Νέα Υόρκη by locals

6' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξι κάτοικοι μας ξεναγούν στα αγαπημένα τους μέρη στην πόλη που ποτέ δεν κοιμάται.

Extra Fancy

302 Μetropolitan Αvenue

T/+13474220939

Δευτέρα-Παρασκευή 18.00-04.00,

Σάββατο-Κυριακή 11.00-04.00

Κυρίως γεύμα: 10,80 €

«Προσπαθούμε, αλλά όχι πολύ σκληρά» είναι το μότο του μπαρ-εστιατορίου Extra Fancy, με τη χαλαρή ατμόσφαιρα, τη λιτή αισθητική και την ιδιαίτερη άποψη για το φαγητό και το ποτό. Τα πιάτα του είναι ευφάνταστα, αλλά όχι περίπλοκα. Τα περισσότερα είναι «πειραγμένες» παραδοσιακές συνταγές της Νέας Αγγλίας. Βέβαια, υπάρχει και ο κατάλογος με τα ποτά, που περιλαμβάνει ασυνήθιστα κοκτέιλ – και πάλι, όμως, όχι τόσο περίτεχνα ώστε να σκοτίζουν τους θαμώνες για το αν θα ανταποκρίνονται στις γευστικές απαιτήσεις τους. Μου αρέσει να έρχομαι τα Σαββατοκύριακα, ιδιαίτερα την άνοιξη και το καλοκαίρι, και να περνάω τα απογεύματά μου χαλαρώνοντας στην κατάφυτη βεράντα του.

– JONATHAN EISEN


TROOST

1011 Manhattan Avenue

Τ/+13478896761

Δευτέρα-Παρασκευή 08.00-02.00,

Σάββατο-Κυριακή 09.00-02.00

Κοκτέιλ: 9 €

Αν έκανα μια λίστα με τα αγαπημένα μου μέρη στη Νέα Υόρκη, αυτό το μπαρ θα ήταν σίγουρα στην κορυφή. Εχει την οικεία αίσθηση του «μπαρ της γειτονιάς»: διαθέτει ζεστή ατμόσφαιρα, φιλικό… προσωπικό και σε κάνει να αισθάνεσαι ευπρόσδεκτος. Ας τρίζουν τα ξύλινα πατώματα, σε αποζημιώνει με την όμορφη αυλή του στο πίσω μέρος. Στη διάρκεια της ημέρας σερβίρει καφέ και τα τραπεζάκια του γεμίζουν από ντόπιους θαμώνες οι οποίοι σερφάρουν στο ίντερνετ – έχει δωρεάν Wi-Fi. Τα βράδια το modem κλείνει, τα φώτα χαμηλώνουν και στη σκηνή ανεβαίνουν ερμηνευτές και μουσικοί που δίνουν ανέλπιστα καλές παραστάσεις. Ο κατάλογος διαθέτει καλά ποτά, κρασί και κοκτέιλ σε λογικές τιμές.

–  NICK PAPA


ΚΤΙΡΙΟ Breuer

945 Madison Avenue

Τ/+1212731675

Τρίτη-Τετάρτη και Σάββατο-Κυριακή 10.00-17.30, Πέμπτη-Παρασκευή 10.00-21.00

Το κτίριο Breuer, που φιλοξενεί το καινούργιο παράρτημα του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης, το Met Breuer, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του αρχιτεκτονικού κινήματος του μπρουταλισμού στο Μανχάταν. Ακόμη και αν δεν έχετε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την τέχνη, αξίζει να το επισκεφτείτε για να πάρετε μια γεύση από ένα αρχιτεκτονικό ρεύμα της δεκαετίας του ’60 που διχάζει έως τις μέρες μας – όπως δίχασε τη Νέα Υόρκη η εγκατάσταση του Met σε αυτόν τον τσιμεντένιο όγκο. Σχεδιάστηκε από τον Ούγγρο αρχιτέκτονα Μαρσέλ Μπρόιερ και σήμερα θεωρείται από τα πλέον σημαντικά κτίρια της πόλης. Αν προγραμματίσετε να το επισκεφτείτε, μην παραλείψετε να περάσετε από το βιβλιοπωλείο Phaidon που βρίσκεται στον πέμπτο όροφο.

– NICK PAPA


Employees only

510 Hudson Street

Τ/+12122423021

Καθημερινά 18.00-03.00

Στην περιοχή του West Village υπάρχει κρυμμένο ένα μπαρ που αξίζει να ανακαλύψετε. Αρκεί να σας πω ότι είναι εξαιρετικά δημοφιλές και πολυβραβευμένο. Απέξω δεν θα δείτε και πολλά, βαριές κουρτίνες που κρατούν μακριά τα αδιάκριτα βλέμματα, μια ψυχεδελική πινακίδα νέον και έναν μοναχικό πορτιέρη. Η ατμόσφαιρα στο εσωτερικό θυμίζει παράνομο μπαρ της εποχής της ποτοαπαγόρευσης, τα ποτήρια και η στολή εργασίας του προσωπικού παραπέμπουν στη δεκαετία του 1920. Η μπάρα είναι κυκλική και καλύπτει μεγάλο μέρος της σάλας, ώστε όλοι οι πελάτες να έχουν οπτική επαφή μεταξύ τους. Οι μπαρτέντερ παίρνουν πολύ σοβαρά τη δουλειά τους – θα το καταλάβετε από την πρώτη γουλιά. Φροντίστε να είστε εκεί νωρίς για να αποφύγετε το συνωστισμό και ντυθείτε προσεγμένα, για να αποφύγετε το επικριτικό βλέμμα του πορτιέρη.

– MILENA BROWN


Sample Sales

36-39th Street & 7th Avenue, Broadway

10.00-17.00

Πουκάμισα: από 2,70 €

Μεταξύ της Μπρόντγουεϊ και της Εβδομης Λεωφόρου, στους 36, 37, 38 και 39 δρόμους, τα showrooms επώνυμων εταιρειών φυτρώνουν σαν τα… μανιτάρια και ικανοποιούν όλα τα γούστα για τους λάτρεις της μόδας. Η χρήσιμη πληροφορία που έχω να σας δώσω δεν είναι κρυφή. Βρίσκεται σε κοινή θέα στην πρόσοψη αυτών των καταστημάτων. Αναζητήστε απλώς με το βλέμμα σας τις βιτρίνες όσων από αυτά έχουν την ταμπέλα «Sample sales» και μόλις τα εντοπίσετε θα έχετε κερδίσει το «τζακ ποτ» της… μόδας. Ρούχα και αξεσουάρ πωλούνται σε τιμές μοναδικές – πολλές θα «σκότωναν» για να βρεθούν στη θέση σας. Μάλιστα, τριγυρίζοντας στην περιοχή ίσως να συναντήσετε και το άγαλμα του Σίνγκερ, εφευρέτη της ραπτομηχανής. Μια τελευταία συμβουλή: μην πετάτε τα φυλλάδια που σας δίνουν στο δρόμο, τσεκάρετε τα ατελιέ και τις προσφορές τους.

– MARINA BEKKER


Eisenberg’s Sandwich

174 5th Avenue

Τ/+12126755096

Δευτέρα-Παρασκευή 06.30-20.00,

Σάββατο 09.00-18.00, Κυριακή 09.00-17.00

Σάντουιτς: από 5,40 €

Κλασικά νεοϋορκέζικα σάντουιτς με μπέικον, μαρούλι και ντομάτα ή φέτες καπνιστού βοδινού (παστράμι) σε ψωμί σίκαλης ή παστό βοδινό με έξτρα μουστάρδα. Υπάρχουν πολλά μαγαζιά που τα σερβίρουν, εγώ όμως επιστρέφω πάντα στο Eisenberg’s. Εχει λίγα τραπέζια, αλλά τον μεγαλύτερο πάγκο στην πόλη. Καθίστε σε ένα σκαμπό, παραγγείλτε, αλλά μη βγάλετε το κινητό σας από την τσέπη. Πιάστε κουβέντα με το προσωπικό και τους άλλους πελάτες ή απλώς κοιτάξτε τις φωτογραφίες των διασήμων που διακοσμούν τους τοίχους. Συνοδεύστε το σάντουιτς με σοκολατένιο egg cream (ένα ρόφημα με γάλα, ανθρακούχο νερό και σιρόπι σοκολάτα). Είναι δροσερό και καθόλου… λιγωτικό.

– CRAIG NELSON


Brooklyn Art Library

28 Frost street  

Τ/+17183887941

Τρίτη-Κυριακή 12.00-18.00

Δωρεάν

Πάρτε ένα μαύρο σημειωματάριο Moleskine. Τώρα, φανταστείτε τις σελίδες του καμένες, γεμάτες χρώματα, σχέδια, χάρτες, σκίτσα. Αυτό είναι το Sketchbook Project που φιλοξενείται στην Brooklyn Art Library. Σε αυτή την πρωτότυπη βιβλιοθήκη, που είναι λουσμένη από το φυσικό φως, θα βρείτε στα ράφια της εκατοντάδες σημειωματάρια που έχουν φιλοτεχνήσει καλλιτέχνες από περισσότερες από 130 χώρες. Προτού αρπάξετε απλώς ένα από το πλησιέστερο ράφι, προμηθευτείτε μια δωρεάν κάρτα και κάντε την αναζήτησή σας στη βάση δεδομένων που υπάρχει στο χώρο, ανάλογα με το θέμα, τον καλλιτέχνη, το υλικό που σας ενδιαφέρει. Μόλις εντοπίσετε τα σημειωματάρια που σας τράβηξαν την προσοχή, ένας από τους βιβλιοθηκονόμους θα σας τα φέρει για να καθίσετε σε ένα από τα δρύινα τραπέζια και να τα περιεργαστείτε όση ώρα θέλετε. Το πρότζεκτ είναι ανοιχτό σε όλους. Αγοράστε ένα σημειωματάριο, διακοσμήστε το, στείλτε το και, ποιος ξέρει, σύντομα μπορεί να φιλοξενείται σε ένα από τα ράφια της βιβλιοθήκης.

– KATYA BARANNIK


The Art Students League

15 West & 57th Street

Τ/+12122474510

Δευτέρα-Παρασκευή 08.30-20.30,

Σάββατο 08.30-16.00

Παρακολουθήστε μαθήματα ζωγραφικής, σχεδίου, γλυπτικής, χαρακτικής και άλλων τεχνών σε μια σχολή-ατελιέ που ιδρύθηκε το 1875 και χαίρει μεγάλης εκτίμησης στο χώρο των καλών τεχνών. Ακόμη και αν δεν έχετε ακουμπήσει ποτέ στη ζωή σας πινέλο ή βούρτσα, δοκιμάστε με μια σειρά μαθημάτων. Δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα για την εγγραφή σας και θα συναντήσετε ανθρώπους όλων των ηλικιών και επιπέδων, που απλώς απολαμβάνουν τη χαρά της δημιουργίας σε ένα χαλαρό περιβάλλον. Αν βρεθείτε στη Νέα Υόρκη μόνο για λίγες μέρες, μπορείτε να το επισκεφτείτε για ένα workshop, μια διάλεξη ή να δείτε μία από τις εκθέσεις που φιλοξενεί.

– KATYA BARANNIK


Graffiti Hall of Fame

East 106th & Park Avenue

Καθημερινά 24 ώρες/24ωρο

Το Ανατολικό Χάρλεμ είναι γεμάτο από υπέροχα έργα τέχνης του δρόμου. Προσπαθώ εδώ και καιρό να απαθανατίσω ορισμένα από αυτά, γιατί το σκηνικό αλλάζει συνεχώς και γρήγορα. Ενα από τα πιο δημοφιλή σημεία έκφρασης των καλλιτεχνών είναι το Graffiti Hall of Fame, στη γωνία της Ανατολικής 106ης και της Λεωφόρου Παρκ. Εκεί, για περισσότερο από τρεις δεκαετίες ντόπιοι δημιουργοί των γκράφιτι επιδεικνύουν το ταλέντο τους πάνω στον τεράστιο τοίχο. Αν είστε τυχεροί, μπορεί να πετύχετε κάποιους να ξεδιπλώνουν μπροστά στα μάτια σας το ταλέντο τους.

– GRAIG NELSON


SingleCut

19-33 37th, Queens

Τ/+17186060788

Τετάρτη 18.00-00.00, Πέμπτη-Παρασκευή 16.00-00.00, Σάββατο 12.00-00.00, Κυριακή 12.00-21.00

Μπίρα: 4,50 €

Είναι το πρώτο ζυθοποιείο που άνοιξε στην περιοχή της Αστόρια από τη δεκαετία του 1950, ακολουθώντας το ρεύμα που παρέσυρε τη Νέα Υόρκη και ενθουσίασε τους λάτρεις της μπίρας. Πίσω από το εγχείρημα βρίσκεται ο μοναδικός Rich Buceta, που έχει αφήσει τα αποτυπώματά του παντού στο χώρο, από το λογότυπο στις κάνουλες έως την τελευταία σταγόνα μπίρας που γεύονται οι θαμώνες. Και, πιστέψτε με, γεύονται πολλές, ιδιαίτερα από Πέμπτη έως Κυριακή, όταν γίνονται δοκιμές και οι μπάντες της πόλης δίνουν το ρυθμό. Μου είναι δύσκολο να επιλέξω μία μπίρα που θα πρότεινα. Δεν έχω φύγει, όμως, ποτέ χωρίς να πιω μια Dark Lyric Lager ή μια Mahogany Ale. Αν δεν σας φέρει ο δρόμος σας στο Κουίνς, μπορείτε να βρείτε τις μπίρες του SingleCut στα περισσότερα στέκια της πόλης.

– GRAIG NELSΟΝ

(Το Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και μπλογκ με up-to-date tips από ντόπιους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – www.spottedbylocals.com.)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή