Κούβα: Το «άλλο» πρόσωπο του Κάστρο

Κούβα: Το «άλλο» πρόσωπο του Κάστρο

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To 1958, o νεαρός φωτορεπόρτερ Lee Lockwood ταξίδεψε στην Κούβα για να καλύψει τις τελευταίες ημέρες του καθεστώτος Μπατίστα. Είχε την τύχη να γνωρίσει τον Κάστρο μόλις λίγες ημέρες μετά την άνοδό του στην εξουσία και, τη δεκαετία που ακολούθησε, είχε πρόσβαση στον εσωτερικό κύκλο του Κουβανού ηγέτη και την άδεια να κυκλοφορεί ελεύθερα στο νησί σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Αμερικανούς δημοσιογράφους. Το 1965, περίμενε τρεις μήνες για την πολυπόθητη εν τω βάθει συνέντευξη που του είχε υποσχεθεί ο Κάστρο, τελικά όμως ανταμείφθηκε με μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, η οποία διήρκεσε επτά ολόκληρες ημέρες και αφορούσε θέματα όπως ο ρατσισμός, η λογοκρισία, η πορνεία, η έννοια της δικτατορίας και η εξαφάνιση του Τσε Γκεβάρα.

Στο σύνολό τους, οι φωτογραφίες, τα κείμενα και οι συνεντεύξεις του Lockwood, που έχουν συμπεριληφθεί στον νέο τόμο «Castro’s Cuba: An American Journalist’s Inside Look at Cuba, 1959-1969» (εκδόσεις Taschen), αποκαλύπτουν το ανθρώπινο πρόσωπο του Φιντέλ Κάστρο, ενώ ταυτόχρονα σκιαγραφούν το πορτρέτο μιας χώρας σε μετάβαση. Μεταξύ άλλων, ο Lockwood ήταν ο πρώτος ξένος ρεπόρτερ που έλαβε την άδεια να επισκεφθεί τις φυλακές της Κούβας, γεγονός που του επέτρεψε να σχηματίσει σφαιρική γνώμη για την πραγματικότητα στο «απαγορευμένο» νησί. «Εμεινα έκπληκτος από τις εμφανείς ασυμφωνίες ανάμεσα σε όσα λέγονταν και πιστεύονταν για την Κούβα στις ΗΠΑ και όσα είδα στ’ αλήθεια», αναφέρει ο δημοσιογράφος, διευκρινίζοντας ότι δεν επιθυμεί να εξιδανικεύσει το κουβανέζικο καθεστώς. «Οι άνθρωποι ήταν καλοντυμένοι και χορτάτοι, σχεδόν όλοι εργάζονταν και είχαν χρήματα και, αντίθετα με όσα ισχυριζόταν το δικό μας State Department, ο Κάστρο εξακολουθούσε να απολαμβάνει την υποστήριξη, ακόμα και τη στοργή, της συντριπτικής πλειοψηφίας των Κουβανών». Μέρος των φωτογραφιών εκτίθεται ώς τις 31 Αυγούστου στην γκαλερί των εκδόσεων Taschen, στο Λος Αντζελες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή