Ζάκυνθος: Η κούκλα του Ιονίου

Ζάκυνθος: Η κούκλα του Ιονίου

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν αποφασίσετε να επισκεφτείτε τη Ζάκυνθο μόνο για να βγάλετε selfie στο Ναυάγιο ή για τις εξαλλοσύνες του Λαγανά, καλύτερα να το ξανασκεφτείτε. Εδώ θα έρθετε γιατί έχει συγκλονιστικές παραλίες με ρεκόρ σε Γαλάζιες Σημαίες και απροσδόκητα όμορφα ορεινά χωριά, γιατί μπορείτε να φάτε και να πιείτε σε μυρωμένες ταράτσες και αυλές και να κολυμπήσετε παρέα με μια caretta, γιατί το να νιώθετε τη γη να βράζει κάτω από τα πόδια σας έχει άλλη μαγεία. Aλλά και γιατί την ερωτεύτηκε ο Edgar Allan Poe.

Επισκεφτείτε τα ορεινά χωριά Λούχα, Γύρι και Εξωχώρα. Τα μόνα που έμειναν σχεδόν ανέπαφα από τον τριπλό σεισμό του 1953 που ισοπέδωσε το νησί. Περιπλανηθείτε στα πέτρινα καντούνια και πάρτε μια εικόνα για το πώς έμοιαζε, τότε, ένα παραδοσιακό αγροτικό σπίτι. Στην Εξωχώρα θα δείτε ίσως το παλαιότερο και εντυπωσιακότερο δείγμα υπεραιωνόβιου ελαιόδεντρου, από τα πολλά που οι ντόπιοι αποκαλούν «ντόπιες». Ενα αληθινό φυσικό γλυπτό.  

Θέλετε απλωτές σε καταγάλανα νερά, βουτιές από βράχια ή μήπως να δοκιμάσετε μια κατάδυση; Στην πεντακάθαρη αμμουδιά της Δάφνης, στο δρόμο προς το Βασιλικό, θα απολαύσετε κολύμπι αλλά και scuba diving στο οργανωμένο καταδυτικό κέντρο Wild Fun Diving Center – με ελάχιστη τύχη ίσως κολυμπήστε παρέα με μια Caretta caretta. Δίπλα της, η παραλία του Γέρακα: ένα ανοιχτό γεωλογικό μουσείο, με τα σημάδια της ανήσυχης ζακυνθινής γης ολόγυρά σας. Βορειότερα, επιλέξτε τον Μακρύ Γιαλό: θάλασσα βαθιά, βοτσαλάκι λευκό, νερά πρασινογάλανα και βράχια που κόβουν την ανάσα. Πολύ κοντά βρίσκονται τα Ξίγκια: αν αντέχετε την έντονη μυρωδιά από θειάφι, βουτήξτε στα τιρκουάζ νερά και αποκτήστε δέρμα μωρού – το νερό περιέχει κολλαγόνο σε ποσότητες-ρεκόρ. Για βουτιές από βράχια, οδηγήστε μέχρι το Πόρτο Σέλληνα, παραλία που θυμίζει το Ναυάγιο χωρίς το σκαρί. Τέλος, αξίζει μια επίσκεψη στον Λιμνιώνα και στο Πόρτο Βρώμη – από εδώ με καραβάκι θα βρεθείτε σε 10 λεπτά στο Ναυάγιο, που δεν χρειάζεται συστάσεις.

Μην αμελήσετε να δοκιμάσετε τα ζακυνθινά κρασιά. Τις ντόπιες ποικιλίες Αυγουστιάτη, Γουστουλίδι, Βερντέα, Παύλο και Σκιαδόπουλο θα δοκιμάσετε στα επισκέψιμα οινοποιεία του νησιού: στο Κτήμα Γράμψα, στο Λαγοπόδο, στο Κτήμα Οινόλπη στο Μαχαιράδο και στο Κτήμα Σολωμού, στο χωριό Κυδώνι.

Ανακαλύψτε τα ίχνη της ποίησης που βρίσκονται παντού στο νησί. Στο Μουσείο Σολωμού, Κάλβου και Επιφανών Ζακυνθίων, στην πλατεία Αγίου Μάρκου, στο κέντρο της πόλης, βρίσκονται τα Μαυσωλεία του Διονυσίου Σολωμού και του Ανδρέα Κάλβου. Ανηφορίστε προς το Ψήλωμα, χαρακτηρισμένο ως ιστορικό σημείο, όπου με θέα στον κάμπο της Ζακύνθου και στο Ιόνιο ο Σολωμός εμπνεύστηκε τον «Υμνο εις την Ελευθερία». Μέσα στην πόλη, στην οδό Φωσκόλου, βρίσκεται το πρόσφατα ανακαινισμένο σπίτι του Ούγο Φώσκολο, του εθνικού ποιητή της Ιταλίας, ενώ στην ομορφιά της είχε ενδώσει και ο Αμερικανός ποιητής και λογοτέχνης Edgar Allan Poe. Δεν κατέχει τυχαία τον τίτλο «νησί των ποιητών».

Δείτε τα πιο όμορφα δειλινά του κόσμου. Από τις άγριες βορειοδυτικές ακτές της με απαραίτητο αξεσουάρ τη φωτογραφική μηχανή και ιδανικές τοποθεσίες το Φάρο του χωριού Κερί και τα χωριά Καμπί και Μαριές.

Αγναντέψτε τη θέα σχεδόν ολόκληρου του νησιού. Ανεβείτε στο Σκοπό, το βουνό πάνω από την πόλη, που προσφέρεται για περιπατητικές διαδρομές και mountain bike, και απολαύστε τη θέα από την Κεφαλονιά μέχρι το Μαίναλο και τον Ταΰγετο.

Mετάβαση

Στη Ζάκυνθο θα φτάσετε με το ΚΤΕΛ, από το σταθμό του Κηφισού και στη συνέχεια με πλοίο μέσω Κυλλήνης (περίπου 6 ώρες/72 ευρώ με επιστροφή). Πληροφορίες: 210-51.29.432. Αεροπορικώς πραγματοποιούνται καθημερινά πτήσεις από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» (40΄/170 ευρώ με επιστροφή).

Διαμονή

Στο παραδοσιακό συγκρότημα Therianos Villas (Τ/26950-83.373, www.therianos.gr, από 90 ευρώ), στην Καλλιθέα (Κούκεσι). Για πολυτέλεια 5* στο Elaion Grand Resort & Spa (26950-65.245, www.eleon-grand-resort.gr, από 168 ευρώ το δίκλινο), στο Τραγάκι. Για παρεΐστικη ατμόσφαιρα επιλέξτε τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα Villa Daizy (Τ/26950-51.659, www.villadaizy.gr, από 35 έως 40 ευρώ το δίκλινο) στον Λαγανά.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Φαγητό

Στο Καντούνι (Τ/26950-42.550), στην πόλη, για σπιτικό φαγητό και στο Προσήλιο (Τ/26950-22.040) για δημιουργική ελληνική κουζίνα. Στον Αέρα (Τ/6974-193.801), στις Μαριές, για πεντανόστιμα πιάτα από τα χέρια του παπα-Γιώργη (!). Για ιταλικό στο Alesta (Τ/26950-42.830) στην πόλη. Στο Art Bar-Restaurant Πορτοκάλι (Αργάσι, Τ/26950-45.730), για μεσογειακή κουζίνα και ποτό με live jazz υπόκρουση και όχι μόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή