Τι είδα στην Ταϊβάν

8' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καραόκε, ουρανοξύστες και μαθήματα καλλιγραφίας. Ενας Ελληνας ταξιδιώτης ανακαλύπτει τη συναρπαστική ασιατική χώρα, που ακροβατεί ανάμεσα στην κινεζική παράδοση και το δυτικότροπο lifestyle, εδραιώνοντας τη φήμη της ως ένας από τους πιο ανερχόμενους τουριστικούς προορισμούς στον πλανήτη.

Ο ανελκυστήρας που οδηγεί στην οροφή του ουρανοξύστη Taipei 101 κάνει το ταξίδι της ανάβασης των 36 δευτερολέπτων να μοιάζει με διαστημική απογείωση: Τα φώτα σβήνουν και λαμπάκια ανάβουν στην οροφή του, κλείνεις τα μάτια και, πριν προλάβεις να πάρεις μια βαθιά ανάσα, βρίσκεσαι ψηλά. Πεντακόσια μέτρα κάτω από τα πόδια σου απλώνεται η Ταϊπέι, η τεράστια πρωτεύουσα της Ταϊβάν με τα προάστιά της.

Ο πύργος αυτός είναι το ένα από τα τρία σύμβολα της πόλης και σηματοδοτεί τη νέα εποχή της. Τι κι αν ξεπεράστηκε από την ανθρώπινη υπερβολή και χτίστηκαν αλλού ψηλότερα κτίρια; Παραμένει ένα μήνυμα προς τον υπόλοιπο κόσμο της δύναμης της «νέας» Ταϊβάν.

Επόμενο τοπόσημο είναι η πλατεία της Ελευθερίας, μία από τις εντυπωσιακότερες της Ασίας με επιφάνεια 240.000 τετραγωνικά μέτρα, που κατασκευάστηκε προς τιμήν του Chiang Kai-shek (Τσιανγκ Κάι-σεκ), του ανθρώπου που ουσιαστικά ίδρυσε αυτή τη χώρα. Δεσπόζει στο κέντρο της πόλης, περιτριγυρισμένη από εμβληματικά κτίρια, όπως το Memorial Hall, η National Opera House και το National Musical House, καθώς και από έναν μεγάλο ανοιχτό χώρο, ιδανικό για εκδηλώσεις.

Το Grand Hotel είναι το τρίτο σήμα κατατεθέν της Ταϊπέι. Ενα ξενοδοχείο-θρύλος, αληθινό κινεζικό παλάτι με πτέρυγες αφιερωμένες στις δυναστείες των Κινέζων ηγεμόνων, το οποίο βρίσκεται στην είσοδο της πόλης, στον λόφο του Yuanshan, και συνδυάζει το χθες με το σήμερα. Κάτω από τον επιβλητικό όγκο του κυλάει ο ποταμός Keelung.

Το νερό είναι κυρίαρχο στοιχείο στη ζωή αυτής της νησιωτικής χώρας: στα ανατολικά βρέχεται από τον Ειρηνικό ωκεανό, στα δυτικά από τη Θάλασσα της Κίνας, ενώ στο εσωτερικό της υπάρχει μεγάλο δίκτυο από ποτάμια και λίμνες, ανάμεσά τους και η περίφημη Sun Moon Lake.

Η οροσειρά Zhongyang Range διατρέχει σχεδόν όλο το νησί κατά μήκος του, προστατεύοντάς το από τις τροπικές καταιγίδες που έρχονται με ορμή από τον Ειρηνικό. Παρά τα ακραία φυσικά φαινόμενα από τα οποία πλήττεται  –τυφώνες το καλοκαίρι, τους οποίους οι κάτοικοί της αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία γελώντας με τον πανικό των Αμερικανών σε παρόμοιες καταστάσεις, και σεισμούς με αρκετή συχνότητα–, η χώρα καταφέρνει να διατηρεί τους ρυθμούς της. «Αγαπά» την Αμερική, γι’ αυτόν τον λόγο έχει επιλέξει το δολάριο ως εθνικό της νόμισμα και αμερικανικά ονόματα για τα παιδιά της. Αποκαθιστά τις διαταραγμένες σχέσεις της με την Κίνα χάρη στο εμπόριο και τρέχει στο μέλλον ρίχνοντας με σεβασμό ματιές στην ιστορία της.

Η ζωή στη μεγαλούπολη 

Η πρωτεύουσα Ταϊπέι μοιάζει να ακροβατεί ανάμεσα στον σύγχρονο τρόπο που είναι χτισμένες οι μεγαλουπόλεις των ασιατικών «τίγρεων» –όπως ονομάζονται οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας που τις τελευταίες δεκαετίες γνωρίζουν οικονομική άνθηση– και την κινεζική αστική παράδοση.

Την εικόνα της χαρακτηρίζει μια μείξη αρχιτεκτονικών στοιχείων με πολλά χαμηλά κτίρια από τη μια, φορτωμένα με πολύχρωμες πινακίδες νέον, γεμάτες ιδεογράμματα, και από την άλλη φαρδιές λεωφόρους, πλαισιωμένες από μοντέρνους ουρανοξύστες. Το κυκλοφοριακό είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της Ταϊπέι, η οποία προσπαθεί να το διαχειριστεί με τους εντυπωσιακούς εναέριους αυτοκινητόδρομους που τη διασχίζουν περιμετρικά. Παλαιότερα οι κάτοικοί της μετακινούνταν σχεδόν αποκλειστικά με μηχανάκια, διότι αδυνατούσαν να αγοράσουν αυτοκίνητα. Σήμερα, μπορούν. Οι νέοι, ωστόσο, ακόμα δεν έχουν την άνεση να αφήσουν τα σπίτια των γονιών τους και να μείνουν μόνοι τους, παρά την οικονομική ανάπτυξη που έχει σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες.

Η Ταϊβάν αναπτύσσεται ραγδαία και οι άνθρωποι στην πόλη δουλεύουν πολύ, μέχρι και τα Σαββατοκύριακα. Τα μαγαζιά στα εμπορικά κέντρα μένουν ανοιχτά μέχρι τις 10 το βράδυ, ενώ τα χιλιάδες εργοστάσια στις παρυφές των πόλεων δεν σταματούν ποτέ. Εδώ, άλλωστε, παράγονται από τμήματα αυτοκινήτων έως υπολογιστές.

Για τον τουρίστα που δεν είναι εξοικειωμένος με τη ζωή στην Ασία, η Ταϊπέι μοιάζει με έναν άλλο κόσμο. Μία μέρα στην πρωτεύουσα μπορεί να περιλαμβάνει από ένα μάθημα καλλιγραφίας, μια αληθινή εμπειρία εξοικείωσης με τον τρόπο σκέψης και έκφρασης των ανθρώπων, μέχρι μια επίσκεψη σε έναν πολυώροφο ναό καραόκε ή μια παράσταση κινεζικής όπερας, που συνδυάζει τα ακροβατικά με το λυρικό θέατρο και είναι ένα είδος πολύ δημοφιλές στους ντόπιους.

Ενα από τα βράδια σας εδώ επιβάλλεται να επισκεφτείτε μία από τις ανοιχτές νυχτερινές αγορές, γεμάτες πάγκους με τοπικές λιχουδιές και ιμιτασιόν ηλεκτρονικές συσκευές, για να δοκιμάσετε χωρίς αναστολές την τοπική κουζίνα του δρόμου, με πρώτες ύλες σε πολλές περιπτώσεις άγνωστες σ’ εσάς.

Η υγρή ατμόσφαιρα της Ταϊπέι επιτείνεται από τις σύντομες αλλά διαρκείς βροχοπτώσεις. Η πόλη –ή καλύτερα η χώρα ολόκληρη– φλερτάρει με τα μοντέρνα επιτεύγματα της Ιαπωνίας, όπως τα σύγχρονα αεροδυναμικά τρένα, ταυτόχρονα όμως δείχνει σεβασμό στην παράδοση.

Ταξίδι στην Ιστορία

Ο Τσιανγκ Κάι-σεκ έφυγε τη δεκαετία του ’50, μετά την επικράτηση του Μάο Τσε Τουνγκ, για να δημιουργήσει μαζί με όσους τον ακολούθησαν τη Δημοκρατία της Κίνας, όπως ονομάζεται επισήμως το νησί, η ιστορία του οποίου ξεκινά χιλιάδες χρόνια πριν, με την άφιξη των Αβορίγινων ιθαγενών. Η Ταϊβάν για πέντε δεκαετίες βρέθηκε στα χέρια των Ιαπώνων, μετά το τέλος του Σινοϊαπωνικού Πολέμου (1894-95), οι οποίοι άφησαν εδώ έντονα τα σημάδια του δικού τους τρόπου σκέψης και οργάνωσης. Ο ερχομός του Τσιανγκ Κάι-σεκ μαζί με δύο εκατομμύρια πρόσφυγες το 1949 άλλαξε τα δεδομένα της ζωής και τον προσανατολισμό της. Τη δημιουργία του ισχυρού εθνικιστικού κράτους –που αποτέλεσε «παρωνυχίδα» για τη μητέρα Κίνα– και τον προσωποκεντρικό τρόπο διακυβέρνησης του απόλυτου ηγέτη ακολούθησαν η πιο χαλαρή διοίκηση από τον γιο του που τον διαδέχτηκε και η σημερινή προσπάθεια της χώρας να ανοιχτεί –εμπορικά, τουριστικά, επιχειρηματικά– στον κόσμο.

Ωστόσο, με το βέτο της Κίνας, που τη θεωρεί ακόμα επαρχία της, μόνο 22 χώρες στον πλανήτη έχουν αναγνωρίσει την Ταϊβάν ως ανεξάρτητη χώρα.

Φεύγοντας από την Κίνα, ο ηγέτης της χώρας πήρε μαζί του έναν ανεκτίμητο θησαυρό: επτακόσιες χιλιάδες αντικείμενα κινεζικής τέχνης και ιστορίας όλων των εποχών, τα οποία σήμερα βρίσκονται στην Ταϊβάν και αποτελούν τη μεγαλύτερη συλλογή κινεζικής τέχνης. Μόνο μικρό μέρος τους εκτίθεται σε ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Ασίας, το National Palace Museum στις παρυφές της πρωτεύουσας, και επιβάλλεται να το επισκεφτείτε.

Eξόρμηση στην ενδοχώρα

Ξεκινήστε τις περιηγήσεις σας στην ενδοχώρα από τις περίφημες φυτείες τσαγιού που εκτείνονται στους λόφους του Maokong. Αξίζει να οργανώσετε μια βόλτα με το MaoKong Gondola, το τελεφερίκ που φτάνει έως εδώ, και να γευτείτε τις ποικιλίες φρέσκου ταϊβανέζικου τσαγιού σε όσες από τις 120 τσαγερίες της περιοχής προλαβαίνετε. Ο ζωολογικός κήπος αποτελεί μεγάλη ατραξιόν, με πληθυσμούς ζώων που μάλλον δεν έχετε ξαναδεί.

Το γεωλογικό πάρκο του Yehliu είναι ένα από τα πιο γοητευτικά τοπία στη διαδρομή των ιστορικών λιμανιών της χώρας, στη βόρεια ακτή. Η διάβρωση από τους ανέμους και τη θάλασσα έχει σμιλέψει τους βράχους που στέκονται πάνω στην άμμο, δημιουργώντας μονοπάτια στα οποία θα περπατήσετε με την αύρα του Ειρηνικού στο πρόσωπό σας. Φεύγοντας, επισκεφτείτε τη μικρή αγορά στην έξοδο του πάρκου και αγοράστε υπέροχα κοσμήματα από κοράλλια και αχάτη σε εξαιρετικές τιμές.

Ενα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της χώρας είναι και το National Center for Traditional Arts, ένα είδος τοπικής Ντίσνεϊλαντ με θεματικές ενότητες που αφορούν σε επαγγέλματα που χάνονται, παραδόσεις, γεύσεις, αλλά και μουσικές παραστάσεις, εργαστήρια κ.λπ. Μπορείτε να περάσετε μία ολόκληρη μέρα εκεί, ακόμα και να διανυκτερεύσετε σε κάποιο ξενοδοχείο στα πέριξ.

Η λίμνη των νεονύμφων

Η Sun Moon Lake με την τροπική βλάστηση αποτελεί ένα από τα πιο σπουδαία τουριστικά θέρετρα του νησιού, αν και για δεκαετίες ήταν απαγορευμένη περιοχή καθώς υπήρξε στρατιωτική ζώνη. Ηταν το αγαπημένο μέρος διακοπών της παντοδύναμης Πρώτης Κυρίας, συζύγου του Τσιανγκ Κάι-σεκ, και ιδανικός προορισμός των νεόνυμφων ζευγαριών τη δεκαετία του ’50. Ενας ποδηλατόδρομος διασχίζει το πιο μεγάλο κομμάτι των ακτών της, ενώ καραβάκια πάνε κι έρχονται στα νερά της γεμάτα τουρίστες. Το τελεφερίκ ανεβάζει και κατεβάζει κόσμο στο ορεινό Yuchi Township. Ολοι όσοι έρχονται εδώ θαυμάζουν τη θέα από ψηλά και επισκέπτονται το The Formosan Aboriginal Culture Village, ένα είδος πάρκου αναψυχής όπου μπορούν να δουν το χωριό των Αβορίγινων, που αναπαριστά τη ζωή των ιθαγενών, να κάνουν διασκεδαστικές δραστηριότητες και, τέλος, να θαυμάσουν τον μεγαλύτερο κήπο της Ταϊβάν.

Μετάβαση 

Ο συνεργάτης μας επισκέφτηκε την Ταϊβάν έπειτα από πρόσκληση της Turkish Airlines σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τουρισμού της Ταϊβάν.

Για να ταξιδέψετε έως εκεί, δεν χρειάζεται βίζα εισόδου ούτε εμβόλια. Αυτή την εποχή οι πτήσεις από Αθήνα ή Θεσσαλονίκη κοστίζουν περίπου 1.100 ευρώ με επιστροφή, συμπεριλαμβανομένων των φόρων.  

Διαμονή 

 

The Howard Plaza Hotel (No. 160, Section 3, Ren’ai Rd, Da’an District, τηλ. +886 2-270023203). Τεσσάρων αστέρων, στην καρδιά του κέντρου, με όλα τα βασικά αξιοθέατα και τις αγορές να είναι προσβάσιμα με τα πόδια, όπως το Taipei World Trade Center, το εμπορικό κέντρο Breeze Center, το μνημείο National Taiwan Democracy Memorial Hall στη μνήμη του Τσιανγκ Κάι-σεκ κ.ά. Διαθέτει 600 δωμάτια και ένα εμπορικό κέντρο, καθώς και εστιατόρια για διαφορετικά είδη πρωινού ή φαγητού.

Lealea Garden Hotel (No. 31 Xiushui Street, Sun-moon Lake, Yuchi Town, Nantou 555, τηλ. +886 4-92850000). Το ξενοδοχείο είναι χτισμένο πάνω στη μία όχθη της λίμνης Sun Moon Lake-Moon και η αίθουσα του πρωινού δημιουργεί την αίσθηση ότι βρίσκεσαι πάνω σε κατάστρωμα. Διαθέτει θερμαινόμενη πισίνα και χαμάμ και απέχει μόνο πέντε λεπτά από όλα τα αξιοθέατα του περίφημου παραθεριστικού προορισμού.

Shangrila Boutique Hotel Yilan (No. 15 Gongyuan Second Road, Wujie Town, Yilan). Βρίσκεται στην κωμόπολη του Yilan, όπου έχουν τα πολυτελή εξοχικά τους οι εύποροι Ταϊβανοί, και κοντά στο πάρκο των παραδοσιακών τεχνών. Ξενοδοχείο εμπνευσμένο από την αρχιτεκτονική του Gaudi, έχει αποτελέσει σκηνικό για πολλές ταινίες και σειρές γυρισμένες στη χώρα.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo: 

www.booking.com

Φαγητό

Din Tai Fung (101 Branch). Το συγκεκριμένο υποκατάστημα είναι το πιο δημοφιλές της αλυσίδας και θα περιμένετε λίγη ώρα μέχρι να εξυπηρετηθείτε. Βρίσκεται στο ισόγειο του ουρανοξύστη 101 και η ανοιχτή κουζίνα του δίνει την ευκαιρία να παρακολουθείτε τους σεφ να παρασκευάζουν τα περίφημα ντάμπλινγκ με γαρίδα, σπανάκι, κοτόπουλο ή μοσχάρι.

Da Wan BBQ (1F, No. 22, 177Ln., Sec. 1, Dunhua S. Rd., Da_an Dist., τηλ. 02-27110179). Φλερτάρει έντονα με τον γιαπωνέζικο τρόπο παρασκευής των κρεάτων. Διαθέτει τα περίφημα κρέατα Wagyu και αποτελεί το βασίλειο του κρεατοφάγου στην Ταϊπέι. Είναι προτιμότερο να κάνετε κράτηση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή