Shopping με… τέχνη

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ντιζαϊνάτες μπουτίκ θυμίζουν πολλά από τα σύγχρονα πωλητήρια των κορυφαίων μουσείων του κόσμου. Οι αγορές… επιβάλλονται και θα επισφραγίσουν με τον καλύτερο τρόπο την περιήγηση στους εκθεσιακούς χώρους.

1. Museum of Modern Art (MοMA), Νέα Υόρκη

Οι εντυπωσιακές συλλογές του αριθμούν σχεδόν 200.000 έργα τέχνης περισσότερων από 10.000 καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, καλύπτοντας 150 χρόνια σύγχρονης εικαστικής ιστορίας. Το μουσείο δεν έχει ένα, αλλά τρία πωλητήρια, με το πιο εντυπωσιακό να βρίσκεται στην περιοχή Soho του Μανχάταν. Πρόκειται στην ουσία για ένα κατάστημα με αντικείμενα ντιζάιν από κλασικούς σχεδιαστές του 20ού αιώνα αλλά και νέα ταλέντα, ενώ στο υπόγειο φιλοξενείται αποκλειστικά η ιαπωνική μάρκα MUJI, καθώς και μια μεγάλη γκάμα βιβλίων τέχνης, ντιζάιν και αρχιτεκτονικής.

www.momastore.org


2. Museum of Contemporary Art Australia, Σίδνεϊ

Σε ένα επιβλητικό εξαώροφο art deco κτίριο του 1952, με θέα στο λιμάνι του Σίδνεϊ, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αυστραλίας προβάλλει από το 1991 την εγχώρια εικαστική παραγωγή μέσα από μια συλλογή 4.000 έργων. Ηδη από το σχεδιασμό του είχε στόχο την εξοικείωση των επισκεπτών με τη σύγχρονη τέχνη, όπως εκφράζεται από ντόπιους και διεθνείς δημιουργούς. Στο πωλητήριο πρωταγωνιστούν τα βιβλία και οι εκδόσεις τέχνης, ντιζάιν και αρχιτεκτονικής, αλλά θα μπορέσετε να βρείτε και πολλά αντικείμενα για δώρα, από χειροποίητα κοσμήματα και αξεσουάρ μέχρι γραφική ύλη.

http://store.mca.com.au


3. Fundaciο Joan Mirο, Βαρκελώνη

Το μουσείο που σχεδίασε ο ίδιος ο Miró το 1975 για να προβάλει το έργο του αποτελεί πλέον το χώρο στον οποίο συνυπάρχουν τα αριστουργήματά του με τις δημιουργίες πρωτοπόρων σύγχρονων καλλιτεχνών. Μετά την επίσκεψή σας στο μουσείο, μια βόλτα από το πωλητήριο επιβάλλεται ακόμα και για χάζι. Οι πολύχρωμοι πίνακες του Miró, ανατυπωμένοι σε κάθε λογής αντικείμενο, από πιάτα και κανάτες μέχρι μπλουζάκια, ρολόγια και γυαλιά ηλίου, θα σας κοιτάζουν όλο σουρεαλισμό από τα ράφια, καλώντας σας να τα αποκτήσετε ή να τα χαρίσετε ως δώρο στους αγαπημένους σας.

www.miroshop.com


4. Musée Picasso, Παρίσι

Σε μια έπαυλη του 1659, στην ιστορική συνοικία Le Marais του Παρισιού, στεγάζεται το Μουσείο του Πικάσο, με πάνω από 5.000 έργα του κορυφαίου εικαστικού από όλες τις περιόδους της καριέρας του, συμπεριλαμβανομένης και μιας σπανίως εκτιθέμενης συλλογής γλυπτών του. Το αυτόνομο βιβλιοπωλείο-πωλητήριο απέναντι από το μουσείο αφηγείται, όπως λένε οι δημιουργοί του, τη ζωή του Πικάσο στο ατελιέ του μέσα από αντικείμενα απλά, διαχρονικά αλλά συνάμα και avant-garde. Ανάμεσα σε αυτά, είδη σπιτιού κυβιστικής τεχνοτροπίας, αναμνηστικά από την Αφρική, είδη σχεδίου, βιβλία τέχνης.

www.museepicassoparis.fr


5. Louisiana Museum of Modern Art, Χούμλεμπεκ

Μισή ώρα με το τρένο από την Κοπεγχάγη, στην πόλη Χούμλεμπεκ και σε ένα ειδυλλιακό τοπίο δίπλα στη θάλασσα με θέα τις σουηδικές ακτές, στεγάζεται από το 1958 ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Δανίας, αφιερωμένο αποκλειστικά στη σύγχρονη τέχνη. Στο πωλητήριο την τιμητική του έχει το δανέζικο ντιζάιν, είτε υπό τη μορφή ειδών οικιακής χρήσης και επίπλων είτε υπό τη μορφή προϊόντων ένδυσης και αξεσουάρ. Μπορείτε επίσης να βρείτε αφίσες από τρέχουσες και παλαιότερες εκθέσεις, αλλά και μια μεγάλη γκάμα βιβλίων τέχνης, αρχιτεκτονικής και βιομηχανικού σχεδιασμού.

www.louisiana.dk


6. EYE Filmmuseum, Αμστερνταμ

EYE (μάτι) είναι το όνομα του ολλανδικού κέντρου κινηματογράφου στο οποίο υπάγεται και το Μουσείο Κινηματογράφου, που από το 2012 στεγάζεται σε ένα φουτουριστικό δημιούργημα Βιετναμέζων αρχιτεκτόνων στο λιμάνι του Αμστερνταμ. Περιλαμβάνει αίθουσες προβολών, εκθεσιακούς και εκπαιδευτικούς χώρους, καφεστιατόριο και πωλητήριο, το οποίο αποτελεί παράδεισο για τους απανταχού σινεφίλ. Εκτός από DVD και τα αναμενόμενα κινηματογραφικά σουβενίρ και βιβλία, εδώ θα βρείτε κρασί από τους αμπελώνες του Francis Ford Coppola, τα χαρακτηριστικά γυαλιά-καρδούλες της Λολίτα, αλλά και βιολογικό καφέ με την υπογραφή του David Lynch. www.eyefilm.nl


7. National Gallery, Σιγκαπούρη

Η Εθνική Πινακοθήκη της Σιγκαπούρης άνοιξε μόλις πριν από ένα χρόνο και φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή εικαστικών έργων μοντέρνας τέχνης της νοτιοανατολικής Ασίας. Στεγάζεται σε δύο ανακαινισμένα εθνικά μνημεία, το πρώην Ανώτατο Δικαστήριο και το Δημαρχείο, στο οποίο μάλιστα από την αρχή του χρόνου φιλοξενείται η «Gallery & Co». Πρόκειται για έναν εκλεκτικό χώρο 818 τ.μ. με πωλητήριο και καφεστιατόριο, που στόχο έχει να συνεισφέρει στη μουσειακή εμπειρία αναδεικνύοντας την τοπική γαστρονομία και το εμπνευσμένο από την τέχνη και τον πολιτισμό της ΝΑ Ασίας σύγχρονο ντιζάιν.

www.nationalgallery.sg


8. Cooper Hewitt Smithsonian Design Museum, Nέα Υόρκη  

Αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στην ιστορία του ντιζάιν, στεγάζεται σε μια γεωργιανή έπαυλη του 1902 στο Μανχάταν. Το πωλητήριό του εκτείνεται σε ένα μοναδικής αισθητικής λιακωτό με πελώριες τζαμαρίες, που επιτρέπουν στο φυσικό φως να αναδεικνύει τα αντικείμενα: συλλεκτικά κομμάτια καταξιωμένων και ανερχόμενων σχεδιαστών, παιχνίδια, σπάνιες και μη εκδόσεις, αναμνηστικά από τις εκθέσεις του μουσείου.

http://shop.cooperhewitt.org

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή