Σπύρος Χάμπας, μέλος του Δ.Σ. της Cruiseway by Orange

Σπύρος Χάμπας, μέλος του Δ.Σ. της Cruiseway by Orange

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Cruiseway by Orange είναι ένας εξειδικευμένος τουριστικός οργανισμός στον τομέα της κρουαζιέρας, με όραμα και προοπτική για περαιτέρω διεύρυνση του αγοραστικού κοινού και ανάπτυξη ενός από τους ισχυρότερους κλάδους του τουρισμού: την κρουαζιέρα.

Τι προοπτικές ανάπτυξης έχει ο κλάδος της κρουαζιέρας στην Ελλάδα;

H κρουαζιέρα συγκαταλέγεται στους πλέον αναπτυσσόμενους τομείς της τουριστικής βιομηχανίας και συμβάλλει πολύπλευρα στην οικονομία. Η Ελλάδα είναι σταθερά ανάμεσα στους τρεις πιο δημοφιλείς προορισμούς στην Ευρώπη, ωστόσο μια χώρα σαν τη δική μας, με καλό κλίμα, στρατηγική γεωγραφική θέση, προορισμούς μοναδικής ομορφιάς, ιστορία και πολιτισμό, μπορεί και πρέπει να εξελιχθεί σε κορυφαίο προορισμό κρουαζιέρας για όλο τον χρόνο. Δυστυχώς, την επόμενη χρονιά οι αφίξεις ξένων κρουαζιερόπλοιων προβλέπονται αισθητά μειωμένες. Οι εξελίξεις στην Τουρκία αρχικά οδήγησαν σε μαζικές ακυρώσεις, από τις οποίες επωφελήθηκε μόνο προσωρινά η Ελλάδα, διότι επέφεραν περαιτέρω φθορά στην ήδη υποτονική εμπορικότητα της ανατολικής Μεσογείου, γεγονός που οδήγησε σε αναδρομολογήσεις.  

Ποια είναι τα σημαντικά οφέλη για την τοπική οικονομία με την προσέλκυση ενός κρουαζιερόπλοιου σε κάποιο λιμάνι;

Ο τουρισμός κρουαζιέρας έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες των προορισμών που την υποδέχονται, καθώς τα έσοδα που φέρνει διαχέονται σε πολλούς κλάδους και οικονομικές δραστηριότητες: παραναυτιλιακές επιχειρήσεις, κλάδους εξυπηρέτησης πλοίων και επιβατών (πάροχοι τουριστικών υπηρεσιών, πρακτορεία, επιχειρήσεις λιανικής και εστίασης), μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, αξιοθέατα, αλλά και αεροδρόμια και ξενοδοχεία στην περίπτωση αφετηριακής χρήσης (homeporting). Σημαντικές είναι επίσης οι δυνατότητες που προσφέρει για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά και για αποκέντρωση της τουριστικής κίνησης.

Σπύρος Χάμπας, μέλος του Δ.Σ. της Cruiseway by Orange-1

Πώς θεωρείτε ότι θα μπορούσαμε να προσελκύσουμε περισσότερα κρουαζιερόπλοια στη χώρα μας;

Βασικές προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται ώστε να επιλέγουν περισσότερα κρουαζιερόπλοια περιοχές της Ελλάδας στο πρόγραμμά τους είναι η ανάπτυξη των λιμενικών υποδομών, η ασφάλεια εντός και εκτός λιμένων, οι τουριστικές υποδομές και οι οδικές και αεροπορικές συνδέσεις με βασικές αγορές.

Ποιοι είναι οι νέοι προορισμοί κρουαζιέρας στην Ελλάδα;

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονη παρουσία ελληνικών λιμανιών στις διεθνείς εκθέσεις που εξειδικεύονται στην κρουαζιέρα, όπως το Ηράκλειο, η Ρόδος, ο Βόλος και τα Χανιά, ενώ η Ηγουμενίτσα, η Καβάλα και η Κέρκυρα έχουν επενδύσει σε μια ουσιαστική επέκταση και αναβάθμιση των υποδομών τους.

Πόσο διαδεδομένη είναι η κρουαζιέρα ως τρόπος διακοπών για τον Ελληνα τουρίστα και ποια είναι τα πλεονεκτήματά της;

Η κρουαζιέρα δεν είναι διαδεδομένη στον μέσο Ελληνα, καθώς για μεγάλο χρονικό διάστημα ταυτιζόταν με διακοπές για κροίσους. Με το πέρασμα του χρόνου και λόγω του ότι κατασκευάζονται ολοένα και μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια, τα ποσοστά κρατήσεων αυξάνονται διαρκώς. Ο συγκεκριμένος τρόπος συνδυάζει όλες τις ανέσεις ενός resort πολυτελείας και προσφέρει ποικιλία ψυχαγωγικών και γαστρονομικών εμπειριών, δίνοντας επιπλέον τη δυνατότητα επίσκεψης σε μία καινούργια πόλη κάθε μέρα, αποφεύγοντας τις χρονοβόρες οδικές ή αεροπορικές μετακινήσεις. Τέλος, η τιμή μιας κρουαζιέρας ή πακέτου που περιλαμβάνει κρουαζιέρα είναι πολύ ανταγωνιστική σε σχέση με οποιοδήποτε αντίστοιχο πακέτο διακοπών της ίδιας διάρκειας, στους ίδιους προορισμούς και με τις ίδιες υπηρεσίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή