών», «ναός της αμαρτίας» (μια και βρίσκεται δίπλα από μια εκκλησία). Οπως και να αποκαλέσετε αυτό το καταπληκτικό καφέ-ζαχαροπλαστείο, θα σας αφήσει άφωνους με την ποικιλία των κέικ και των ειδών σοκολάτας. Οι τούρτες, οι βελγικές σοκολάτες, ακόμα και ο καφές του είναι όλα υπέροχα. Θα βρείτε επίσης συσκευασίες με σοκολάτες και σοκολατάκια που θα κάνουν τους φίλους σας πολύ ευτυχισμένους. Τα είδη του αλλάζουν συχνά, προκειμένου να προσφέρει νέες απολαύσεις στον ουρανίσκο σας. Τα πρωινά της Κυριακής είναι το ιδανικό μέρος για γλυκιά χαλάρωση.

– ERA HAJDARI


Dogma

Wijngaardstraat 5

Τ/+32496953377

Τετάρτη-Κυριακή 17.00-00.00

«Μοιραία γυναίκα»: 12 €

Σε αυτό το κοκτέιλ μπαρ θα απολαύσετε μια περιπέτεια γεύσης και γνωριμίας με μοναδικά κοκτέιλ, που θα θυμάστε για καιρό. Τα υλικά, ο τελετουργικός τρόπος παρασκευής, τα μείγματα, η παρουσίαση θα σας εντυπωσιάσουν. Κάποια κοκτέιλ σερβίρονται σε τσαγιέρες, άλλα σε κυψέλες, ενώ οι μπάρμεν είναι πρόθυμοι να απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις σας. Το εσωτερικό του μπαρ είναι φιλικό, η ατμόσφαιρα θυμίζει lounge της δεκαετίας του ’20, με τη διακόσμηση να είναι ένα μείγμα από ρετρό, vintage και χίπστερ επιρροές. Η λίστα των ποτών είναι γραμμένη με το χέρι σε μικρά σημειωματάρια, ενώ μόλις μπείτε, θα σας καλωσορίσουν σερβίροντάς σας νερό με αψέντι.

– ERA HAJDARI


Hoffy’s

Lange Kievitstraat

Τ/+3232343535

Κυριακή-Πέμπτη 10.00-22.00,

Παρασκευή 10.00-15.30

Γεύμα σε πακέτο: 15 €

Το γεγονός ότι περισσότερες από 170 εθνικότητες ζουν στην Αμβέρσα δεν σημαίνει μόνο ότι είναι η δεύτερη πιο πολυπολιτισμική πόλη στον κόσμο (μετά το Αμστερνταμ), αλλά κυρίως ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να τρώει κανείς καθημερινά λαχανάκια Βρυξελλών, όταν υπάρχουν τριγύρω τόσα εστιατόρια με διαφορετικές εθνικές κουζίνες. Στη Συνοικία των Διαμαντιών, για παράδειγμα, θα βρείτε πολλά εβραϊκά μαγαζιά. Αγαπημένο μου είναι το Hoffy’s, των αδερφών Hoffman, όπου συνήθως παραγγέλνω κρύα ζυμαρικά με σαλάτα ή γεμιστές πιπεριές με κρέας. Να θυμάστε ότι τα λαχανικά, κρύα ή μαγειρεμένα, τα πληρώνετε ανάλογα με το βάρος.

– MARCIA POELMAN


Mme Bovary

Melkmarkt 4

Τρίτη-Παρασκευή 10.00-18.00, Σάββατο 11.00-18.00

Η διάσημη μυθιστορηματική ηρωίδα δανείζει το όνομά της σε αυτό το υπέροχο μαγαζί στην καρδιά της πόλης, όπου μπορείτε να βρείτε πανέμορφα ρούχα, αξεσουάρ κ.λπ. Κάποια από αυτά είναι νέων σχεδιαστών, κάποια άλλα είναι vintage, σίγουρα όμως υπάρχει κάτι για όλους, με ξεχωριστές λεπτομέρειες το καθένα. Αν προσπεράσετε τα ρούχα γιατί προτιμάτε τα αξεσουάρ, ένα ζευγάρι σκουλαρίκια ή μια τσάντα ίσως γίνουν τα επόμενα αγαπημένα σας κομμάτια. Διαφορετικά, το ενδιαφέρον σας θα κερδίσουν τα είδη για το σπίτι, όπως  τα φλιτζάνια του τσαγιού ή μία από τις συσκευασίες «Κάν’ το μόνος σου». Και εκεί που νομίζετε ότι τα έχετε δει όλα, στην πίσω αριστερή γωνία του μαγαζιού σάς περιμένουν κι άλλα vintage φορέματα, σακάκια και φούστες, για να ξαναρχίσετε την εξερεύνηση. Είναι βέβαιο ότι, αν επισκεφτείτε το Mme Bovary, δεν θα φύγετε με άδεια χέρια. 

– LYN BLEYEN


Hammam Royal

Bisschopstraat 8

Γυναίκες: Τρίτη-Πέμπτη και Σάββατο-Κυριακή 10.00-18.30, Παρασκευή 10.00-20.30

Αντρες: Τρίτη-Πέμπτη και Σάββατο-Κυριακή 19.00-23.00, Παρασκευή 21.00-00.00

Είσοδος: 12 €

Εδώ θα νιώσετε σαν Μαροκινή πριγκίπισσα ή πρίγκιπας αντίστοιχα. Το εξωτερικό του δείχνει λίγο αφρόντιστο, αλλά μέσα διαθέτει αυθεντικό μαροκινό λουτρό, όπου μπορείτε να απολαύσετε απολέπιση με μόλις 5 € ή μασάζ με 20 €. Την πρώτη φορά που πήγα, ένιωσα λίγο αμήχανα και δεν ήξερα τι να κάνω. Θα σας συμβούλευα, αν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεστε χαμάμ, να το πείτε στην ιδιοκτήτρια και θα σας εξηγήσει πολύ απλά ποια είναι η διαδικασία. Στον επάνω όροφο μπορείτε να πιείτε ένα ποτό ή να φτιάξετε τα μαλλιά σας. Οπως όλα τα αυθεντικά μαροκινά λουτρά, έχει διαφορετικές ώρες προσέλευσης για άντρες και γυναίκες.

– LYN BLEYEN


Rewind Ecodesign

Riemstraat 27

Τ/+3232967196

Τρίτη και Κυριακή 13.00-18.00,

Τετάρτη-Σάββατο 11.00-20.00

Κομοδίνο: 50 €

Αυτό σίγουρα είναι το πιο κουλ μαγαζί της πόλης. Και το εννοώ! Ο,τι θα βρείτε εδώ είναι φτιαγμένο από ανακυκλωμένα υλικά και φυσικά ανακυκλώσιμο, από προϊόντα δίκαιου εμπορίου και από μικρούς ντόπιους παραγωγούς – σε μια προσπάθεια προώθησης ενός νέου τρόπου σκέψης, παραγωγής και εμπορίου. Ολα τα αντικείμενα είναι πανέμορφα, χρηστικά και φέρουν την υπογραφή δημιουργών και καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο – από ξύλινα ρολόγια μέχρι φωτιστικά από ανακυκλωμένα υλικά. Στα είδη διακόσμησης υπάρχουν πολλά αντικείμενα για το σπίτι που σας υπενθυμίζουν να προτιμάτε… eco design. Είναι ανοιχτά τις Κυριακές, ενώ ό,τι δεν χωράει στις αποσκευές σας μπορείτε να το παραγγείλετε στο online shop.

– EMMA PLATTEAU


Balls & Glory

Godefriduskaai 30

Τ/+32271600

Τρίτη-Κυριακή 11.30-21.00

Κεφτέδες: 5 €

Ο Βιμ αποφάσισε να φτιάξει ένα μικρό εστιατόριο όπου θα σέρβιρε τους χειροποίητους κεφτέδες της γιαγιάς του λίγο «πειραγμένους», δηλαδή με γέμιση σπανάκι, τυρί, πουρέ μήλου. Η επιτυχία ήταν άμεση και πλέον είναι σίγουρο ότι στο Balls & Glory θα βρείτε τους καλύτερους κεφτέδες στην πόλη. Η διαδικασία για να τους γευτείτε είναι απλή: Επιλέγετε τη γέμιση που θέλετε και το συνοδευτικό, δηλαδή τον διάσημο σπιτικό πουρέ της γιαγιάς ή εποχική σαλάτα, και παραγγέλνετε στο ταμείο. Διαλέγετε μια θέση σε ένα τραπέζι και όσο περιμένετε να ετοιμαστεί το φαγητό σας τσιμπολογάτε από τα φρούτα εποχής που έχουν για κέρασμα. Για όσους ενδιαφέρονται υπάρχει και vegetarian μενού, ενώ μπορείτε να πάρετε την παραγγελία σας και σε πακέτο. 

-EMMA PLATTEAU


Bakkerij Royal

Carnotstraat 55

Καθημερινά 08.00-19.00

«Βασιλικό» πρωινό: 10 €

Μέχρι πριν από κάποιο καιρό ζούσα σχεδόν δίπλα σε αυτόν τον μαρακινό φούρνο και έτρωγα εδώ το πρωινό μου κάθε Σαββατοκύριακο. Ακόμη και τώρα όμως που μετακόμισα, διασχίζω οδηγώντας όλη την πόλη για να απολαύσω τις τηγανίτες, τα αυγά, τα αφράτα ψωμάκια, τον καφέ, τον φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού και τα τυροπιτοειδή του. Επιπλέον, θα βρείτε όλες τις εφημερίδες, αν θέλετε να ενημερωθείτε για το τι συμβαίνει στον κόσμο. Αν έχετε λίγο χρόνο στη διάθεσή σας, κάντε μια βόλτα στην περιοχή Borgerhout -με μοναδικό χρώμα και ατμόσφαιρα- όπου μένουν περισσότερες από 100 διαφορετικές εθνικότητες.

– LYN BLEYEN

Το Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και μπλογκ με up-to-date tips από ντόπιους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – www.spottedbylocals.com.)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή