Λέρος: Ηρεμη δύναμη

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταφύγιο καλά προφυλαγμένο από τον μαζικό τουρισμό, απευθύνεται σε όσους θέλουν να μείνουν μακριά από κάθε υποψία φαντεζί lifestyle στις διακοπές τους. Το στίγμα του νησιού δίνουν τα γραφικά ψαροχώρια και οι δαντελωτές ακτές με τα πεύκα, τους ευκαλύπτους και τα αρμυρίκια. Είναι επίσης τόπος καλοφαγάδων. Μην περιμένετε, όμως, «πρωτοκλασάτα» εστιατόρια. Οι νοικοκυρές της Λέρου κάνουν το… θαύμα τους στα ταβερνάκια. Η ατμόσφαιρα είναι οικεία -σαν να ερχόσασταν εδώ καιρό-, ενώ η ορεινή της πλευρά μοιάζει με υπαίθριο μουσείο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου λόγω των ερειπίων που στέκουν ακόμα στη θέση τους. Αν είστε πεζοπόροι, το νησί θα σας χαρίσει μεγάλες συγκινήσεις· αν αγαπάτε τις καταδύσεις, ο βυθός του θα σας γοητεύσει.

Δοκιμάστε τις τοπικές λιχουδιές για πρωινό. Αξίζουν οι τηγανόπιτες (ντόπιες τηγανίτες), η μαρμελάδα γκαβάφα -από το φρούτο γκουάβα που βγαίνει στο νησί- και οι λαγγίτες, όπως λένε εδώ τους λουκουμάδες. Στο εξής θα συνδυάσετε τη γεύση του πικραμύγδαλου με τη Λέρο: «σκάει» στο στόμα σας κάθε φορά που τρώτε «πουγκάκια» (γλύκισμα από ψίχα ψωμιού, πικραμύγδαλο και ζάχαρη) ή πίνετε δροσερή σουμάδα. Δύο καλές επιλογές είναι το «Παραδοσιακό» στην Αγία Μαρίνα και η «Γλυκιά Λέρος» στο Παντέλι.

Περάστε ήσυχα μεσημέρια σε μικρούς όρμους, όπως ο Κρυφός, που βρίσκεται κάτω από βράχους με κάππαρη και έχει και μια σπηλιά απ’ όπου αναβλύζει γλυκό νερό. Στη Βάγια θα βουτήξετε στα πιο κρύα νερά του νησιού, ενώ στο Παρθένι σάς περιμένει ένας μεγάλος κόλπος σαν λίμνη. Τα Δύο Λισκάρια έχουν ευκαλύπτους και θέα στο Κάστρο, τα Αλιντα και η Γούρνα είναι παραλίες ιδανικές για οικογένειες. Από τις καλύτερες είναι η Αγία Κιουρά κάτω από την ομώνυμη εκκλησία με τις συγκλονιστικές τοιχογραφίες των εξορίστων της δικτατορίας.

Με παραδοσιακά καΐκια ανακαλύψτε νησάκια με φωσφοριζέ νερά. Οι βάρκες «Μπαρμπαρόσα» και «Αγ. Γεώργιος» φεύγουν καθημερινά από την πρωτεύουσα του νησιού, την Αγία Μαρίνα. Η εμπειρία είναι μοναδική και το πλήρωμα φιλόξενο. Θα σας βγάλουν ουζάκια και τοπικούς χειροποίητους μεζέδες πάνω στη βάρκα – λες και αποδράσατε με φίλους. Στα Ασπρονήσια, στο Μακρονήσι και στα Τηγανάκια θα είστε εσείς και οι γλάροι – αν όχι, θα βρείτε σίγουρα κάποιους άλλους Ροβινσώνες. Οι λιγοστοί κάτοικοι στους Αρκιούς, στους Λειψούς και στο Μαράθι θα σας υποδεχτούν σαν συγγενείς. Στο γυρισμό μπορεί να σας συνοδεύουν δελφίνια.

Η λέξη-κλειδί είναι «εμπειρίες». Σας αρέσουν οι υποβρύχιες εξερευνήσεις; Το νησί είναι διάσημος καταδυτικός προορισμός. Αν είστε έμπειροι, σας περιμένουν στο βυθό ναυάγια: οχηματαγωγά, αεροπλάνα και το θρυλικό αντιτορπιλικό «Βασίλισσα Ολγα». Αν είστε αρχάριοι ή χρειάζεστε εποπτεία από έμπειρους εκπαιδευτές, ζητήστε τον Κώστα Κουβά (Καταδυτικό Κέντρο Υδρόβιος στο Κριθώνι, Τ/22470-26.025). Οι πεζοπόροι θα ενθουσιαστείτε με τα περιπατητικά μονοπάτια. Δεν θα περιηγηθείτε μόνο στην άγρια φύση, αλλά θα πιάσετε και το νήμα της ιστορίας: τούνελ, κανόνια, ερείπια ιταλικών οχυρωματικών, βαγόνια που μετέφεραν νάρκες αποκαλύπτονται στην ορεινή πλευρά (ζητήστε από το Leros Active το χάρτη με τις 14 συναρπαστικές διαδρομές, www.lerosactive.com). Επισκεφτείτε οπωσδήποτε το Πολεμικό Μουσείο Τούνελ Μερικιάς και αφήστε το Λακκί να σας γοητεύσει με τη μοναδική αρχιτεκτονική και την ιταλική αύρα του. Τέλος, ανεβείτε στο Κάστρο της Παναγιάς από τις γειτονιές του Πλατάνου προς την Αγ. Παρασκευή, ακολουθώντας το μονοπάτι με τα 500 σκαλοπάτια – αυτό είναι το τάμα των ντόπιων στην Παναγία. Η θέα αποζημιώνει.

Ξυπνήστε τη ρομαντική ψυχή που κρύβετε μέσα σας. Ο Αγιος Ισίδωρος είναι ένα από τα πιο γραφικά εκκλησάκια της Ελλάδας. Ενας διάδρομος μέσα στη θάλασσα οδηγεί στο νησάκι όπου στέκει το ξωκλήσι. Οποιος ανύπαντρος το αντικρίζει αναφωνεί: «Εδώ θα παντρευτώ».

Μετάβαση

Η Λέρος συνδέεται ακτοπλοϊκώς με τον Πειραιά με συμβατικό πλοίο (9½-11 ώρες/83 ευρώ με επιστροφή) και αεροπορικώς με την Αθήνα (από 210 ευρώ με επιστροφή).

Διαμονή

Στα Αλιντα, στο Archontiko Angelou, διατηρητέο του 1895, με κήπο (Τ/6944-908.182, hotel-angelou-leros.com, από 60 ευρώ) και στο Αlinda Hotel με 24 δωμάτια πάνω στη θάλασσα (Τ/22470-23.266, www.alindahotel-leros.gr, από 50 ευρώ), στο Παντέλι στους ανεμόμυλους ή στα στούντιο του Anemos Studios (Τ/6977-808.108, www.patimenos.gr, από 50 ευρώ), στο Castelo με τη μεσαιωνική ατμόσφαιρα (Τ/22470-23.030, www.castelo.gr, 105 ευρώ), στον Βρωμόλιθο στα 20 ανακαινισμένα δωμάτια του Tony’s Beach (Τ/22470-24.742, www.tonysbeach.com, από 60 ευρώ), στον Πλάτανο στο Maison des Couleurs, ανακαινισμένο αρχοντικό του 1907 (Τ/22470-23.341, maisondescouleurs.com, από 100 ευρώ), στον Ξηρόκαμπο στη Villa Alexandros (Τ/22470-22.202, www.villa-alex.gr, από 35 ευρώ).

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Φαγητό

Αξεπέραστος σε φρέσκα καλαμάρια, τόνο, μαριδοπιτάκια Λέρου, ντόπιο κουνέλι στιφάδο και αχινομακαρονάδα ο Δημήτρης ο Καράφλας στα Σπήλια (Τ/22470-25.626). Για ψαρομεζέδες στον Σώτο στον Δρυμώνα (Τ/22470-24.546), ψητό κρέας στο Πέτρινο στο Λακκί (Τ/22470-24.807) και σουβλάκια στα Κρούπια στην Αγία Μαρίνα (Τ/22470-24.204). Εκεί και η ψαροταβέρνα Μύλος (Τ/22470-24.894) – η φήμη της έχει ξεπεράσει τα όρια του νησιού. Εγγύηση είναι και η Βαγγελιώ στην Ψαροπούλα στο Παντέλι (Τ/22470-25.200).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή