Βιέννη by locals

5' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξι κάτοικοι μας ξεναγούν στα αγαπημένα τους μέρη στην πόλη της μουσικής και του Σίγκμουντ Φρόιντ.

ZÜr Alten Kaisermühle

Fischerstrand 21A

Tηλ. +43 1-2633529

Τρίτη-Σάββατο 11.30-23.00, Κυριακή 11.30-22.00

Βρίσκεται σε μία από τις πιο όμορφες τοποθεσίες της περιοχής Παλιός Δούναβης (Alte Donau), που υπήρξε μέρος του ποταμού ώσπου ένα φράγμα διέκοψε την επικοινωνία με την κοίτη του και τα νερά που εγκλωβίστηκαν σχημάτισαν μια ρηχή λίμνη. Τους ζεστούς μήνες οι πελάτες μπορούν να απολαύσουν το φαγητό τους σε τραπέζια και πάγκους στις όχθες της λίμνης, αγναντεύοντας το ειδυλλιακό τοπίο που γίνεται μαγευτικό το ηλιοβασίλεμα. Το εστιατόριο σερβίρει πολύ καλή παραδοσιακή αυστριακή κουζίνα με υψηλής ποιότητας υλικά, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στις… τιμές. Ομως η απόλαυση ενός γευστικού πιάτου και μιας καλής παγωμένης μπίρας καθώς τα αστέρια καθρεφτίζονται στη λίμνη θα σας αποζημιώσουν!

– CHRISTOPHER TAYLOR


Phil

Gumpendorfer Strasse 10-12

Τηλ. +43 1-5810489

Δευτέρα 17.00-01.00, Τρίτη-Κυριακή 09.00-01.00

Πρωινό: 6 €

Μπαρ, καφέ, εστιατόριο, βιβλιοπωλείο. Απολαμβάνω όλες τις υπηρεσίες που προσφέρει το Phil, τίποτα όμως δεν μπορεί να αντικαταστήσει στην καρδιά (και στον ουρανίσκο μου) το πρωινό του. Επιλέξτε ανάμεσα σε μια ποικιλία πρωινών (περίπου 6 €) και συνοδεύστε τα με ζεστή σοκολάτα. Το μενού είναι στα Γερμανικά και τα Αγγλικά, ενώ το προσωπικό μπορεί να σας εξυπηρετήσει σε διάφορες γλώσσες. Ωστόσο, επειδή το μέρος μαζεύει πολύ κόσμο, μπορεί να χρειαστεί να υπενθυμίσετε στον σερβιτόρο την παραγγελία σας. Η διακόσμηση έχει αναφορές στα ’60s, με διαφορετικά μεταξύ τους τραπέζια και καρέκλες, αλλά πολύ αναπαυτικές.

– DAVID TITCUMB


Stammersdorf

Stammersdorfer

Ποτήρι κρασί: 2 €

Καλό κρασί, ακορντεόν, πλούσιο φαγητό, χαλάρωση, αλλά και ξέφρενη διασκέδαση ή αλλιώς Heurigen, δηλαδή ειδικά αδειοδοτημένη ταβέρνα όπου σύμφωνα με την αυστριακή παράδοση οι οινοπαραγωγοί επιτρέπεται να σερβίρουν τα νέα τους κρασιά. Στις περισσότερες θα βρείτε ορδές τουριστών που μαζικοποιούν το αυθεντικά παραδοσιακό χρώμα της γιορτής. Οχι όμως και στο Stammersdorf. Εκεί συχνάζουν κυρίως ντόπιοι, οι τιμές είναι πολύ λογικές και οι μουσικοί επιλέγουν τα καλύτερά τους τραγούδια αντί για τις «παραγγελιές» των τουριστών. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε και την πανέμορφη Kellergasse, το δρόμο των κελαριών.

– ANDREAS HUSSAK


Weinbar Schwirtz

Währinger Strasse 76

Tηλ. +43 1-3177281

Δευτέρα-Παρασκευή 17.00-00.00

Ποτήρι κρασί: 4,50 €

Υπάρχουν πολλά wine bars στη Βιέννη, κανένα όμως δεν είναι φιλικό και ζεστό σαν το Weinbar Schwirtz. Είναι πολύ μικρό, με μόλις δύο-τρία τραπέζια και ένα στενό πατάρι, αλλά έχει υπέροχη συλλογή κρασιών και σίγουρα θα βρείτε καλή παρέα. Οι ιδιοκτήτες, ο Αντρέας και η Μόνικα, θα σας καλωσορίσουν με χαρά, αλλά, ακόμη κι αν τύχει να λείπουν, θα δείτε τις προσωπικές τους πινελιές στη διακόσμηση, με κυριότερη τον πίνακα που απεικονίζει την οικογένειά τους να παρακάθεται στον… Μυστικό Δείπνο!

– CHRISTOPHER TAYLOR


Wieden BrÄu

Waagasse 5

Τηλ. +43 1-5860300

Καθημερινά 11.30-00.00

Σνίτσελ: 9,70 €

Είναι η… πεμπτουσία μιας επίσκεψης στη Βιέννη. Ενα τυπικό μπαρ-ζυθοποιείο, με σνίτσελ, μπέργκερ, κρεατικά, παραδοσιακά αυστριακά πιάτα και καλές μπίρες. Στο πίσω μέρος υπάρχει ένας μεγάλος όμορφος κήπος. Είναι εύκολο να βρεθείτε εκεί με τα τραμ 1 και 62, αλλά και το Wiener Localbahn, το τραμ που συνδέει τη Βιέννη με το Μπάντεν. Οταν πιείτε και την τελευταία σας γουλιά, κάντε μια βόλτα στην ευρύτερη περιοχή· είναι πολύ όμορφη και άγνωστη ακόμα στους τουρίστες.

– DAVID TITCUMB


Café Carina

Josefstädterstrasse

Τηλ. +43 1-4064322

Δευτέρα-Πέμπτη 18.00-02.00,

Παρασκευή-Σάββατο 18.00-06.00

Μπίρα (ποτήρι): 3,70 €

Αν σας αρέσουν τα live, δεν θα πρέπει να φύγετε από τη Βιέννη προτού επισκεφτείτε το Café Carina. Οι ιδιοκτήτες καταρτίζουν με κόπο ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα με διάφορα είδη μουσικής (alternative, indie, ροκ, μπλουζ, ποπ, μέταλ, πανκ, τζαζ), προσκαλώντας διεθνείς καλλιτέχνες αλλά και ντόπιους μουσικούς, που βρίσκουν εκεί ένα εξαιρετικό κοινό. Το σλόγκαν τους είναι «Δεν αποκλείουμε κανέναν! Στο Carina όλα είναι αποδεκτά και όλοι είναι ευπρόσδεκτοι», και είναι αλήθεια. Δεν ξέρω άλλο μπαρ στη Βιέννη που να έχει συναυλία κάθε βράδυ, και μάλιστα δωρεάν (είναι βέβαιο ότι οι μουσικοί θα ικανοποιηθούν με ένα μικρό δείγμα της εκτίμησής σας)! Πριν ή μετά τη συναυλία μπορείτε να… ξεκαθαρίσετε τους λογαριασμούς σας με φίλους και άλλους θαμώνες στο τραπέζι του μπιλιάρδου.

– JULIA HEILIGENBRUNNER


Schönbichlers Theegalerie

Wollzeile 4

Τηλ. +43 1-5121816

Δευτέρα-Σάββατο 09.00-18.30

Παγωμένο τσάι: 1,20 €

Το στέκι κάθε λάτρη του τσαγιού – όπως εγώ. Μεγάλη ποικιλία από είδη τσαγιού, διαφορετικές γεύσεις μελιού, cookies κ.ά. Κάθε εβδομάδα δοκιμάζετε πέντε διαφορετικά τσάγια, ενώ μπορείτε να οργανώσετε πριβέ tea party. Εκτός από την κυρίως σάλα, διαθέτει έναν μικρό εξώστη από όπου μπορείτε να παρατηρείτε το προσωπικό να εξηγεί στους «ψαγμένους» αλλά και στους λιγότερο σχετικούς πελάτες τα μυστικά του τσαγιού. Από το προσωπικό μπορείτε να ενημερωθείτε για τις γευσιγνωσίες ή τα workshops (παρασκευή μάτσα ή κρύου τσαγιού) που οργανώνονται.

– JULIA HEILIGENBRUNNER


Gänsehäufel

Schüttauplatz

Τηλ. +43 1-2699016

Καθημερινά 09.00-20.00

Ημερήσιο εισιτήριο: 5,50 €

Ενα νησί στην κοίτη του Παλιού Δούναβη, ένα υπέροχο μέρος που έχει γίνει συνώνυμο των διακοπών για τους ντόπιους και τους επισκέπτες. Σε μήκος δύο χιλιομέτρων εκτείνεται μια ακτή όπου το γρασίδι συναντά τα βότσαλα, γεμάτη καφέ, σνακ μπαρ, με χώρους για παιδιά και γονείς, γυμνιστές, αναρρίχηση, ψηλά δέντρα και καθαρά ποταμίσια νερά. Από τον Αύγουστο του 1907 είναι η «ιδιωτική» παραλία των κατοίκων της Βιέννης. Εγκαταλείφθηκε για κάποια χρόνια μετά τους βομβαρδισμούς του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά από τη δεκαετία του ’50 έως σήμερα παραμένει πολύ δημοφιλής. Υπάρχουν μεγάλα κτίρια με εκατοντάδες καμπίνες προς ενοικίαση, τις οποίες προτιμούν οικογένειες και συνταξιούχοι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

– LINDA NEPICKS


Lunzers Mass-Greisslerei

Heinestrasse 35

Τηλ. +43 1-2121387

Δευτέρα-Παρασκευή 09.00-19.00,

Σάββατο 09.00-17.00

Μεσημεριανό: 9,50 €

Ενα ταξίδι στο παρελθόν ή στο μέλλον; Σε αυτό το παντοπωλείο θα αναθεωρήσετε τον τρόπο που επιλέγετε και μεταφέρετε τα τρόφιμα που αγοράζετε, υιοθετώντας μια διαφορετική προσέγγιση που ελαχιστοποιεί τα απορρίμματα. Φέρνετε μαζί σας τα δικά σας γυάλινα βάζα ή/και τις υφασμάτινες σακούλες, που ζυγίζονται στο ταμείο ώστε να αφαιρεθεί το βάρος τους, και τα γεμίζετε με τα αγαθά που θέλετε να αγοράσετε. Αν έτυχε να περνάτε από εκεί και αποφασίσατε να μπείτε, μπορείτε να αγοράσετε τσάντες και βάζα. Θα βρείτε βιολογικό λάδι και ξίδι σε μεταλλικά δοχεία, καρπούς, μπαχαρικά, βότανα και τσάγια, πέστο και σάλτσες, μανιτάρια κ.λπ. Για όσους ξεχαστούν ανάμεσα στα χρώματα και στις μυρωδιές, σερβίρεται μεσημεριανό με βιολογικά προϊόντα από ντόπιους παραγωγούς.

– SABRINA GROHSEBNER


Zum schwarzen Schaf

Porzellangasse 53

Τηλ. +43 1-2362921

Δευτ.-Παρ. 10.00-18.00

Μεσημεριανό: από 7,40 €

Είναι το «μαύρο πρόβατο» ανάμεσα στα καθωσπρέπει εστιατόρια, καθώς εφάρμοσε με επιτυχία μια «διαβολικά» καλή ιδέα: παρασκευάζει τα πιάτα του από άσχημα στην όψη και παραμορφωμένα αλλά καθ’ όλα υγιεινά και γευστικά λαχανικά, τα οποία θα κατέληγαν στις χωματερές. Φυσικά, αν δεν σας το μαρτυρούσα, δεν θα το καταλαβαίνατε ποτέ, γιατί στην τελική τους παρουσίαση τα πιάτα δείχνουν φανταστικά και έχουν υπέροχη γεύση. Το μεσημέρι το μενού έχει δύο πιάτα -το ένα με κρέας- και είναι σίγουρο ότι μόλις τα δοκιμάσετε θα σας ξεφύγουν αναστεναγμοί ευχαρίστησης. Καθώς πέφτει το σκοτάδι, το Zum schwarzen Schaf μετατρέπεται σε μπαρ και σερβίρει, εκτός από σπιτική λεμονάδα και παγωμένο τσάι, ποικιλία κρασιών και μπίρες, μεζέ και τάπας. Μερικές φορές τα… μαύρα πρόβατα είναι αυτά που πρέπει να αναζητάμε!

– SABRINA GROHSEBNER

Το Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και μπλογκ με up-to-date tips από ντόπιους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – www.spottedbylocals.com.)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή