Πέρα από το πακέτο «ήλιος – θάλασσα»

Πέρα από το πακέτο «ήλιος – θάλασσα»

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ήλιος δεν ήταν φορτικός και οι συνθήκες ήταν ιδανικές για την περιδιάβασή μας στην παλιά πόλη της Ξάνθης με την ομάδα της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος. Από την πλακόστρωτη οδό Ορφέως, περνώντας έξω από τα περίφημα αρχοντικά με το χρώμα της ώχρας και την αρχιτεκτονική που συνδυάζει Ηπειρο και Μακεδονία λόγω καταγωγής των παλιών χτιστάδων, φτάνουμε στην πλατεία Μητροπόλεως. Από κάτω μας απλώνεται η πόλη και ψηλά το περιαστικό άλσος με τη μια του πλευρά φυτεμένη, όπως μάθαμε, με πεύκο Πίνδου και την άλλη με πεύκο Θάσου. Πολύ γρήγορα βρεθήκαμε στην αρχή ενός δασικού μονοπατιού που μας πήγε στα βυζαντινά τείχη σε μια απολαυστική διαδρομή περίπου 40 λεπτών και χωρίς να καταφέρουμε να ξεχωρίσουμε την καταγωγή των πευκοβελόνων, βγήκαμε ξανά στο κέντρο της πόλης.

Το μικρό μονοπάτι των τριών χιλιομέτρων μαζί με ακόμη πέντε διαδρομές διαφορετικών αποστάσεων και βαθμού δυσκολίας, παλιοί δρόμοι καπνεμπόρων, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού» της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος & Πολιτισμού και πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε η έναρξη της υλοποίησης του προγράμματος με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και την υποστήριξη του Δήμου Ξάνθης.

«Προωθούμε μια ανάπτυξη που δεν καταστρέφει το περιβάλλον αλλά υποστηρίζει την αειφορία. Το πρόγραμμα των μονοπατιών γεννήθηκε μέσα στην κρίση για να ενώσει μικρά χωριά και περιοχές ενδιαφέροντος, να διαφυλάξει την πολιτιστική κληρονομιά και να επεκτείνει την επισκεψιμότητα πέραν της τουριστικής περιόδου», τόνισε η αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος Λυδία Καρρά.

Τα μονοπάτια της Ξάνθης που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα επελέγησαν έπειτα από μελέτη και διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς της περιοχής, τους τοπικούς ορειβατικούς και πεζοπορικούς συλλόγους και στο πλαίσιο της δράσης θα καθαριστούν, θα σηματοδοτηθούν εκ νέου με δίγλωσση σήμανση και χάρτες χιλιομετρικών αποστάσεων. «Οι διαδρομές είναι κοντά σε σημεία εστίασης, διαμονής, φυσικής ομορφιάς, πολιτιστικά μνημεία και έχουν εύκολη πρόσβαση», σημείωσε ο τοπογράφος και μελετητής του προγράμματος Ηλίας Γερμαντζίδης. Μάλιστα, μία από τις διαδρομές, συνολικής απόστασης 64,5 χλμ., που ξεκινάει είτε από την Ξάνθη είτε από την περιοχή της Γαλάνης και συνδέει επτά μικρότερα χωριά, διεκδικεί την πιστοποίησή της από την Πανευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπόρων (ERA) – κάτι που θα κάνει γνωστά τα μονοπάτια και την Ξάνθη στα περίπου τρία εκατομμύρια μέλη της ένωσης. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη χρονιά και την ευθύνη της συντήρησής του θα έχει ο οικείος δήμος.

«Μονοπάτια Πολιτισμού» έχουν δημιουργηθεί στην Πάτμο, τη Σίκινο, τον Μαραθώνα και την Αρκαδία. Εκεί το «Μονοπάτι του Μαινάλου», μια πορεία 75 χλμ. πιστοποιημένη από την ERA που «τρέχει» η τοπική ΚΟΙΝΣΕΠ με εθελοντές, ήδη έχει δεχτεί αρκετούς επισκέπτες και έχει επισημανθεί από το «Lonely Planet».

Ο τουρισμός με επίκεντρο τον πολιτισμό και τη θρησκεία, όπου εντάσσονται συνήθως οι περιπατητές, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά στην Ευρώπη μετά το πακέτο «ήλιος – θάλασσα» με ζήτηση από κεντροευρωπαϊκές χώρες, όπως είπε στην παρουσίασή του ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ Αρης Ικκος.

Ενας από τους παράγοντες για να πετύχει μια τέτοια τουριστική στόχευση είναι οι συνέργειες των τοπικών φορέων με τις επιχειρήσεις και την κοινωνία. Η Ξάνθη φαίνεται έτοιμη να επενδύσει αποφασιστικά στον θησαυρό που έχει γύρω της, την πανέμορφη φύση της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή