Οι δρόμοι του κρασιού

26' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τους αμπελώνες τους να απλώνονται στις πλαγιές των βουνών της βόρειας Ελλάδας και της Κρήτης, δίπλα στις ακρογιαλιές της Πελοποννήσου ή «κουλουριασμένοι» στο αμμώδες υπέδαφος της Σαντορίνης, τα ελληνικά οινοποιεία είναι ανοιχτά και σας περιμένουν για οινικές ξεναγήσεις.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Οι δρόμοι του κρασιού-1

ΝΟΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 

ΚΤΗΜΑ ΣΕΜΕΛΗ 

Πρωτοπορία σε όλα τα επίπεδα

Μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οινοπαραγωγικές μονάδες της Ελλάδας έχει καταφέρει να συνδέσει το όνομά της με τη δημιουργία νέων -και μάλιστα υψηλών- προτύπων στο ελληνικό οινικό γίγνεσθαι. Εντυπωσιακό ως προς το μέγεθος, τον υπερσύγχρονο σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική του, το οινοποιείο βρίσκεται σε ένα μοναδικής ομορφιάς τοπίο, σε υψόμετρο 600 μ., με θέα στα αμπελοτόπια της Νεμέας και με εύκολη πρόσβαση σε κοντινούς πολιτιστικούς θησαυρούς και ιστορικά μνημεία (Ιερό Νεμείου Διός, Μυκήνες, Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας του ΠΙΟΠ). Η μεγάλη αίθουσα στο κεντρικό τμήμα του οινοποιείου προσφέρεται για γευστική δοκιμή, φιλικές ή επαγγελματικές συναντήσεις, εταιρικά γεύματα. Δεξιά και αριστερά του κτιρίου οι 8 ευρύχωροι ξενώνες θα διατίθενται σύντομα για τη φιλοξενία επισκεπτών του κτήματος. 

Info: Koύτσι Νεμέας, Κορινθία, τηλ. 27460-20360, 27460-20361, www.semeliwines.gr Δευτ.-Παρ. 10.00-14.00, Σάβ.-Κυρ. 10.00-15.00. Ξενάγηση-γευσιγνωσία: από 6 ευρώ/άτομo. Γκρουπ άνω των 10 ατόμων μετά από συνεννόηση.

HIGHLIGHTS  

* Ο επισκέπτης μπορεί να συμμετάσχει στις εργασίες του αμπελώνα (κλάδεμα, κορφολόγημα, τρύγος, όταν είναι η εποχή τους), να μάθει τα χαρακτηριστικά του σταφυλιού και να μυηθεί στα μυστικά του. Από 16 ευρώ/άτομο.

* Τα τοπικά πιάτα που ετοιμάζει μετά από έγκαιρη συνεννόηση η μαγείρισσα του κτήματος, π.χ. ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα, γλυκό σταφύλι κ.ά.

ΝΟΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

KTHMA ΓΚΟΦΑ  

Οινοτουρισμός για φυσιολάτρες 

Σε ένα παραδεισένιο περιβάλλον, στα 320 μ., δίπλα στον ποταμό Ασωπό, βρίσκεται το οινοποιείο Γκόφα που περιβάλλεται από αμπελώνα με το ΠΟΠ Αγιωργίτικο και κάποιες διεθνείς ποικιλίες. Ο επισκέπτης, αφού περάσει από τη σύγχρονη αίθουσα παραγωγής και μάθει για τη διαδικασία οινοποίησης, μπορεί να διαλέξει πού θα γίνει η γευσιγνωσία: στο κελάρι, πλάι στο ποτάμι κάτω από τα πλατάνια και τις λεύκες ή στην πίσω αυλή του οινοποιείου κάτω από το μεγάλο, γέρικο πεύκο. Κατά την ξενάγηση, θα μάθει για τη μακρά ιστορία του αμπελώνα, της Νεμέας και της οινοποιητικής της παράδοσης, αλλά και για τα αρχαιολογικά μνημεία που δεν απέχουν μακριά. 

Info: Κούτσι Νεμέας, τηλ. 27460-24281, www.ktimagofa.gr Καθημερινά: 09.00-17.00. Ξενάγηση και γευσιγνωσία 3-4 κρασιών με συνοδεία κρύου πιάτου (χωρίς χρέωση), δυνατότητα δοκιμής όλων των κρασιών του κτήματος, συμπεριλαμβανομένων παλαιών και σπάνιων ετικετών, 10 ευρώ/άτομο.

HIGHLIGHTS  

 * Ο επισκέπτης μπορεί να συμμετάσχει στον τρύγο (έως τέλος Σεπτέμβρη) και να βιώσει αναπαράσταση του παραδοσιακού τρόπου πατήματος στον ληνό (για γκρουπ, μετά από συνεννόηση).

* Συχνά διοργανώνονται οινικά πικνίκ, ενημερωθείτε όμως και για τα αθλητικά events (μαθήματα τοξοβολίας, ποδηλατικούς αγώνες κ.ά.). 

ΝΟΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ  

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΛΑΦΑΖΑΝΗ

Πάρτε κι εσείς μέρος στον τρύγο  

Ενα από τα μεγαλύτερα οινοποιεία της Νεμέας, με πολύ καλή οργάνωση και πλήρως εκσυγχρονισμένο εξοπλισμό, δίνει στον επισκέπτη μια γεύση των γηγενών ποικιλιών που υπάρχουν στον αμπελώνα και οι οποίες συμπληρώνονται από ορισμένες διεθνείς. Μετά τη διαδρομή στο ιδιόκτητο κτήμα, θα περιηγηθείτε στους χώρους παραγωγής, εμφιάλωσης και παλαίωσης σε γαλλικά δρύινα βαρέλια που ανανεώνονται συνεχώς, φτάνοντας εν τέλει στην αίθουσα γευσιγνωσίας. Προκειμένου να γίνει η διαδικασία του τρύγου πιο διαδραστική και συναρπαστική, από μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι αρχές Οκτώβρη μπορείτε, κατόπιν συνεννοήσεως, να πάρετε μέρος στον τρύγο και να πατήσετε τα σταφύλια με τον παραδοσιακό τρόπο, ακριβώς όπως έχετε δει στις παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες.

Info: Αρχαίες Κλεωνές Νεμέας, τηλ. 27460-31450, www.lafazanis.gr

Δευτ.-Σάβ. 08.00-16.00. Ξενάγηση και γευστική δοκιμή τριών κρασιών με συνοδεία κρύου πιάτου από 5 ευρώ/άτομο, μενού και δοκιμή περισσότερων κρασιών μετά από συνεννόηση, με έξτρα χρέωση.

HIGHLIGHTS  

 * Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στον νεόδμητο χώρο του αποσταγματοποιείου, όπου παράγεται το εμφιαλωμένο Τσίπουρο των Φίλων από στέμφυλα ποικιλιών της Νεμέας.

* Σύντομα θα κυκλοφορήσει η καινούργια λευκή, πολύ ιδιαίτερη και αρωματική ποικιλία Gewürztraminer. 

ΝΟΜΟΣ ΗΛΕΙΑΣ  

ΚΤΗΜΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ

Μια ιστορία πολλών γενεών

Το κτήμα Μερκούρη είναι ένα ιστορικό αγρόκτημα με διαδρομή 152 ετών στην παραγωγή οίνου και ελαιολάδου. Στους αμπελώνες του, συνολικής έκτασης 160 στρεμμάτων Πιστοποιημένης Ολοκληρωμένης Καλλιέργειας, καλλιεργούνται περισσότερες από 15 διαφορετικές ποικιλίες, ελληνικές (όπως Ρεφόσκο, Μαυροδάφνη, Αυγουστιάτης, Ασύρτικο) και ξένες (Viognier, Mourvedre κ.ά.). Πάνω από το 45% της συνολικής παραγωγής εξάγεται στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία και την Αυστραλία, ενώ το υπόλοιπο διατίθεται στην ελληνική αγορά. Το κτήμα παρέχει τη δυνατότητα επίσκεψης του οινοποιείου, των αμπελώνων και των ελαιώνων του, καθώς και του μικρού λαογραφικού μουσείου με τη συλλογή παλιών αγροτικών εργαλείων και μηχανημάτων. Η επίσκεψη διαρκεί μισή ώρα και ολοκληρώνεται με γευσιγνωσία των προϊόντων της εταιρείας, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα αγοράς τους σε ειδικές τιμές.

Info: Κορακοχώρι Πύργου Ηλείας, Πελοπόννησος, τηλ. 26210-41601, www.mercouri.gr

Ξεναγήσεις και γευσιγνωσίες μετά από συνεννόηση, Δευτ.-Παρ. 08.00-15.00, Σάβ. 08.00-14.00.

HIGHLIGHTS  

* Η ποικιλία Refosco, η οποία καλλιεργείται στο κτήμα από το 1870.

* Το εξωτικό τοπίο δίπλα στη θάλασσα του Ιονίου.

ΝΟΜΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ

Πειραματική οινοποίηση με διεθνή βραβεία

Αυτό το παλιό οινοποιείο, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Κάστρο της Μονεμβασιάς, δεν σε προϊδεάζει για τη συναρπαστική ιστορία που κρύβει μέσα του. Ο Γιώργος και η Ελλη Τσιμπίδη είναι οι άνθρωποι πίσω από την αναβίωση του περίφημου μεσαιωνικού κρασιού Malvasia. Ξεκινώντας το 1997, με έρευνες, επιστημονικές μελέτες και πεισματική προσπάθεια, κατάφεραν να ξαναφτιάξουν σήμερα το γλυκό, λιαστό κρασί, ύστερα από το πάντρεμα των γηγενών ποικιλιών που έτειναν να εξαλειφθούν: Μονεμβασιά, Κυδωνίτσα, Ασπρούδες και Ασύρτικο. Σήμερα, το Malvasia μετράει 15 χρυσά μετάλλια σε όλο τον κόσμο. Ο επισκέπτης μαθαίνει τη μεγάλη ιστορία του κρασιού-θρύλου και του τόπου που το γέννησε, περιηγείται στους αμπελώνες, στους χώρους παραγωγής και, τέλος, στην κάβα, όπου δοκιμάζει τις σπάνιες λακωνικές ποικιλίες. 

Info: Οινοποιείο Βελίες Μονεμβασιάς, Λακωνία, τηλ. 27320-53096, www.malvasiawines.gr

Τρ.-Σάβ. 10.00-17.00 (μετά από συνεννόηση).Ξενάγηση και γευστική δοκιμή 12 κρασιώνμε συνοδεία κρύων πιάτων, μετά από συνεννόηση (χωρίς χρέωση).

HIGHLIGHTS  

* Η ζεστή, φιλική ατμόσφαιρα και η μεταλαμπάδευση της ιστορίας απ’ τους ίδιους τους ανθρώπους που τη δημιούργησαν.

* Το οινοποιείο αναμένεται να εγκατασταθεί σύντομα σε ένα νεόδμητο, σύγχρονο κτίριο, ακόμη πιο κοντά στην πόλη της Μονεμβασιάς.

ΝΟΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ  

ΓΑΙΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ (Νεμέα)  

Στα 100 καλύτερα του κόσμου 

Ενα από τα πλέον αναγνωρίσιμα εκτός Ελλάδος οινοποιεία, έχει συμπεριληφθεί για επτά συνεχόμενες χρονιές στα 100 καλύτερα του κόσμου από το περιοδικό Wine & Spirits. Στα 550 μ. υψόμετρο, πάνω σε έναν λόφο με θέα προς τον κάμπο της Νεμέας, απέναντι από τις δίδυμες κορφές του όρους Ζήρεια, που παραμένουν χιονισμένες κατά το μεγαλύτερο μέρος του χειμώνα, προσφέρει μια καθ’ όλα γοητευτική οινοτουριστική εμπειρία. Το σύγχρονο οινοποιείο περιβάλλεται από αμπελώνες του παραδοσιακά καλλιεργούμενου Αγιωργίτικου, αλλά και κλήματα της διεθνούς ποικιλίας Syrah. Ο γεωπόνος Λέων Καράτσαλος και ο οινολόγος Γιάννης Παρασκευόπουλος αφοσιώθηκαν στο Αγιωργίτικο από το 1996 και το εξέλιξαν σημαντικά. Η ξενάγηση, που επικεντρώνεται στα οργανοληπτικά και τεχνικά χαρακτηριστικά των κρασιών που παράγονται στο κτήμα απευθύνεται σε εξειδικευμένο και απαιτητικό κοινό, αλλά και σε απλούς φίλους του κρασιού.

Η περιήγηση ξεκινά από τον αμπελώνα και τους χώρους παραγωγής, καταλήγοντας στην κάβα παλαίωσης με τα περισσότερα από 150 γαλλικά δρύινα βαρέλια, όπου γίνεται και η γευσιγνωσία.

Info: Κούτσι, Νεμέα, τηλ. 27460-22057 www.gaia-wines.gr

Δευτ.-Παρ. 10.00-16.00 (μετά από συνεννόηση). Ξενάγηση και γευστική δοκιμή 4 κρασιών (6 ευρώ/άτομο), 8 κρασιών (12 ευρώ/άτομο).

HIGHLIGHTS  

 * Οι λάτρεις του Αγιωργίτικου μπορούν να μάθουν πολλά για τις εξελίξεις που αφορούν στη διάσημη ποικιλία, μια και εδώ πρώτη φορά καλλιεργείται κλώνος της.

* Γευτείτε οπωσδήποτε το Κτήμα Γαίας, την ετικέτα που τοποθέτησε στον παγκόσμιο οινικό χάρτη το Αγιωργίτικο, αλλά και το δροσερό και αρωματικό 14-18h Ροζέ. Εδώ μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε και κρασιά της Γαίας που παράγονται στο οινοποιείο της Σαντορίνης

ΝΟΜΟΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

ΚΤΗΜΑ ΣΚΟΥΡΑ  

Τόλμη, καινοτομία και Αγιωργίτικο

Εξαιρετική τοποθεσία, state-of-the-art μονάδα οινοποίησης και εμφιάλωσης, άρτια δομημένο πρόγραμμα ξενάγησης: η επίσκεψη στο Κτήμα Σκούρα είναι η χαρά του οινοτουρίστα. Ο δημιουργός του, ο πρωτοπόρος Γιώργος Σκούρας, είναι ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε τον Μέγα Οίνο, το πρώτο ελληνικό κρασί που πάντρεψε μια γηγενή (Αγιωργίτικο) και μια ξένη ποικιλία (Cabernet Sauvignon) στο ίδιο μπουκάλι.

Ιnfo: 10ο χλμ. Αργους-Στέρνας, Μαλανδρένι Αργους, τηλ. 27510-23688, www.skouras.gr

Δευτ.-Παρ. 08.00-15.00, Σάβ. 10.30-18.00. Με ραντεβού για γκρουπ άνω των 8-10 ατόμων. Δωρεάν ξενάγηση, ειδικές χρεώσεις για τις γευστικές δοκιμές.

HIGHLIGHTS  

* Η εντυπωσιακή αίθουσα ωρίμασης και παλαίωσης, γνωστή και ως «Το κελάρι των χιλίων βαρελιών».

* Η δυνατότητα αγοράς μεγάλης γκάμας κρασιών, από τα «φρέσκα» μέχρι και εσοδείες 20ετίας.

ΝΟΜΟΣ ΑΧΑΪΑΣ 

ΤΕΤΡΑΜΥΘΟΣ  

Νέο αίμα και πειραματισμός

Στη φημισμένη για τα αμπελοτόπια της από την αρχαιότητα Αιγιάλεια και σε έναν εξαιρετικά προσεγμένο, ζεστό και φιλόξενο χώρο

oι φίλοι του κρασιού έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά την ομάδα του Τετράμυθου να προσεγγίζει με σύγχρονη ματιά την ελληνική οινική παράδοση. Ο Αρίστος Σπανός, ο Στάθης Σπανός και ο Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος πειραματίζονται συνεχώς με νέες μεθόδους και τεχνικές, όπως, για παράδειγμα, την οινοποίηση ρετσίνας σε πήλινους αμφορείς, δημιουργώντας ποιοτικά κρασιά από βιολογική πρώτη ύλη.

Info: 8ο χλμ. Πούντας-Καλαβρύτων, Ανω Διακοπτό, τηλ. 26910-97500, www.tetramythoswines.com

Δευτ.-Παρ. 09.00-16.00, Σάβ.-Κυρ. 10.00-16.00. Γκρουπ μετά από συνεννόηση. Δωρεάν ξενάγηση και γευστική δοκιμή 4 ετικετών, ειδικές γευσιγνωσίες μετά από συνεννόηση και με έξτρα χρέωση. 

HIGHLIGHTS

* Η φιλόξενη διάθεση με την οποία οι άνθρωποι του οινοποιείου υποδέχονται τους επισκέπτες.

* Η δυνατότητα διαμονής στον ξενώνα Καλλίστη / Τετράμυθος (δίχωρο δωμάτιο 50-80 ευρώ).


ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ-ΕΥΒΟΙΑ  

Οι δρόμοι του κρασιού-2

Ξενάγηση με οινογευσία στο Κτήμα Παπαγιαννάκου(Φωτογραφία: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΟΥΡΗΣ) 

ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ  

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΣ  

Το πρώτο βιοκλιματικό στην Ελλάδα

Βραβευμένο για την αρχιτεκτονική του, που δίνει έμφαση στον επισκέψιμο χαρακτήρα του, με τρόπο που να μην παρεμποδίζεται η διαδικασία της οινοποίησης, είναι το πρώτο βιοκλιματικό οινοποιείο της Ελλάδας. Στις εξειδικευμένες ξεναγήσεις στα κτήματα, στο οινοποιείο και στο κελάρι θα μάθετε πολλά για τον αττικό αμπελώνα, από τους αρχαιότερους του κόσμου, και για τα χαρακτηριστικά των καλλιεργούμενων ποικιλιών -Σαββατιανό, Αγιωργίτικο, Μαλαγουζιά και μερικές διάσημες γαλλικές-, ενώ μπορείτε να δοκιμάσετε όλα τα κρασιά και να προμηθευτείτε τα αγαπημένα σας από το κατάστημα.

Info: Θέση Πούσι Καλογέρι, Μαρκόπουλο Μεσογαίας, τηλ. 22990-25206, www.papagiannakos.gr

Καθημερινά 08.15-16.00 και Σάββατα 09.00-15.00, Κυριακές μετά από συνεννόηση. Ξενάγηση: από 5 ευρώ/άτομο, ξενάγηση μαζί με γευστική δοκιμή από 15 ευρώ/άτομο (μετά από συνεννόηση).

HIGHLIGHTS  

* Mόλις 40 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας, μπορείτε να περάσετε μία μέρα σε μια ιστορική περιοχή με φυσικό κάλλος, να δοκιμάσετε πολυβραβευμένα κρασιά, όπως είναι το Παλαιά Κλήματα από 100% Σαββατιανό, αλλά και να δείτε τα αρχαία εκθέματα του γειτονικού Μουσείου της Βραυρώνας.

* Πέρα από τα ντόπια τυριά, στο τραπέζι της γευσιγνωσίας φτάνουν ανάλογα με την εποχή φρέσκα προϊόντα που καλλιεργούνται στην περιοχή και στο κτήμα του οινοποιείου: ντομάτα, ελιές, βασιλικά σύκα, φιστίκια τύπου Αιγίνης κ.ά.

ΝΟΜΟΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ  

LA TOUR MELAS  

Ελληνική υπογραφή, γαλλικές ποικιλίες

Η ιστορία του La Tour Melas, που ανήκει στον Κύρο Μελά, ξεκινά το 2001, όταν αμπέλια με ποικιλίες Cabernet Franc, Merlot και Petit Verdot μεταφέρθηκαν από τη Γαλλία και φυτεύτηκαν σε κτήματα που πριν ήταν ελαιώνες. Οι εγκαταστάσεις του οινοποιείου αξιοποιούν τον νόμο της βαρύτητας με στόχο τη μικρότερη δυνατή «καταπόνηση» του σταφυλιού. Οι ξεναγήσεις συνεχίζονται στο δασάκι με τις παλιές δρυς, που βρίσκονται ανάμεσα στα αμπέλια, και διαρκούν περίπου μιάμιση ώρα. Οι γευστικές δοκιμές των κρασιών πραγματοποιούνται συνήθως στο ισόγειο του πύργου, όπου μεταξύ άλλων ετικετών ο επισκέπτης θα δοκιμάσει το σήμα κατατεθέν του κτήματος, τον ερυθρό οίνο La Tour Melas με την εντυπωσιακή φιάλη.

Info: Αχινός, Φθιώτιδα, τηλ. 6944-756556, 6942-858839, http://latourmelas.com

Καθημερινά 08.00-15.00. Ξεναγήσεις και γευσιγνωσίες χωρίς χρέωση, μετά από συνεννόηση, μενού wine pairing με συνταγές του γνωστού αθηναϊκού Shy Horse και όχι μόνο (από 60 ευρώ/άτομο).

Highlights:

* Οι οκτώ φροντισμένοι ξενώνες στον Πύργο, στη μέση του αμπελώνα (140-180 ευρώ).

* Απέχοντας μόνο μιάμιση ώρα από τους Δελφούς και τα Μετέωρα, μπορείτε κάλλιστα να συνδυάσετε την οινοτουριστική εμπειρία με εξορμήσεις.

ΝΟΜΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ 

ΚΤΗΜΑ ΑΒΑΝΤΙΣ

Το βασίλειο του Syrah

Το Κτήμα Αβαντίς είναι το όραμα του οινοποιού Απόστολου Μούντριχα, το όνομα του οποίου είναι ταυτισμένο με το Syrah εδώ και χρόνια. Οι λάτρεις της κοσμοπολίτικης ερυθρής ποικιλίας μπορούν εδώ να δοκιμάσουν έξι διαφορετικούς κλώνους της. Aκολουθώντας το τοσκανέζικο μοντέλο φιλοξενίας, ο επισκέπτης γίνεται δεκτός σαν καλεσμένος. Απ’ τον ιδιόκτητο αμπελώνα που περιβάλλει το οινοποιείο, μία ώρα από την Αθήνα, μέχρι την κάβα παλαίωσης αλλά και το τραπέζι της γευσιγνωσίας όπου θα δοκιμάσει 4-6 από τις πολυβραβευμένες ετικέτες, ο οινοτουρίστας λαμβάνει εδώ βαθιά και ουσιαστική γνώση για το κρασί. Το σύγχρονο οινοποιείο είναι σε διαδικασία συνεχούς βελτίωσης και οινολογικής έρευνας σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από τέλη Νοέμβρη αναμένεται να εγκαινιαστεί ένας καινούργιος, διαδραστικός χώροςυποδοχής, όπου και ο επισκέπτης θα…μπαίνει στο παιχνίδι.

Ιnfo: Μύτικας Ληλαντίου, Χαλκίδα Ευβοίας, τηλ. 22210-55350, www.avantisestate.gr

Δωρεάν ξεναγήσεις και γευσιγνωσία. Δευτ-Παρ. 11.00-16.00,  Σάβ. 11.00-19.00 και Κυρ. 11.00-15.00.

HIGHLIGHTS:  

* Δοκιμάστε το κρασί Αγιος Χρόνος, μια premium ετικέτα με παγκόσμιας εμβέλειας διάκριση (μετάλλιο platinum στον διαγωνισμό Decanter 2016).

* Στο πωλητήριο θα βρείτε τα δερματολογικά ελεγμένα καλλυντικά Lenga Grape Spa, με πρώτη ύλη τα σταφύλια του κτήματος.


ΚΡΗΤΗ

Οι δρόμοι του κρασιού-3

Το Scalani Hills Residence στο Κτήμα Μπουτάρη.

ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 

ΡΟΥΣ ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΤΑΜΙΩΛΑΚΗ  

Παράδοση και νέες ιδέες

Στο χωριό Χουδέτσι του Ηρακλείου, σε μια μεγάλη έκταση με αμπέλια και ελιές σε υψόμετρο 500 μ., βρίσκεται «κρυμμένο» το μικρό boutique οινοποιείο της οικογένειας Ταμιωλάκη. Η τέταρτη γενιά έδωσε νέα πνοή υιοθετώντας σύγχρονα μέσα και μεθόδους οινοποίησης, χωρίς ωστόσο να αλλοιωθεί η αυθεντικότητα των κρητικών ποικιλιών. Ο επισκέπτης περιηγείται στο κτήμα και στους χώρους παραγωγής και παλαίωσης, μαθαίνοντας αναλυτικά για τις αμπελουργικές ζώνες και το terroir της Κρήτης. Η θέα από το οινοποιείο φτάνει μέχρι απέναντι, στο ξερονήσι της Ντίας.

Info: Χουδέτσι Ηρακλείου, τηλ. 2810-742083. Δευτ.-Παρ. 10.00-15.30, Σάβ.-Κυρ. μόνο μετά από συνεννόηση. Ξενάγηση και γευστική δοκιμή έξι κρασιών 7 ευρώ/άτομο, με συνοδεία κρύων πιάτων 10 ευρώ/άτομο. 

HIGHLIGHTS

* Μη χάσετε το λευκό και το ερυθρό Skipper, δύο καθαρόαιμα χαρμάνια κρητικών ποικιλιών, εξαιρετικά συνοδευτικά φαγητού. 

* Πριν φτάσετε στο οινοποιείο, κάντε μια στάση στον αρχαιολογικό χώρο του Βαθύπετρου, που βρίσκεται σε απόσταση 5 χλμ., για να θαυμάσετε ένα πατητήρι 4.000 ετών. 

ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΜΠΟΥΤΑΡΗ (Κρήτη)

Ολοκληρωμένη οινοτουριστική εμπειρία

Την ιστορία ολόκληρης της Κρήτης μέσα απ’ το κρασί αφηγείται στον επισκέπτη το συγκεκριμένο οινοποιείο της εταιρείας Μπουτάρη, που έχει συνδέσει το όνομά της με την οινοποιητική παράδοση απ’ το 1879. Το καλωσόρισμα του επισκέπτη ξεκινά με μια προβολή αφιερωμένη στην αμπελουργική ιστορία και στις ποικιλίες του νησιού, ενώ ακολουθεί περιήγηση σε όλους τους χώρους παραγωγής, στην υπόγεια κάβα, καταλήγοντας στην εντυπωσιακή αίθουσα γευσιγνωσίας όπου επιβάλλεται η δοκιμή στο Ιουλιάτικο Μπουτάρη, από 100% Λιάτικο, και στο Μοσχάτο Σπίνας Μπουτάρη, από τις παλιές κρητικές ποικιλίες. 

Info: Σκαλάνι, Ηράκλειο Κρήτης, τηλ. 2810-731617, www.ariahotels.gr

Δευτ.-Παρ. 09.00-17.00 (μετά από συνεννόηση). Ξενάγηση 5 ευρώ/άτομο και γευσιγνωσία τριών κρασιών συνοδεία κρύων πιάτων και wine pairing (με έξτρα χρέωση).

HIGHLIGHTS    

* Ολοκληρώστε την εμπειρία με διαμονή στο Scalani Hills Residences, στο παλιό μετόχι που έχει ανακαινιστεί πλήρως. Θα ξυπνήσετε σε μία από τις τρεις πολυτελείς κατοικίες μέσα στον αμπελοελαιώνα και θα γευτείτε ελληνικό πρωινό από την Κρητικιά μαγείρισσα.

* Το οινοποιείο απέχει 4 χλμ. από τον αρχαιολογικό θησαυρό της Κνωσού.

ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΚΤΗΜΑ ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗ

Κρητικό μεράκι, διεθνή στάνταρ

Ο βιολογικός αμπελώνας που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου Ορθή Πέτρα, σε υψόμετρο 500 μ., «ποτίζεται» απ’ τη θαλασσινή αύρα του Λιβυκού πελάγους, ενώ οι ψυχροί βόρειοι άνεμοι που κατεβαίνουν απ’ τον Ψηλορείτη συμβάλλουν ώστε οι καλλιέργειες να παραμένουν υγιείς. Η οικογένεια Ζαχαριουδάκη έχει παντρέψει στον αμπελώνα τις κρητικές ποικιλίες με διεθνείς, δημιουργώντας νέες με ιδιαίτερο οινικό ενδιαφέρον. Δοκιμάστε, για παράδειγμα, κρασιά της σειράς «Ορθή Πέτρα», όπως Βιδιανό με Sauvignon Blanc και Κοτσιφάλι με Syrah. Η ξενάγηση γίνεται στους αμπελώνες, στους χώρους παραγωγής, καταλήγοντας στην αίθουσα γευσιγνωσίας με απίθανη θέα στον κάμπο και στη θάλασσα.

Info: Πλούτη Ηρακλείου, τηλ. 28920-96226, 6972-992488, http://zacharioudakis.com Δευτ.-Σάβ. 10.00-17.00 (μετά από συνεννόηση). Ξενάγηση και γευστική δοκιμή 4 κρασιών από 5 ευρώ/άτομο, με συνοδεία κρύων πιάτων ή τοπικών μεζέδων, μετά από συνεννόηση, με έξτρα χρέωση.

HIGHLIGHTS 

* Το κτήμα απέχει 2 χλμ. από τον σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της Γορτύνας, με μακρά αμπελοοινική ιστορία.

* Το πανέμορφο τοπίο, ανάμεσα στις πράσινες πλαγιές που κλιμακώνονται σε πεζούλες, με θέα 360 μοιρών.


ΙΟΝΙΟ

Οι δρόμοι του κρασιού-4

Η θέα από το Κτήμα Χαριτάτου

ΝΟΜΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ  

GENTILINI

Οίνος βιολογικής καλλιέργειας

Μικρό οινοποιείο που αγαπά τις γηγενείς ποικιλίες -κυρίως τη Ρομπόλα και τη Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας- και μεταδίδει στους επισκέπτες τις γνώσεις του για την οινοποίηση των αμπελιών βιολογικής καλλιέργειας. Οι εξαιρετικές οινοτουριστικές περιηγήσεις καταλήγουν στον υπέροχο βοτανόκηπο του κτήματος. Την premium οινική εμπειρία εγγυάται ο χαρισματικός Κεφαλονίτης Πέτρος Μαρκαντωνάτος μαζί με τη σύζυγό του Μαριάννα Κοσμετάτου, οι οποίοι έδωσαν νέα πνοή στην οικογενειακή επιχείρηση χάρη στους συνεχείς πειραματισμούς τους.

Info: Μηνιές Κεφαλονιάς, τηλ. 26710-41618, www.gentilini.gr

Aνοιχτά έως τέλη Σεπτέμβρη. Δευτ.-Σάβ. 10.30-14.30 και 17.30-20.30. Ξενάγηση με γευσιγνωσία 5-6 κρασιών και πλατό ντόπιων τυριών από 5 ευρώ/άτομο, μόνο γευσιγνωσία 3 ευρώ/άτομο.

HIGHLIGHTS:  

* Η δοκιμή κρασιών που βρίσκονται σε φάση ζύμωσης και παλαίωσης από τις δεξαμενές και τα βαρέλια αντίστοιχα. Μη χάσετε, επίσης, το δικό τους cotto (σιρόπι από βρασμένο μούστο).

* Η οικεία και χαλαρή ατμόσφαιρα.

ΝΟΜΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ  

ΚΤΗΜΑ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ

Υπόθεση οικογενειακή

Τα καλοκαίρια η οικογένεια Χαριτάτου τα περνούσε στο σπίτι της στο Ληξούρι Κεφαλονιάς, που περιβάλλεται από 100 στρέμματα με συκιές, αμυγδαλιές, τριανταφυλλιές και, φυσικά, αμπέλια, με πορεία και ιστορία πάνω από έναν αιώνα, τα οποία καλλιεργούνται με ήπιες τακτικές. Ωστόσο, είναι η τέταρτη μόλις χρονιά που οινοποιούν οι ίδιοι τα σταφύλια τους στο προσεγμένο οινοποιείο δίπλα στο σπίτι τους. Η οικογένεια υποδέχεται τους οινόφιλους σαν καλεσμένους της και τους τρατάρει Μαυροδάφνη και Μοσχάτο στις υπέροχες βοτσαλωτές αυλές του σπιτιού, σε ένα κτίριο του 1863.

Info: Κλαδάτα, Ληξούρι, τηλ. 6976-108768. Καθημερινά 09.00-13.00, 17.00-20.00. Ξεναγήσεις και γευσιγνωσία δύο κρασιών με συνοδεία τυριών δωρεάν, μετά από συνεννόηση.

HIGHLIGHTS

* Η ζεστή, οικογενειακή ατμόσφαιρα. Το σπίτι έχει και μικρό αγρόκτημα.

* Οι καλοκαιρινές βραδιές κρασιού με σινεμά.


ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Οι δρόμοι του κρασιού-5

Το Οινοποιείο Βενετσάνος στεγάστηκε στο πρώτο βιομηχανικό κτίριο της Σαντορίνης. (Φωτογραφία: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΑΒΟΣ) 

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

OINOΠΟΙΕΙΟ ΜΠΟΥΤΑΡΗ

Η ιστορία της αμπελουργίας

Με τα θολωτά μέρη σε ένα εκτυφλωτικά λευκό χρώμα και όλη την αρχιτεκτονική να εμπνέεται από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Σαντορίνης και ολόκληρου του Αιγαίου, η πρώτη επαφή με το οινοποιείο της εταιρείας Μπουτάρη είναι ξεχωριστή εμπειρία. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα στην Ελλάδα που άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό για οργανωμένες ξεναγήσεις, το 1990. Πρωτοπόροι όμως ήταν και στο γεγονός ότι μετέθεσαν τον τρύγο από την παραδοσιακή εποχή του για τη Σαντορίνη, που ήταν ο Σεπτέμβρης, στις αρχές Αυγούστου, καταφέρνοντας έτσι να χαμηλώσουν τον αλκοολικό βαθμό και να δημιουργήσουν πιο μεταλλικά κρασιά. Ο επισκέπτης μαθαίνει την ιστορία της αμπελουργίας της Σαντορίνης, με τα κλήματα-«κουλούρες», τους τρόπους οινοποίησης αλλά και τις καλλιεργούμενες ποικιλίες – αυτό το οινοποιείο εκμεταλλεύεται μόνο το γηγενές ποικιλιακό δυναμικό. Με την ξενάγησή σας εδώ θα έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα για τη νεότερη ιστορία του ελληνικού κρασιού και το πώς συνέβαλε σ’ αυτό η εταιρεία Μπουτάρη.

Info: Μεγαλοχώρι, Σαντορίνη, τηλ. 22860-81011, 81607, www.boutari.gr Από Απρίλη έως Οκτώβρη καθημερινά 10.00-19.00. Τον υπόλοιπο χρόνο μετά από συνεννόηση. Η γευστική δοκιμή περιλαμβάνει 3-8 κρασιά από 6 ευρώ/άτομο, με συνοδεία αλλαντικών, ελαφριά πιάτα σαντορινιάς παραδοσιακής κουζίνας με έξτρα χρέωση.

HIGHLIGHTS

* Στην οργανωμένη wine boutique, εκτός από κρασιά, μπορείτε να αγοράσετε επίσης βιβλία και αξεσουάρ οίνου.

* Η γευσιγνωσία ικανοποιεί τόσο τον επισκέπτη που θέλει να δοκιμάσει τις ετικέτες της τρέχουσας σοδειάς όσο κι εκείνον που ψάχνει κάτι πιο σπάνιο – μπορούν να ανοιχτούν παλαιωμένα κρασιά ηλικίας έως και δέκα ετών.

ΓΑΙΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ

Αποθεώνοντας το Ασύρτικο

Σ’ ένα πέτρινο κτίριο χτισμένο στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, πρώην «τοματάδικο», οι λάτρεις του Ασύρτικου θα βρουν τον παράδεισό τους: τέσσερα κρασιά της διάσημης σαντορινιάς ποικιλίας που έχουν οινοποιηθεί με τέσσερις διαφορετικές μεθόδους. Η περιήγηση θα ξεκινήσει από τον παραδοσιακό αυτόρριζο αμπελώνα, θα συνεχιστεί στους χώρους παραγωγής και θα απογειωθεί στον υπαίθριο χώρο γευσιγνωσίας, μπροστά στη βοτσαλωτή παραλία, εκεί όπου παλιά στεγαζόταν το φημισμένο εστιατόριο «Τομάτα». Η γευσιγνωσία εδώ έχει κάτι από την αρμύρα της θάλασσας, που βρίσκεται σε απόσταση 30 μέτρων. Οι συνεργάτες Λέων Καράτσαλος και Γιάννης Παρασκευόπουλος, γεωπόνος και οινολόγος αντίστοιχα, ξάφνιασαν το κοινό όταν αποφάσισαν να διαθέσουν στην αγορά μια limited edition σειρά, τον Θαλασσίτη submerged, που μετά την εμφιάλωση παλαιώνει για 5 χρόνια βυθισμένος 20 μέτρα κάτω από τη θάλασσα.

Info: Εξω Γωνιά, Σαντορίνη, τηλ. 22860-34186. Καθημερινά 11.00-19.00, κρατήσεις και online στο www.gaia-wines.gr

Ανοιχτά έως τέλος Οκτώβρη. Ξενάγηση και γευσιγνωσία 4 κρασιών (6 ευρώ/άτομο), 8 κρασιών (12 ευρώ/άτομο), κρύα πιάτα ή μενού wine pairing με έξτρα χρέωση.

HIGHLIGHTS  

* Δοκιμάστε το πιο δημοφιλές αυτήν τη στιγμή κρασί του κτήματος, το Ασύρτικο Γαίας (Wild Ferment), που οινοποιείται κατά το 50% σε δεξαμενές και κατά το 50% ζυμώνεται και παλαιώνει σε βαρέλια δρυός και ακακίας που του χαρίζουν ένα ιδιαίτερο αρωματικό υπόβαθρο.

* Διαμαντάκι της οινοτουριστικής εμπειρίας το premium ξίδι από σταφύλια Ασύρτικου πενταετούς παλαίωσης.

ΚΤΗΜΑ ΣΙΓΑΛΑ  

Αφοσίωση στο αυθεντικό

O Πάρις Σιγάλας φύτεψε στον κάμπο της Οίας το 1997 το πρώτο πειραματικό γραμμικό αμπέλι της Σαντορίνης, σώζοντας τη διάσημη σήμερα ποικιλία Μαυροτράγανο, που ήταν προς εξαφάνιση. Τη μακρά ιστορία αυτού του οινοποιείου τη μαθαίνεις στο τραπέζι, μια και δεν γίνονται περιηγήσεις στους χώρους παραγωγής. Η σεφ Κυριακή Φωτοπούλου ετοιμάζει κρύα πιάτα με εποχικά προϊόντα από το μποστάνι του κτήματος, αλλά και πλατό κυκλαδίτικων τυριών και χειροποίητες τάρτες ημέρας. 

Info: Μπαξές, Οία, Σαντορίνη, τηλ. 22860-71644, www.sigalaswinetasting.com

Καθημερινά 10.00-19.00 (μετά από συνεννόηση). Γευσιγνωσία με έντεκα κρασιά 25 ευρώ/άτομο, φαγητό με έξτρα χρέωση.

HIGHLIGHTS

* Ζητήστε ιδιωτική ξενάγηση. Ο σομελιέ του κτήματος θα σας παρουσιάσει όλες τις ετικέτες ξεχωριστά, ενώ θα απολαμβάνετε τα κρασιά με γευστικούς συνδυασμούς ανάμεσα στα αμπέλια, όπως Αηδάνι με ντολμαδάκια μαγειρεμένα με αμπελόφυλλα από την ομώνυμη ποικιλία (90 ευρώ/άτομο, έπειτα από κράτηση  – αν υπάρχει διαθεσιμότητα).

* Μη χάσετε το κρασί Νυχτέρι από 100% Ασύρτικο, με σταφύλια που προέρχονται από υπερώριμο τρύγο και έπειτα από 30 μήνες παραμονής σε γαλλικά δρύινα βαρέλια.

* Η νέα σειρά «7» περιλαμβάνει ένα κιβώτιο επτά φιαλών από 100% Ασύρτικο Δεξαμενής, που έχει παραμείνει με τις οινολάσπες του για περίπου ένα χρόνο. 

SANTO WINES

Η ισχύς εν τη ενώσει

Μια γεμάτη γεύση απ’ όλο τον αμπελώνα της Σαντορίνης μπορείτε να πάρετε στην Ενωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων Santo Wines, η οποία προστατεύει και προωθεί την οινοποιητική παράδοση του νησιού. Στην είσοδο του οινοποιείου ένα μίνι ντοκιμαντέρ, δικής τους παραγωγής, καλωσορίζει τους επισκέπτες στο οινοποιείο. Η ξενάγηση συνεχίζεται στα πέντε επίπεδα όπου απλώνονται οι χώροι του, οι οποίοι είναι φτιαγμένοι έτσι ώστε να μεταφέρονται το κρασί και ο μούστος με την ελάχιστη χρήση αντλιών. Η επίσκεψή σας θα κλείσει γλυκά με γευσιγνωσία στις βεράντες και θέα στο ηφαίστειο από το Ακρωτήρι μέχρι την Οία. 

Info: Πύργος Σαντορίνης, τηλ. 22860-28058. Καθημερινά 10.00-18.00. Κρατήσεις γίνονται και ηλεκτρονικά στο www.santowines.gr

Ξενάγηση: 7 ευρώ/άτομο, προτεινόμενα πακέτα γευσιγνωσίας με συνοδεία παραδοσιακών εδεσμάτων από 19 ευρώ/άτομο, αν και μπορείτε να δοκιμάσετε μέχρι και μισό ποτήρι κρασί από 1,80 ευρώ. 

HIGHLIGHTS

* Το Deli Shop με ενδιαφέροντα προϊόντα απ’ τη Σαντορίνη αλλά και απ’ όλη την Ελλάδα.

* Μη χάσετε το Santo Sparkling Wine, τον μοναδικό αφρώδη οίνο που παράγεται από οινοποιείο της Σαντορίνης.

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΥ

Με δύναμη από το χθες

Το πρώτο οινοποιείο στη Σαντορίνη που στεγάστηκε σε βιομηχανικό κτίριο και λειτουργούσε με τη βαρύτητα άρχισε να χτίζεται το 1947. Η αρχιτεκτονική του κτιρίου, που είναι «σκαρφαλωμένο» στην Καλντέρα, όπως και η ιστορία του είναι εντυπωσιακές: εδώ μετέτρεπαν τα σταφύλια σε κρασί, που ζυμωνόταν σε δεξαμενές σκαμμένες μέσα στη γη, το έστελναν στο λιμάνι με σωλήνες και από εκεί εξαγόταν σε Αίγυπτο, Ρωσία και Γαλλία. Στον μουσειακό χώρο φυλάσσονται παλιά μηχανήματα, πιεστήρια, η πρώτη γεννήτρια ντίζελ που ήρθε στο νησί το 1952, αλλά και το παλιό χημείο όπου έκανε τα πρώτα του πειράματα ο Γιώργος Βενετσάνος, ο οποίος βραβεύτηκε το 1985 από την κυβέρνηση για την προσφορά του στην οινοβιομηχανία της χώρας.

Info: Kαλντέρα, Μεγαλοχώρι, Σαντορίνη, τηλ. 22860-21100, http://venetsanoswinery.com

Καθημερινά 10.00-20.00. Ξενάγηση και γευστική δοκιμή πέντε σαντορινιών κρασιών 10 ευρώ/άτομο, a la carte μενού κρύων πιάτων με έξτρα χρέωση.

HIGHLIGHTS  

* Η πιο εντυπωσιακή κάναβα της Σαντορίνης, με ύψος 9,6 μέτρα.

* Οι γευστικές δοκιμές στη βεράντα με θέα την Καλντέρα.


Β. ΕΛΛΑΔΑ 

Οι δρόμοι του κρασιού-6

Οι αμπελώνες του " Κυρ-Γιάννη" στο Γιαννακοχώρι.

ΝΟΜΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ  

ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ

Η πολυαναμενόμενη άφιξη

Στους πρόποδες του Βερμίου, στο Γιαννακοχώρι, το Κτήμα Κυρ-Γιάννη -δημιούργημα μιας από τις σημαντικότερες μορφές του ελληνικού κρασιού, του Γιάννη Μπουτάρη, με συνεχιστή σήμερα τον γιο του Στέλλιο- έχει συνδέσει το όνομά του με το Ξινόμαυρο, την ποικιλία-πρεσβευτή της βόρειας Ελλάδας στα πέρατα του κόσμου. Από τον προσεχή Νοέμβρη, οπότε και αναμένεται η λειτουργία του νέου επισκέψιμου οινοποιείου, οι οινοτουριστικές εμπειρίες που προσφέρει το κτήμα αναβαθμίζονται εντυπωσιακά: μεταξύ άλλων οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τις γευσιγνωσίες συνοδεία ενός γεύματος πικνίκ στον αμπελώνα ή του «Κολατσιού του Αμπελουργού» με τοπικές πίτες, τυριά και ελιές στη βεράντα του κτήματος, γνωρίζοντας από κοντά ένα από τα πιο ιδιαίτερα terroirs στην Ελλάδα. Χάρη στην εγγύτητα του αμπελώνα με τοποθεσίες σημαντικού φυσικού, πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, η επίσκεψη μπορεί να συνδυαστεί με κοντινές εκδρομές, δημιουργώντας ένα δελεαστικό «πακέτο» εμπειριών.

Info: Γιαννακοχώρι, Νάουσα, τηλ. 23320-51100,  http://kiryianni.gr

Για κρατήσεις θέσεων ξενάγησης, επικοινωνήστε απευθείας ή με την Trip2taste στο  τηλ. 210-7239791. Ανοιχτό όλο τον χρόνο, χειμερινό ωράριο Δευτ.-Παρ. 09.00-16.00, Σάβ.-Κυρ. 11.00-15.00. Ξενάγηση και γευστική δοκιμή (4-12 ευρώ, ανάλογα με την ποσότητα, τον τύπο και την αξία των κρασιών και του γεύματος).

HIGHLIGHTS:  

* O εντυπωσιακός αμπελώνας, φυτεμένος στο μεγαλύτερο μέρος του με τον «βασιλιά των κόκκινων», το Ξινόμαυρο.

* Η δυνατότητα πραγματοποίησης ιδιαίτερων γευσιγνωσιών (π.χ. οριζόντια γευστική δοκιμή με τα διαφορετικά Ξινόμαυρα της «Κυρ-Γιάννη» ή κάθετη γευστική δοκιμή διάφορων παλαιότερων σοδειών μιας ετικέτας).

ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ  

ΚΤΗΜΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Ενα μουσείο για το κρασί

Σε ένα οινοποιείο-κόσμημα, που συνδυάζει τη λειτουργικότητα με την υψηλή αισθητική, το Κτήμα Γεροβασιλείου έχει να επιδείξει γνώση σε βάθος πάνω σε ελληνικές και διεθνείς, γνωστές και άγνωστες, ποικιλίες. Το Μουσείο Οίνου, από τα σημαντικότερα στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο, φιλοξενεί την προσωπική συλλογή του Βαγγέλη Γεροβασιλείου από σπάνια πατητήρια, εργαλεία αμπελοοινικής τέχνης, βαρέλια, αντικείμενα από συμπόσια της αρχαιότητας, φιάλες κρασιού και ανοιχτήρια. Το κτήμα υποδέχεται περίπου 10.000 επισκέπτες το χρόνο, ενώ συχνά διοργανώνονται πολιτιστικά δρώμενα με θέμα το κρασί.

Info: Επανομή Θεσσαλονίκης, τηλ. 23920-44567, www.gerovassiliou.gr

Δευτ.-Τρ. και Πέμ.-Παρ. 10.00-16.00, Τετ. 13.00-19.00, Κυρ. 11.00-17.00. Γενική είσοδος: 5 ευρώ. Ξεναγήσεις ανά μία ώρα. Γκρουπ και εκπαιδευτικά προγράμματα μετά από συνεννόηση.

HiGHLIGHTS

* Η θέα στον αμπελώνα, όπου κυριαρχεί η ελληνική ποικιλία της Μαλαγουζιάς, στη θάλασσα και στον Ολυμπο από τον χώρο υποδοχής, όπου μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει το κρασί του.

* Το καφέ του μουσείου έχει θέα στον αμπελώνα και σερβίρει νόστιμα πιάτα με πρώτες ύλες από το κτήμα και την περιοχή της Επανομής.

ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ  

ΚΑΤΩΓΙ ΑΒΕΡΩΦ

Ραντεβού με την ιστορία

Σκαρφαλωμένοι στις πλαγιές της Πίνδου, σε υψόμετρο μεταξύ 950 και 1.050 μέτρων, οι αμπελώνες του Γινιέτς -οι ορεινότεροι στην Ελλάδα- μπήκαν στον οινικό χάρτη της χώρας στα τέλη της δεκαετίας του ’50, όταν ο Ελληνας πολιτικός Ευάγγελος Αβέρωφ φύτεψε εκεί τα πρώτα στην Ελλάδα κλήματα Cabernet Sauvignon και άρχισε να εμφιαλώνει το κρασί του στο κατώγι του σπιτιού του στο Μέτσοβο. Η ξενάγηση εδώ κρατάει 20 λεπτά και γίνεται στο κελάρι, όπου ταυτόχρονα θα παρακολουθείτε και ενημερωτικές video προβολές. Φροντίστε οπωσδήποτε να γευματίσετε στο εστιατόριο: δοκιμάστε πράσα με κεφτέδες και μοσχαράκι με χυλοπίτες Μετσόβου.

Info: τηλ. 26560-31490, www.katogi-averoff.gr, www.ariahotels.gr, καθημερινά 10.00-16.00. Ξενάγηση δωρεάν, γευστικές δοκιμές από 4 ευρώ (απαραίτητη η κράτηση). Δυνατότητα παρασκευής (μετά από κράτηση) επιπλέον εδεσμάτων με έξτρα χρέωση.

HIGHLIGHTS

* Η δυνατότητα δοκιμής του πληθωρικού Rossiu di Munte Γινιέτς, από τα πρώτα κλήματα Cabernet Sauvignon που φύτεψε στην περιοχή ο Ευάγγελος Αβέρωφ.

* Το εξαιρετικό γειτονικό wine boutique hotel των Aria Hotels έχει 15 δωμάτια, από 70 έως 140 ευρώ. Ξυπνάτε μέσα στα αμπέλια και τρώτε ελληνικό πρωινό με ντόπια προϊόντα και σπιτικές πίτες. Στα συν το συναρπαστικό wine pairing.

* Στα Βλάχικα Inima σημαίνει «καρδιά-ψυχή». Αυτή είναι η ονομασία της νέας ετικέτας του Κατώγι Αβέρωφ (από 70% Ασύρτικο και 30% Αθήρι) με τα ιδιαίτερα αρώματα, την έντονη γεύση και το ισχυρό ταμπεραμέντο.

ΝΟΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ  

ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ

Με διεθνείς διακρίσεις

Στην καρδιά του ιδιόκτητου αμπελώνα, έκτασης 1.050 στρεμμάτων, το οινοποιείο του Κτήματος Αλφα στο Αμύνταιο Φλώρινας προσφέρει ξεναγήσεις για τους φίλους του κρασιού από όλο τον κόσμο. Υπολογίσιμη δύναμη στον τομέα του ελληνικού οινοτουρισμού, υποδέχτηκε την περασμένη χρονιά περισσότερους από 9.500 επισκέπτες, οι οποίοι περιηγήθηκαν στους χώρους του και δοκίμασαν τα κρασιά του. Το 2015 το μεγαλύτερο αμερικανικό περιοδικό οίνου, το Wine Spectator, συμπεριέλαβε τη Μαλαγουζιά του Κτήματος Αλφα στα 100 καλύτερα κρασιά απ’ όλο τον κόσμο.

Info: 2o χλμ. Αμυνταίου-Αγ. Παντελεήμονος, τηλ. 23860-20111, http://alpha-estate.com

Ανοιχτά όλο τον χρόνο, καθημερινά 09.00-16.00. Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται κατόπιν ραντεβού και είναι δωρεάν.

HIGHLIGHTS  

* Η δυνατότητα διευρυμένων γευστικών δοκιμών υψηλού επαγγελματικού επιπέδου.

* Η εγγύτητα του οινοποιείου με τα γραφικά χωριά Παλαιός Αγιος Αθανάσιος και Νυμφαίο, και με τις λίμνες Βεγορίτιδα και Πετρών (που προσφέρονται για βαρκάδα).

ΝΟΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΚΤΗΜΑ ΤΕΧΝΗ ΟΙΝΟΥ

Με μεράκι και ποικιλία

Το μοντέρνο οινοποιείο στη Δράμα, με θέα στο Παγγαίο όρος, αποτελείται από δύο νεόδμητα συγκροτήματα. Η ξενάγηση γίνεται στους υπερσύγχρονους χώρους παραγωγής και στην επιβλητική κάβα παλαίωσης με τα γαλλικά και τα αμερικανικά δρύινα βαρέλια, όπου ωριμάζουν ελληνικά, γαλλικά, ιταλικά κρασιά, αλλά και η πορτογαλέζικη ποικιλία κόκκινου σταφυλιού Touriga Nacional. Μέσω της υπόγειας κάβας θα περάσετε από τον έναν πύργο στον άλλο, φτάνοντας στην αίθουσα γευσιγνωσίας.

Info: Μικροχώρι, Δράμα, τηλ. 25210-83626, 25210-83585, www.wineart.gr

Δευτ.-Παρ. 08.30-16.30. Ξενάγηση δωρεάν, γευσιγνωσία με 3-4 ετικέτες και συνοδεία ντόπιων αλλαντικών και πιάτων ημέρας με χρέωση (μετά από συνεννόηση).

HIGHLIGHTS

* Ο επισκέπτης ενημερώνεται για τις μοντέρνες τεχνικές οινοποίησης, παρακολουθώντας τη διαδικασία παραγωγής με τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό.

* Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το βραβευμένο Τέχνη Αλυπίας, έναν συνδυασμό Sauvignon Blanc με Ασύρτικο.

ΝΟΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΚΤΗΜΑ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ

Ενα κτήμα, μια ιστορία

Μία από τις πιο ολοκληρωμένες οινοτουριστικές εμπειρίες μπορεί να διαρκέσει από μερικές ώρες μέχρι ολόκληρες μέρες. Οι περιπατητικές διαδρομές στον μεγαλύτερο ενιαίο βιολογικό αμπελώνα έκτασης 4.500 στρεμμάτων ποικίλλουν σε βαθμό δυσκολίας· σε κάθε περίπτωση όμως μπορεί κανείς να περιηγηθεί με λεωφορείο, τζιπ ή ακόμα να θαυμάσει το κτήμα και ολόκληρη τη Χαλκιδική από ψηλά με αερόστατο. Η ξενάγηση συνεχίζεται στο Château Βίλα Γαλήνη (πρώην κατοικία του Γιάννη Καρρά και σήμερα μέλος των Historic Hotel), όπου φτάνοντας στην αίθουσα γευσιγνωσίας δεν πρέπει να χάσετε το πολυβραβευμένο Château Πόρτο Καρράς: μια σύνθεση Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Λημνιού και Merlot. Επίσης, εκμεταλλευτείτε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε παλαιωμένες σοδειές από τη δεκαετία του ’70 αλλά και τις χειροποίητες σοκολάτες με φυσική γέμιση από τα κρασιά του κτήματος. Θα μάθετε πολλά για τη Χαλκιδική, τη μακρόχρονη ιστορία του Πόρτο Καρράς, τα χαρακτηριστικά των καλλιεργούμενων ποικιλιών, αλλά και αρχές οινογνωσίας ανάλογα με το επίπεδό σας.

Info: Νέος Μαρμαράς, Σιθωνία, Χαλκιδική, 2310-253758, www.portocarraswines.gr

Ωρες λειτουργίας μέχρι τέλη Οκτώβρη: Δευτ.-Κυρ. 10.00-20.00 (μετά από συνεννόηση). Από Νοέμβρη έως Μάρτιο: μετά από συνεννόηση. Ξενάγηση και γευστική δοκιμή περισσότερων από 20 κρασιών με συνοδεία πλούσιων κρύων πιάτων (από 30 ευρώ/άτομο). Μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα σε ένα από τα à la carte εστιατόρια (με έξτρα χρέωση).

HIGHLIGHTS

* Χαλαρώστε στο τζακούζι του wine spa, με συμπυκνωμένη οινολάσπη, και διατηρήστε τη φρεσκάδα με τα φυσικά καλλυντικά αντιοξειδωτικής δράσης Zoe’ Grape Collection.

* Επειδή μία μέρα για 4.500 στρέμματα δεν είναι αρκετή, μείνετε σε ένα από τα καταλύματα του κτήματος: από το Meliton 5* έως το Château Βίλα Γαλήνη ή τη νέα άφιξη, το Καλύβα Mare.

ΝΟΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΚΤΗΜΑ ΚΩΣΤΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ

Οινοποιητική παράδοση 

Η περιοχή της Αδριανής στη Δράμα έχει μεγάλη παράδοση στην τέχνη της αμπελοκαλλιέργειας. Ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες καλλιεργούνται στη χαρισματική γη και οινοποιούνται στους σύγχρονους και λειτουργικούς χώρους των 13.000 τ.μ. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να ακολουθήσει όλη την παραγωγική διαδικασία του κρασιού και του τσίπουρου, όπως και του αποστάγματος σταφυλής, σε ένα σύγχρονο σύστημα από άμβυκες.

Info: Αδριανή, Δράμα, 25210-82231, 25210-82348, www.domaine-lazaridi.gr

Δευτ.-Παρ. 10.00-15.00. Ξενάγηση δωρεάν, γευσιγνωσία σε γκρουπ άνω των 15 ατόμων μετά από συνεννόηση.

HIGHLIGHTS

* Εντυπωσιακή υπόγεια κάβα παλαίωσης με 750-800 βαρέλια.

* Μη χάσετε το Αμέθυστος Cava, ποικιλίας Cabernet Franc, από τις σταθερές αξίες της ελληνικής οινοποίησης, και το Domaine Kosta Lazaridi, ένα Merlot -ροζέ τύπου Προβηγκίας- που τα τελευταία δύο χρόνια έχει κερδίσει τους οινόφιλους. 


ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ  

Οι δρόμοι του κρασιού-7

ΝΟΜΟΣ ΣΑΜΟΥ  

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΟΙΝΟΥ

Ταξίδι στον χρόνο

Η ξενάγηση μοιάζει με επιστροφή στο παρελθόν, στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν για την οινοποίηση χρησιμοποιούνταν χειροκίνητες αντλίες, πρέσες και φίλτρα. Οι σύγχρονες «ανοξείδωτες δεξαμενές» -τότε- ήταν οι… βαρέλες. Πρόκειται για τεράστιες ξύλινες, εντυπωσιακές κατασκευές χωρητικότητας 80 τόνων, όπου αποθηκευόταν και ζυμωνόταν το κρασί. Ολα αυτά και άλλα πολλά μπορεί να δει κανείς στο Μουσείο Σαμιακού Οίνου που βρίσκεται εντός της Ενωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου. Η Ενωση ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1934 και στεγάστηκε σε ένα πρώην ιδιωτικό οινοποιείο. Από εκείνη την εποχή μπορεί κανείς να δει ακόμα έγγραφα, φιάλες οίνου, φωτογραφίες και αντικείμενα γραφείου, όπως και όργανα από το χημείο.

Info: Eνωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου, Μαλαγάρι, τηλ. 22730-87511, www.samoswine.gr

Δευτ.-Σάβ. 10.00-17.30 (έως τέλη Οκτώβρη). Είσοδος 2 ευρώ/άτομο με γευσιγνωσία 4 κρασιών ποικιλίας Μοσχάτου.

Αφιέρωμα Οινοτουρισμός –> ΄α μέρος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή