Στοκχόλμη: Hip & Chic

10' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Xτισμένη πάνω σε δεκατέσσερα νησιά, δεσπόζει πανέμορφη σε ένα μαγευτικό σύμπλεγμα από εκατοντάδες βραχονησίδες και νησάκια που αποτελούν το αρχιπέλαγός της, στην είσοδο της λίμνης Mälaren. Η Στοκχόλμη είναι καταπράσινη, με εντυπωσιακές γέφυρες (το όνομά της σημαίνει «πόλη ανάμεσα σε γέφυρες»), καλαίσθητη αρχιτεκτονική, πλήθος από αξιόλογα μουσεία και κατοίκους πολλών και διαφορετικών εθνικοτήτων. Τυχαίνει να τη γνωρίζω καλά, μια και έζησα εκεί τρία χρόνια, γι’ αυτό μου άρεσε όταν σε πρόσφατη επίσκεψή μου διαπίστωσα πως η ομορφιά της παραμένει αναλλοίωτη, παρότι είναι μια πρωτεύουσα που αλλάζει και εξελίσσεται διαρκώς. Θεωρείται μία από τις πιο γοητευτικές πόλεις της Βόρειας Ευρώπης και με το υδάτινο στοιχείο να κυριαρχεί, δεν την αποκαλούν τυχαία «Βενετία του Βορρά». Το καλοκαίρι, με τις μεγάλες και ηλιόλουστες ημέρες του, είναι η καταλληλότερη εποχή να την επισκεφτείτε και να απολαύσετε δύο από τις πιο ζωντανές γειτονιές της. 


SoFo

Το εναλλακτικό κέντρο 

O Στιγκ Λάρσον τοποθέτησε τη δράση του παγκόσμιου μπεστ σέλερ «Το κορίτσι με το τατουάζ» στο νησί του Södermalm (Söder για τους ντόπιους). Ομως η αλήθεια είναι πως αυτή η indie και γεμάτη δημιουργικότητα μεσοαστική περιοχή ελάχιστα κοινά έχει στην πραγματικότητα με την υποβλητική ατμόσφαιρα ενός σκανδιναβικού αστυνομικού θρίλερ. Το ίδιο ισχύει και για το παρελθόν της. Μέχρι πριν από μία δεκαετία ήταν το «Soho» της Στοκχόλμης, ένα υποβαθμισμένο και επικίνδυνο μέρος, καλύτερα προς… αποφυγήν. Πλέον, τα παλιά και σύγχρονα κτίρια, οι δρόμοι, οι γκαλερί και ο πολυσυλλεκτικός κόσμος του έχουν αναβαθμίσει την αίσθηση που αποπνέει το Söder και οι γειτονιές του -το Slussen (Slussenområdet), το Medborgarplatsen και το SoFo- είναι από τις πιο δημοφιλείς για φαγητό, ποτό, διασκέδαση αλλά και για ψώνια. Το SoFo μάλιστα -που σημαίνει Νότια (söder) της οδού Folkungagatan- κρατάει τα σκήπτρα ως η πιο hip συνοικία της Στοκχόλμης, όπου την προσοχή τραβούν ενδιαφέρουσες μπουτίκ ρούχων και αντικειμένων design, κατά κύριο λόγο vintage αισθητικής, αγαπημένη εμμονή των κατοίκων της πόλης, όπως και ο καφές – fika επί το σουηδικότερον. Παρά το γεγονός ότι τα καφέ και τα εστιατόρια αφθονούν στην περιοχή, ξεχάστε ό,τι έχετε στο μυαλό σας για τις μεσογειακού τύπου παρεΐστικες εξόδους. Με λάβαρο τη «χειραφέτηση», οι Σουηδοί δεν συνηθίζουν να βγαίνουν σε μεικτές παρέες (ω, ναι!). Χωρίζονται σε γυναικοπαρέες και αντροπαρέες, κατά 99% σουηδικής ιθαγένειας. Οσο για το φλερτ, πάλι καλά που υπάρχουν τα social media. 

Τα «in» καφέ: 

Louie Louie (Bondegatan 13, τηλ. +46 08-6400271, www.louielouiesthlm.wordpress.com). Ενα ιδιαίτερο καφέ έχει πάρει το όνομά του από το ομώνυμο κομμάτι του Richard Berry, που έκαναν επιτυχία οι The Kingsmen το 1963. Σερβίρει, εκτός από καφέ, brunch με λουκάνικα και αυγά, ενώ κάποιες φορές υπάρχει DJ που «ντύνει» το χώρο με τις ανάλογες μουσικές. Εξαιρετικά σπάνια vintage βινύλια διατίθενται προς πώληση.  

Johan and Nyström Konceptbutik (Τηλ. +46 08-7022040, www.johanochnystrom.se). Με ενδιαφέρον ντεκόρ και μια απίστευτη συλλογή από τσάι και καφέ από όλο τον κόσμο, θεωρείται ένα από τα καλύτερα καφέ της Στοκχόλμης. Σερβίρει γευστικότατα γλυκά με κανέλα και σοκολάτα. Τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού βγάζει και τραπεζάκια έξω. 

Cafe String (Nytorgsgatan 38, τηλ. +46 08-7148514,  www.cafestring.com). Λατρεμένος τόπος συνάντησης του νεαρόκοσμου. Ο καφές σερβίρεται σε θερμός ή σε πελώριες κούπες τσαγιού, σε ένα περιβάλλον διακοσμημένο με γρανάζια της δεκαετίας του 1950 και 1960. Τα πάντα εκεί είναι προς πώληση. Μπορείτε να αγοράσετε το φλιτζάνι σας ή την καρέκλα που κάθεστε για αναμνηστικά. 

Τα top της γαστρονομίας 

Meatballs for the People (Nytorgsgaten 30, τηλ. +46 08-4666099, www.meatball.se). Αν στο μυαλό σας έχετε τα σουηδικά κεφτεδάκια, σας έχουμε πρόταση όνομα και πράγμα. Μεγάλα ξύλινα τραπέζια, βιομηχανικά φωτιστικά και διαφορετικές γεύσεις από κεφτέδες μετατρέπουν το μέρος σε γαστρονομικό παράδεισο. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι βιολογικά.

Urban Deli (Nytorget 4, τηλ. +46 08-42550030, www.urbandeli.org). «Υβριδικός» χώρος πίσω από το πάρκο Nytorget. Τραπεζάκια έξω, με κουβέρτες στη διάθεση των θαμώνων για τις πιο κρύες μέρες. Στο εσωτερικό, ένας πελώριος βιομηχανικός χώρος, όπου μπορείτε να παραγγείλετε ιδιαίτερες σαλάτες και σάντουιτς με καραβίδα. Ή να αγοράσετε για το σπίτι σάλτσες με απίστευτα πρωτότυπες ετικέτες στα βάζα.

Pelikan (Blekingegatan 40, τηλ. +46 08-55609090, www.pelikan.se). Πήρε το όνομά του από έναν θηλυκό πελεκάνο που κάποτε είχε τρυπώσει εκεί – και τάιζε τα μωρά του. Από το 1733 σερβίρει μπίρες, ποτά και εξαιρετικής ποιότητας φαγητό. Περιβάλλον «κλασικό», φίνα σερβίτσια, υπέροχη διακόσμηση και πολύ προσεγμένα πιάτα, βασισμένα σε παραδοσιακές συνταγές για όλα τα γούστα.

Krogen Soldaten Svejk (Östgötagatan 35, www.svejk.se). Το όνομα του ρεστοράν είναι το ίδιο με του κεντρικού χαρακτήρα του περίφημου βιβλίου του Γιάροσλαβ Χάσεκ «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ». Αγαπημένο στέκι των Στοκχολμέζων, είτε για μπίρα (από τις καλύτερες, καθότι οι μάρκες είναι όλες τσέχικες) είτε για φαγητό (συνταγές κυρίως από Κεντρική Ευρώπη), τις περισσότερες φορές είναι πλήρες και πολύβουο, αλλά πάντοτε φιλικό. Δεν γίνονται κρατήσεις τηλεφωνικά.

Για trendy αγορές

Grandpa (Södermannagatan 21, www.grandpa.se). Σημείο συνάντησης των απανταχού εραστών του vintage, που συγκεντρώνονται όχι μόνο για να ψωνίσουν ρούχα και αντικείμενα από όλο τον κόσμο, αλλά και για να καθίσουν στα παγκάκια έξω από το κατάστημα

και να συζητήσουν για τα αγαπημένα τους

αξεσουάρ. 

Hipp! (Nytorgsgatan 36, www.hippstory.com). Μικροσκοπικό και πολύχρωμο, διαθέτει funky κοσμήματα κυρίως σε σχήμα ποδηλάτων ή πουλιών και αντισυμβατικά πόστερ και κάρτες -όλα χειροποίητα-, καθώς και πολύ χαριτωμένα παιδικά ρούχα. 

Swedish Hasbeens (Nytorgsgatan 36A, www.swedishhasbeens.com). Ασυνήθιστες εκδοχές και περιορισμένα αντίτυπα από δερμάτινα και ξύλινα τσόκαρα εξαιρετικής ποιότητας. 

Για «hipster» νύχτες

Trädgården (Slussväg 2, www.tradgarden.com). Αυτή η περίεργη «συστάδα» κτιρίων, κάτω από μια γέφυρα στο νοτιότερο άκρο του νησιού Södermalm, είναι ένα από τα αγαπημένα σημεία συνάντησης των hipsters της Στοκχόλμης, παρότι ανοίγει τις πόρτες του μόνο το καλοκαίρι. Εδώ παίζουν κάποιοι από τους καλύτερους DJs, ενώ παράλληλα φιλοξενούνται εκθέσεις, καλλιτεχνικά δρώμενα κ.ά. Οι δράσεις εναλλάσσονται σε όλη τη διάρκεια της ημέρας με φεστιβάλ, συναυλίες και ανοιχτές αγορές.  

Pet Sounds Bar (Skånegatan 80, www.psb.bar). Εξαιρετικά δημοφιλές για το indie περιβάλλον του και τα κοκτέιλ του. Ενίοτε έχει και ζωντανή μουσική. 

Södra Teatern: (Mosebacke Torg 1, www.sodrateatern.com). Πολυχώρος με μπαρ, κλαμπ, θεατρικές σκηνές αλλά και εστιατόριο, φιλοξενεί έναν μεγάλο αριθμό από διαφορετικά δρώμενα – από events με διεθνή μουσική μέχρι εναλλακτικά πάρτι, όπως Hip Hop Karaoke. Μια ενδιαφέρουσα επιλογή για όσους επιθυμούν κάτι περισσότερο από ένα τυπικό nightclub.  

Τα must

Βόλτα σε δύο ρόδες (www.citybikes.se). Σε διάφορα σημεία του SoFo υπάρχουν ενοικιαζόμενα ποδήλατα του δήμου (τα πιο κεντρικά βρίσκονται στις Katarina Bangata και Gotgatan) που θα σας επιτρέψουν να εξερευνήσετε καλύτερα όχι μόνο την περιοχή, αλλά και όλη τη πόλη. Το κράνος απαραίτητο. 

SoFo nights: Την τελευταία Πέμπτη κάθε μήνα. Ολα τα μαγαζιά παραμένουν ανοιχτά έως τις 9 το βράδυ, καλούν Djs, προσφέρουν δωρεάν σνακ και ροφήματα και συνήθως κάνουν εκπτώσεις.

Greta Garbos Torg: Η «θεά» Garbo μεγάλωσε λίγο πιο έξω από το SoFo, όταν αυτό ήταν μια εργατική, γκρίζα και υποβαθμισμένη γειτονιά. Τώρα η λιθόστρωτη πλατεία προς τιμήν της, στο τέλος της Katarina Bangata, είναι γεμάτη δέντρα και προσφέρεται για διάλειμμα από την εξαντλητική περιήγηση στην πόλη. Με αφορμή ένα θρύλο της μεγάλης οθόνης, θα χαζέψετε απερίσπαστοι το διαρκώς μεταβαλλόμενο πρόσωπο της Στοκχόλμης.


Östermalm

Γκλάμουρ και διασκέδαση

Η πιο ακριβή περιοχή σε όλη τη Σουηδία για να αγοράσεις σπίτι, το Östermalm, έχει πλούσια ιστορία. Ηταν γνωστό από την εποχή του Μεσαίωνα ως Ladugårdslandet («η γη του αχυρώνα»), λόγω του ότι υπήρχαν πολλές βασιλικές φάρμες. Με την άνοδο της σουηδικής αυτοκρατορίας και μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα συγκέντρωσε τους μπουρζουά της πόλης, που έχτισαν σπίτια με εξαιρετική αρχιτεκτονική, κάποια από αυτά παραλίμνια, και τότε η περιοχή πήρε τη σημερινή ονομασία της. Κατά το 1930 προστέθηκαν πιο μοντέρνα κτίσματα και στη συνέχεια έγινε το κέντρο της σουηδικής τηλεόρασης και της σουηδικής βιομηχανίας κινηματογράφου, γεγονός που έχει συνεισφέρει στο να διατηρήσει η περιοχή τη γοητεία της. Πλέον το Östermalm είναι γνωστό για τα πολυτελή εξτραβαγκάντ μαγαζιά του, τις δενδρόφυτες λεωφόρους, το βασιλικό πάρκο Djurgården, αλλά και για το ότι εδώ βρίσκονται οι πρεσβείες, δύο πανεπιστημιουπόλεις και κομψές βίλες. Ωστόσο, την πολύ σικ αυτή κατοικημένη περιοχή διέπει μια ενδιαφέρουσα αντίφαση: εδώ χτυπάει η καρδιά της διασκέδασης, γύρω από την «ευρύχωρη» πλατεία Stureplan είναι συγκεντρωμένα τα περισσότερα κλαμπ της πόλης. Από την άλλη, η καρδιά του shopping βρίσκεται στην Bibliotekstan, την πιο γκλάμουρ εμπορική γειτονιά, με αποκλειστικότητα σε επώνυμες σκανδιναβικές και διεθνείς μάρκες. 

Τα «in» καφέ  

Konditori Sturekatten (Riddargatan 4, τηλ +46 08-6111612, www.sturekatten.se). Διακοσμημένο με κλασικά έπιπλα, από το 1924 προσφέρει καφέ και μια ευρεία γκάμα γλυκών που παρασκευάζονται στον δικό του φούρνο, όπως κέικ αμυγδάλου με μαρμελάδα βατόμουρο. Το καλοκαίρι η εξωτερική του βεράντα, εκτός από πανέμορφη, είναι και ιδανική για διάβασμα. 

Espresso Sosta Bar (Sveavägen 84, τηλ. +46 08-6121349, www.sosta.se). Μυρωδάτος καφές, φρέσκα γλυκά και νόστιμα σάντουιτς. Να θυμάστε ότι τα τραπεζάκια που βρίσκονται έξω γίνονται …ανάρπαστα. 

Τα top της γαστρονομίας

Esperanto (Kungstensgatan 2, τηλ. +46 08-6962323, www.esperantorestaurant.se). Θεωρείται από τα καλύτερα στη Στοκχόλμη και θα το περιγράφαμε ως έναν ρομαντικό και ταυτόχρονα σουρεαλιστικό χώρο με κουζίνα εμπνευσμένη -όπως και η ονομασία του- από διεθνείς επιρροές.  

Gastrologik (Artillerigatan 14, τηλ. +46 08-6623060, www.gastrologik.se). Το ανερχόμενο άστρο των ρεστοράν της περιοχής. Συνιστά τη «new Nordic» σκανδιναβική πρόταση στη γαστρονομία, χρησιμοποιώντας φυσικά και βιολογικά υλικά στην κουζίνα του.  

Για Clubbing

Sturecompagnie (Sturegatan 4, www.sturecompagniet.se). Είναι το μεγαλύτερο club στη Στοκχόλμη, στο κέντρο της Stureplan. Διαθέτει άπειρες επιλογές σε μπαρ και dance floors με διαφορετικά είδη μουσικής. Επειδή είναι δύσκολο να μπείτε -ειδικά μετά τα μεσάνυχτα επικρατεί το αδιαχώρητο-, είναι προτιμότερο να κάνετε κράτηση μέσω του site.

Spy Bar (Birger Jarlsgatan 20, www.stureplansgruppen.se). Θεωρείται «θρυλικό», από τα πιο φημισμένα στην πόλη, με διασημότητες, μποέμ και εναλλακτικούς θαμώνες να απαρτίζουν το «κοινό» του. Η ατμόσφαιρα είναι καλύτερη μετά τις 2 το βράδυ, οπότε και γεμίζει.    

Soap Bar (Nybrogatan 1, www.soapbar.se). Μοντέρνο μπαρ και κλαμπ, με ιδιαίτερα καλοντυμένους θαμώνες και εμπνευσμένους DJs, παραμένει ανοιχτό κάθε βράδυ έως τις 3 μετά τα μεσάνυχτα – γεγονός σπάνιο για τη Στοκχόλμη. Παρασκευές και Σάββατα πρέπει να κάνετε κράτηση αν θέλετε να μπείτε.  

Τα must

Η σκεπαστή αγορά του Östermalmshallen (www.ostermalmshallen.se). Αξίζει να περιπλανηθείτε ανάμεσα στους πάγκους και να δοκιμάσετε την αφθονία από νοστιμιές (όπως φρέσκα ψάρια και θαλασσινά), αλλά και για να θαυμάσετε το καλαίσθητο κτίριο από κόκκινο τούβλο του 1880, στο οποίο στεγάζεται η αγορά. 

Περπάτημα στο Strandvägen. Το βουλεβάρτο του Östermalm που χρονολογείται στο 1897 είναι από τα πιο δημοφιλή για χαλαρό περίπατο με καταπληκτική θέα σε εντυπωσιακά κτίρια και πεντακάθαρα νερά.

Shopping στην Biblioteksgatan. Στην πεζοδρομημένη περιοχή στο κέντρο της πόλης, ανάμεσα στις πλατείες Stureplan και Norrmalmstorg, θα αγοράσετε ή απλώς θα χαζέψετε ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η σουηδική και η διεθνής μόδα και το design.


Μετάβαση

Πτήσεις για Στοκχόλμη εκτελούνται από το αεροδρόμιο «Ελεύθεριος Βενιζέλος».

Διαμονή

Scandic Malmen: Götgatan 49-51, Södermalm, τηλ. +46 08-51734700. Από 113 ευρώ το δίκλινο.

Lunda Hotel & Pensionat: Lundagatan 31 Södermalm, τηλ. +46 07-30861224. Από 73 ευρώ το δίκλινο.

Hotel Karlaplan: Skeppargatan 82, Östermalm, τηλ. +46 08-313220, Από 122 ευρώ το δίκλινο.

STF Gärdet Hotel & Hostel: Sandhamnsgatan 59A Östermalm, τηλ. +46 08-4632299 .Από 100 ευρώ.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo: www.booking.com

Φαγητό-ποτό

«Παραδοσιακές» γεύσεις: Τηγανητή ρέγκα με πουρέ από πατάτες και κεφτεδάκια που συνοδεύονται από αγγουράκια τουρσί, μαρμελάδα από μούρα lingonberry και καφέ σάλτσα. Δημοφιλές ορεκτικό το Toast Skagen, δηλαδή γαρίδες με μαγιονέζα και άνηθο. Για γλυκάκι το Kanelbullar (μάφιν με κανέλα) είναι γευστικότατο.

Αλκοόλ: Είναι για τους Σουηδούς σαν το Αγιο Δισκοπότηρο: όλοι το αναζητούν και η τιμή του -ακόμα και μιας άγευστης μπίρας- είναι ανάλογη, διότι ισχύει κρατικό μονοπώλιο. Οπότε, προτού παραγγείλετε, ελέγξτε τις τιμές. Επίσης, έχετε υπόψη ότι Παρασκευή και Σάββατο οι κάτοικοι εκτονώνουν τον συγκρατημένο βίο της εβδομάδας (πίνουν μέχρι λιποθυμίας) με όχι τόσο πολιτισμένους τρόπους.

Συμβουλές

«Είναι επικίνδυνα;»: Οι πορτοφολάδες είναι τόσο συνηθισμένο φαινόμενο όσο και σε οποιαδήποτε άλλη πρωτεύουσα – κυρίως σε πολυσύχναστους δρόμους, γύρω από Drottninggatan, Gamla Stan και Plattan. Κατά τα άλλα, η Στοκχόλμη είναι από τις πλέον ασφαλείς πόλεις του κόσμου.

Να πάρω μαζί μου: Ανετα παπούτσια για περπάτημα ή ποδηλασία. Το καλοκαίρι αντηλιακό (ο ήλιος καίει κολασμένα) και ελαφρύ μπουφάν για το βράδυ. Τον χειμώνα απαραίτητα τα ισοθερμικά και

αδιάβροχο με επένδυση. 

Εχουμε υπόψη: Να γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά. Οι Σουηδοί γνωρίζουν καλά Αγγλικά, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα στις συνεννοήσεις. Αν έχετε μαύρα κατσαρά μαλλιά, ίσως σας ζητήσουν να τα αγγίξουν – τα θεωρούν πολύ «εξωτικά». Με ένα απλό «όχι» δεν θα επιμείνουν. Επίσης σε μπαρ και clubs συνηθίζουν να πλησιάζουν κάποιον ξένο με φιλική διάθεση και μετά να γίνονται προσβλητικοί, με τη λογικοφανή δικαιολογία ότι είναι πιωμένοι. Αποφύγετε τη «συζήτηση» πριν καν ξεκινήσει. Τέλος, ο καλύτερος τρόπος για να εκνευρίσεις έναν Σουηδό είναι να παρακάμψεις την ουρά (αυτό δεν σημαίνει ότι οι ίδιοι δεν το κάνουν).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή