Αφιέρωμα: Σπορ θαλάσσης και αέρος

Αφιέρωμα: Σπορ θαλάσσης και αέρος

11' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα, με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο και με νερά σε όλες τις αποχρώσεις του μπλε, δικαιούται να συγκαταλέγεται στους κορυφαίους προορισμούς για θαλάσσια αθλήματα.

Η παραλία είναι ο «παράδεισος» για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ. Ανεξάρτητα από το ποιο είδος αθλήματος προτιμάτε, η ασφάλεια για εσάς αλλά και τους λουομένους γύρω σας είναι εξίσου σημαντική με την απόλαυση που προσφέρει η άσκηση μέσα ή… πάνω από το νερό. Γι’ αυτό, πριν ανοιχτείτε στο πέλαγος, διαβάστε 10 συμβουλές που αποτελούν τη «Βίβλο» κάθε αθλουμένου:

1. Η επιχείρηση που ενοικιάζει εξοπλισμό οφείλει να διαθέτει άδεια λειτουργίας από τη λιμενική αρχή, που να ισχύει τόσο για την τρέχουσα χρονιά όσο και για το συγκεκριμένο σπoρ.

2. Για τα θαλάσσια σπορ που χρειάζονται ταχύπλοο σκάφος δεν αρκεί η άδεια χειριστή ταχύπλοου. Απαιτείται και πτυχίο εκπαιδευτή για το άθλημα.

3. Σε μια οργανωμένη παραλία είναι υποχρεωτική η παρουσία ναυαγοσώστη, όπως και μία επιπλέον βάρκα για άμεση βοήθεια.

4. Μην αθλείστε αν δεν αισθάνεστε καλά, έπειτα από κατανάλωση αλκοόλ ή αν δεν έχουν περάσει 2 ώρες από το φαγητό.

5. Απαγορεύεται η προπόνηση πριν από την ανατολή ή μετά τη δύση του ηλίου.

6. Δεν επιτρέπεται η άθληση σε παιδιά που δεν γνωρίζουν καλά κολύμπι.

7. Απαγορεύεται η ενοικίαση εξοπλισμού για θαλάσσια σπορ σε παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών (π.χ. κανό), ενώ για ορισμένα είναι υποχρεωτικό να έχουν κλείσει το 16ο έτος της ηλικίας τους (π.χ. σκι) ή ακόμα και το 18ο έτος (π.χ. θαλάσσιο αλεξίπτωτο).

8. Για την είσοδο και την έξοδό σας από το νερό χρησιμοποιείτε το δίαυλο με τις πλωτές σημαδούρες και διατηρείτε τις απαραίτητες αποστάσεις από τους λουομένους και την παραλία – 200 μ. όταν χειρίζεστε ταχύπλοο.

9. Ελέγχετε πάντα τον εξοπλισμό και φοράτε σωσίβιο, κράνος και ό,τι άλλο είναι απαραίτητο.

10. Ενημερώνεστε για τον καιρό και, αν βλέπετε ότι οι συνθήκες επιδεινώνονται, επιστρέφετε εγκαίρως στην παραλία.


SURFING: ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΚΥΜΑΤΑ

Αφιέρωμα: Σπορ θαλάσσης και αέρος-1(Φωτογραφία: Shutterstock)

Ηδη από τη δεκαετία του ’60 ομάδες surfing έσχιζαν τα κύματα σε διάφορα μέρη της χώρας, χρησιμοποιώντας συχνά αυτοσχέδιες σανίδες, για παράδειγμα εκείνες του windsurfing. Ομως μετά το 2000, και ιδιαίτερα τα τελευταία πέντε-έξι χρόνια, το σπορ έχει απογειωθεί, με πολύ καλές σχολές -οι καλύτερες είναι στην Τήνο και την Ικαρία- να βοηθούν στη διάδοσή του. Παρότι οι συνθήκες στη χώρα μας δεν είναι οι ιδανικές, γιατί η Ελλάδα δεν είναι η… Καλιφόρνια, η ομορφιά της ακτογραμμής και η καθαρή θάλασσα αποζημιώνουν όσους περιμένουν υπομονετικά για ένα κύμα.

Η συμβουλή των ειδικών. Μιλήσαμε με τον Δημήτρη Καραΐσκο, ο οποίος μαζί με τον Γιάννη Βιδάλη έχουν ανοίξει τη σχολή για θαλάσσια σπορ «Tinos Surf Lessons» (www.tinossurflessons.com) βάζοντας το surfing στο χάρτη της Ελλάδας.

 

Σε ποιους απευθύνεται; Οποιοσδήποτε, ακόμη και παιδιά μετά την ηλικία των 5 ετών μπορεί να αρχίσουν μαθήματα surfing.

Πόσο κοστίζει το πρώτο μάθημα; Ενα ιδιαίτερο μάθημα κοστίζει 30-70 ευρώ (θεωρία και πρακτική εξάσκηση). Η συμμετοχή σε γκρουπ λίγων ατόμων κοστίζει από 20 έως 45 ευρώ.

Ποιο είναι το κόστος ενός κύκλου μαθημάτων; Ενας αρχάριος μπορεί να «ανέβει» σε ένα μικρό κύμα (ή να κάνει surfing «στον αφρό») ακόμη και στο πρώτο μάθημα. Ωστόσο, ένα πλήρες πρόγραμμα εκμάθησης διαρκεί έως 3 ημέρες (για 10 ώρες εκπαίδευσης υπολογίστε από 130 ευρώ), αλλά, όπως θα σας πουν οι λάτρεις του surfing, μέρος της απόλαυσης είναι το γεγονός ότι δεν σταματάς ποτέ να μαθαίνεις.

Πόσο κοστίζει η ενοικίαση του εξοπλισμού; Εξαρτάται από τη σανίδα. Μπορεί κανείς να νοικιάσει shortboards και longboards με 15 ευρώ την ώρα και 45 ευρώ την ημέρα, softboards (για αρχάριους) με 10 ευρώ την ώρα, 30 ευρώ την ημέρα και 100 ευρώ την εβδομάδα.

Χρειάζεται να αγοράσει κανείς εξοπλισμό; Τα απαραίτητα είναι μία σανίδα μαζί με το λουρί της, ένα μαγιό και το ειδικό κερί που απλώνεται πάνω στη σανίδα για να μη γλιστράνε τα πόδια σας. Αν είστε αρχάριος, ένα μπλουζάκι από λίκρα θα εμποδίσει τις κοκκινίλες που μπορεί να δημιουργήσει η τριβή με το κερί στο στέρνο σας κατά την άσκηση. Αν ασχολείστε όλο το χρόνο, θα χρειαστείτε και στολή. Μια απλή ολόσωμη κοστίζει περίπου 200 ευρώ, ενώ αυτές με νέα, τεχνολογικά αναβαθμισμένα υλικά είναι πολύ ακριβότερες. Επίσης, μπορείτε να βρείτε μια μεταχειρισμένη σανίδα για αρχάριους γύρω στα 200 ευρώ.

Υγεία και ασφάλεια. O εκπαιδευτής θα σας διδάξει βασική θεωρία και κανόνες ασφαλείας, αλλά πρέπει να αγαπάτε τη θάλασσα και να έχετε καλή φυσική κατάσταση. Το surfing περιλαμβάνει πολύ κουπί με τα χέρια, γι’ αυτό θα πρέπει να δουλέψετε τους τρικεφάλους και τους μυς του άνω κορμού. Να θυμάστε επίσης ότι το κουπί μπορεί να σας κόψει την ανάσα αν δεν έχετε δυνατό αναπνευστικό.

Τα καλύτερα μέρη για surfing στην Ελλάδα. Στην Τήνο, την Ικαρία και την Κρήτη, που έχει πολλές δυνατότητες λόγω του μεγέθους και των μεγάλων ακτών της. Στις βόρειες παραλίες της Ανδρου (Παραπόρτι και Βιτάλι), όπως και στη Νάξο, στον Απόλλωνα. Κύματα παγκόσμιας κλάσης θα βρείτε επίσης στην Πάργα (στο Κάστρο) και στις παραλίες της Κυπαρισσίας.

Τα καλύτερα μέρη για surfing στην Αττική. H Βουλιαγμένη: παρά το πλήθος των λουομένων, η ακτογραμμή είναι μεγάλη και χωράει πολλούς σέρφερ. Μπορείτε να εκμεταλλευτείτε το νότιο κύμα, τον άνεμο που φτάνει τα 5-6 μποφόρ και έρχεται, ιδανικά, από το Μυρτώο πέλαγος.


ΚΑΤΑΔΥΣΗ ΣΤΑ ΒΑΘΙΑ

Οι καταδύσεις αναψυχής στην Ελλάδα ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Οι πρώτοι Ελληνες δύτες, όμως, είχαν κάνει την εμφάνισή τους έναν αιώνα πριν και μάλιστα χωρίς μπουκάλες. Ηταν οι σφουγγαράδες των Δωδεκανήσων, από τη Σύμη και την Κάλυμνο, που έκαναν κατάδυση με σκάφανδρο. Η αυτόνομη κατάδυση διαδόθηκε σαν χόμπι στην Ελλάδα μετά το 1970, κυρίως από Ελληνες που είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό. Στο κατώφλι της δεκαετίας του 1980 εμφανίστηκαν τα πρώτα καταδυτικά κέντρα στα λιμανάκια της Βουλιαγμένης, στα Λεγρενά και τα Δικαστικά. Για πολλά χρόνια ίσχυαν περιορισμοί, αφού η κατάδυση θεωρήθηκε «απειλή» για την υποθαλάσσια αρχαιοελληνική κληρονομιά της χώρας. Η βουτιά στην Ελλάδα είναι μια υποβρύχια περιήγηση με καλή ορατότητα, σε νερά χωρίς ρεύματα, και επιφυλάσσει εκτός από γεωλογικές εκπλήξεις -σπήλαια, φαράγγια και απότομους γκρεμούς- ξεναγήσεις σε αρχαία και σύγχρονα ναυάγια. Στα αρχαία απαγορεύεται να πλησιάσετε, ωστόσο από τα περίπου 1.500 νεότερα ναυάγια τα 500 είναι επισκέψιμα και μαγνητίζουν αρχάριους και έμπειρους αυτοδύτες.

Η συμβουλή του ειδικού. Μιλήσαμε με τον Γιώργο Δελβερούδη, master instructor στο «Diving store» και διοργανωτή καταδυτικών εκδρομών. Εχει επισκεφτεί πάνω από 30 καταδυτικούς προορισμούς σε όλο τον πλανήτη, όπως η Μπελίζ και οι Φιλιππίνες, και ονειρεύεται να δει την Ελλάδα ανάμεσα σε αυτούς.

Σε ποιους απευθύνεται; Σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας και φυσικής κατάστασης. Ας μην ξεχνάτε ότι τους πρώτους 9 μήνες της ζωής σας ήμασταν όλοι δύτες και αναπνέαμε με ένα σωλήνα. Είναι λανθασμένη η αντίληψη ότι η κατάδυση ανήκει στα extreme sports. Το επίπεδο δυσκολίας είναι το ίδιο με το περπάτημα στον Υμηττό. Ακόμα και υπέρβαροι ή ηλικιωμένοι μπορούν να απολαύσουν μια βουτιά, αρκεί να μην υπάρχει κάποιο πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Πόσο κοστίζει το πρώτο μάθημα; Tο μάθημα γνωριμίας κοστίζει από 48 ευρώ (ομαδικό 4 άτομα) μέχρι 90 ευρώ (ατομικό) και διαρκεί 4 ώρες. Από το τετράωρο της πρώτης φοράς ο εκπαιδευόμενος περνάει μόνο 45 λεπτά υποβρυχίως και σε βάθος 6 μέτρων.

Ποιο είναι το κόστος ενός κύκλου μαθημάτων; Υστερα από εννιά καταδύσεις, που μπορεί να γίνουν μέσα σε πέντε μέρες και κοστίζουν από 380 ευρώ (ομαδικά μαθήματα) μέχρι 900 ευρώ (ατομικά), ο εκπαιδευόμενος αποκτά το πρώτο πτυχίο και τον τίτλο του «δύτη ανοιχτής θάλασσας».

Κόστος ενοικίασης εξοπλισμού. Για μπουκάλες, στολή και βατραχοπέδιλα το κόστος ανέρχεται στα 25 ευρώ, ενώ για εκδρομή με σκάφος από 36 μέχρι 42 ευρώ.

Πρέπει να αγοράσεις εξοπλισμό; Οσο περισσότερο ο αυτοδύτης συνηθίζει τον δικό του εξοπλισμό τόσο πιο άνετος είναι την ώρα της κατάδυσης. Το κόστος ξεκινά από 1.000 ευρώ.

Υγεία και ασφάλεια: Η ποιότητα της εκπαίδευσης και του εξοπλισμού είναι τόσο υψηλή, που η κατάδυση στις μέρες μας είναι απόλυτα ασφαλής – θεωρείται ασφαλέστερη από το σκι βουνού, αφού δεν έχουμε διαστρέμματα ή κατάγματα. Χρήσιμη συμβουλή: Καλύτερα να μην έχετε ξενυχτήσει πριν από τη βουτιά.

Τα καλύτερα μέρη για κατάδυση στην Ελλάδα. Από τις Κυκλάδες φημίζεται η Πάρος, η Νάξος, η Σαντορίνη και η Αμοργός, από τα Επτάνησα η Κεφαλονιά και από τα Δωδεκάνησα η Λέρος. Δημοφιλείς προορισμοί είναι επίσης η Νότια Κρήτη, η Χαλκιδική και ο Κορινθιακός κόλπος.

 

Τα καλύτερα μέρη για κατάδυση στην Αττική. Με αφετηρία τα παράλια της Αττικής ο αυτοδύτης μπορεί να κάνει ενδιαφέρουσες βουτιές στη Μακρόνησο, τη νήσο Πάτροκλο, στα Λεγρενά και στους Πεταλιούς.


SUP ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ… ΣΤΥΛ

Αφιέρωμα: Σπορ θαλάσσης και αέρος-2

«Κάνει κανό όρθιος», λένε όσοι δεν γνωρίζουν ότι το άθλημα στο οποίο ο αναβάτης στέκεται όρθιος πάνω σε ένα σκάφος και κάνει μονόπλευρο κουπί λέγεται SUP (Stand Up Paddleboard) – σε ελληνική μετάφραση: σανιδοκωπηλασία. Εχει τις ρίζες του σε αρχαίες αφρικανικές και νοτιοαμερικανικές φυλές που συνήθιζαν να ταξιδεύουν και να ψαρεύουν με αυτόν τον τρόπο. Σε άθλημα αναψυχής εξελίχθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα στα νησιά της Πολυνησίας, αλλά μόλις το 2005 ήρθε στην Ελλάδα, όταν κάποιοι Ελληνες windsurfers που είχαν ταξιδέψει στις μεσογειακές ακτές δοκίμασαν να κάνουν και εδώ SUP τις μέρες χωρίς αέρα και κύμα.

Δημοφιλές στη χώρα μας άρχισε να γίνεται πριν από επτά χρόνια, όταν διοργανώθηκαν οι πρώτοι αγώνες και ξεκίνησε η συστηματική εισαγωγή εξοπλισμού. Ολο και περισσότεροι ξένοι -κυρίως από τη βόρεια και την κεντρική Ευρώπη- έρχονται στην Ελλάδα με σκοπό να συνδυάσουν SUP και διακοπές. «Η ανάπτυξη του σπορ θα τονώσει τον αθλητικό τουρισμό», λένε όσοι έχουν εικόνα από τις παραλίες της Χαλκιδικής, της Κρήτης, της Πελοποννήσου και των νησιών του ΒΑ Αιγαίου, που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τους κορυφαίους προορισμούς για SUP της Ευρώπης, μαζί με τις ακτές της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Η συμβουλή του ειδικού. Μιλήσαμε με τον Νίκο Βαρδαλάχο, κάτοχο του πανελλήνιου ρεκόρ ταχύτητας ιστιοπλοΐας, που ασχολείται με το SUP από το 2009 και διδάσκει (www.800surfshop.com) από το 2013.  

 

Σε ποιους απευθύνεται; Το SUP απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, αφού είναι το μοναδικό θαλάσσιο σπορ όπου ο αρχάριος θα καταφέρει να ασκηθεί από το πρώτο πεντάλεπτο. Κάποιοι λένε ότι είναι «οι νέες ρακέτες». Τα πρώτα μαθήματα γίνονται σε σανίδες «all around», δηλαδή για όλες τις συνθήκες, ενώ μετά τον πρώτο κύκλο ο αναβάτης επιλέγει αν θέλει σανίδα για κύμα (wave) ή αγωνιστική σανίδα (race).

Κόστος του πρώτου μαθήματος. Την πρώτη φορά που θα έρθετε σε επαφή με το σπορ η άσκηση διαρκεί μία ώρα και το κόστος είναι στα 35 ευρώ μαζί με τον εξοπλισμό. Περιλαμβάνει θεωρία, τεχνική κωπηλασίας με πρακτική στο νερό και κανόνες ασφαλείας.

 

Κόστος για πλήρες πακέτο μαθημάτων. Επειτα από 2 ή 3 μαθήματα ο εκπαιδευόμενος είναι έτοιμος να απολαύσει μια βόλτα χωρίς καθοδήγηση. Για πλήρες πακέτο υπολογίστε 100 ευρώ.

 

Κόστος ενοικίασης εξοπλισμού. Για μία ολόκληρη ημέρα το κόστος ενοικίασης αρχίζει από 29 ευρώ και περιλαμβάνει σανίδα, κουπί, λουρί ασφάλειας (leash).

 

Πρέπει να αγοράσω εξοπλισμό; Η αγορά συμφέρει όποιον αθλείται συχνά. Για καινούργιο εξοπλισμό θα χρειαστεί να διαθέσετε περίπου 650 ευρώ.

Υγεία και ασφάλεια. Θεωρείται εύκολο σπορ, ωστόσο πρέπει να λαμβάνονται όλα τα μέτρα ασφαλείας κατά τη διεξαγωγή του, όπως είναι το leash (το λουρί) που συνδέει τη σανίδα με το πόδι, το σωσίβιο, η γνώση και η «ανάγνωση» των καιρικών συνθηκών στην περιοχή όπου πρόκειται να κάνετε SUP. Το άθλημα θα αλλάξει τη ζωή μας μόνο προς το καλύτερο.

 

Τα καλύτερα μέρη για SUP στην Ελλάδα. Θα τραβήξετε… κουπί στη χερσόνησο της Σιθωνίας στη Χαλκιδική, στα Χανιά, στο Ηράκλειο και στον Αγιο Νικόλαο, στη Μεσακτή της Ικαρίας, στο Κυπρί της Ανδρου, στην Ελαφόνησο.

Τα καλύτερα μέρη για SUP στην Αττική. Η παραλία του Αγίου Νικολάου στη Λούτσα, η Βουλιαγμένη, η Βάρκιζα και συχνά η Ανάβυσσος είναι τα πιο διαδεδομένα spots για SUP

στην Αττική. Το σπορ διδάσκεται στις περισσότερες σχολές που κάνουν μαθήματα windsurfing.


ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΣΚΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ

Αφιέρωμα: Σπορ θαλάσσης και αέρος-3

Το καλοκαίρι της δεκαετίας του 1950 οι λουόμενοι στη Βουλιαγμένη παρατηρούν έκπληκτοι από την ακτή ένα σκάφος που τραβάει πίσω του έναν επιδέξιο σκιέρ, ο οποίος ισορροπεί πάνω στο νερό σε δύο αυτοσχέδια ξύλινα πέδιλα. Ηταν ο Αθανάσιος Διακάκης, ταξιδευτής και λάτρης του θαλάσσιου σκι. Με δική του πρωτοβουλία ιδρύθηκε το 1956 το αντίστοιχο τμήμα στον Ναυτικό Ομιλο Βουλιαγμένης, που εξελίχθηκε σε «φυτώριο» πρωταθλητών με μεγάλες διακρίσεις. Το 1963 ιδρύθηκε η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλάσσιου Σκι. Η χώρα μας προσελκύει πολλούς λάτρεις του αθλήματος, όχι μόνο σε παραθαλάσσια μέρη και νησιά, αλλά και σε λίμνες και ποτάμια.

Η συμβουλή του ειδικού. Μιλήσαμε με τον Αντώνη Αραχωβίτη, πρωταθλητή θαλάσσιου σκι με πανευρωπαϊκές νίκες και προπονητή στον Ναυτικό Ομιλο της Βουλιαγμένης.

Σε ποιους απευθύνεται; Μπορούν να δοκιμάσουν από παιδιά ηλικίας 5 ετών μέχρι ενήλικοι 65 ετών. Στην αρχή τα μαθήματα είναι εύκολα και προοδευτικά αυξάνει η δυσκολία. Δεν χρειάζεται να έχει κάποιος πολύ καλή φυσική κατάσταση, αρκεί να ξέρει καλό κολύμπι.

Πόσο κοστίζει το πρώτο μάθημα; Υπολογίστε 35 ευρώ για 15-20 λεπτά.

Ποιο είναι το κόστος ενός κύκλου μαθημάτων; Για να μη χρειάζεστε πλέον εκπαιδευτή, πρέπει να παρακολουθήσετε τουλάχιστον 10 με 15 προπονήσεις, το κόστος των οποίων ανέρχεται περίπου στα 500 ευρώ. Αν θέλετε να συνεχίσετε την εκπαίδευση, μπορείτε να προπονηθείτε στα άλματα και τα σλάλομ, στο μονοπέδιλο και σε φιγούρες πίσω από το σκάφος.

Κόστος ενοικίασης εξοπλισμού. Το κόστος του εξοπλισμού περιλαμβάνεται στην τιμή του μαθήματος (35 ευρώ). Ακόμα και αν δεν έχετε ανάγκη από μαθήματα, χρειάζεστε το σκάφος όπου επιβαίνουν πάντα ο προπονητής και ο βοηθός του, πτυχιούχοι και οι δύο των ΤΕΦΑΑ.

Πρέπει να αγοράσεις εξοπλισμό; Ανεβαίνοντας επίπεδο, οι περισσότεροι αγοράζουν τον βασικό εξοπλισμό. Το κόστος κυμαίνεται από 500 ευρώ μέχρι 1.000 ευρώ, για σανίδα ή πέδιλα, μπότες, στολή, σωσίβιο, γάντια.

Υγεία και ασφάλεια. Η εγγραφή σας σε μια σχολή που λειτουργεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Λιμεναρχείου έχει πιστοποιημένους εκπαιδευτές και τα σκάφη της περνούν από τακτικούς ελέγχους, αποτελεί την εγγύηση για την ασφάλειά σας. Φυσικά, πρέπει να έχετε υπομονή, να μη φοβάστε το νερό, να ακούτε τους εκπαιδευτές και να συζητάτε μαζί τους. Σημαντική επισήμανση: δεν τραβάτε εσείς το σκάφος, αυτό σας τραβάει! Κατά την εκκίνηση λοιπόν, μη βιάζεστε, να έχετε λυγισμένα πόδια, τεντωμένα χέρια, να κοιτάζετε μακριά.

Τα καλύτερα μέρη για θαλάσσιο σκι στην Ελλάδα. Στο κανάλι της Αμφιθέας στην Ηπειρο, στη λίμνη Καϊάφα στην Ηλεία, στο κανάλι της Αλιάρτου στη Βοιωτία, στη λίμνη Στράτου στο Αγρίνιο, στον Πόρο, στη Δασιά της Κέρκυρας, στη Χαλκιδική.

Τα καλύτερα μέρη για σκι στην Αττική. Στον κόλπο της Βουλιαγμένης, στο Πόρτο Ράφτη, στη Βάρκιζα, στον Σχινιά και στη Σαρωνίδα.

Κάντε κλικ για το 2ο μέρος του αφιερώματος –> εδώ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή