Γρηγόρης Τάσιος, Γ.Γ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων

Γρηγόρης Τάσιος, Γ.Γ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων

4' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια καλή τουριστικά φθινοπωρινή περίοδο για τους περισσότερους προορισμούς της χώρας διαβλέπει, με βάση τις κρατήσεις, ο Γρηγόρης Τάσιος, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής. Σε σχέση με την προσπάθεια ενίσχυσης των κρατήσεων σημειώνει ότι οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έδωσαν νωρίς εκπτώσεις, που κινήθηκαν από -15% έως -30% για όλη τη σεζόν. Για το 2017 εκτιμά ότι τα σημαντικά ζητήματα που θα διαμορφώσουν τη σεζόν είναι το προσφυγικό, η τρομοκρατία, η εσωτερική κατάσταση στη χώρα και στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Brexit.

Πώς εξελίχθηκε φέτος η τουριστική σεζόν στη χώρα μας σε επίπεδο αφίξεων και εσόδων;

Βρισκόμαστε στον Σεπτέμβριο και η σεζόν δείχνει να έχει διαφορετική εξέλιξη από περιοχή σε περιοχή. Ασχημη είναι η εικόνα στα νησιά του Αιγαίου, κυρίως σε Χίο, Λέσβο και Σάμο, με μειώσεις από -20% έως -50%, ενώ καλύτερη είναι η εικόνα στην Κω, όπου φαίνεται να σημειώνει μικρότερη μείωση. Τα Ιόνια νησιά, η Κρήτη, η Ρόδος και οι Κυκλάδες παρουσιάζουν μονοψήφια αύξηση σε σχέση με το 2015. Στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει μείωση λόγω της κακής έναρξης της σεζόν, ενώ στην ηπειρωτική χώρα η πληρότητα είναι μικρή και η κατάσταση δύσκολη. Κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι σε όλους τους προορισμούς οι τιμές κινήθηκαν εκπτωτικά με early booking από -15% έως -30% για όλη τη σεζόν. Αυτό σημαίνει λιγότερα έσοδα και, φυσικά, λόγω ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και γενικής φορολογίας μηδενικά κέρδη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι έτσι δεν θα βοηθήσουμε στην ανάπτυξη της χώρας.

 

Ποιες είναι οι τάσεις των κρατήσεων για τη φθινοπωρινή περίοδο;

Είναι η χρονιά των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής. Τα στοιχεία δείχνουν ότι λόγω των χαμηλών τιμών η πληρότητα πάει πολύ καλά, με μέσο όρο ανάλογα με την περιοχή από 75% έως 90%. Ιδιαίτερα σε Κρήτη, Ρόδο, Κω τα στοιχεία δείχνουν έναν καλό Οκτώβριο, που σίγουρα θα βελτιώσει την τελική απόδοση της φετινής σεζόν.

Ποιοι παράγοντες θα παίξουν ρόλο στη διαμόρφωση της σεζόν του 2017;

Το προσφυγικό, η τρομοκρατία, η εσωτερική κατάσταση στη χώρα και σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, το Brexit είναι τα ζητήματα που θα διαμορφώσουν τη σεζόν του 2017. Πιστεύω ότι θα δούμε και πάλι μια κατάσταση όπως η φετινή, δηλαδή επέκταση του early booking σε όλο το καλοκαίρι. Χρειάζεται να συνεχίσουμε τη βελτίωση της έκδοσης βίζας πολλαπλών χρήσεων για τη Ρωσία και άλλες χώρες, όπως Κίνα, Ινδία και Τουρκία, έτσι ώστε να ενισχύσουμε τις αφίξεις από αγορές που επιθυμούν να έρθουν στη χώρα μας γιατί τη θεωρούν μοναδική, λόγω της ιστορίας, του πολιτισμού, της γαστρονομίας, της κουλτούρας των ανθρώπων της.

Πώς σχολιάζετε την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει τέλος διανυκτέρευσης στα τουριστικά καταλύματα από τη σεζόν του 2018;

Η απόφαση αυτή δεν έχει λογική. Πρώτα από όλα, δεν είναι ένας φόρος που έχει ανταποδοτικότητα, όπως σε κάποιες πόλεις-περιοχές του εξωτερικού. Αντίθετα, είναι άλλο ένα «χαράτσι» που μας ζημιώνει ανταγωνιστικά και οικονομικά. Στόχος είναι η κάλυψη μέρους του χρέους, που όμως θα βυθίσει τον κλάδο. Ελπίζουμε σε αλλαγή του νόμου και αντ’ αυτού την είσπραξη πρώτον, από την οικονομία του διαμοιρασμού όπου υπάρχει έλλειψη φορολογικού πλαισίου και δεύτερον από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.

Πώς επηρέασαν την αγορά οι τουριστικές μισθώσεις στα ακίνητα στο σύνολο της χώρας και ειδικότερα στη Χαλκιδική;

Οι γκρίζες τουριστικές μισθώσεις τα τελευταία τρία χρόνια έχουν φέρει τα πάνω κάτω σε όλους τους προορισμούς της χώρας. Στη Χαλκιδική υπολογίζουμε ότι φιλοξενούν τουρίστες 1.500 με 2.000 ακίνητα διάφορων τ.μ. σε όλο το νομό. Οι τιμές ξεκινούν από 30 ευρώ την ημέρα και μπορούν να φτάσουν έως και 1.500 ευρώ σε πολυτελείς βίλες. Αν κάνετε τον υπολογισμό για 110-120 ημέρες, το αποτέλεσμα είναι τραγικό για τους συναδέλφους και το κράτος.

 

Ποια ήταν τα χαρακτηριστικά της φετινής περιόδου για τον τουριστικό προορισμό της Χαλκιδικής;

Είχαμε μια κακή έναρξη έως τις 10 Ιουνίου, με σημαντική απώλεια από όλες τις εθνικότητες. Από τέλος Ιουνίου η σεζόν επανήλθε σε κανονικούς ρυθμούς. Συνεχίζει το ίδιο καλά τον Σεπτέμβριο, με τα περισσότερα ξενοδοχεία να κλείνουν στις 15 Οκτωβρίου. Ο νομός δέχεται 800.000 τουρίστες, από τους οποίους οι μισοί φτάνουν οδικώς από τα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη και την Τουρκία, ενώ οι υπόλοιποι αεροπορικώς από Γερμανία, Ρωσία, Βρετανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ιταλία. Στο σύνολο η σεζόν θα κλείσει με μείωση -10%, γεγονός που, σε συνδυασμό με την αύξηση του ΦΠΑ, τον τιμάριθμο +5%, την αύξηση ΕΝΦΙΑ στα νομικά πρόσωπα, τη διαχείριση του προσφυγικού, μας κάνει να μην είμαστε αισιόδοξοι για το 2017.

 

Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για νέες ξενοδοχειακές μονάδες στη Χαλκιδική;

Η Χαλκιδική είναι ο νομός στον οποίο τα τελευταία τρία χρόνια έχουν επενδυθεί 300 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρομαι στις περιπτώσεις των Ikos, Sani, Miraggio Thermal Spa Resort, Eagles Villas, Cronwell, Pomegranate, Potidea Palace, Blue Lagoon. Αρκετές επιχειρήσεις ακόμα αναμένουν τον νέο αναπτυξιακό νόμο για να προχωρήσουν σε εκσυγχρονισμό και κατασκευή, όπως οι Ομιλοι Σαββίδη, Μεντεκίδη κ.ά. Το φυσικό περιβάλλον, η εγγύτητα με τη Θεσσαλονίκη, το αεροδρόμιο, τα βόρεια σύνορα της χώρας και η ανάγκη για περισσότερες κλίνες 4 και 5 αστέρων δείχνουν τον πραγματικό δρόμο της ανάπτυξης σε έναν νομό όπου το 40% του ΑΕΠ προέρχεται από τον τουρισμό. Μένει η πολιτεία να διευκολύνει τις διαδικασίες. Χωρίς τους ιδιώτες και ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο δεν έχουμε τύχη.

Τι θεωρείτε πως μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης για τον τουρισμό;

Eμείς πιστεύουμε -και το έχουμε προτείνει στο αρμόδιο υπουργείο και γενικότερα στην κυβέρνηση- ότι το ταξίδι με αυτοκίνητο, ο αποκαλούμενος οδικός τουρισμός, μπορεί να γίνει βασικός μοχλός τουριστικής ανάπτυξης σχεδόν σε όλη τη χώρα, με στόχευση την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη. Εχουμε μεγάλα και σύγχρονα οδικά δίκτυα και η προσέγγιση από αυτές τις χώρες οδικώς γίνεται σε 4 με 11 ώρες μέσω Σερβίας-Σκοπίων από Ευζώνους, μέσω Βουλγαρίας από Προμαχώνα, Εξοχή και μέσω Τουρκίας από Κήπους. Είναι ευκαιρία τώρα που οι ταξιδιώτες βάζουν την ασφάλεια ως πρώτη προτεραιότητα, να τους δείξουμε τον άλλο δρόμο να έρθουν στη χώρα μας. Θα επωφεληθούμε όλοι από Βορρά προς Νότο και από Ανατολή προς Δύση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή