Γρηγόρης Κυριακού, Managing Director της Gamma Air Medical

Γρηγόρης Κυριακού, Managing Director της Gamma Air Medical

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από είκοσι χρόνια, μια παρέα τριών γιατρών, χειρουργών –ο ένας ήταν και πιλότος– είχε την ιδέα να δημιουργήσει μια εταιρεία ιατρικών αερομεταφορών, εφαρμόζοντας διεθνή πρότυπα ποιότητας. Ετσι δημιουργήθηκε η Gamma Air Medical. «Προσβλέπαμε στη συνεργασία με ασφαλιστικές εταιρείες του εξωτερικού, αλλά γρήγορα επεκταθήκαμε στην εξυπηρέτηση ιδιωτών, διεθνών οργανισμών, ασφαλιστικών φορέων και άλλων», δηλώνει ο κ. Γρηγόρης Κυριάκου, συστήνοντάς μας μια υπηρεσία ανάγκης, που είναι ταυτόχρονα και καινοτόμο τουριστικό προϊόν. «Η διαθεσιμότητα υπηρεσιών ιατρικών αερομεταφορών υψηλού επιπέδου μπορεί να αποτελέσει στοιχείο προσέλκυσης επισκεπτών, γιατί θα γνωρίζουν ότι στο ατυχές και απευκταίο συμβάν θα υπάρχει δυνατότητα επαναπατρισμού με ασφάλεια».

H Gamma Air Medical είναι εκλεγμένο μέλος στο Δ.Σ. του Ελληνικού Συμβουλίου Ιατρικού Τουρισμού. «Αν και οι ιατρικές αερομεταφορές ασθενών στον τομέα του ιατρικού τουρισμού μπορούν να θεωρηθούν περιττή πολυτέλεια, παρ’ όλα αυτά υπάρχουν περιστατικά που μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να μεταφερθούν, όπως παθολογικά υπέρβαροι ασθενείς ή νεογνά. Η Ελλάδα μπορεί και έχει τις δυνατότητες να αποσπάσει σημαντικό μερίδιο από την παγκόσμια διακίνηση ασθενών ιατρικού τουρισμού», λέει ο κ. Κυριάκου.

Γρηγόρης Κυριακού, Managing Director της Gamma Air Medical-1

Tι ακριβώς προσφέρει η Gamma Air Medical;

Παρέχουμε Ιατρικές Αερομεταφορές σταθεροποιημένων ασθενών σε οποιονδήποτε προορισμό παγκοσμίως. Δεν αναλαμβάνουμε επείγουσες ιατρικές αερομεταφορές εντός Ελλάδος, που άλλωστε εκτελούνται επιτυχώς και με ασφάλεια από το ΕΚΑΒ, και φυσικά δεν δραστηριοποιούμαστε στην έρευνα και τη διάσωση, υπηρεσία που παρέχουν αποκλειστικά οι εξειδικευμένες κρατικές υπηρεσίες. Επενδύουμε διαρκώς σε τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό, πιστοποιημένο για χρήση σε αεροπορικό περιβάλλον, ώστε να μετατρέπεται το αεροσκάφος σε σύγχρονη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Η συνεχής επανεκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού, η συμμετοχή μας σε διεθνή συνέδρια, αλλά πάνω απ’ όλα η προσωπική επαφή με τον ασθενή είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά που μας ξεχωρίζουν.

Πόσα περιστατικά έχετε εξυπηρετήσει μέχρι σήμερα;

Εχουμε πραγματοποιήσει περισσότερες από 3.000 ιατρικές αερομεταφορές ασθενών χωρίς ούτε ένα ανεπιθύμητο συμβάν. Ο κύριος όγκος αφορά σε αερομεταφορές από και προς διεθνείς προορισμούς, ενώ η συχνότητα «εισερχομένων ασθενών» από γειτονικές χώρες δείχνει μια αυξητική τάση. Ως «εξερχόμενους ασθενείς» θεωρούμε τους επισκέπτες τουρίστες που είχαν κάποιο ιατρικό συμβάν και επαναπατρίζονται. Επίσης, για λογαριασμό κρατικών ασφαλιστικών οργανισμών έχουμε αναλάβει ιατρική αερομεταφορά Ελλήνων ασθενών σε εξειδικευμένα θεραπευτικά κέντρα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Τι περιπτώσεις αναλαμβάνετε;

Από απλά έως κρίσιμα περιστατικά. Συχνά αναλαμβάνουμε αερομεταφορές ασθενών σε αποστάσεις άνω των 5.000 μιλίων, όταν ειδικές ιατρικές-θεραπευτικές υπηρεσίες δεν διατίθενται στον τόπο όπου βρίσκεται ο ασθενής ή όταν η κατάσταση της υγείας του θα χρειαστεί πολύ μεγάλης διάρκειας νοσηλεία και υποστήριξη. Εχουμε διεκπεραιώσει επιτυχώς ιατρικές αερομεταφορές για ασθενείς που έχουν προσβληθεί από μολυσματικές ασθένειες (Ebola virus) ή απεγκλωβισμό ασθενών από περιοχές φυσικών καταστροφών, εμπόλεμες ή υψηλού κινδύνου.

Ο χώρος σας αναπτύσσεται;

Οι ιατρικές αερομεταφορές ασθενών απορροφούν παγκοσμίως πολύ μεγάλες επενδύσεις. Η εφαρμογή σύγχρονης τεχνολογίας στις βελτιώσεις ιατρικών συσκευών (φορητοί αναπνευστήρες που μπορούν να διατηρήσουν στη ζωή ολίγων ημερών νεογέννητο, φορητή συσκευή ECMO – εξωσωματική αναπνοή) και στην κατασκευή νέων αεροσκαφών με ειδικά φορεία και ράμπες φόρτωσης ασθενών αποδεικνύει ότι ο χώρος βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης.

Θεωρείτε εφικτό να καθιερωθεί η Ελλάδα στον χάρτη του ιατρικού τουρισμού;

Ναι. Στην αρχαία Ελλάδα καταγράφονται μετακινήσεις ασθενών σε Ασκληπιεία για θεραπευτικούς λόγους, αυτό ήταν ιατρικός τουρισμός. Ανακαλύψαμε μεν όψιμα τον σύγχρονο ιατρικό τουρισμό στην Ελλάδα του σήμερα, αλλά, ναι, μπορούμε να την τοποθετήσουμε στον παγκόσμιο χάρτη. Δεν στερείται η Ελλάδα ικανών και εκπαιδευμένων γιατρών ούτε σύγχρονων, άρτια εξοπλισμένων νοσοκομείων και κέντρων αποκατάστασης. Το ελληνικό υπέδαφος έχει πλήθος ιαματικών πηγών και τα ιαματικά λουτρά μπορούν με απλές βελτιώσεις να προσελκύσουν ιατρικούς τουρίστες από όλο τον κόσμο. Χρειάζεται να γίνουν απλά πράγματα, να ενώσουν τις δυνάμεις τους όλοι οι εμπλεκόμενοι και να προσφέρει έμπρακτα την υποστήριξή της, με όποιες δυνατότητες διαθέτει, η πολιτεία, π.χ. με τη διευκόλυνση χορήγησης ιατρικής βίζας. Η ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού σημαίνει βελτίωση των οικονομικών στοιχείων του εθνικού προϊόντος, αύξηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων, βελτίωση της ποιότητας και του επιπέδου υγείας για όλους. Σημαίνει ενίσχυση της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή