Λευκάδα: Το στεριανό νησί

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το προνόμιο να συνδέεται με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω μιας πλωτής γέφυρας, έχει κάθε λόγο να υπερηφανεύεται πως συνδυάζει τις χάρες ενός νησιού του Ιονίου με τις ευκολίες της στεριάς. Ούτε εισιτήρια, ούτε δρομολόγια, ούτε πρόγραμμα. Γι’ αυτό θα φτάσετε έως εδώ. Και γιατί επιπλέον δεν της λείπει τίποτα: παραλίες που κόβουν την ανάσα στη δυτική ακτογραμμή, ασφαλείς κατάφυτοι κόλποι που προσελκύουν παντός είδους πλεούμενα στην ανατολική, κοσμικές περαντζάδες, νύχτες πολιτισμού, αέρηδες και ρεύματα ιδανικά για θαλάσσια αθλήματα, ορεινά χωριά που κρατούν τις παραδόσεις τους και ένας αέρας κοσμοπολιτισμού που της χάρισε τη δεκαετία του ’60 ο Αριστοτέλης Ωνάσης και δεν λέει να κοπάσει.

Δοκιμάστε τις διάσημες φακές Εγκλουβής. Οσο παράξενο κι αν ακούγεται, στη Λευκάδα αξίζει όχι μόνο να προμηθευτείτε φακές, αλλά και να τις δοκιμάσετε στην τοπική συνταγή που φτιάχνουν οι γυναίκες στο χωριό Εγκλουβή. Είναι οι πιο νόστιμες, οι πιο θρεπτικές και οι πιο βραστερές φακές της Ελλάδας, χάρη στον γνήσιο σπόρο, στις εργασίες που γίνονται ακόμη με το χέρι και στο έδαφος και το κλίμα του οροπεδίου του Αγίου Δονάτου, στα 950 υψόμετρο, όπου καλλιεργούνται. Αν μάλιστα βρεθείτε στο νησί στις 7 Αυγούστου, μη χάσετε για κανένα λόγο το πανηγύρι που γίνεται προς τιμήν της στο οροπέδιο.

Κολυμπήστε κάτω από τους γκρεμούς ή σε καταπράσινους κόλπους. Η δυτική ακτή της Λευκάδας φημίζεται για τους επιβλητικούς γκρεμούς της, στα ριζά των οποίων βρίσκονται οι βραβευμένες παραλίες Πόρτο Κατσίκι και Εγκρεμνοί, αλλά και οι πιο εύκολες στην πρόσβαση Κάθισμα, Πευκούλια κ.ά. Τιρκουάζ νερά, λευκή άμμος και πύρινα ηλιοβασιλέματα μαγεύουν τους πάντες. Στην ανατολική ακτή αντίθετα, με επίκεντρο το Νυδρί, θα κολυμπήσετε και θα κάνετε βαρκάδα στους ήρεμους καταπράσινους κόλπους, στα φιορδ και τα Πριγκιποννήσια. Στη Βασιλική θα πάτε για surf και στους Μύλους, λίγο έξω από την πόλη, για kite.

Μαγευτείτε από το δειλινό του Κάβου της Κυράς. Παρότι το ηλιοβασίλεμα στις δυτικές παραλίες είναι δημοφιλές, κάντε τη διαφορά και βρεθείτε στο φάρο του άγριου ακρωτηρίου Λευκάτα ή Κάβο Κυράς, όπου στην αρχαιότητα υπήρχε ιερό του Απόλλωνα. Τα κοφτερά βράχια, από όπου λέγεται ότι κατακρημνίζονταν πιστοί για εξαγνισμό, εγκληματίες για παραδειγματισμό ή ερωτευμένοι που δεν έβρισκαν ανταπόκριση (πρώτη αυτόχειρας θεωρείται η Σαπφώ), βάφονται κατακόκκινα και προκαλούν δέος.

Σεργιανίστε την πόλη με τους νοσταλγικούς κανταδόρους. Μαντολίνα, κιθάρες, ακορντεόν, επτανησιακές καντάδες. Πάρτε στο κατόπι την περίφημη Αγιομαυρίτικη παρέα που σουλατσάρει στα καντούνια από το 1983. Η αμφίεσή τους, με τα άσπρα πουκάμισα, τα ψάθινα καπέλα και τα κόκκινα φουλάρια, οι νοσταλγικοί ήχοι και οι αυθόρμητοι χοροί των περαστικών προσφέρουν μία από τις ομορφότερες εμπειρίες στο νησί. Κάποια νύχτα του Αυγούστου διοργανώνεται και το έθιμο της Βαρκαρόλας, κατά το οποίο οι κανταδόροι τραγουδούν πλέοντας με καΐκι στον δυτικό μόλο.   

Απολαύστε βουτιές στον καταρράκτη Δημοσάρι. Βρίσκεται πάνω από το κοσμοπολίτικο Νυδρί, κρυμμένος μέσα στο ομώνυμο φαράγγι, και ρίχνει τα νερά του από ύψος 15 μέτρων. Μια πραγματική έκπληξη που τραβά για λίγο τα βλέμματα από τις κοσμικές παραλίες. Ακολουθήστε το μονοπάτι που ξεκινά από το ξύλινο κιόσκι, δρασκελίστε γεφυράκια, τρεχούμενα νερά και βραχώδεις σχηματισμούς και έπειτα από 15-20 λεπτά θα είστε μπροστά στον καταρράκτη και στη βάθρα που κρατάει νερό χειμώνα-καλοκαίρι. Η βουτιά στα παγωμένα νερά είναι επιβεβλημένη. Στην επιστροφή μπορείτε να καθίσετε στο κιόσκι για δροσιστικά ποτά κάτω από τα πλατάνια.  

 

Mετάβαση

Η Λευκάδα απέχει 370 χλμ. από την Αθήνα (120 ευρώ με επιστροφή για καύσιμα και διόδια) μέσω της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου και 380 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη (90 ευρώ με επιστροφή για καύσιμα και διόδια) μέσω Εγνατίας Οδού, τα οποία θα καλύψετε σε περίπου 5 ώρες και στις δύο περιπτώσεις.

Διαμονή

Υψηλού επιπέδου παροχές θα βρείτε στο Porto Galini (T/26450-93.290, www.portogalini.gr, από 190 ευρώ), στο Περιγιάλι. Ιδιαίτερη η διαμονή στον εναλλακτικό ξενώνα Νήιον (Τ/26450-41.624, www.neion.gr, από 80 ευρώ), στο χωριό Αλέξανδρος. Την προσοχή σας αξίζουν και οι αναπαλαιωμένες κατοικίες Pavezzo Country Retreat (Τ/26450-71.782, www.pavezzo.gr, από 155 ευρώ) στην Κατούνα. Φροντισμένα είναι και τα διαμερίσματα Sunset view studios (T/6947-726.724, από 80 ευρώ) στην Εξάνθεια.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Φαγητό

Για «πειραγμένες» γεύσεις και αξεπέραστη θέα στη Ράχη (Τ/26450-99.439) στο χωριό Εξάνθεια. Για κρεατικά στη σούβλα στον Παύλο (Τ/26450-95.296), στα Χαραδιάτικα. Φρέσκα ψάρια στον Ξούρα (Τ/26450-71.312) στη Λυγιά και στον Μηνά (Τ/26450-71.480) στη Νικιάνα. Καλοψημένα κρέατα και τοπικές γεύσεις στην Καρυά, στο Παρδαλό Κατσίκι (Τ/26450-41.769).

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή