Μαρίνα Βερνίκου, Φωτογράφος

Μαρίνα Βερνίκου, Φωτογράφος

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελληνίδα φωτογράφος ταξιδεύει και μας ταξιδεύει. Αλλοτε από ψηλά και άλλοτε από χαμηλά. Στην Ελλάδα και παντού. Απρόσμενοι προορισμοί, αρχιτεκτονικές, αυστηρά δομημένες εικόνες, στο Ιnstagram (@mvernicos), σε εκθέσεις και βιβλία, στην προσωπική της ιστοσελίδα (www.marinavernicos.com). Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει τέσσερα λευκώματα και έχει δει τις φωτογραφίες της να εκτίθενται από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στο Λούβρο και από τον Πύργο του Αϊφελ στην Κορέα και στο Μονακό. Σκηνοθετεί ιστορίες, σαν ταξιδιωτικό ημερολόγιο, διαφημίζοντας την Ελλάδα στα πέρατα του κόσμου.

Από τη Σίφνο έως το Γιβραλτάρ. Ταξίδι και φωτογραφία. Τι αποτυπώνεται και τι μένει έξω;

Ο,τι ωραίο έχει να δείξει κάθε προορισμός. Είμαι λάτρις του ωραίου και θέλω ο θεατής να έχει μια θετική εικόνα από το μέρος που του παρουσιάζεται.

Σπουδάσατε επικοινωνία και φωτογραφία στο Emerson College of Boston. Τι είναι αυτό που κανείς δεν σου διδάσκει τελικά;

Την οπτική και την αισθητική. Ή τα έχεις ή όχι.

Sea Through I και II, Ecstasea και Shades. Εύστοχοι τίτλοι θεματικών εκθέσεων. Κριτικές, αντιδράσεις, σχόλια…

Προσπαθώ να γίνομαι καλύτερη, βλέποντας καλές δουλειές συναδέλφων και εξελίσσοντας τη δική μου οπτική. Μέχρι στιγμής οι κριτικές έχουν υπάρξει καλές, και τους ευχαριστώ όλους γι’ αυτό. Θα συνεχίσω να βελτιώνομαι. Φυσικά, έχει σημασία όταν οι φωτογραφίες μου, εκτός από την καλλιτεχνική, έχουν και εμπορική επιτυχία.

Μαρίνα Βερνίκου, Φωτογράφος-1

Ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος παρουσίασης ταξιδιωτικών φωτογραφιών;

Στο Instagram, σε ένα μουσείο, σε ένα λεύκωμα ή σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως τσαντάκια για φιλανθρωπικό σκοπό; Ο,τι κάνεις καλό είναι. Σίγουρα το να παρουσιάζεται η δουλειά σου σε μουσείο είναι ό,τι καλύτερο. Από εκεί και πέρα, πρέπει να προσπαθείς να τη μοιραστείς μέσα από βιβλία, γκαλερί, μέσα μαζικής ενημέρωσης. Το Instagram είναι μια καλή αρχή για να αφουγκραστείς τον κόσμο. Τι του αρέσει και τι όχι. Σε οποιαδήποτε μορφή τέχνης ισχύει αυτό. Προσωπικά δίνω μεγάλη σημασία στη συμμετοχή μου σε εκθέσεις σε γνωστές γκαλερί, από την Αθήνα και τη Νέα Υόρκη μέχρι το Ντουμπάι.

Μπορείτε να υπολογίσετε πόσες φωτογραφίες έχετε στο αρχείο σας από τα ταξίδια σας μέχρι σήμερα και από πόσους προορισμούς;

Δεν μπορώ να υπολογίσω. Μπορεί να είναι και στο εκατομμύριο. Να φανταστεί κανείς ότι έχω ταξιδέψει σε 107 χώρες και καθημερινά φωτογραφίζω. Οι μισές είναι προσωπικές και οι υπόλοιπες καλλιτεχνικές. Μου αρέσει πάντα να αναδεικνύω τις ομορφιές και να κρύβω οτιδήποτε αρνητικό ή άσχημο υπάρχει.

Ταξίδια που δεν έγιναν ακόμα. Λήψεις από ψηλά ή από χαμηλά; Ασπρόμαυρες ή έγχρωμες; Με συναίσθημα ή πιο αποστασιοποιημένες;

Είναι πολλά τα ταξίδια που δεν έχω κάνει και που ελπίζω πως μια μέρα θα καταφέρω να πραγματοποιήσω. Και τότε θα φωτογραφίζω από ψηλά, από χαμηλά, ασπρόμαυρα και έγχρωμα με πολύ συναίσθημα. Γιατί μόνο το συναίσθημα μπορεί να μας πάει παρακάτω.

Αγαπημένος προορισμός; Ο πιο φωτογενής;

Ο αγαπημένος μου προορισμός είναι η Ελλάδα μας, και πιο συγκεκριμένα η Σίφνος, ο τόπος καταγωγής μου. Δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε από καμία άλλη χώρα.

Σήμερα έχουμε γίνει όλοι φωτογράφοι. Με κινητά. Ποιος είναι ο ιδανικός φωτογράφος ταξιδιωτικών διαδρομών;

Ο καθένας μας διαλέγει σύμφωνα με τα δικά του δεδομένα ποιος είναι ο ιδανικός φωτογράφος. Δεν έχουμε όλοι την ίδια αισθητική. Για ταξίδια υπάρχει το διεθνές περιοδικό National Geographic. Στη χώρα μας έχει συμβάλει πάρα πολύ το περιοδικό «ΦΩΤΟγράφος», το οποίο συνιστώ σε όλους όσοι ασχολούνται, έστω και ερασιτεχνικά, με τη φωτογραφία.

Ποια φωτογραφία σας θα επιλέγατε για να διαφημίσετε την Ελλάδα του 2016;

Εχω αρκετές που θα διάλεγα. Και στη χώρα μας δεν χρειάζονται ρετούς και φίλτρα. Το φως και τα χρώματα είναι εκεί. Δεν μπορεί να μας τα πάρει κανείς. Η φωτογραφία μου στο Instagram με τους κολυμβητές εν κινήσει έγινε viral, με περισσότερα από 4.500.000 views.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή