Ο κόσμος είναι αλλιώς από ψηλά

Ο κόσμος είναι αλλιώς από ψηλά

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απίστευτες εναέριες λήψεις από διάφορα μέρη του πλανήτη αποτυπώθηκαν και βραβεύτηκαν στον 3ο Διεθνή Διαγωνισμό Drone Φωτογραφίας, που διοργανώνεται από το Dronestagram σε συνεργασία με το National Geographic. Σας παρουσιάζουμε 8 από τις καλύτερες.

1ο βραβείο

Κατηγορία Ταξίδι

Βασιλική του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης του Francisco Cattuto, Ιταλία

«Ηταν στις 26 Δεκεμβρίου του 2015, την επομένη των Χριστουγέννων, όταν η κοπέλα μου κι εγώ, μετά το γεύμα στο σπίτι των γονιών μου, στην όμορφη Ούμπρια, αποφασίσαμε να πάμε μια βόλτα στην Ασίζη. Είχε ομίχλη, παρ’ όλα αυτά ήθελα να “ανεβώ” στον ουρανό για να δω περισσότερα από εκεί ψηλά. Οταν το drone βγήκε έξω από τα σύννεφα, η θέα ήταν εντυπωσιακή, με καθήλωσε. Σχεδόν χωρίς να ανασαίνω, τράβηξα μερικές φωτογραφίες πριν χαθεί ο ήλιος και τα σύννεφα ανεβούν ψηλότερα, κρύβοντας τα πάντα».


1ο βραβείο

Κατηγορία Φύση-Aγρια Ζωή

Δάσος Kalbyris του Michael Bernholdt, Δανία

«Το Emerald (σμαράγδι) είναι μια μικρή πευκόφυτη αλέα που περιβάλλεται από δάσος. Ηταν το πρώτο ταξίδι που είχα προγραμματίσει να κάνω για να χρησιμοποιήσω το drone μου και τράβηξα μια σειρά φωτογραφιών με το Phantom 3. Το είχα ήδη τρεις μήνες, αλλά το είχα “πετάξει” μόνο επτά φορές, εξαιτίας του φριχτού καιρού που έχουμε στη Δανία το χειμώνα. Περνούσα ώρες κοιτώντας τις δορυφορικές εικόνες στους χάρτες της Google, προσπαθώντας να εντοπίσω ενδιαφέρουσες τοποθεσίες. Ετσι, όταν έφτασα στο συγκεκριμένο μέρος, ήμουν ήδη προετοιμασμένος για το τι να περιμένω. Για καλή μου τύχη χιόνιζε όλη μέρα, κι έτσι τα πεύκα πραγματικά ξεχώριζαν».


2ο βραβείο

Κατηγορία Φύση-Aγρια Ζωή

Κοπάδι από πρόβατα του Szabolcs Ignacz, Ρουμανία

«Είχα αρχίσει να ασχολούμαι με τα κλιπάκια για περίπου ένα μήνα. Θέλαμε να παρουσιάσουμε την παραδοσιακή πλευρά της Ρουμανίας σε όλο της το μεγαλείο. Ταξιδεύαμε οδικώς και ξαφνικά είδα στο δρόμο, αν και από κάποια απόσταση, ένα κοπάδι από πρόβατα. Οταν ταξιδεύω, έχω σχεδόν πάντα μαζί μου το drone μου, οπότε, μόλις τα είδα, έκανα ένα γρήγορο σετάρισμα και σε λιγότερο από δύο λεπτά ήμουν έτοιμος να το “πετάξω”. Το κοπάδι είχε δημιουργήσει έναν πραγματικά ιδιαίτερο σχηματισμό, κι έτσι τράβηξα τη συγκεκριμένη εικόνα».


3ο βραβείο

Κατηγορία Φύση-Aγρια Ζωή

Ηφαίστειο Piton de la Fournaise του Jonathan Payet, Ινδικός Ωκεανός

«Αυτή η εικόνα ήταν πολύ δύσκολο να αποτυπωθεί, εξαιτίας του θερμού αέρα που ανέβαινε προς τα πάνω και του έντονου ανέμου που έτρεχε με 50 χλμ. την ώρα. Υπήρχε, επίσης, θείο δίπλα στο ηφαίστειο, κι έτσι χρειάστηκε να φορέσω μάσκα όσο πιλοτάριζα. Η συγκεκριμένη φωτογραφία τραβήχτηκε μετά την ανατολή και, αφού είχα λάβει άδεια από τις αρχές να προσεγγίσω το πιο ενεργό ηφαίστειο στον κόσμο, στη νήσο Reunion. Η τρίτη θέση ήταν πραγματικά μια επιβράβευση, διότι βάζω πολύ πάθος στις φωτογραφίες μου και μου αρέσει να τις μοιράζομαι με τον κόσμο».


1ο βραβείο

Κατηγορία Σπορ-Εξερεύνηση

Ερημος Moab (Γιούτα) του Max Seigal, ΗΠΑ

«Πέρασα τη μέρα μου φιλμάροντας κάποιους φίλους που πάσχιζαν να αναρριχηθούν σε κάτι επικές διαδρομές στην έρημο Moab, χωρίς καθόλου “πατήματα”. Περπατήσαμε πολύ ψάχνοντας για το τέλειο σημείο, μέχρι που είδαμε αυτή τη φανταστική ρωγμή που βρισκόταν σε απόσταση 120 μέτρων από το έδαφος. Με το drone κατάφερα να τραβήξω εικόνες που θα ήταν αδύνατο να αποτυπωθούν με διαφορετικό τρόπο. Ξεκίνησα να ασχολούμαι πριν από δύο χρόνια και γρήγορα κατάλαβα πόσες δυνατότητες έχουν τα drones να αιχμαλωτίσουν εντυπωσιακές εικόνες που χωρίς αυτά θα χάνονταν. Από τότε έχω εθιστεί!».


2ο βραβείο

Κατηγορία Ταξίδι

Cable Beach του Todd Kennedy (ή DragonEye), Αυστραλία

«Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε όσο ήμουν στο μήνα του μέλιτος, στην Cable Beach. Νοικιάσαμε ένα 4×4 και οδηγήσαμε 8.000 χλμ. στην αυστραλιανή ενδοχώρα, με ένα drone στα μπαγκάζια μας. Οταν φτάσαμε στην παραλιακή πόλη Broome, κλείσαμε μια ξενάγηση με καμήλες, με φόντο το ηλιοβασίλεμα. Ηταν μια ωραία εμπειρία, που μου έδωσε την ευκαιρία να προσθέσω μερικές ακόμα εικόνες σε μια σειρά από φωτογραφίες γεμάτες σκιές που είχα απ’ όταν άρχισα να ασχολούμαι με αυτό το είδος φωτογραφίας. Μου αρέσει η 100% κατακόρυφη οπτική της παραλίας, που τόσο καλά έχει αποτυπώσει η κάμερα του drone».


3ο βραβείο

Κατηγορία Ταξίδι

Playa de Amadores του Karolis Janulis, Κανάρια Νησιά

«Τον περασμένο Φεβρουάριο είχα πάει road trip στο ηλιόλουστο ισπανικό νησί Gran Canaria, όπου έκανα κάποιες εναέριες λήψεις σε μία από τις πιο εκπληκτικές παραλίες του κόσμου, την Playa de Amadores. Νιώθω μεγάλη χαρά για τη διάκριση που πήρα και κυρίως για την πιθανότητα η φωτογραφία να δημοσιευτεί στο National Geographic. Είμαι ερωτευμένος με την εναέρια φωτογραφία εδώ και αρκετά χρόνια, παρότι ξεκίνησα να “πετάω” το drone μου μόλις στις αρχές του 2015».


2ο βραβείο

Κατηγορία Σπορ-Εξερεύνηση

Κολυμβητήριο Liga de Natación de Norte de Santander του Juan Pablo Bayona, Kολομβία

«Δουλεύω σαν φωτορεπόρτερ στην τοπική εφημερίδα “La Opinión” και μου ανέθεσαν να φωτογραφίσω τους κολυμβητικούς αγώνες που πραγματοποιούνταν στην πόλη. Αντί όμως για την κλασική φωτογραφία που θα τραβούσα σε ένα τέτοιο δρώμενο, σκέφτηκα να “πετάξω” το drone μου, έτσι ώστε να προσπαθήσω να βγάλω κάτι διαφορετικό. Το αποτέλεσμα ήταν μια πανοραμική φωτογραφία των αθλητών που έκαναν ζέσταμα πριν ξεκινήσουν οι αγώνες».

* Το υλικό των συνεντεύξεων από τους νικητές του διαγωνισμού προέρχεται από το Dronestagram (www.dronestagr.am), που είναι αφιερωμένο στην εναέρια φωτογραφία και το οποίο διοργάνωσε τον 3 ο Διεθνή Διαγωνισμό Drone Φωτογραφίας σε συνεργασία με το National Geographic.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή