Γιάννης Ζάρας, Ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Big Olive

Γιάννης Ζάρας, Ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Big Olive

5' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιδέα της Big Olive, που καταπιάνεται με επιλεγμένες και ποιοτικές αστικές ξεναγήσεις, γεννήθηκε το 2013, σε μια περίοδο που αναδεικνύονταν όλο και περισσότερο οι ομάδες πολιτών. Σήμερα, τρία χρόνια αργότερα, και έπειτα από μια θετική πορεία στο χώρο, ο ιδρυτής της, Γιάννης Ζάρας, μας μιλάει για τις αθηναϊκές περιηγήσεις και τις βόλτες, που καλύπτουν μια ευρεία γκάμα (γαστρονομικών, αρχιτεκτονικών, ιστορικών και άλλων) ενδιαφερόντων, για το πώς διευρύνονται οι ορίζοντες της Big Olive με νέες διαδρομές στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη και στη Σαντορίνη, αλλά και για το πώς η Αθήνα (θα μπορούσε να) είναι μια μεσογειακή εκδοχή της Νέας Υόρκης.

Τι είναι η Big Olive και γιατί βαφτίστηκε έτσι; Ποια είναι η φιλοσοφία της και σε ποιους απευθύνεται;

Η Big Olive σχεδιάζει και υλοποιεί περιηγήσεις πόλης εστιάζοντας σε ειδικές πτυχές της ιστορίας, της αρχιτεκτονικής, της γαστρονομίας και της σύγχρονης κουλτούρας της. Συνδέουμε την ψυχαγωγία με την εκπαίδευση, προβάλλοντας λιγότερο γνωστές πτυχές της πόλης. Η ιδέα προέκυψε το καλοκαίρι του 2013, μεσούσης της κρίσης, όταν η Αθήνα σημείωνε μεν ραγδαία συρρίκνωση του τουριστικού της προϊόντος, αναδεικνύονταν όμως νέες όψεις της μέσα από την πλούσια δράση ομάδων πολιτών, που προέκυψαν εκείνη την περίοδο και οι οποίες προσέλκυσαν διεθνές, δημοσιογραφικό κυρίως, ενδιαφέρον. Εξάλλου, οι διεθνείς τάσεις στην ταξιδιωτική αγορά έδιναν ήδη από τότε έμφαση στην έννοια του τοπικού και του αυθεντικού, ωστόσο με μια πιο «παγκοσμιοποιημένη» ματιά. Η υπηρεσία απευθύνεται σε μεμονωμένους ταξιδιώτες, οργανισμούς, πανεπιστήμια και σχολεία, εταιρείες και ιδρύματα. Οι συμμετέχοντες στις περιηγήσεις μας είναι κοσμοπολίτες, ταξιδευτές, ανεξαρτήτως εθνικότητας, με ειδικό ενδιαφέρον προς την αλήθεια ενός προορισμού, τις ιστορίες και τις αφηγήσεις του. Η ομάδα μας αποτελείται σήμερα από καταξιωμένους ιστορικούς, αρχιτέκτονες, πολεοδόμους, αρχαιολόγους, ξεναγούς, ειδικούς επιστήμονες. Το όνομα προήλθε από τους κύκλους των ιστορικών. Αν «Big Apple» είναι η Νέα Υόρκη, «Big Olive» (θα μπορούσε να) είναι η Αθήνα.

Τι είδους βόλτες, περιηγήσεις, ξεναγήσεις μπορεί να βρει κανείς στην Big Olive;

Οι περιηγήσεις μας διαρκούν συνήθως δύο έως τρεις ώρες και καταπιάνονται με συγκεκριμένους θεματικούς άξονες, τους οποίους προσεγγίζουμε συνθετικά. Από τις πλέον δημοφιλείς διαδρομές μας είναι η «Αθήνα των Ευρωπαίων Περιηγητών», όπου αναβιώνουμε την αθηναϊκή εμπειρία των μεγάλων ταξιδευτών του 18ου και του 19ου αιώνα, όπως ο Βύρων, ο Αντερσεν ή ο Ντόντγουελ. Από τη διαδρομή αναδεικνύεται το πάγιο ζήτημα της ταυτότητας μιας Αθήνας που ισορροπούσε ανάμεσα στη νεοκλασική ουτοπία και τη βαλκανική πραγματικότητα. Εξίσου περιζήτητες είναι οι αρχιτεκτονικές διαδρομές. Στην «Αθήνα του Μοντερνισμού» διερευνούμε τον τρόπο που ο Γαλλο-Ελβετός αρχιτέκτων Le Corbusier είδε την Αθήνα κατά την επίσκεψή του τη δεκαετία του ’30, όταν θεμελιώνονταν οι βάσεις του μοντερνισμού στη διεθνή αρχιτεκτονική, από τις οποίες θα προκύψει τελικά η αθηναϊκή πολυκατοικία σε όλες τις εκφάνσεις της. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει, επίσης, η σύγχρονη κουλτούρα της πόλης – από το οδοιπορικό στην εξέλιξη της ιδιότυπης street art σκηνής (Urban Tribes of Athens) μέχρι τις ιστορικές καταβολές του σημερινού «φαγητού στο χέρι» (Food & Heritage Walk).

Yπάρχει ανταπόκριση του κοινού στις αστικές ξεναγήσεις;

Οι περιηγήσεις μας έχουν βρει απήχηση σε διεθνές και εσωτερικό ακροατήριο. Πέρα από τους μεμονωμένους επισκέπτες (60% διεθνείς, 40% Ελληνες), έχουμε παράσχει τις υπηρεσίες μας σε σημαντικούς οργανισμούς, όπως είναι το υπουργείο Εξωτερικών, η Ελληνική Προεδρία στην Ε.Ε., ο Δήμος Αθηναίων, οι πρεσβείες της Ολλανδίας και του Ισραήλ, το Ιδρυμα Ωνάση, το Bertelsmann Foundation, 100 Resilient Cities. Επίσης, έχουμε αναλάβει μεγάλα πρότζεκτ για εκπαιδευτικά ιδρύματα – ενδεικτικά αναφέρω τις σχολές της Ζυρίχης (ETHZ), της Λωζάννης (EPFL), του Delft, του Bergen και το οικονομικό πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.

Ποια «τουρ» είναι τα πιο δημοφιλή;

Αυτά με την ιστορική εξέλιξη της πόλης (Grand Tour of Athens), η περιήγηση στην αθηναϊκή γαστρονομία μέσα από το «φαγητό στο χέρι» (Food & Heritage Walk), η «Αθήνα των Ευρωπαίων Περιηγητών» (The Orientalists’ Walk) και η Street art σκηνή (Urban Tribes of Athens).

Πέρα από την Αθήνα, η Big Olive δραστηριοποιείται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας;

Πρόσφατα εγκαινιάσαμε την πρώτη μας διαδρομή στη Θεσσαλονίκη, την οποία επιμελήθηκε ο εκεί εκπρόσωπος της Big Olive Αγγελος Κώττας. Επιπλέον δημιουργήσαμε μια πορεία στον «αστικό» Πειραιά, καταγράφοντας τη μετεξέλιξή του από μικρό οικισμό των αρχών του 19ου αιώνα στη σημερινή μορφή του. Επόμενος προορισμός είναι τα μικρά οινοποιεία και η βιομηχανική ιστορία της Σαντορίνης.

Υπάρχουν ξεναγήσεις μέσα στον Αύγουστο;

Συνεχίζουμε τη λειτουργία μας και τον Αύγουστο με όσους περιπάτους βρίσκονται στην ιστοσελίδα μας (bigolive.org). Οι περισσότεροι είναι διαθέσιμοι στα αγγλικά ως περίπατοι συμμετοχής σε ήδη διαμορφωμένο γκρουπ έως 12 συμμετεχόντων (join-in walks), αλλά και στα ελληνικά κατόπιν αιτήματος για ιδιωτικά γκρουπ (private walks).

Θεωρείτε ότι η Αθήνα είναι όμορφη τον Αύγουστο;

Θεωρώ ότι η πιο όμορφη εποχή της Αθήνας είναι αρχές Μαΐου, όταν ξεκινούν να ανθίζουν οι νεραντζιές της. Ο Αύγουστος έχει μια ιδιαίτερη ηρεμία και ο καιρός «μεστώνει» για να υποδεχτεί τον Σεπτέμβριο, ενώ το τέλος του καλοκαιριού ενδείκνυται για μικρές εξορμήσεις στους κολπίσκους, στις παραλίες και στα γύρω βουνά.

Θα μπορούσατε να μας προτείνετε τρεις βόλτες για διαφορετικές κατηγορίες Αθηναίων τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου;

Για μια οικογένεια θα πρότεινα το «Οδοιπορικό στην ιστορία του χαμένου ποταμού Ιλισσού» (Secrets of the Lost River) και την «Αθήνα των Ευρωπαίων Περιηγητών» (The Orientalists’ Walk), για ένα ώριμο ζευγάρι τα δύο προηγούμενα μαζί με τις «Θρησκείες της Αθήνας» (The Religious Tour), ενώ για μια παρέα 20άρηδων τις «Street art φυλές της Αθήνας» (Urban Tribes of Athens), την «Εξέλιξη της Αθηναϊκής Πολυκατοικίας» (Modernist Architecture), το «Οδοιπορικό στην “ομοερωτική” Αθήνα» (Gay Athens-Past & Present) και «Τα προσφυγικά του Νέου Κόσμου» (Refugee & Social Housing – Neos Cosmos).

Ποια είναι η δική σας αγαπημένη ξενάγηση;

Θα ξεχωρίσω μια προσωπική μου διαδρομή που ξεκινά από το λόφο των Μουσών/Φιλοπάππου (αναμόρφωση Δ. Πικιώνη) και καταλήγει στα μεζεδοπωλεία των Ανω Πετραλώνων. Η διαδρομή ενώνει το μεγαλείο της κλασικής Αθήνας με τη νοσταλγική -και πιο «ταπεινή»- πλευρά του 20ού αιώνα. Αγαπημένα μου σημεία είναι οι αυτοσχέδιες αυλές και οι κήποι της συνοικίας του Ασυρμάτου (ή αλλιώς λιθόκτιστα σπίτια της Φρειδερίκης) και η στάση για ταινία στο θερινό σινεμά Ζέφυρος.

Τι έχετε μάθει για την Αθήνα,- που δεν θα το φανταζόσασταν ποτέ, μέσα από τις ξεναγήσεις της Big Olive;

Ο Διονύσιος Σολωμός έλεγε: «Εθνικό είναι ό,τι είναι αληθές». Μέσα από τις ξεναγήσεις μας έμαθα να μην εμπιστεύομαι τους μύθους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή