Γάνδη by locals

6' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε κάτοικοι μας ξεναγούν στα αγαπημένα τους μέρη στην πανέμορφη πόλη του Βελγίου, με τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική και το φεστιβάλ που προσελκύει 1.500.000 τουρίστες κάθε Ιούλιο.

Μουσείο STAM

Godshuizenlaan 2

Τηλ. +32 092671400

Tρίτη-Κυριακή 10.00-18.00

Είσοδος: 6 €

Θέλετε να μάθετε πού βρίσκεται το κλεμμένο τμήμα του διάσημου πίνακα «The adoration of the mystic lamb» (Η λατρεία του μυστικού αμνού) των αδελφών Van Eyck; Μήπως θα προτιμούσατε να κατασκευάσετε έναν από τους πύργους της Γάνδης με Lego; Δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε το νέο μουσείο της πόλης. Το STAM βρίσκεται στο παλιό Αββαείο, στην ιστορική περιοχή Bijloke. Πρόκειται για ένα υπέροχο κτίσμα που έχει να διηγηθεί πολλές ιστορίες. Στα μεγαλοπρεπή δωμάτιά του μπορεί κανείς να γνωρίσει την ιστορία της Γάνδης με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Η πόλη είναι πολύ υπερήφανη για το νέο απόκτημά της, που προσφέρει συναρπαστικές στιγμές στους επισκέπτες. Αν δεν το επισκεφτείτε, δεν θα έχετε ταξιδέψει στη Γάνδη.

– NICK PROVOOST


Bidon

Bisdomkaai 25

Τηλ. +32 495247697

Δευτέρα & Τετάρτη-Παρασκευή 08.30-18.00,

Σάββατο-Κυριακή 10.00-18.00

Καφές 3 €

Σερβίρει εξαιρετικό καφέ και, παρά τη διακόσμηση, δεν κάνει τη ζωή σας… ποδήλατο. Το Bidon είναι σχετικά καινούργιο και πολύ αγαπητό. Βρίσκεται κοντά στην πλατεία Beestenmarkt, που μετά την πρόσφατη ανάπλασή της έχει εξελιχθεί σε πολύ δημοφιλές σημείο της πόλης. Το ντεκόρ θα σας εντυπωσιάσει, καθώς στα παράθυρα κρέμονται ποδήλατα. Στο μενού, εκτός από καλές ποικιλίες καφέ, θα βρείτε σνακ και γλυκά. Αν δεν θέλετε να πιείτε καφέ, πάρτε ένα ποδήλατο, θα σας δώσουν κουλουράκι και με αυτό!

– BENNIE DE MEULEMEESTER


Het Geuzenhuis

Kantienberg 9

Τηλ. +32 92207825

Καθημερινά

Μπίρα: 2 €

Επειτα από μια ταινία στο κοντινό multiplex, ερχόμαστε εδώ για ένα ποτό και για να συζητήσουμε τις εντυπώσεις μας από το φιλμ. Είναι πολύ δημοφιλές και συχνά χρειάζεται τύχη για να βρεις τραπέζι, ειδικά μεσοβδόμαδα έχει πολλούς φοιτητές. Είναι φιλόξενο, με τα ξύλινα τραπέζια, τους κόκκινους καναπέδες, τα ράφια με τα βιβλία και τις ρετρό καρέκλες του σινεμά. Υπάρχουν αρκετές γωνιές για να βολευτείτε αναπαυτικά και να απολαύσετε τσάι ή ζεστή σοκολάτα. Αν θέλετε λίγη «δράση», υπάρχει τραπέζι μπιλιάρδου, ενώ συχνά οργανώνονται βραδιές τζαζ με καταπληκτικούς μουσικούς.

– SANDRA DE LOBEL


Hot Club Gent

Groentenmarkt 15/B

Τηλ. +32 486740799

Καθημερινά από τις 11.30

Roomer (ποτό): 4 €

Το στενό σκοτεινό δρομάκι που οδηγεί μέχρι εκεί είναι αρκετό για να σας εξάψει την περιέργεια, ίσως και να σας φοβίσει. Σας διαβεβαιώνω ότι αξίζει να το διασχίσετε και να επισκεφτείτε αυτό το τζαζ καφέ, που δεν θα πρέπει να λείπει από κανέναν τουριστικό οδηγό της πόλης. Από Δευτέρα έως και Πέμπτη, μετά τις 21.00, δίνονται συναυλίες, όχι μόνο τζαζ, αλλά και κλασικής, παραδοσιακής τσιγγάνικης μουσικής. Αν δεν θέλετε να τις παρακολουθήσετε, πιάστε ένα τραπέζι στον επάνω όροφο ή στη βεράντα (που θερμαίνεται το χειμώνα), αφού προμηθευτείτε τα ποτά σας από το μπαρ.

– JULIE CORNELIS


Huis Annick Van Wesemael

Recollettenlei 2

Τηλ. +32 93358761

Δευτέρα-Σάββατο 10.00-18.00

Πλατό: 5 €

Πίσω από την όμορφη πρόσοψη αυτού του κτιρίου ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει. Η Annick van Wesemael, έμπειρη ανθοπώλις και ρομαντική ψυχή, έχει επιμεληθεί μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια σ’ αυτόν τον παράδεισο ειδών διακόσμησης. Μπορείτε να βρείτε καινούργια κομμάτια σε ρετρό στυλ, κυρίως είδη για το μπάνιο και την κουζίνα, κοσμήματα, μεταλλικά κουτιά κ.λπ., σε λογικές τιμές. Ερχομαι εδώ για να αγοράσω το χριστουγεννιάτικο δώρο της μαμάς μου και, φυσικά, κάρτες για τους φίλους μου.

– JULIE CORNELIS


Ma & ik

Aannemersstraat 1A

Τηλ. +32 93914546

Τρίτη-Παρασκευή 11.00-21.00,

Σάββατο 09.00-17.00

Κυρίως γεύμα: 7 €

Θα φάτε σαν να είστε στο σπίτι σας και δεν θα σας μείνουν και βρώμικα πιάτα! Αυτό υπονοεί το όνομα του εστιατορίου «Η μαμά κι εγώ», με την εν λόγω μαμά να είναι χαμογελαστή και έτοιμη να σας δείξει πόσο θα χαρεί να σας περιποιηθεί. Καθημερινά για πρωινό με ψωμί ή τηγανίτες, για μεσημεριανό ή κολατσιό. Και όλα σπιτικά. Παρότι δεν είναι στο κέντρο, το εστιατόριο είναι γεμάτο κάθε μέρα και αυτό θα πρέπει να σας λέει κάτι για την ποιότητά του. Ο ήλιος περνά μέσα από τα μεγάλα παράθυρα και φωτίζει το χώρο τα πρωινά, κάνοντάς τον ακόμη πιο ευχάριστο και φιλικό, ενώ τις ζεστές ημέρες μπορείτε να καθίσετε έξω.

– JULIE LANDRIEU


Σάουνα Aqua Azul

Drongenhof 2

Τηλ. +32 92250957

Καθημερινά 13.00-23.00

Σάουνα: 22 €

Αν ο καιρός χάλασε τα σχέδιά σας για μια ήρεμη βόλτα ή θέλετε να ξεκουραστείτε έπειτα από ατελείωτες ξεναγήσεις, δεν θα βρείτε πιο κατάλληλο μέρος από αυτό το χαμάμ. Εδώ δεν επιτρέπονται οι συζητήσεις και παντού επικρατεί απόλυτη ησυχία και ηρεμία. Στους χώρους αυτού του ανακαινισμένου κτιρίου υπάρχουν δύο σάουνες, ένα τουρκικό λουτρό, μία εξωτερική αυλή και μία άνετη βιβλιοθήκη, ενώ μπορείτε να ζητήσετε και μασάζ. Υπάρχουν ξεχωριστά αποδυτήρια για άντρες, γυναίκες και ζευγάρια, ενώ το προσωπικό θα σας εξηγήσει κάθε διαδικασία. Μπορείτε να παραγγείλετε σνακ ή και μια καλή βελγική μπίρα. Είναι το μέρος στο οποίο καταφεύγω όταν θέλω να χαθώ για λίγες ώρες από τον υπόλοιπο κόσμο.

– JULIE LANDRIEU


Alice

Onderbergen 6

Τηλ. +32 92779235

Τρίτη-Παρασκευή 08.30-17.30,

Σάββατο 09.00-18.00, Κυριακή 09.30-14.30

Καπουτσίνο: 3 €

Μου πήρε ώρα να αποφασίσω αν θα πρέπει να σας αποκαλύψω αυτό το μαγικό μέρος. Νομίζω όμως ότι δεν είναι δίκαιο να το κρατάω μόνο για τον εαυτό μου, οπότε καλωσορίσατε στο καφέ Alice, καθίστε αναπαυτικά και… ξεχαστείτε. Ο χώρος είναι εκπληκτικός και το προσωπικό φοράει ζωηρόχρωμες στολές, σαν αυτές που βλέπει κανείς σε ταινίες στον κινηματογράφο. Είναι τέλεια για καφέ και κουβεντούλα, ο καπουτσίνο είναι απίθανος, ενώ και οι πίτες του είναι γευστικές και ζουμερές – πρέπει να δοκιμάσετε το κέικ σοκολάτας! Αν βέβαια θέλετε να μεγιστοποιήσετε την απόλαυση, τολμήστε να έρθετε για μπραντς την Κυριακή – φροντίστε μόνο να έχετε κάνει κράτηση.

– JULIE LANDRIEU


Ζαχαροπλαστείο Temmerman

Kraanlei 79

Τηλ. +32 92240041

Τετάρτη-Σάββατο 11.00-18.00

Cuberdons: 1,80 €

Πριν βιαστείτε να μπείτε σε αυτό το άνετο ζαχαροπλαστείο, σταματήστε ένα λεπτό να χαρείτε την μπαρόκ πρόσοψη του κτιρίου. Χρονολογείται τον 17ο αιώνα και είναι ένα πραγματικό έργο τέχνης. Πολλά περισσότερα «έργα τέχνης» θα βρείτε στις προθήκες του Confiserie Temmerman, που ξεκίνησε σερβίροντας μελόπιτες και τώρα διαθέτει δεκάδες γλυκά. Τα πιο γνωστά είναι τα cuberdons (από αραβικό κόμμι και χυμό βατόμουρου), δεν θα το μετανιώσετε όμως και αν δοκιμάσετε ruitjes, poepkes, punaizen, Maria’s, toverballen, kruiskes, kloefkes, wippers, munteklontjes, lutsepoepe, zure tuutjes, beezekes, fruithartjes, wissel-agentjes, begoniatjes και τόσα ακόμα με περίεργα ονόματα, αλλά απίθανη γεύση.

– NICK PROVOOST


Rococo

Corduwaniersstraat 57

Τηλ. +32 92243035

Τρίτη-Κυριακή από 22.00

Λικέρ του έρωτα: 4,5 €

Παρότι η ταμπέλα γράφει Rococo, όλοι ξέρουν αυτό το φιλικό μπαρ ως Betty – το όνομα της απίθανης ιδιοκτήτριάς του. Θα σας υποδεχτεί ζεστά και θα σας βοηθήσει να βρείτε τη θέση που ταιριάζει στη διάθεσή σας, θα σας μιλήσει για το παρελθόν και τις περιπέτειές της και, αν έχει χρόνο, θα ετοιμάσει κρύο τσάι, γλυκά και το υπέροχο «λικέρ του έρωτα», που υπόσχεται νύχτες πάθους σε όποιον το δοκιμάσει. Ο χώρος μοιάζει με ευρύχωρο σαλόνι, έχει λίγα τραπέζια, οπότε μη διστάσετε να καθίσετε σε κάποιο, ακόμη και αν κάποιος άλλος το έχει «πιάσει» πρώτος. Υπάρχουν βέβαια και απομονωμένες γωνιές για πιο ιδιωτικές συζητήσεις, όπως και οι πολυπόθητες θέσεις κοντά στο τζάκι. Παντού θα δείτε κεριά που δημιουργούν μια πολύ άνετη και ρομαντική ατμόσφαιρα. Να έχετε όμως υπομονή, γιατί η Betty ίσως σας αφήσει να περιμένετε λίγο όσο είναι απασχολημένη σε άλλη μια συναρπαστική αφήγηση.

– NICK PROVOOST

Το Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και μπλογκ με up-to-date tips από ντόπιους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – www.spottedbylocals.com.)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή