Μόναχο by locals

6' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε κάτοικοι μας ξεναγούν στα αγαπημένα τους μέρη στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας, των πάρκων, των τεχνών και των φημισμένων ζυθοποιείων.

Fedora

Ledererstrasse 3

Δευτέρα-Πέμπτη 10.00-01.00, Παρασκευή-Σάββατο 10.00-02.00, Κυριακή 16.00-00.00

Old Fashioned: 10,50 €

Ενα από τα λίγα μπαρ της πόλης που δεν «ξεχειλίζει» από τουρίστες, αλλά από μουσική τζαζ, lounge και φιλική ατμόσφαιρα. Η αίθουσα έχει ένα μεγάλο κεντρικό μπαρ, ξύλινα έπιπλα και η διακόσμησή της εμπνέεται από τη Nέα Υόρκη, με φωτογραφίες από βιτρίνες του Μανχάταν και της Μέριλιν. Το σλόγκαν του παροτρύνει τους πελάτες να πιουν σαμπάνια και να χορέψουν πάνω στο τραπέζι – δεν έχω δει κάποιον να χορεύει σε τραπέζι, τη σαμπάνια όμως την προτιμούν πολλοί. Επίσης, πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι σερβίρει το καλύτερο Hugo (ιταλικό κρασί Prosecco, σιρόπι elderberry, λάιμ και μέντα). Το δικό μου αγαπημένο είναι το Old Fashioned και ο καφές του. 

– VOLKER MOOSBRUGGER


Man versus Machine

Müllerstrasse 23

Δευτέρα-Παρασκευή 08.00-18.00, Σάββατο 09.00-19.00

Εδώ έχω πιει μερικούς από τους καλύτερους καφέδες της ζωής μου. Δεν με εκπλήσσει βέβαια· πρόκειται για καφετέρια του «Τρίτου Κύματος» και οι πρωτόγνωρες γευστικές απολαύσεις είναι εγγυημένες. Οπως θα περίμενε κανείς, γίνεται πολύ προσεκτική επιλογή της πρώτης ύλης: από πού προέρχονται οι καφέδες, πώς καλλιεργήθηκαν και συλλέχθηκαν και πώς μπορεί να γίνει η επεξεργασία και η προετοιμασία τους προτού φτάσουν στα χείλη σας. Με την ίδια φροντίδα επιλέγεται και ετοιμάζεται το τσάι -Μάτσα, Ουλόνγκ, Σέντσα ή κόκκινο- που θα απολαύσετε εδώ και το οποίο μπορείτε να συνοδεύσετε με νοστιμότατα κέικ, μπανάνα μπρεντ, μούσλι κ.λπ. Ο χώρος είναι προσεγμένος, διακοσμημένος με άσπρα πλακάκια στο στυλ του μετρό του Παρισιού, μαύρα φωτιστικά και «ζεστά» υλικά, όπως ξύλο και τσόχα.

– VIOLA REISE


Wirtshaus in der Au

Lilienstrasse 51

Δευτέρα-Παρασκευή 17.00-01.00,

Σάββατο-Κυριακή 10.00-01.00

Αν επιθυμείτε να δοκιμάσετε παραδοσιακή κουζίνα, θα σας πρότεινα να επισκεφτείτε αυτό το εστιατόριο. Το μενού περιλαμβάνει όλα τα τυπικά πιάτα της περιοχής, αλλά και κάποιες εκπλήξεις, όπως, για παράδειγμα, την άνοιξη που γεμίζει συνταγές με βάση τα άσπρα σπαράγγια. Μην παραλείψετε όταν τελειώσετε το γεύμα σας να ζητήσετε σναπ – διαθέτει μεγάλη ποικιλία γεύσεων. Συχνά φιλοξενούνται εδώ συναυλίες τζαζ ή χορευτικές βραδιές βαλς, ενώ τον Αύγουστο διοργανώνεται ένα μεγάλο πάρτι, όπου όποιος θέλει έρχεται με βαυαρική φορεσιά.

– VIOLA REISE


Kafe Katzentempel

Türkenstrasse 29

Τρίτη-Παρασκευή 11.00-20.00,

Σάββατο 10.00-20.00, Κυριακή 10.00-18.00

Καφές: από 2,70 €

Σε αυτό το καφέ, όχι μόνο ο πελάτης, αλλά και οι γάτες έχουν πάντα δίκιο. Ο ιδιοκτήτης εμπνεύστηκε αυτόν τον ιδιαίτερο χώρο έπειτα από μια επίσκεψη στο «αδελφάκι» του στη Βιέννη. Στο «ναό της γάτας» τόσο το προσωπικό όσο και οι πελάτες δείχνουν στα χαριτωμένα αιλουροειδή πραγματική λατρεία. Παντού υπάρχουν ράφια και καθίσματα ώστε τα τετράποδα τιμώμενα… πρόσωπα να μπορούν να χαλαρώσουν και να σκαρφαλώσουν. Μπορείτε να χαϊδέψετε ή να παίξετε με τον Τζακ, τον Γκίσμο και την Μπαλού όσο απολαμβάνετε το ρόφημά σας – αν σας το επιτρέψουν. Φυσικά, μέρος των εσόδων του καφέ δωρίζεται σε φιλοζωικές οργανώσεις.

– KLEOPATRA POLYZOU


Gasthaus Isarthor

Kanalstrasse 2

Καθημερινά 10.00-01.00

Μπίρα Augustiner: 3,30 €

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι από την αρχή: οι Βαυαροί είναι υπερήφανοι για τις παραδόσεις και την μπίρα τους. Γι’ αυτό και στο Isarthor θα βρείτε πολλούς ντόπιους να απολαμβάνουν και τα δύο. Δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στους τουρίστες, έτσι λοιπόν θα πάρετε μια γεύση αυθεντικής βαυαρικής ατμόσφαιρας. Θα ήταν προτιμότερο να μη φορέσετε Lederhosen (παραδοσιακή βράκα) ή κάποια άλλη τοπική φορεσιά. Παραγγείλτε Leberkas (ρολό κιμά) και μία Augustiner (την καλύτερη μπίρα της πόλης) από βαρέλι, αλλά, προς Θεού, μην καθίσετε στο μεγάλο στρογγυλό τραπέζι· στους ντόπιους πελάτες δεν θα αρέσει αυτό. Αν αποφύγετε αυτές τις κακοτοπιές, θα σας δεχτούν με ανοιχτές αγκάλες.

– STEFAN HERMANSDORFER


Japanisches Teehaus

Prinzregentenstrasse 1

Ενα Σαββατοκύριακο το μήνα 14.00,

15.00, 16.00 & 17.00

Είσοδος (ενήλικοι): 6 €

Με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972 και την πρόθεση να διδάξει στους κατοίκους της πόλης την αρχαία τέχνη του τσαγιού, ο μεγάλος δάσκαλος της Urasenke Tea School του Κιότο δώρισε στον δήμο ένα αυθεντικό τεϊοπωλείο. Το Japanisches Teehaus (σ.σ. γιαπωνέζικο σπίτι του τσαγιού) του Μονάχου βρίσκεται στο πάρκο Englischer, σε ένα μικρό νησί που επικοινωνεί με την όχθη με μια μικρή γέφυρα. Ο κυρίως χώρος είναι χωρισμένος σε μία αίθουσα με πάτωμα από τατάμι και μία άλλη με πλακόστρωτο για το κοινό, οπότε δεν χρειάζεται να βγάλετε τα παπούτσια σας. Την τελετουργία της παρασκευής του τσαγιού, που κρατάει περίπου μία ώρα, αναλαμβάνουν δύο Ιάπωνες, ενώ μια Γερμανίδα κυρία με κιμονό θα σας εξηγεί ποια είναι η διαδικασία. Οταν ολοκληρωθεί και για όση ώρα μετά θα απολαμβάνετε το τσάι σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας λύσουν τις όποιες απορίες σας.

– VIOLA REISE


Alter Nordfriedhof

Arcisstrasse 45

Καθημερινά 08.00-17.00

Δωρεάν

Την πρώτη φορά που είδα ανθρώπους να κάνουν τζόγκινγκ σε αυτό το παλιό και κάπως παραμελημένο νεκροταφείο, μου φάνηκε παράξενο. Οταν είδα κάποιους να κάνουν… ηλιοθεραπεία δίπλα στους τάφους, ανατρίχιασα. Την ημέρα που έπεσα πάνω σε οικογένειες να κάνουν πικνίκ, το έψαξα. Το νεκροταφείο δεν έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και πολλές δεκαετίες· από το 1944 έχει να δει καινούργιους… ενοίκους. Βέβαια, παραμένει κάπως μακάβριο να βλέπεις νέους και οικογένειες να αθλούνται, να τρώνε, να περπατούν με τα κατοικίδιά τους σε ένα μέρος όπου ενταφιάστηκαν 60.000 άνθρωποι μεταξύ 1868 και 1944, αλλά έχει μια ατμόσφαιρα ηρεμίας και αισθάνεσαι συγκίνηση. Ετσι, έγινε το αγαπημένο μου μέρος για στιγμές χαλάρωσης.

– VOLKER MOOSBRUGGER


Παλιός Βοτανικός Κήπος

Δωρεάν

Καθημερινά

Ενας μικρός βοτανικός κήπος που χρονολογείται στο 1812 και βρίσκεται ανάμεσα στην πλατεία Karlplatz-Stachus και τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό. Ο Alter Botanischer Garten, όπως λέγεται στα Γερμανικά, είναι μια μικρή όαση στην καρδιά της πόλης, όπου μπορεί κανείς να χαλαρώσει, να κάνει ένα μικρό διάλειμμα από τις βόλτες στα αξιοθέατα και να απολαύσει ένα παγωτό δίπλα στο όμορφο σιντριβάνι του Ποσειδώνα. Μετά τη δημιουργία του νέου Βοτανικού Κήπου της πόλης κοντά στο παλάτι Nymphenburg, ο «προκάτοχός» του έχει μετατραπεί σε ένα όμορφο πάρκο, που διατηρεί την αίγλη του και μερικά τροπικά φυτά. Στο χώρο του Kunstpavillon συχνά φιλοξενούνται εκδηλώσεις και εκθέσεις έργων τέχνης, ενώ το Parkcafé συγκαταλέγεται στα πιο ακριβά και πολυτελή του Μονάχου.

– KLEOPATRA POLYZOU


Hofbräukeller am Wiener Platz

Innere Wienerstr. 19

Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-00.00

Μπίρα & σνακ: 8 €

Εξαιρετική μπιραρία και εστιατόριο στην πιο «in» πλατεία του Μονάχου, τη Wiener Platz. Αγαπημένο μέρος για τους ντόπιους, που περιμένουν με ανυπομονησία να ζεστάνει ο καιρός ώστε να τηρηθεί η παράδοση που τους θέλει να πίνουν ένα Mass (ποτήρι μπίρας 1 λίτρου) μόλις ανέβει η θερμοκρασία. Η πλατεία είναι υπέροχη την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, γεμάτη καφέ, εστιατόρια, μπιραρίες και κόσμο.

– ALEXANDER CHUKOVSKI


Κινηματογράφος Viehhof

Tumblingerstraße 29

Καθημερινά 11.00-01.00

Μπίρα Pilsner: 3,20 €

Χαλάρωση και καλή μπίρα είναι το δίδυμο της επιτυχίας αυτού του εναλλακτικού χώρου στο κέντρο του Μονάχου, ανάμεσα σε παλιά κτίρια και γκράφιτι. Εδώ συναντιούνται οι παρέες για να πιουν, να συζητήσουν, να δουν ταινίες κάτω από τον έναστρο ουρανό. Αρχισε να λειτουργεί από τις 2 Ιουνίου και θα αποχαιρετήσει -ενδεχομένως για πάντα- τους θαμώνες του στις 14 Αυγούστου. Είναι και αυτός ένας λόγος για να τον επισκεφτείτε οπωσδήποτε αν βρεθείτε στην πόλη. Θα πάτε με την οικογένειά σας, καθώς διαθέτει και μια μεγάλη παιδική χαρά. Η μπιραρία είναι ανοιχτή έως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα και μπορείτε να φέρετε το δικό σας φαγητό.

– STEFAN HERMANSDORFER

Το Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και μπλογκ με up-to-date tips από ντόπιους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – www.spottedbylocals.com.)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή