Σκιάθος: Η λαμπερή των Σποράδων

Σκιάθος: Η λαμπερή των Σποράδων

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρή αλλά πανέμορφη, η πιο φημισμένη και πιο τουριστική από τις Σποράδες υπόσχεται ανανεωμένη νυχτερινή ζωή, γκουρμέ γωνιές και σύγχρονα ξενοδοχεία. Παράλληλα κρατάει κρυμμένα μυστικά, προστατευμένες διαδρομές και ήσυχες παραλίες.

Ξεκινήστε από το σπίτι του Παπαδιαμάντη. Βρίσκεται μέσα στα σοκάκια, απέναντι από το λιμάνι. Θα δείτε πόσο λιτά ζούσε εκείνος και θα καταλήξετε στο πωλητήριο για ένα καλοκαιρινό κλασικό ανάγνωσμα όπως το «Ερως Ηρως» ή το «Ονειρο στο κύμα». Μπορείτε να κάνετε και μια ρομαντική βόλτα στο Μπούρτζι, αλλά καλό είναι να γνωρίζετε ότι η υπόλοιπη Χώρα της Σκιάθου ζει σε… άλλο μήκος κύματος: γεμάτη τουρίστες, με charter πτήσεις να πηγαινοφέρνουν Αγγλους, Γερμανούς, Σκανδιναβούς κ.ά., καφέ-μπαρ να παίζουν δυνατά μουσική από νωρίς το απόγευμα, πολλές ταβέρνες και εστιατόρια, ενοικιαζόμενα δωμάτια αλλά και σύγχρονα ξενοδοχεία. Πιθανότατα θα καταλήξετε να ξενυχτάτε λικνιζόμενοι σε κάποιο κλαμπ. Για ένα πιο ήσυχο βράδυ προτιμήστε το θερινό σινεμά, ίσως πετύχετε και προβολή του μιούζικαλ Mamma Mia, που έχει γυριστεί στις Σποράδες.

Γνωρίστε τα «ρόδινα ακρογιάλια» της. Ετσι αποκαλούσε ο Παπαδιαμάντης τις περίπου 60 υπέροχες παραλίες της Σκιάθου. Κολυμπήστε στις Κουκουναριές, παραλία γνωστή σε όλο τον κόσμο και ως Χρυσή Αμμος, και πιείτε ένα απογευματινό κοκτέιλ. Ανακαλύψτε το δάσος των κουκουναριών με τη λιμνοθάλασσα Στροφιλιά στην καρδιά του, έναν μοναδικό υγροβιότοπο. Συνεχίστε για την πευκόφυτη Μπανάνα και το trendy beach bar ή την πιο ερημική Μικρή Μπανάνα δίπλα της. Ανακαλύψτε τον Μικρό και τον Μεγάλο Ασέληνο, το Μανδράκι, την Ελιά και τον Αγκιστρο. Βουτήξτε στα αξεπέραστα Λαλάρια με τα τιρκουάζ νερά, τα ολοστρόγγυλα λευκά βότσαλα και τη χιλιοφωτογραφημένη Τρύπια Πέτρα. Εως εκεί θα φτάσετε, καιρού επιτρέποντος, μόνο διά θαλάσσης με κάποιο πλεούμενο από το λιμάνι.

Κάντε μια μονοήμερη κρουαζιέρα με ιστιοπλοϊκό ή καραβάκι. Ξεκινούν καθημερινά από το λιμάνι βάζοντας πλώρη για το μικρό νησάκι της Τσουγκριάς και τον Αρκό, με το ταβερνάκι πάνω στην αμμουδιά να θυμίζει πειρατικό στέκι. Κάποια συνεχίζουν έως τις γαλαζοπράσινες ακτές της Σκοπέλου, όπως τη σπηλιά της Δασιάς – μια πολύ καλή στάση για δροσερή βουτιά σε πεντακάθαρα νερά. Αν απολαύσατε την ημέρα αυτή και θέλετε να συνεχίσετε με κάτι πιο μακρινό ή αν έχετε δικό σας σκάφος, ενημερωθείτε καλά για τις προστατευόμενες ζώνες και επισκεφτείτε το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο της Αλοννήσου, τον θαυμαστό κόσμο της Μonachus monachus και τα ακατοίκητα νησάκια Κυρά Παναγιά και Ψαθούρα.  

Εξερευνήστε την ησυχία της Βόρειας Σκιάθου. Θα εντυπωσιαστείτε με το πόσο ανέγγιχτη από τον μαζικό τουρισμό και ήσυχη παραμένει αυτή η πλευρά του νησιού. Επισκεφτείτε το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας και περπατήστε το Μαγικό Δάσος και το ερειπωμένο ενετικό κάστρο, που πραγματικά κρέμεται πάνω από τη θάλασσα. Δοκιμάστε κρίταμο και λιαστό χταπόδι στα ταβερνάκια της. Στη βόρεια Σκιάθο έχουν εξοχικά αρκετοί ξένοι που λατρεύουν και προστατεύουν τα τοπία της, αλλά δεν υπάρχει ούτε ένας ξενώνας, ούτε ένα ενοικιαζόμενο δωμάτιο.

Ακολουθήστε τα σκιερά μονοπάτια της. Στην καταπράσινη Σκιάθο, η πεζοπορία ενδείκνυται ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες. Προτιμήστε βέβαια πρωινές ή απογευματινές ώρες και εμπιστευτείτε τη σκιά των δέντρων της και την καθοδήγηση του συλλόγου «Φυσιολάτρες και Οδοιπόροι Σκιάθου» (www.hikingskiathos.com). Αν καταφέρετε να περπατήσετε και τα 25 σηματοδοτημένα μονοπάτια της, θα σας απονεμηθεί από τον Δήμο Σκιάθου το μπρούντζινο «Μετάλλιο Πεζοπόρων Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης.

Μετάβαση

Από Αθήνα θα χρειαστείτε 2½ ώρες για να φτάσετε οδικώς μέχρι τον Αγιο Κωνσταντίνο. Από εκεί η πιο σύντομη μετάβαση είναι με ταχύπλοο (1 ώρα/68,50 ευρώ με επιστροφή) ή με συμβατικά πλοία (3 ώρες/59,80-66 ευρώ με επιστροφή). Από Θεσσαλονίκη σε 4 ώρες με ταχύπλοο (118 ευρώ με επιστροφή). Συνδέεται επίσης με την Εύβοια και τον Βόλο. Αεροπορικώς από Αθήνα (40΄ /ενδεικτική τιμή με επιστροφή 170 ευρώ).

Διαμονή

Πολυτελείς επιλογές είναι το Skiathos Palace (T/24270-49.700, www.skiathospalace.gr, από 120 ευρώ) πρόσφατα ανακαινισμένο, με πισίνα, εστιατόριο κ.λπ., και το Kivo Art & Gourmet Hotel (T/24270-22.407, www.kivohotel.com, 180 ευρώ) που, εκτός από υψηλές παροχές, μεγάλη γκάμα δωματίων και εστιατόριο, διαθέτει και δική του γκαλερί στη Χώρα. Η Villa Ariadni (Τ/24270-22.931, www.ariadnivilla.gr, από 50 ευρώ) δίπλα στη λίμνη του Αγίου Γεωργίου διαθέτει studios και μεζονέτες.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Φαγητό

Αξίζει να δοκιμάσετε το εστιατόριο του Kivo Art & Gourmet Hotel (Τ/24270-22.407) αλλά και την Αμφιλύκη (Τ/24270-22.839), πάνω από την παραλία της Μεγάλης Αμμου, για θαλασσινά. Κεντρικά στο λιμάνι ενδιαφέρον έχει το μεζεδοπωλείο Εργον (Τ/24270-21.441) και στον Αρκό το ταβερνάκι πάνω στην άμμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή