Χρυσή Ηλεία

7' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμμος μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι, δέντρα έως το νερό, βουτιές στο Ιόνιο. Στην απέραντη ακτογραμμή της, στα βορειοδυτικά της Πελοποννήσου, από την Κυλλήνη έως την Κουρούτα, ο χρόνος σταματάει να κυλά.

Ενα ζευγάρι Bορειοευρωπαίων έχει στρατοπεδεύσει με το αυτοκινούμενό του στην παραλία του Κάστρου από τον Μάιο. Μας λένε ότι εξερεύνησαν όλη τη δυτική ακτογραμμή της Πελοποννήσου κι εγκαταστάθηκαν εδώ, όχι γιατί ήταν ωραιότερα -το ίδιο μαγικά ήταν παντού-, αλλά γιατί απλώς… έτυχε. Λογικό ακούστηκε. Η σχεδόν συνεχόμενη παραλία μήκους δεκάδων χιλιομέτρων, που ξεκινά από τη Στροφιλιά στα σύνορα με την Αχαΐα και φτάνει έως την Κυπαρισσία της Μεσσηνίας, είναι η πεμπτουσία του ελληνικού καλοκαιριού: χρυσή ατέλειωτη αμμουδιά, βραβευμένη με κάμποσες γαλάζιες σημαίες, αμμόλοφοι, κρυστάλλινα νερά, θεαματικά ηλιοβασιλέματα και παράκτια δάση. Αυτό που λέμε «παράδεισος επί γης».  

Ενα από τα πιο δημοφιλή τμήματα της παραλιακής Ηλείας είναι αυτό που ξεδιπλώνεται από τα Λουτρά Κυλλήνης και φτάνει περίπου μέχρι το Κατάκολο. Μπιτς μπαρ, κάμπινγκ, ουζερί και μπαράκια εμφανίζονται κατά τόπους κι αυτό είναι το συγκλονιστικό εδώ πέρα. Εκεί που δεν έχεις πού να… απλώσεις την πετσέτα σου από την κοσμοσυρροή, περπατάς 100 μέτρα και βρίσκεσαι μόνος σου. Βυθίζεις τα πόδια στην άμμο, στρέφεις το βλέμμα στο μπλε της θάλασσας και νιώθεις πως όλο το Ιόνιο είναι δικό σου. Ομως εξίσου ωραίο είναι και το ότι η περιοχή απευθύνεται σε όλους. Σε κοσμικούς και εναλλακτικούς, σε μοναχικούς και οικογένειες, σε ζευγαράκια και φοιτητοπαρέες. Μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και κάμπινγκ, πολυτελή μπιτς μπαρ και ανεπιτήδευτες καντίνες, spa και λασπόλουτρα. Διαλέγεις και παίρνεις. Κι εμείς εδώ στις πρωτεύουσες μπορεί να μην τα γνωρίζουμε όλα αυτά, αλλά εκεί στην Ηλεία τα ξέρουν πολύ καλά. Μέχρι τη Βόρεια Ευρώπη έχει φτάσει η χάρη τους – το επιβεβαιώνει το παράδειγμα των κάμπερ με το αυτοκινούμενο που συναντήσαμε στο Κάστρο.

Βουτιά στην άμμο

Η απέραντη αμμουδιά μπορεί να συνεχίζεται, δεν συμβαίνει το ίδιο όμως με το δρόμο, που σε κάποιες περιπτώσεις θα σας αναγκάσει να βγείτε στην εθνική οδό και μέσω διάφορων χωριών να κατηφορίσετε πάλι στα παράλια. Οπου κι αν κατεβείτε πάντως, μια υπέροχη παραλία θα τη βρείτε. Στο Κάστρο αλλάζουν όνομα κάθε λίγα μέτρα ανάλογα με το μαγαζί ή το ξενοδοχείο που φιλοξενούν (Κάστρο, Polos, Robinson, Μέλισσα, Καλαμιά). Συνεχίζεται μέχρι την παραλία Λουτρών Κυλλήνης, γνωστή και ως Χρυσή Ακτή, όπου βρίσκονται τα εντυπωσιακά resorts, τα μοναδικά που παρεμβάλλονται στο τοπίο. Εδώ είναι και τα περίφημα ιαματικά λουτρά. Τα νερά των 26° C ενδείκνυνται για δερματικές, αναπνευστικές, μυοσκελετικές και άλλες παθήσεις και μπορείτε να επωφεληθείτε των ευεργετικών ιδιοτήτων τους, είτε στο υδροθεραπευτήριο είτε δίπλα στην πηγή, όπου πολλοί κάνουν λασποθεραπεία. Εκεί ακριβώς, κάτω από τους ευκαλύπτους, τα ερείπια των ρωμαϊκών λουτρών και το γοητευτικό μεταγενέστερο κτίριο είναι η πιο απτή απόδειξη πως τα νερά της περιοχής αξιοποιούνται εδώ και αιώνες για θεραπευτικούς σκοπούς.

Το Αρκούδι, που έπεται, δεν είναι απλώς μια παραλία: ο μικρός οικισμός πάνω από τον κολπίσκο αναπτύσσεται έντονα τα τελευταία χρόνια. Το διάσημο μπιτς μπαρ προσελκύει τον κόσμο σαν μαγνήτης και τα βράχια διακόπτουν για λίγο την απέραντη αμμουδιά. Η Γλύφα, αμέσως μετά, μοιάζει με μυστικό των ντόπιων, που χτίζουν μικρά σπίτια ακριβώς πάνω στην ακτή, ενώ οι Θίνες είναι αρκετά δημοφιλείς χάρη στην πλούσια άμμο τους και το τεχνητό δασάκι πλάι τους. Ακόμα πιο ήσυχα και πιο οικογενειακά είναι στην Μπούκα, όπου εκβάλλει ο ποταμός Πηνειός και οι ντόπιοι διατηρούν εξοχικά, ενώ η παραλία του Μαραθιά με το σκιερό πευκοδάσος 5.000 στρεμμάτων στην πλάτη της εξασφαλίζει στιγμές χαλάρωσης και ησυχίας.

Το πιο τουριστικό κομμάτι της περιοχής είναι η Κουρούτα, «η Μύκονος της Πελοποννήσου», όπως την αποκαλούν. Και λες κι αυτός ο χαρακτηρισμός θέτει τον πήχη ψηλά, η Κουρούτα χρόνο με το χρόνο εξελίσσεται: οι παροχές αναβαθμίζονται, ο οικισμός αναπλάθεται, το προφίλ της διαρκώς βελτιώνεται. Οσον αφορά τον κόσμο πάντως, τίποτε απολύτως δεν αλλάζει: εδώ όλοι παίζουν ρακέτες στη μαλακή -σαν πούδρα- άμμο της, ρίχνουν βουτιές στα βαθιά νερά της, βλέπουν τον ήλιο να βουτάει θεαματικά πίσω απ’ τη Ζάκυνθο, πίνουν κοκτέιλ στις ξαπλώστρες της που προσφέρονται δωρεάν, όπως σε όλα τα μπιτς μπαρ της περιοχής. Destino, Ανεμος, Θάλασσα: διαλέγεις ξαπλώστρα και κάνεις το μπάνιο σου σε… οργανωμένες καταστάσεις ή περπατάς λίγο πιο μακριά και στρώνεις πετσέτα στην άμμο.  

Το χειμώνα ζουν στην Κουρούτα καμιά δεκαριά οικογένειες το πολύ. Αν τη δεις τον Αύγουστο βέβαια, ούτε που μπορείς να φανταστείς κάτι τέτοιο. Μεζεδοπωλεία και καλόγουστα μπαράκια στον πεζόδρομο, ένα μεγάλο λούνα παρκ, ο ιππικός όμιλος για ατέλειωτες βόλτες με τα άλογα, η πολύβουη περατζάδα, το μαλλί της γριάς και η μυρωδιά από τα καλαμπόκια που ψήνονται υπαίθρια… Ακριβώς δίπλα της βρίσκεται το Παλούκι, το λιμανάκι όπου θα συναντήσετε τους ψαράδες της περιοχής με τα καΐκια τους. Λιγότερο κοσμικά τα πράγματα εδώ, όμως το κάμπινγκ του Παλουκιού είναι διάσημο όπως και οι ψαροταβέρνες του.

Βόλτες στον κάμπο

Πίσω από το μαγευτικό καλοκαιρινό σκηνικό εκτείνονται οι κάμποι του καρπουζιού, της πατάτας και της φράουλας, η λίμνη του Πηνειού που τους ποτίζει, τα αγροκτηνοτροφικά χωριά, τα μνημεία που μαρτυρούν ότι ο τόπος αυτός κατοικείται εδώ και αιώνες. Το Χλεμούτσι, για παράδειγμα, ένα από τα ομορφότερα και πιο καλοδιατηρημένα κάστρα της Ελλάδας, εποπτεύει κάμπο και Ιόνιο από το λόφο του πάνω από το χωριό Κάστρο. Από τα καλύτερα δείγματα της φράγκικης φρουριακής αρχιτεκτονικής στην Πελοπόννησο, χτίστηκε το 1220-1223 για να προστατεύει την πρωτεύουσα του πριγκιπάτου της Αχαΐας, Ανδραβίδα, και το λιμάνι της Γλαρέντζας (Κυλλήνη). Κατά την περιήγησή σας, θα δείτε τα θολωτά δωμάτια της πριγκιπικής οικογένειας, τα τεράστια τζάκια και την ωραία έκθεση για τη ζωή και την οργάνωση των Ιπποτών του Μοριά.

Στη γειτονική Γαστούνη θα κατευθυνθείτε με προορισμό τη χιλιόχρονη Παναγιά Καθολική, το καμάρι των ντόπιων. Στην Αμαλιάδα, διοικητικό κέντρο της περιοχής, θα πάτε για το καλό φαγητό της, κι αφού κάνετε μια στάση στην αρχοντική Ανδραβίδα, δεν θα παραλείψετε σε καμία περίπτωση μια επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Ηλιδας. Η αρχαία πόλη κατοικήθηκε με μικρές διακοπές από τη Μέση Παλαιολιθική εποχή έως τους πρώτους βυζαντινούς χρόνους, ωστόσο την αίγλη της την απέκτησε από το 776 π.Χ., οπότε ανέλαβε για πρώτη φορά τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαίας Ολυμπίας. Τμήματά της θα δείτε από το δρόμο που οδηγεί από τη Γαστούνη προς τη λίμνη του Πηνειού, ο οποίος τέμνει τον αρχαιολογικό χώρο. Η έκταση με τις κατοικίες, η αρχαία αγορά, η ακρόπολη, τα νεκροταφεία, τα γυμνάσια είναι οι θέσεις που μπορείτε να εντοπίσετε, ωστόσο όλες τις εντυπώσεις κλέβει το αρχαίο θέατρο. Χτισμένο τον 4ο αιώνα π.Χ., δίχως κερκίδες αλλά με χωμάτινο κοίλο όπου μπορούσαν να καθίσουν 8.000 άτομα, φιλοξενεί παραστάσεις στο πλαίσιο του καλοκαιρινού Φεστιβάλ Αρχαίας Ηλιδας.

Μια και φτάσατε έως εδώ, αξίζει να συνεχίσετε λίγο ακόμη και να φτάσετε στην τεχνητή λίμνη Πηνειού. Το φράγμα κατασκευάστηκε το 1968, τιθασεύοντας τα νερά του ποταμού που χρησιμοποιούνται πλέον για τις αρδευτικές ανάγκες της περιοχής. Αλλοι ψαρεύουν με τα καλάμια τους, άλλοι κάνουν βόλτα και τα γύρω χωριά περιμένουν την τουριστική τους ανάπτυξη. Εσείς μπορείτε απλώς να απολαύσετε τη γαλήνη της ακύμαντης επιφάνειάς της. Ετσι, σαν διάλειμμα από τα νερά του Ιονίου, στα οποία έτσι κι αλλιώς θα επιστρέψετε.

Μετάβαση

Η περιοχή απέχει περίπου 300 χλμ. από την Αθήνα μέσω της εθνικής οδού Κορίνθου-Πατρών. Αν θέλετε να την αποφύγετε, μπορείτε να φτάσετε και μέσω Τρίπολης-Κυπαρισσίας-Πύργου, διανύοντας μόλις 20 χλμ. παραπάνω. Το κόστος για διόδια και βενζίνη με επιστροφή υπολογίζεται στα 75 ευρώ.

Διαμονή

Πολυτέλεια και παροχές υψηλού επιπέδου θα βρείτε στα Λουτρά Κυλλήνης στις μονάδες της Grecotel. Το Olympia Oasis (τηλ. 26230-64400, www.olympiaoasis.com, από 270 ευρώ), το Olympia Riviera Thalasso (τηλ. 26230-64400, www.olympiarivierathalasso.com, από 265 ευρώ με ελάχιστη διαμονή 5 νύχτες) και το Mandola Rosa (τηλ. 26230-64555, www.mandolarosa.com, από 465 ευρώ με έξτρα παροχές προσφοράς) είναι απλώς μοναδικά και εξασφαλίζουν πολυτελείς απολαύσεις.

Στο Αρκούδι μπορείτε να μείνετε στο ωραίο Almira Hotel (τηλ. 26230-96800, http://almira-hotel.gr, από 100 ευρώ το δίκλινο) ή στο πιο οικονομικό αλλά με πολλές παροχές Lintzi (τηλ. 26230-96120, www.lintzi.gr, από 70 ευρώ το δίκλινο).

Στην Κουρούτα μια καλή επιλογή είναι το Amalias Hotel (τηλ. 26220-38104, www.amaliashotel.gr, από 110 ευρώ το δίκλινο).

Εναλλακτικά, σε ενοικιαζόμενα δωμάτια ή στα κάμπινγκ Ionion Beach στη Γλύφα (τηλ. 26230-96828), Fournia Beach στο Κάστρο (τηλ. 26230-95095), Paradise (τηλ. 26220-28840) στο Παλούκι ή στο δημοτικό κάμπινγκ της Κουρούτας (τηλ. 26220-28543).

Φαγητό

Ακριβώς πάνω από την παραλία του Κάστρου, η ταβέρνα Polos (τηλ. 26230-95001) σερβίρει φρέσκα και καλομαγειρεμένα θαλασσινά για ουζάκι κατευθείαν μετά το μπάνιο και θέα στη θάλασσα. Στο Αρκούδι κλασική αξία είναι η Κληματαριά του Γιώργου (τηλ. 26230-96297) με νόστιμα μαγειρευτά και κρεατικά, ενώ για πίτσα μπορείτε να καθίσετε στο ολοκαίνουργιο Del Angelo (τηλ. 26230-96131). Φρέσκα ψάρια στο Παλούκι θα απολαύσετε στην Αμβροσία, ενώ στην Κουρούτα μπορείτε να καθίσετε για θαλασσινά στον Ρεμούνδο (τηλ. 26220-22930) ή στη Στροφή του Κότσιφα (τηλ. 26220-24272) για μεζέδες και βραδιές ζωντανής μουσικής.

Αν ο δρόμος σάς φέρει στις πόλεις, δοκιμάστε στη Γαστούνη την Aria (τηλ. 6987-712383) και στην Αμαλιάδα το ατμοσφαιρικό Κlara’s (τηλ. 26220-29311) με ιδιαίτερες γεύσεις, τους μεζέδες στον κήπο της Ονειροπαγίδας (τηλ. 6951-002040) ή τα ιταλικά πιάτα του Mangiare (τηλ. 26220-25352).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή