Βασιλική φιλοξενία

6' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παλάτια, μοναστήρια και αρχοντικά που τα μετέτρεψαν σε ξενοδοχεία δούκες, κόμητες, πρίγκιπες και ενέπνευσαν σύγχρονους συγγραφείς προσφέρουν τις πολυτελείς ανέσεις τους και αποκαλύπτουν λεπτομέρειες από την ιστορία τους.

ΧΙΝΤΕΡΑΜΠΑΝΤ

Taj Falaknuma Palace

Το ξενοδοχείο βρίσκεται προς τον Νότο της Ινδίας και αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα που εστιάζει στη λεπτομέρεια, εντυπωσιάζοντας ακόμα και τους πιο κοσμογυρισμένους.

Κάπου γύρω στο 1884, σε μια εποχή αυτοκρατορικής ανεμελιάς για τη Βρετανία, έμπαινε ο θεμέλιος λίθος του Falaknuma Palace, ενός παλατιού που χτίστηκε από τον πρωθυπουργό της Χιντεραμπάντ, Nawab Vikar-ul-Umra. Το θεόρατο κτίσμα σε σχήμα σκορπιού, φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από ιταλικό μάρμαρο, ήταν δημιούργημα Εγγλέζου αρχιτέκτονα και ολοκληρώθηκε το 1893. Στο πέρασμα του χρόνου η Ινδία βίωσε κοσμοϊστορικές αλλαγές, με βασικότερη την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία. Ομως το παλάτι παρέμεινε όρθιο, επιμένοντας -με την ιδιότητα του ξενοδοχείου πια- να κρατάει ζωντανή μια εξευγενισμένη εκδοχή του παρελθόντος της. Ανακαινισμένο και πολυτελέστατο, με δρύινα πατώματα, κλινοσκεπάσματα από αιγυπτιακό βαμβάκι, χειροποίητες τοιχογραφίες, βελγικούς πολυελαίους, καλλιτεχνήματα της εδουαρδιανής εποχής, ψηλοτάβανες σουίτες με εξαιρετικά υφαντά, το Taj Falaknuma Palace προσφέρει μια διαμονή-εμπειρία ζωής.

taj.tajhotels.com


ΒΙΕΝΝΗ

Schloss Schönbrunn Suite

Το υπέρλαμπρο Schönbrunn δίνει την ευκαιρία σε όσους το λαχταρούν να ζήσουν ένα βράδυ στο αυστριακό παλάτι που παρακολουθεί σιωπηλό την καθημερινότητα της Βιέννης από την εποχή της Μαρίας Θηρεσίας.

Δύο υπνοδωμάτια, δύο μπάνια, σαλόνι, λίβινγκ ρουμ και κουζίνα. Αυτές είναι οι παροχές της Schönbrunn Palace Suite, που απλώνεται σε έκταση 167 τ.μ. και μπορεί να φιλοξενήσει τέσσερα άτομα. Από μόνα τους τα παραπάνω χαρακτηριστικά δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για έναν σταθερό πελάτη πολυτελών ξενοδοχείων. Αυτό που κάνει τη συγκεκριμένη σουίτα να πρωτοτυπεί σε σχέση με τα περισσότερα καταλύματα του πλανήτη είναι ότι στεγάζεται σε ένα μπαρόκ ανάκτορο, ανακηρυγμένο από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς! Το Schönbrunn Palace είναι ταυτισμένο με την αυτοκρατορική ιστορία της κεντρικής Ευρώπης, καθώς από τον 18ο αιώνα έως το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν τόπος κατοικίας των Αψβούργων ηγεμόνων. Σήμερα, είναι ένα σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο, ένα μουσείο 1.441 δωματίων και… μιας και μοναδικής σουίτας, για εκείνους που όταν ξυπνούν το πρωί θέλουν να ρίχνουν μια ματιά σε 1.600 στρέμματα αυτοκρατορικού πρασίνου.

www.schoenbrunn.at


ΒΕΝΕΤΙΑ

The Gritti Palace

Στους απαράμιλλης αισθητικής χώρους του η βενετσιάνικη φινέτσα συναντά την αίγλη των διάσημων ενοίκων του, όπως ο Χέμινγουεϊ, ο Μομ και η Πέγκι Γκούγκενχαϊμ.

Ο «δύσκολος» χαρακτήρας του Ερνεστ Χεμινγουέι έχει μείνει στην ιστορία. Δεν γνωρίζουμε αν ενεπλάκη ποτέ σε λογοτεχνικές «κόντρες» με τον Σόμερσετ Μομ, όμως δύο από τις καλύτερες σουίτες του The Gritti Palace, που έχουν πάρει το όνομά τους από τους διάσημους αλλοτινούς ενοίκους τους, ανταγωνίζονται στα…  σημεία. Η Hemingway Presidential Suite, 92 τ.μ. και με ημερήσιο κόστος διαμονής 9.100 ευρώ, είναι μία κλάση πιο πάνω από τη Somerset Maugham Royal Suite, των 81 τ.μ. και των 8.100 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Χτισμένο σε στρατηγικό σημείο, πάνω στο Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας, το πανέμορφο ξενοδοχείο με τις λογοτεχνικές αδυναμίες στεγάζεται σε ένα παλάτσο του 1475, στο οποίο κάποτε διέμεναν διπλωμάτες του Βατικανού. Διακοσμημένο, μεταξύ άλλων, με ροκοκό γύψινα, χαλιά-αντίκες, βελούδινες κουρτίνες, ελαιογραφίες, συλλεκτικούς καθρέφτες και ένα τσέμπαλο ζωγραφισμένο στο χέρι, το The Gritti Palace προσφέρει ζηλευτή διαμονή σε όσους έχουν την τύχη να περάσουν το κατώφλι του.

www.thegrittipalace.com


ΛΙΣΑΒΟΝΑ

Olissippo Lapa Palace

Δεσπόζοντας σε μια γειτονιά με πρεσβείες και προξενείa, δίνει την ευκαιρία στους ταξιδιώτες να πάρουν μια ιδέα από την αριστοκρατική ομορφιά μιας άλλης Πορτογαλίας.

Μέλος της πορτογαλέζικης αριστοκρατίας του 19ου αιώνα, γύρω στο 1870 ένας πατέρας έχτισε για έναν από τους γιους του ένα οίκημα στη συνοικία Lapa της Λισαβόνας. Το δώρο ωστόσο δεν εκτιμήθηκε, με αποτέλεσμα το σπίτι να πουληθεί σε έναν κόμη από την Κοΐμπρα. Ο κόμης, μορφωμένος και φιλότεχνος, αποφάσισε να το μετατρέψει σε ανάκτορο, επιστρατεύοντας μερικούς από τους καλύτερους τεχνίτες της εποχής, όπως τον διάσημο πορτρετίστα Columbano, τον «ζωγράφο των ραγισμένων ψυχών». Στα τέλη του 20ού αιώνα το παλάτι έμελλε να πουληθεί και πάλι, για να μετατραπεί σε πολυτελές κατάλυμα. Σήμερα, το Olissippo Lapa Palace χωρίζεται σε τρεις πτέρυγες, έχει 109 δωμάτια και διατηρεί το πνεύμα των παλιών Πορτογάλων χειροτεχνών, δημιουργών -μεταξύ άλλων- γνήσιων βιτρό και επίπλων από την εποχή του κόμη, καθώς και ενός χαλιού ηλικίας… 170 χρόνων.

www.olissippohotels.com


ΤΑΟΡΜΙΝΑ

San Domenico Palace

Χτισμένο σε κομβικό σημείο, με θέα στο Ιόνιο πέλαγος και το ηφαίστειο της Αίτνας, συνδυάζει την υπερβατικότητα του μοναστηριού του Τάγματος των Δομινικανών, όπου στεγάζεται, με τη σιτσιλιάνικη γαστρονομία.

Χρειάζεται θάρρος για να πεις στους Σικελούς ότι παράδοση και νεωτερισμός μπορούν να συνυπάρξουν στη γαστρονομία. Ομως ο σεφ Massimo Mantarro το είπε και το εννοούσε, μια και το εστιατόριό του έχει ήδη κερδίσει δύο αστέρια Michelin. Πρόκειται για το Principe Cerami Restaurant του San Domenico Palace, ενός ιδιαίτερου ξενοδοχείου στην Tαορμίνα της Σικελίας που τον 15ο αιώνα ήταν μοναστήρι του Τάγματος των Δομινικανών. Το ξενοδοχείο διαθέτει 105 δωμάτια και σουίτες που εκτείνονται σε δύο πτέρυγες, μία εντός της παλαιάς κατασκευής και μία που οικοδομήθηκε το 1896 σε στυλ Liberty. Περάστε οπωσδήποτε από το χώρο όπου το πάλαι ποτέ φιλοξενούσε την τραπεζαρία των Δομινικανών μοναχών και σήμερα σερβίρονται κοκτέιλ και αρωματικά αρμανιάκ συνοδεία πιάνου.

www.san-domenico-palace.com


ΛΙΜΝΗ ΚΟΜΟ

Villa d’Este

Η πάλαι ποτέ παραθεριστική κατοικία του καρδινάλιου του Κόμο, Tolomeo Gallio, έχει μετατραπεί σε ένα από τα κορυφαία ξενοδοχεία της βόρειας Ιταλίας, διατηρώντας όλη τη μαγεία της εποχής στην οποία γεννήθηκε.

Το εάν ένα κατάλυμα που αυτοδιαφημίζεται ως μνημειώδες και γνήσια φιλόξενο μας λέει την αλήθεια είναι εύκολο να το διαπιστώσουμε: όχι από τις σουίτες του -αυτές μάλλον καλές θα είναι-, αλλά από την πιο οικονομική κατηγορία δωματίων του – εκεί κρίνεται η «ξενοδοχειακή ηθική» του. Στην περίπτωση της Villa d’Este, τα Double Classic δεν είναι τίποτα λιγότερο από μικρές φωλιές πολυτέλειας, προσεγμένες στην κάθε λεπτομέρεια. Χτισμένη από τον Ιταλό αρχιτέκτονα της Αναγέννησης Pellegrino Pellegrini το 1568, στις όχθες της λίμνης, η Villa d’Este αρχικά εκτελούσε χρέη θερινής κατοικίας, ενώ το 1873 μεταμορφώθηκε σε υψηλών προδιαγραφών ξενοδοχείο. Σήμερα διαθέτει 152 δωμάτια, τέσσερις ιδιωτικές βίλες και πανέμορφους ανθισμένους κήπους με ορτανσίες, ροδόδεντρα, τριανταφυλλιές, καστανιές, πεύκα, φοινικιές, ενώ κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά υπάρχει και ένα συγκλονιστικής ομορφιάς μωσαϊκό του 16ου αιώνα με ένα νυμφαίο.

www.villadeste.com


ΤΖΑΪΠΟΥΡ

Rambagh Palace

Πιστό στο γαλαζοαίματο παρελθόν του, αφού αποτελούσε βασική κατοικία του μαχαραγιά Sawai Man Singh II, φιλοδοξεί -και το καταφέρνει- να ενσταλάξει λίγη πριγκιπική μαγεία στους επισκέπτες του.

Στολισμένες καμήλες, άλογα και ελέφαντες πρωτοστατούν στο καλωσόρισμα, το οποίο κορυφώνεται με ινδουιστικά τελετουργικά υπό τους ήχους του shehnai (πνευστού που μοιάζει με το όμποε). Κάπως έτσι ξεκινάει η μέρα για τον νιόφερτο επισκέπτη στο Rambagh Palace, ένα ανυπέρβλητο κατάλυμα που βρίσκεται στην πρωτεύουσα του Ρατζαστάν, Τζαϊπούρ, στη βόρεια Ινδία. Το αρχικό κτίσμα οικοδομήθηκε το 1835, στις αρχές του 20ού αιώνα επεκτάθηκε και μετατράπηκε σε παλάτι (με τον μαχαραγιά Sawai Man Singh II να το προβιβάζει σε βασική του κατοικία), ενώ στα τέλη της δεκαετίας του ’50 έγινε ξενοδοχείο. Με όπλο του τη σκηνοθετημένη νοσταλγία, το Rambagh Palace επιχειρεί να κάνει τους πελάτες του να νιώσουν μοναδικοί, σαν πρίγκιπες, μέσα από μικρές ή μεγαλύτερες εκπλήξεις, όπως είναι το champagne tea, τα single malts, τα επιλεγμένα πούρα αλλά και τα κομμάτια πίτσας που σερβίρονται δίπλα σε έναν τεχνητό βικτωριανό σταθμό με μια αποκατεστημένη ατμομηχανή.    

taj.tajhotels.com


ΚΑΛΚΟΥΤΑ

The Oberoi Grand

Γνωστό και ως Grand Dame της Καλκούτας, αποτελεί εδώ και χρόνια ένα από τα πιο γοητευτικά τοπόσημα της πρωτεύουσας της Δυτικής Βεγγάλης που αξίζει να δει κανείς, έστω και ως περαστικός.

Στις αρχές του 19ου αιώνα, ο συνταγματάρχης Grand απέκτησε ένα σπίτι στην οδό Chowringhee της Καλκούτας. Η κατοικία του πέρασε κάποια στιγμή στα χέρια της Mrs Annie Monk, που το μετέτρεψε σε οικοτροφείο, για να αγοραστεί αργότερα από τον Αρμένιο θεατρώνη και γείτονα Arathoon Stephen, ο οποίος το έκανε ξενοδοχείο. Ετσι (ή κάπως έτσι) γεννήθηκε το The Grand Hotel, το οποίο εν τέλει, και έπειτα από διάφορες περιπέτειες, αγοράστηκε από τον διάσημο Ινδό hotelier Mohan Singh Oberoi και μετονομάστηκε σε Oberoi Grand. Με ποικιλία δωματίων (Deluxe, Luxury, Premier, Premier with Balcony) και σουιτών (Classic, Deluxe, Luxury, Presidential), ένα εστιατόριο σε στυλ μπιστρό (La Terrasse), ένα ταϊλανδέζικο στέκι (Baan Thai) και ένα δυτικότροπο μπαρ που νοσταλγεί τα μεγαλεία της αποικιοκρατίας σερβίροντας κονιάκ και μαρτίνι (Chowringhee Bar), το Oberoi Grand είναι περισσότερο από οτιδήποτε άλλο ένα… χαρμάνι εικόνων και εμπειριών για ακριβά γούστα.

www.oberoihotels.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή