Μπρατισλάβα by locals

5' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απολαύστε την μπίρα σας, αγαπημένο ποτό των Σλοβάκων, κάτω από αιωνόβιες καστανιές, διασχίστε μια πεζογέφυρα για να βρεθείτε στα αυστριακά λιβάδια και δοκιμάστε πρωτότυπες σούπες, προτού ταξιδέψετε στο χθες με τα οχήματα του Μουσείου Συγκοινωνιών.

Transport museum

Šancová 1/A

Tηλ. +421 2-52444163

Τρίτη-Κυριακή 10.00-17.00

Εισιτήριο: 3,30 ευρώ

Αν το αγαπημένο σας παιδικό παιχνίδι ήταν ένα τρένο ή αν σας ενθουσιάζουν οι ιστορίες και οι εικόνες του παρελθόντος, μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε το Μουσείο Συγκοινωνιών. Βρίσκεται κάτω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης και, εκτός από τα ιστορικά οχήματα που υπήρξαν δημόσια μέσα μεταφοράς, θα δείτε και παλιά μοντέλα αυτοκινήτων και μηχανών από συλλέκτες, ηλεκτρικά και συμβατικά ποδήλατα, αλλά και αντικείμενα που συνδέονται με τον σιδηρόδρομο, όπως για παράδειγμα ταμπέλες, στολές.

– LENKA ENCINGEROVA


Stur 

Štúrova 9

Καθημερινά 09.00-22.00

Τσάι λάτε: 2,20 ευρώ

Μπορεί να έχει εμπνευστεί το όνομά του από τον L’udovit Stur –θεμελιωτή της σλοβακικής γλώσσας– και γι’ αυτόν τον λόγο το μενού να είναι γραμμένο στα παλιά Σλοβακικά, όλα τα άλλα όμως σε αυτό το χαριτωμένο καφέ είναι μοντέρνα και φρέσκα. Καφές, τσάι, νοστιμότατα σπιτικά μπισκότα και κέικ – το τσάι λάτε, που μπορείτε να το συνδυάσετε με κέικ σοκολάτα, είναι απλώς το καλύτερο στην πόλη! Το καφέ Stur φημίζεται επίσης ως ένα από τα καλύτερα στέκια για πρωινό στην Μπρατισλάβα. Είτε παραγγείλετε τοστ και σαλάτα είτε μια κρεμώδη κις, δεν θα το μετανιώσετε.

– EVA LELKESOVA


YMCA building  

Karpatská 2

Καθημερινά 16.00-02.00

Κυρίως γεύμα: 5 ευρώ

Το YMCA είναι ένα art deco κτίριο του 1923, με χαρακτηριστικά παλιά κόκκινα τούβλα. Στους νεότερους είναι γνωστό ως μπαρ και χώρος πολιτισμού, που φιλοξενεί συναυλίες με διάφορους underground καλλιτέχνες, ομιλίες, διαλέξεις, φεστιβάλ και workshops. Η αγαπημένη μου πανκ-ροκ παμπ βρίσκεται στο υπόγειο, ονόματι Randal (θόρυβος), όπου μαζί με το ποτό σας μπορείτε να παραγγείλετε πίτσα (με 5 €). Είναι ιδανική για παρέες, όχι όμως για μια ρομαντική έξοδο, διότι επικρατεί φασαρία, ακαταστασία και δεν θα έπαιρνε βραβείο καθαριότητας.

– MARTIN JUSKO


Soupa Bistro

Kozia 11

Tηλ. +421 9-05188228

Δευτέρα-Παρασκευή 07.30-19.00

Large soup: 2,40 ευρώ

Πάντα υπάρχει χρόνος για σούπα στη Σλοβακία! Πρόκειται για το πρώτο πιάτο πριν από κάθε γεύμα και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές. Στο Soupa Bistro δεν χρειάζεται να είστε Σλοβάκος για να εκτιμήσετε το μενού του, που περιλαμβάνει τέσσερις διαφορετικές σούπες κάθε μέρα, διεθνείς, ευφάνταστες και γεμάτες γευστικές εκπλήξεις – μερικές από αυτές που έχουμε δοκιμάσει είναι οι: μεξικάνικο τσίλι, αφρικανικό φιστίκι, γερμανική μπιζελόσουπα με μπίρα. Φυσικά, στον κατάλογο θα βρείτε νοστιμότατα ορεκτικά και επιδόρπια. Είναι επίσης ιδανικό για πρωινό πριν από μια βόλτα στο κάστρο της πόλης ή για ένα ελαφρύ βραδινό έπειτα από μια κουραστική μέρα με ξεναγήσεις.

– PAULINA POPJAKOVA


Richtar Jakub 

Moskovska 16

Tηλ. +421 9-40892019

Δευτέρα-Σάββατο 16.00-22.00

Μπίρα: 1,90 ευρώ

Ακούγεται υπερβολικό, αλλά για εμάς η μπίρα είναι το ίδιο σημαντική με τον ήλιο! Μας φτιάχνει τη διάθεση,

γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο που η Σλοβακία είναι στο top 20 των χωρών με τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση μπίρας. Σε αυτό το μικρό ζυθοποιείο παρασκευάζονται οι μπίρες Jakub, Anna, Katarina, Gejza κ.ά., και καθημερινά στον κατάλογό του υπάρχουν τουλάχιστον 12 επιλογές – όχι μόνο δικής τους παραγωγής. Στο Richtar Jakub δεν υπάρχει μπαρ, οπότε καθίστε σε ένα από τα τραπέζια του και συνοδεύστε την μπίρα σας με παϊδάκια, λουκάνικα, τυρί και άλλες σπεσιαλιτέ.

– MARTIN JUSKO


Γέφυρα Cyklomost Slobody

Na mýte

Καθημερινά 24 ώρες/24ωρο

Δωρεάν

Εχω ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα σύνορα μεταξύ των κρατών, γι’ αυτό με ενθουσιάζουν όλα τα σημεία διέλευσης. Είμαι τυχερή λοιπόν που μένω στην περιοχή Devinska, σε απόσταση αναπνοής από την πεζογέφυρα και ποδηλατογέφυρα Freedom Cycle Bridge, η οποία συνδέει την Μπρατισλάβα με τα αυστριακά λιβάδια και το κάστρο Schlosshof. Στη μέση της απόστασης υπάρχει ζωγραφισμένη μια λεπτή γραμμή που σηματοδοτεί τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών – θα δείτε πολλούς τουρίστες αλλά και ντόπιους να διασκεδάζουν χοροπηδώντας από τη μία στην άλλη μεριά. Ο περίπατος κατά μήκος της γέφυρας είναι υπέροχος, κυρίως λόγω της απρόσκοπτης θέας, ενώ θα ήταν καλή ιδέα να οργανώσετε μια μικρή ημερήσια εξόρμηση στην περιοχή. 

– LENKA ENCINGEROVA


Slavica

Laurinská 19

Tηλ. +421 9-17968736

Δευτέρα-Παρασκευή 11.00-20.00,

Σάββατο 11.00-01.00

Σκουλαρίκια: 45 ευρώ

Αυτό το μοναδικό design shop, στον πεζόδρομο της παλιάς πόλης, είναι ένα μέρος που θα ήθελα να επισκεφτώ αν ήμουν τουρίστας στην Μπρατισλάβα.

Η Ivica, η πολύ συμπαθητική ιδιοκτήτρια του slavica, θα σας δώσει συμβουλές για ό,τι χρειάζεστε και θα σας προτείνει μέρη που αξίζει να επισκεφτείτε. Και φυσικά εδώ θα βρείτε ξεχωριστά χειροποίητα αντικείμενα για δώρα και αναμνηστικά, όπως ρούχα, τσάντες, σημειωματάρια, βιβλία, κοσμήματα, πορσελάνες, κεραμικά κ.ά. Υποστηρίξτε τους ντόπιους καλλιτέχνες και θα ανταμειφθείτε με ένα φλιτζάνι αχνιστό αρωματικό καφέ.

– MARTIN JUSKO


Obyvacka

Dunajska 54

Τηλ. +421 9-48255924

Δευτέρα-Πέμπτη 08.00-23.00,

Παρασκευή 08.00-01.00, Σάββατο 11.30-01.00, Κυριακή 11.30-23.00

Πιατέλα Obyvacka: 7,90 ευρώ

Κρεατοφάγοι, μερακλήδες, λάτρεις της υγιεινής κουζίνας, όλοι βρίσκουν ένα νόστιμο πιάτο να απολαύσουν στο Obyvacka. Tο μενού περιλαμβάνει από κοτόπουλο κατσαρόλας με τηγανητές πατάτες μέχρι νουντλς ρυζιού με λαχανικά ή σαλάτα του Καίσαρα. Στον μαυροπίνακα, πίσω από το μπαρ, θα δείτε γραμμένα τα πιάτα ημέρας. Το εστιατόριο σερβίρει πρωινό και μεσημεριανό, αλλά προσωπικά θεωρώ ότι τίποτα δεν συγκρίνεται με την ατμόσφαιρα που έχει το βράδυ. Οι ρετρό καναπέδες, ο χαμηλός φωτισμός, τα βιβλία στους τοίχους δημιουργούν την αίσθηση ενός παλιού καθιστικού! 

– PAULINA POPJAKOVA


Funus Bratislava

Prokopa Veľkého 1

Tηλ. +421 9-03907327

Καθημερινά 10.00-22.00

Κυρίως γεύμα: 6,90 ευρώ

Πρόκειται για μία από τις παλιότερες παμπ της πόλης και βρίσκεται στην πιο ακριβή περιοχή της Μπρατισλάβα, το Horsky park, ανάμεσα σε βίλες και ξένες πρεσβείες. Είναι γεμάτη από κόσμο που συνήθως επιστρέφει από έναν περίπατο στο πάρκο, μια βόλτα με ποδήλατο ή απλώς χαλαρώνει πίνοντας μια μπίρα. Μη φανταστείτε κάτι πολυτελές και ακριβό, μια αυλή με ξύλινα παγκάκια και τραπέζια στη σκιά εκατόχρονων καστανιών, που θα εκτιμήσετε τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

– MARTIN JUSKO  


Penny Coffea

Istrijská 49

Tηλ. +421 9-03287301

Τρίτη-Πέμπτη 08.30-13.00 και 15.00-19.00,

Παρασκευή 08.30-13.00 και 15.00-20.00,

Σάββατο-Κυριακή 08.30-20.00

Καφές και κέικ: 2,90 ευρώ

Ανοιξε πριν από έναν χρόνο και έχει αποκτήσει φανατικούς θαμώνες σε μια γειτονιά γεμάτη παμπ, χάρη στον καλό καφέ και στα υπέροχα κέικ του. Το κτίριο ήταν εκδοτήριο εισιτηρίων για όσους διέσχιζαν την παλιά γέφυρα του ποταμού Μοράβα και η τοποθεσία είναι ιδανική για να απολαύσετε έναν καφέ έπειτα από έναν περίπατο ή μια βόλτα με ποδήλατο. Προτείνω να δοκιμάσετε τα ωμοφαγικά κέικ τους. Στην υπέροχη βεράντα του θα δείτε να λιάζεται ο Φλάβιο το κυνηγόσκυλο, που είναι φυσικά η ατραξιόν του μαγαζιού.

– LENKA ENCINGEROVA

Tο Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και μπλογκ με up-to-date tips από ντόπιους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – www.spottedbylocals.com.)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή