Ύδρα: Πλοίο στη θάλασσα

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ναυτική ακμή της Yδρας συμπίπτει με τις τελευταίες δεκαετίες της τουρκοκρατίας και στηρίχτηκε στην εύνοια του τουρκικού στόλου, που ναυτολογούσε έμπειρους ναύτες από το νησί, και στην κατάσταση που διαμόρφωσαν η συνθήκη του Κιουτσούκ-Καϊναρτζή (1774) και η συγκυρία των Ναπολεόντειων Πολέμων, η οποία κρατούσε αποκλεισμένα τα λιμάνια της δυτικής Μεσογείου. Σπάζοντας τον αποκλεισμό, ο υδραίικος στόλος -που αριθμούσε 120 μεγάλα φορτηγά το 1823- μετέφερε σιτάρι, λάδι, βαμβάκι, σαπούνι και σταφίδες.

Για να ανταποκριθούν στις συνθήκες της εποχής, οι Υδραίοι χρησιμοποιούσαν διαφορετικές σημαίες και υπηκοότητες και έμαθαν να αντιμετωπίζουν τους πειρατές. Ετσι αναδύθηκαν οι ναυτικοί που στήριξαν τη θαλάσσια εποποιία του 1821: εμποροπλοίαρχοι σαν τον Μιαούλη, τον Τομπάζη, τον Τσαμαδό, τον Κριεζή και τον Σαχτούρη, αλλά και απλοί ναύτες αλλά φημισμένοι μπουρλοτιέρηδες σαν τον Κανάρη, τον Παπανικολή, τον Πιπίνο και τον Νικόδημο. Το άγαλμα του Μιαούλη στην αριστερή πλευρά του λιμανιού, που προστατεύεται από κανόνια, και η οικία του Λ. Κουντουριώτη με τη χαρακτηριστική απόχρωση (σήμερα παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου), καθώς και τα επιβλητικά αρχοντικά με τις γκρι, μπλε και άσπρες αποχρώσεις (Τσαμαδού, Τομπάζη, Γ. Κουντουριώτη κ.ά.), «διηγούνται» ακόμη και σήμερα τη ναυτική ακμή του «βράχου της ελευθερίας».

Ύδρα: Πλοίο στη θάλασσα-1

5 λόγοι για να πάτε:

1. Η αρχιτεκτονική και η ιστορία της. Η αρχόντισσα του Αργοσαρωνικού απλώνεται αμφιθεατρικά γύρω από το λιμάνι της. Τα σπίτια της, κύβοι με κεραμοσκεπές, τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο όπως στους πίνακες του Υδραίου ζωγράφου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, στέκουν αγέρωχα πάνω στο βράχο και διηγούνται τη ναυτική ιστορία της. Ανάμεσά τους αυτό που έχτισε ο Λάζαρος Τσαμαδός στα δεξιά του λιμανιού -όπως κοιτάμε τη θάλασσα- στεγάζει σήμερα τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων. Ιδρύθηκε το 1749 ως σχολείο του Αγίου Βασιλείου στον περίβολο του ομώνυμου ναού αρχικά, καθώς η Υδρα είχε εφοπλιστές, οι οποίοι ήθελαν να δημιουργήσουν μια μορφή ιδιωτικής εκπαίδευσης για τα πληρώματά τους, τους πλοιάρχους κ.λπ. Μάλιστα, πρόκειται για την πρώτη Ναυτική Σχολή σε όλο τον κόσμο. Στην ίδια πλευρά, το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Υδρας με πλούσια μόνιμη συλλογή.

2. Η αγάπη της για τις τέχνες. Τα καλοκαίρια στην Υδρα αποκτούν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους φιλότεχνους. Υπήρξε πόλος έλξης καλλιτεχνών και πλέον άνθρωποι από διαφορετικά ρεύματα τέχνης έρχονται στο νησί, προσδίδοντάς του σύγχρονη εικαστική ταυτότητα. Προχωρήστε μέχρι τα Σφαγεία, όπου φέτος το ίδρυμα ΔΕΣΤΕ παρουσιάζει το «Putiferio», δουλειά του Ιταλού multimedia artist Roberto Cuoghi. To καθιερωμένο Old School Project του Δημήτρη Αντωνίτση θα φιλοξενεί την ομαδική έκθεση «Μπιμπελό». Μην παραλείψετε μια επίσκεψη στην γκαλερί Hydra Workshop.

3. Η ζωή στο νησί, που θυμίζει σινεμά. Η Υδρα έχει αφήσει πίσω της τα ατελείωτα πάρτι της δεκαετίας του ’60 που την έκαναν γνωστή σε όλο τον κόσμο, διατηρεί όμως πάντα την κοσμοπολίτικη αύρα της. Με ήπια νυχτερινή ζωή και ενδιαφέροντα πριβέ πάρτι σε σπίτια και θαλαμηγούς, παραμένει αμετανόητα ρομαντική και δεμένη με την ιστορία της. Μπορείτε να κάνετε μια βόλτα με μουλαράκι και να νιώσετε σαν ξένος τουρίστας σε ελληνική ασπρόμαυρη ταινία. 

4. Οι περιπατητικές διαδρομές της. Την Υδρα θα τη γνωρίσετε μόνο περπατώντας, ακολουθώντας τα καλντερίμια της ή τα μονοπάτια εκτός οικισμού, ψηλά μέχρι τον Προφήτη Ηλία. Τελευταία γίνεται μια προσπάθεια ανάδειξής τους, συνυφασμένης με τον αγώνα Hydra’s Trail (www.hydrastrail.gr). Κάντε μια πρώτη βουτιά στη Σπηλιά και στην Υδρονέτα, επιβιβαστείτε σε ένα καραβάκι και φτάστε μέχρι το Μπίστι και τον Αγιο Νικόλαο για ένα καλό μακροβούτι. 

5. Οι εκδηλώσεις της. Γιορτάζει τα Μιαούλεια (23-26 Ιουνίου) με αναπαραστάσεις και πυροτεχνήματα, αργότερα τον Αύγουστο τα Κουντουριώτεια και τον Οκτώβριο έχει τους ιστιοπλοϊκούς αγώνες της.

Mετάβαση

Καθημερινά δρομολόγια με δελφίνια και καταμαράν. Το ταξίδι διαρκεί 1½-2 ώρες και θα σας στοιχίσει 49,50-56 ευρώ με επιστροφή. Εναλλακτικά, φτάνετε οδικώς στο Μετόχι και περνάτε απέναντι σε 12 λεπτά με σκάφoς ή θαλάσσιο ταξί.

Διαμονή-Φαγητό

• Βratsera. Ξενοδοχείο με άποψη, στον ίδιο χώρο όπου κάποτε λειτουργούσε υδραίικο σφουγγαράδικο. Το δίκλινο από 160 ευρώ. (Τ/22980-53.971, www.bratserahotel.com) 

• Hotel Hydra. Ανάλαφρη ατμόσφαιρα και σύγχρονη αισθητική. Από 150 έως 230 ευρώ το δίκλινο. (Τ/22980-53.420, 6972-868.161, www.hydra-hotel.gr)

• Πιτυούσσα. Καλόγουστη και οικονομική επιλογή σε πρόσφατα ανακαινισμένο ξενώνα. Από 50 έως 65 ευρώ το δίκλινο χωρίς πρωινό. (Τ/22980-52.810, 6977-246.275, www.piteoussa.com)

• Castello. Εστιατόριο-μπαρ στο Καμίνι. (Τ/6945-903.260, www.castellohydra.gr)

• Γειτονικό. Ταβέρνα με σπιτικές γεύσεις και γραφικό ταρατσάκι. (Τ/22980-53.615) 

• Kondylenia’s. Ψαροταβέρνα στο Καμίνι (Τ/22980-53.520, 6977-301.730)

• Il Casta. Ιταλικό εστιατόριο που πρέπει να δοκιμάσετε. (T/22980-52.967, 6989-278.503)

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή