Σπέτσες εν πλω

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Σπετσιώτες άρχισαν να ασχολούνται συστηματικά με τη θάλασσα στα μέσα του 18ου αιώνα, όταν οι κάτοικοι του νησιού αυξήθηκαν πολύ λόγω της εγκατάστασης προσφύγων από τις γειτονικές πελοποννησιακές ακτές. Ηδη το 1764 διέθεταν 60 πλοία και αργότερα (συνθήκη Κιουτσούκ-Καϊναρτζή, ναυτικός αποκλεισμός λιμανιών δυτικής Μεσογείου) ακολούθησαν παράλληλη πορεία με τους Υδραίους.

Στην Επανάσταση του 1821 ξεχώρισαν οι μορφές της Μπουμπουλίνας, του Μπόταση, του Χατζηγιάννη Μέξη, του Κούτση, του Χατζηανάργυρου κ.ά. Σε αντίθεση με την Υδρα, οι Σπέτσες συνέχισαν τη ναυτική τους παράδοση και μετά την απελευθέρωση. Τη δεκαετία του 1870 διέθεταν 211 μεγάλα φορτηγά ιστιοφόρα, ενώ στους ταρσανάδες τους είχαν ναυπηγηθεί 197 πλοία, αναδεικνύοντας το νησί σε τρίτο νααυπηγικό κέντρο της Ελλάδας. Η ιστορική πλατεία της Ντάπιας, όπου συγεντρώνονταν οι πρωτεργάτες του ναυτικού αγώνα του ’21, το κανονιοστάσιο του Χατζηγιάννη Μέξη, ο ανδριάντας του πυρπολυτή Κ. Μπαράτση, η πλατεία με το άγαλμα της καπετάνισσας, διαμορφώνουν μια γέφυρα μνήμης με την εποχή που η σπετσιώτικη ναυτιλία μεγαλουργούσε.

Σπέτσες εν πλω-1

5 λόγοι για να πάτε:  

1. Η ιστορία τους. Στην πλατεία Ποσειδωνίου θα σας υποδεχτεί το άγαλμα της Λασκαρίνας. Στα δρομάκια λίγο πιο πίσω βρίσκεται το σπίτι της, που έχει μετατραπεί στο Μουσείο Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, με πολλά από τα προσωπικά της αντικείμενα να μεταφέρουν την ατμόσφαιρα της εποχής κατά την οποία έζησε, όταν οι Υδραίοι και οι Σπετσιώτες καπετάνιοι μετέτρεψαν τον σημαντικό εμπορικό στόλο τους σε πολεμικό και πρωτοστάτησαν στην Επανάσταση του ’21 χάνοντας μεγάλες περιουσίες. Το αρχοντικό Χατζηγιάννη Μέξη λειτουργεί επίσης ως μουσείο με κειμήλια και ξύλινα ακρόπρωρα. 

2. Οι φημισμένες διοργανώσεις τους. Η μεγαλύτερη γιορτή των Σπετσών κάθε χρόνο είναι αυτή της Αρμάτας, τον Σεπτέμβριο, με όλα τα καΐκια να συμμετέχουν με μουσικές και βεγγαλικά. Στο παλιό λιμάνι βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγιάς της Αρμάτας, που θεωρείται πως έκανε το θαύμα της τον Σεπτέμβριο του 1822 και αποτράπηκε η απόβαση των Τούρκων στο νησί. 

Μια άλλη σημαντική ναυταθλητική διοργάνωση των Σπετσών τα τελευταία έξι χρόνια είναι η Ρεγκάτα (www.spetsesclassicregatta.gr) των κλασικών σκαφών, όπου συμμετέχουν επίσης καΐκια και λατίνια. Πρόκειται για γεγονός με πολλούς συμβολισμούς και με τα ωραιότερα κλασικά ιστιοφόρα να ανοίγουν πανιά και να δημιουργούν μια μοναδική εικόνα. 

3. Η ατμόσφαιρά τους. Συνεχίστε την περιήγηση στα δρομάκια των Σπετσών και παρατηρήστε τα βοτσαλωτά των αυλών να απεικονίζουν φρεγάτες, γοργόνες, χταπόδια, ανοιχτά πανιά και άγκυρες. Είναι πολλά τα καπετανόσπιτά τους και πιο χαρακτηριστικά αυτά του παραλιακού δρόμου από το παλιό λιμάνι έως την παραλία του Αγίου Νικόλαου, όπου μπορείτε να κάνετε και μια βουτιά. 

4. Τη ζωή στο λιμάνι. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τους ταρσανάδες, εκεί όπου οι καραβομαραγκοί κρατούν ζωντανή μια τέχνη αιώνων κατασκευάζοντας και επισκευάζοντας ξύλινα σκαριά (παλιό λιμάνι). Συνεχίστε προς το άλσος του Πολεμικού Ναυτικού, όπου τα πεύκα συναντούν τη θάλασσα και μπορείτε να θαυμάσετε τα κριάρια, την κουκουβάγια, τη γοργόνα και άλλα γλυπτά της Ναταλίας Μελά. Επίσης, στο παλιό λιμάνι θα βρείτε μαζεμένα αρκετά μπαρ, αλλά και εξαιρετικές ψαροταβέρνες. Στα ζαχαροπλαστεία της Ντάπιας (νέο λιμάνι) θα γευτείτε ωραιότατα γλυκά.

5. Το γύρο με ποδήλατο. Είναι, εξάλλου, ιδανικός τρόπος να γνωρίσετε το καταπράσινο νησί, την Πιτυούσσα (πευκόφυτος), όπως ονομαζόταν στην αρχαιότητα, και να απολαύσετε το συνδυασμό πεύκου και θάλασσας, ειδικά στη νοτιοδυτική πλευρά της. Πολύ ωραίο είναι το ανοιξιάτικο Tweed Run, αγώνας ποδηλάτου με τουίντ κοστουμάκια που διοργανώνει το ξενοδοχείο «Ποσειδώνιο».

Μετάβαση

Από τον Πειραιά καθημερινά με την Hellenic Seaways σε 2 με 2½ ώρες και εισιτήριο με επιστροφή 77 ευρώ. (T/210-41.99.000, www.hellenicseaways.gr). Oδικώς μπορείτε να ταξιδέψετε μέχρι την Κόστα, στην Πελοπόννησο (περίπου 2 ώρες από την Αθήνα) και από εκεί να περάσετε απέναντι σε μισή ώρα με φεριμπότ, καΐκι ή θαλάσσιο ταξί.

∆ιαμονή-Φαγητό

• Poseidonion Grand Hotel. Το ιστορικό ξενοδοχείο είναι ταυτισμένο διαχρονικά με την κοσμική ζωή του νησιού. Διαθέτει spa, πισίνα και πολύ ενδιαφέρον εστιατόριο. Από 152 ευρώ το δίκλινο. (T/22980-74.553 και 74.248, www.poseidonion.com)

• Orloff Resort. Λιτή, σύγχρονη αισθητική, ησυχία, γύρω από μια εσωτερική αυλή με πισίνα. Από 120 έως 210 ευρώ το δίκλινο. (Τ/22980-75.444,  www.orloffresort.com) 

• Economou Mansion. Παραδοσιακό, διατηρητέο κτίριο με σύγχρονες παροχές. Από 85 έως 255 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο του δωματίου. (Τ/22980-73.400,  www.economouspetses.gr)

• Ταρσανάς. Κλασική ψαροταβέρνα στο παλιό λιμάνι. (Τ/22980-74.490) 

• Il Padrino. Iταλικό εστιατόριο στο παλιό λιμάνι. (Τ/22980-73.000, 73.331, 6974-845.474)

• Πατραλής. Ονομαστή και κλασική ψαροταβέρνα στην Κουνουπίτσα. (Τ/22980-72.134,  www.patralis.gr)

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή