Μια «Όπερα» από το μέλλον

50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με έμφαση στους ανοιχτούς δημόσιους χώρους για όλους τους επισκέπτες –και όχι μόνο σε όσους εισέρχονται για να παρακολουθήσουν μια εκδήλωση– και μια αρχιτεκτονική που «ρέει» μέσα στο τοπίο, το αρχιτεκτονικό γραφείο MAD σχεδίασε το κτίριο της Οπερας στην κινεζική πόλη Χαρμπίν με λείες επιφάνειες, που συνεχίζονται από το εξωτερικό στο εσωτερικό, και υλικά που αντανακλούν το φως και δημιουργούν αντικατοπτρισμούς της βαλτώδους γης που το περιβάλλει πάνω στις επιφάνειές του.

«Αντιμετωπίζουμε την αρχιτεκτονική ως τοπίο και θέλαμε να αποδώσουμε το άγριο και ψυχρό κλίμα των πόλεων του Βορρά. Οραματιστήκαμε όμως την Οπερα σαν ένα πολιτιστικό κέντρο που θα ενταχθεί στην ταυτότητα της πόλης και στην καθημερινότητα των ανθρώπων της», αναφέρει ο Ma Yansong, founding principal των MAD.

Oι εντυπωσιακές καμπύλες της οροφής οριοθετούν στο εσωτερικό τις δύο αίθουσες εκδηλώσεων, το τεράστιο lobby, καθώς και τους κοινόχρηστους χώρους, τις σκάλες κ.λπ., ενώ τα «νερά» πάνω στα ξύλα από την περιοχή της Μαντζουρίας, που έχουν επενδύσει μεγάλο μέρος του εσωτερικού, δημιουργούν ένα φυσικό ανάγλυφο που συνομιλεί με το τοπίο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή