Ρόδος: Αιώνια κοσμοπολίτισσα

Ρόδος: Αιώνια κοσμοπολίτισσα

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Με μία από τις ωραιότερες μεσαιωνικές πόλεις της Μεσογείου, που προστατεύεται ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO και με το project για την επαναδημιουργία του περιώνυμου Κολοσσού της στα σκαριά, συνιστά μία από τις βασικές ναυαρχίδες του ελληνικού τουρισμού, παραμένοντας -δικαιολογημένα- κοσμοπολίτισσα.

Αφουγκραστείτε το ένδοξο παρελθόν της Παλιάς Πόλης. Το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου αποτελεί ένα μεγαλειώδες ίχνος της εποχής των Ιωαννιτών Ιπποτών, ενώ αξίζει μια επίσκεψη και στο παλαιό νοσοκομείο, που έχει μετατραπεί σε ένα πολύ ενδιαφέρον αρχαιολογικό μουσείο με εντυπωσιακούς θησαυρούς. Περιηγηθείτε επίσης στην Πινακοθήκη Νεοελληνικής Τέχνης, τη μεγαλύτερη περιφερειακή πινακοθήκη της Ελλάδας, που παρουσιάζει ένα σύνολο από εξαιρετικά έργα εκπροσώπων της Γενιάς του ’30 και του ’70. Μια αναπόφευκτα ρομαντική εμπειρία της Ρόδου προσφέρει και η βόλτα στο γραφικό Μανδράκι, το λιμανάκι με τα χαρακτηριστικά αγάλματα ελαφιών στην είσοδό του.

Αφήστε τη Λίνδο να σας συναρπάσει. Κυκλαδίτικο χρώμα, καπετανόσπιτα με ζωγραφιστά ταβάνια και τοίχους στολισμένους με λινδιακά πιάτα, βοτσαλωτά ψηφιδωτά -τα λεγόμενα χοχλάκια- και ένας απαράμιλλος αρχαιολογικός χώρος με μια απάνεμη, περίκλειστη παραλία στα πόδια του, συνθέτουν ένα από τα πιο μαγικά μέρη, τουλάχιστον των Δωδεκανήσων. Πολλά από τα σπίτια κατοικούνται από ξένους, ενισχύοντας τον κοσμοπολιτισμό που εγγενώς αποπνέει όλο το νησί. Η Λίνδος είναι και η έδρα του ξακουστού εστιατορίου Μαυρίκος: μέσα στη φιλόξενη αυλή του με τις κληματαριές θα δοκιμάσετε το πιάτο που τον έκανε γνωστό στα πέρατα του κόσμου, τους μαύρους γίγαντες με χαρουπόμελο!

Ακολουθήστε τα ίχνη της ιταλοκρατίας. Στον Προφήτη Ηλία, δίπλα από το ομώνυμο βυζαντινό μοναστήρι, μέσα σε ένα δασικό περιβάλλον γεμάτο ελάφια που θυμίζει κεντρική Ευρώπη, βρίσκονται τα ξενοδοχεία Ελαφος και Ελαφίνα. Χτισμένα από τους Ιταλούς, λειτουργούν υποδειγματικά σήμερα μετά από συστηματικές εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης, συνιστώντας έναν ολοκληρωμένο πόλο αναψυχής για το νησί. Τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσει και η παρακείμενη Villa de Vecchi, πρώην κατοικία του Ιταλού διοικητή των Δωδεκανήσων επί Μουσολίνι, κόμη Τσέζαρε Μάριο Ντε Βέκι, η οποία χρησιμοποιούνταν παράλληλα ως θερινό ανάκτορο του Ιταλού βασιλιά Βιτόριο Εμανουέλε Γ΄. Αργότερα μετατράπηκε σε εξοχική κατοικία του ίδιου του Ντούτσε και στη συνέχεια έγινε θέρετρο και της ελληνικής βασιλικής οικογένειας.

Ξεχάστε τι μέρα και τι ώρα είναι. Από παραλίες, ξεχωρίζουν στα ανατολικά η Τσαμπίκα, μεγάλη οργανωμένη αμμουδιά κάτω από έναν απόκρημνο βράχο, η Αφάντου, με μικρά βότσαλα και βαθιά νερά, η Καλλιθέα, με μικρές παραλίες στη σειρά. Στον Νότο, βουτήξτε οπωσδήποτε στο Κιοτάρι με την ψιλή άμμο, στη Γλύστρα, αλλά και στο Πρασονήσι, αγαπημένο προορισμό των windsurfers, στο νοτιότερο άκρο του νησιού. Στην περιοχή του Αγίου Παύλου καθώς και στο Γεννάδι θα βρείτε ακόμη ερημικές παραλίες με αμμόλοφους και κέδρους.

 

Μετάβαση

Η Ρόδος συνδέεται αεροπορικώς με την Αθήνα (από 50 ευρώ με επιστροφή) και τη Θεσσαλονίκη (από 80 ευρώ με επιστροφή). Από το λιμάνι του Πειραιά με συμβατικά πλοία (13 ώρες/127 ευρώ με επιστροφή).

Διαμονή

Το Lydia Hotel (Τ/22410-22.871, από 70 ευρώ), στο κέντρο της πόλης. Το Κokkini Porta Rossa (Τ/22410-75.114, από 260 ευρώ), στην Παλιά Πόλη, με ατμοσφαιρικές σουίτες. Τα στούντιο του Xenones Lindos (Τ/22440-31.558, από 85 ευρώ) στον οικισμό της Λίνδου. Στο Boutique 5 hotel & spa των Hotels Collection (Τ/22440-39.070, www.boutique5.gr, από 250 ευρώ με πρωινό), στην παραλία Κιοτάρι, επίσης στην ίδια περιοχή, το Paraktio Beach Apartments (Τ/22440-47.278, από 70 ευρώ). Τα διαμερίσματα του Gennadi Dreams Luxury Apartments (Τ/22410-65.469, από 115 ευρώ), στο Γεννάδι, για προσιτή πολυτέλεια.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Φαγητό

Στην Παλιά Πόλη βρίσκεται η καλύτερη ψαροταβέρνα της Ρόδου, ο Pizanias (Τ/22410-31.884). Στη νέα πόλη, στο μοντέρνο μαγειρείο οι Συμπεθέρες (Τ/22410-43.630). Ο Μαυρίκος (Τ/22440-31.232), στη Λίνδο, δημιουργεί πιάτα με παραδοσιακά υλικά. Στον Μονόλιθο, στο εστιατόριο Παλιός Μονόλιθος (Τ/22460-61.276) θα δοκιμάσετε νόστιμα παϊδάκια, μελιτζανοσαλάτα, τυρομπουκιές και πιταρούδια με ρεβίθι και κολοκύθι. Και, βέβαια, μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε μελεκούνια, το παραδοσιακό γλύκισμα της Ρόδου, ένα υγιεινό energy snack χωρίς ζάχαρη, αλλά με υψηλή διατροφική αξία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή