Βηρυτός: Η μεγάλη επιστροφή

Βηρυτός: Η μεγάλη επιστροφή

7' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι χριστιανική ή μουσουλμανική; Είναι αραβική, μεσογειακή ή ευρωπαϊκή; Χωρίς σαφείς απαντήσεις, διότι ήταν και παραμένει ανοιχτή σε όλα αυτά, η πρωτεύουσα του Λιβάνου προσπαθεί να διαχειριστεί την κρίση στην περιοχή, διασκεδάζει και παράγει ωραία κρασιά, τα οποία απολαμβάνει με τη συντροφιά ενός ναργιλέ.

Η Βηρυτός είναι η πόλη των αντιθέσεων, εκεί όπου ο μιναρές του τεμένους βρίσκεται στο ίδιο κάδρο με τον σταυρό της χριστιανικής εκκλησίας και τα λαβωμένα από τους βομβαρδισμούς και τις σφαίρες τσιμεντένια κουφάρια συνυπάρχουν με εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και πολυτέλειας νεόδμητα πολυώροφα κτίρια. Στην παραλιακή εσπλανάδα, που ονομάζεται Corniche, όπως και στην Αλεξάνδρεια, θα δει κανείς πιτσιρίκια να ακούν ραπ από φωτιζόμενο boom box δίπλα ακριβώς σε μερακλήδες που κάθονται σε πλαστικές καρέκλες πάνω στα βράχια, καπνίζοντας ναργιλέ και ακούγοντας αμανέδες. Η Corniche είναι ιδανική για τρέξιμο και είναι αρκετοί οι joggers που επιδίδονται σε αυτό, ελισσόμενοι επιδέξια ανάμεσα σε ευτραφείς μαυροφορεμένες μητέρες με πλήθος τέκνων.

Η μεγαλύτερη όμως «αντίθεση» είναι αυτή που βλέπει κανείς στα μάτια των κατοίκων που έζησαν την πόλη πριν από τον καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο του 1975, όταν η Βηρυτός ήταν ακόμη γνωστή ως το «Παρίσι της Μέσης Ανατολής», προσελκύοντας το διεθνές jet set. Σήμερα, πάνω από 40 χρόνια μετά, η πόλη επουλώνει τις πληγές της σε ένα εξόχως δύσκολο περιβάλλον, αφού η πολύπαθη Συρία απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα, ενώ ο ίδιος ο Λίβανος φιλοξενεί περισσότερους πρόσφυγες από –για παράδειγμα– την πολύ μεγαλύτερη Γερμανία.

Εκδρομές και πολιτιστική κληρονομιά

Η αστάθεια που έφερε εκ νέου ο συριακός εμφύλιος επηρέασε αρνητικά τον τουρισμό, παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος για τους τουρίστες είναι σχετικά μικρός, στον βαθμό βεβαίως που θα αποφύγει κανείς ορισμένες προβληματικές περιοχές, κυρίως στα νότια προάστια της πρωτεύουσας. Το ιστορικό, αρχιτεκτονικό, αρχαιολογικό, γαστρονομικό και οινολογικό ενδιαφέρον, η μικρή απόσταση από την Αθήνα, οι προσιτές τιμές αλλά και η έντονη διασκέδαση αντισταθμίζουν την όποια διστακτικότητα προκαλεί στον επίδοξο επισκέπτη το ζήτημα της ασφάλειας.

Ως πρωτεύουσα αποτελεί το ιδανικό ορμητήριο για να επισκεφτεί κανείς τα περισσότερα αξιοθέατα του Λιβάνου, επιλέγοντας μία από τις ποικίλες ημερήσιες εκδρομές που προσφέρονται μεμονωμένα ή με γκρουπ. Από τις πιο δημοφιλείς είναι η κοιλάδα Μπεκάα, όπου βρίσκεται το Μπάαλμπεκ (αρχαία Ηλιούπολη) με σημαντικά ρωμαϊκά και ελληνιστικά κτίσματα, μεταξύ των οποίων οι ναοί του Διονύσου και του Διός. Εκεί, κάθε καλοκαίρι οργανώνεται το ομώνυμο διεθνές φεστιβάλ, μουσικό κυρίως, που φέτος συμπλήρωσε 60 χρόνια. Η συγκεκριμένη εκδρομή περιλαμβάνει και ξενάγηση στην καλοδιατηρημένη Ανζάρ, όπου βρίσκονται τα ερείπια της πόλης Ουμαγιάντ, όπως και επίσκεψη σε κάποιο από τα οινοποιεία της περιοχής. Αν είστε οινόφιλος, αξίζει να αφιερώσετε μία μέρα αποκλειστικά στον οινικό τουρισμό.

Μια άλλη εκδρομή είναι στην πόλη Βύβλος ή Τζουμπάιλ στα Αραβικά, η οποία περιλαμβάνει τα εντυπωσιακά σπήλαια της Ζάιτα που αναπτύσσονται σε δύο ανεξάρτητα επίπεδα και το πρώτο είναι επισκέψιμο μόνο με βάρκα. Παρότι θεωρείται η αρχαιότερη πόλη στον κόσμο που κατοικείται συνεχώς από το 5000 π.Χ. και έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO, η Βύβλος είναι μάλλον φτωχή σε ευρήματα. Από το λιμάνι της εξαγόταν η περίφημη ξυλεία κέδρου σε όλο τον αρχαίο κόσμο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχαιολογική ομάδα που προσπαθεί σήμερα να εντοπίσει την ακριβή του θέση συμμετέχουν και Ελληνες επιστήμονες.

Ανάλογα με τον χρόνο που διαθέτετε, ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης η Σιδώνα, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη, όπου θα δείτε τον ναό του Εσμούν, η Τύρος, που έμεινε στην ιστορία για τη γενναία αντίσταση που πρόβαλαν οι κάτοικοί της στην πολιορκία του Μεγάλου Αλεξάνδρου πριν από την άλωσή της, αλλά και η κοιλάδα Καντίσα με όσους από τους περίφημους κέδρους γλίτωσαν το πριόνι. Εκεί φτιάχτηκε το 1953 και το πρώτο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας.

Θρησκεία & lifestyle

Εκτός από τις εκδρομές, η ίδια η Βηρυτός έχει πολλά ενδιαφέροντα αξιοθέατα. Ιδιαίτερη σημασία για εμάς τους Ελληνες έχει η ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, κοντά στην Πλατεία του Ρολογιού, που χρονολογείται από το 1767. Ο ναός υπέστη σοβαρές ζημιές στη διάρκεια του Εμφυλίου, που έχουν, κατά το δυνατόν, αποκατασταθεί.Επίσης συναρπαστικό το Εθνικό Μουσείο της πόλης, όπου ξετυλίγεται η ιστορία της περιοχής από την εποχή των Φοινίκων μέσα από έναν πλούτο εκθεμάτων, καθώς και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της οικογένειας Sursock στο Ashrafieh (ή Achrafieh), μία από τις πιο παλιές συνοικίες της Βηρυτού.

Αυτό που χαρακτηρίζει σήμερα την πόλη είναι η αναγεννημένη «νεκρή ζώνη» που χώριζε τις χριστιανικές από τις μουσουλμανικές περιοχές στη διάρκεια του Εμφυλίου. Μετά την ολοσχερή καταστροφή της, άρχισε να ξαναχτίζεται πριν από 20 χρόνια από την εταιρεία Solidere, μια σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, και μεταμορφώθηκε σε μια σύγχρονη περιοχή με ιδιαίτερη αισθητική, όπου ενσωματώθηκαν αρμονικά τα λίγα κτίρια που σώθηκαν. Φιλοξενεί κυρίως γραφεία, πολυτελή καταστήματα και δεκάδες καφέ, εστιατόρια και μπαρ. Το βράδυ δεν διαφέρει σε τίποτα από το κέντρο μιας οποιασδήποτε κοσμοπολίτικης ευρωπαϊκής πρωτεύουσας πλην του γεγονότος ότι οι περισσότεροι κινούνται με το αυτοκίνητο, μια που η Βηρυτός δεν είναι ιδιαίτερα φιλική στους πεζούς, τόσο εξαιτίας της συμπεριφοράς των οδηγών όσο και για λόγους ασφαλείας – με εξαίρεση τη νεόδμητη μαρίνα, απ’ όπου αρχίζει η Corniche.

Στη Bηρυτό δεν θα βαρεθείτε τη νύχτα. Η πόλη φημίζεται για τα κλαμπ και τα μπαρ της, όπου ντόπιοι και επισκέπτες διασκεδάζουν μέχρι το πρωί. Τo μπαρ Iris, το κλαμπ White και το καμπαρέ MusicHall του Ελληνολιβανέζου Μισέλ Ελευθεριάδη στην παραλιακή, το μπαρ Train Station και το εστιατόριο Enab στο Mar Mikhael και τα bar-restaurants The Villa και Wall Street & Downtowner στο Badaro είναι μόνο μερικά από τα απίθανα νυχτερινά μαγαζιά της πόλης. Ομοίως έξοχη και με τεράστιο εύρος επιλογών είναι η γαστρονομία της, από τα παραδοσιακά λιβανέζικα έως τα ειδικού ενδιαφέροντος εστιατόριά της, με εξαιρετικής ποιότητας ψάρια και θαλασσινά, αλλά και εκείνα με διεθνείς κουζίνες. Στα περισσότερα, ακόμη και στα πολύ ακριβά, δεν λείπουν οι ναργιλέδες, τους οποίους φροντίζει εξειδικευμένο προσωπικό. Πριν επιστρέψετε, αγοράστε τα μοναδικής γεύσης και φινέτσας μπακλαβαδάκια της, με ελάχιστο σιρόπι, από τον ιδρυθέντα το 1881 Abdul Rahman Hallab & Sons (έχει και στο αεροδρόμιο).

Βηρυτός: Η μεγάλη επιστροφή-1

Τα ξεχωριστά κρασιά του Λιβάνου

Η οινοπαραγωγή στον μουσουλμανικό κόσμο είναι περιορισμένη λόγω θρησκείας. Ετσι, ο Λίβανος και το Ισραήλ είναι οι μόνες χώρες με ενδιαφέροντα κρασιά στη Μέση Ανατολή. Στην αμπελουργία ο Λίβανος είναι μοναδικός, με διεθνούς επιπέδου κρασιά, χάρη στο οροπέδιο Μπεκάα που εξασφαλίζει ιδανικές συνθήκες κλίματος και εδάφους. Με υψόμετρο 1.000 μ.-1.200 μ., η κοιλάδα μεταξύ των οροσειρών του Λιβάνου και του Αντιλιβάνου έχει δροσιά τις βραδινές ώρες το καλοκαίρι και ήπιους χειμώνες. Τα βουνά εξασφαλίζουν το πολύτιμο νερό και οι πλαγιές δημιουργούν το ιδανικό terroir. Παρότι η άμπελος καλλιεργείται στην περιοχή 6.000 χρόνια, η σύγχρονη οινοπαραγωγή οφείλεται στους Γάλλους κατακτητές Ακαι στο τάγμα των Ιησουιτών, που έφτιαξε το 1857 ένα από τα πρώτα οινοποιεία, το Château Ksara. Γενικά οι Λιβανέζοι οινοποιοί προτιμούν τις γαλλικές ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay και αυτές του Ροδανού, όπως Cinsaut, Carignan and Grenache. Υπάρχουν όμως και ενδιαφέροντα ντόπια σταφύλια, όπως τα Obeideh και Merwah. Εκτός από τους τρεις μεγάλους παραγωγούς, ήτοι το Château Ksara, το Château Kefraya και το Musar, και οι μικρότεροι κάνουν θαυμάσια δουλειά. Για παράδειγμα, ο Γαλλολιβανέζος Jean-Paul El Khoury φτιάχνει στο ομώνυμο κτήμα κρασιά μοναδικής ευγένειας και ο εγγονός του Selim Nakad ξαναέστησε το οικογενειακό οινοποιείο που χρονολογείται από το 1923. Επίσης, για τους μερακλήδες να πούμε ότι σχεδόν όλοι φτιάχνουν Arak (ρακή) και οργανώνουν τα αντίστοιχα ρακοκάζανα, μια ξεχωριστή πραγματικά εμπειρία. Τέλος, η περιήγηση στα κτήματα της κοιλάδας είναι μάλλον ασφαλέστερη της κακής της φήμης ως προπύργιου της Χεζμπολά.

Μετάβαση

Η Bηρυτός εξυπηρετείται με απευθείας πτήσεις. Οι τιμές των εισιτηρίων ξεκινούν από 192 ευρώ με επιστροφή (η αναζήτηση έγινε στο airtickets, για το διάστημα από 26.11.2016 έως 31.12.2016). Επίσης να αναφέρουμε ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία, προειδοποιώντας τους πολίτες για τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων, εχθροπραξιών, εκρήξεων βίας και απαγωγών κυρίως κοντά στα σύνορα με τη Συρία και το Ισραήλ.

Διαμονή

Four Seasons (+961 1-761000, www.fourseasons.com/beirut, από 250 ευρώ το δίκλινο). Ενα από τα καλύτερα και πιο σύγχρονα ξενοδοχεία της πόλης. Βρίσκεται πίσω από τη μαρίνα και διαθέτει εξαιρετική θέα.

Radisson Blu Martinez (+961 1-368111, www.radissonblu.com/en/hotel-beirut, από 80 ευρώ). Εχει εξαιρετικά δωμάτια, υποδειγματικό επίπεδο υπηρεσιών, εσωτερική πισίνα, γυμναστήριο και spa.

Gems ApartHotel (+961 76-975500, gemshotel.com.lb, από 60 ευρώ το δίκλινο). Ανακαινισμένο πρόσφατα και σε καλή θέση, προσφέρει πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής.

Βηρυτός: Η μεγάλη επιστροφή-2

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo: www.booking.com

Φαγητό

Al-Sultan Brahim (Beirut Souks, +961 1-989989). Ενα από τα  κορυφαία εστιατόρια για ψάρι στην πόλη, με καλή λίστα κρασιών, αρκετά από παραγωγούς του Λιβάνου. Εάν το ζητήσετε, σας φτιάχνει σασίμι, που συνοδεύεται με παλέτα αραβικών μπαχαρικών.

Ab Del Wahab (El Inglizi Street, Ashrafieh District, +961 1-200550). Κλασικό, υπέροχο παραδοσιακό εστιατόριο με λιβανέζικη κουζίνα. Δοκιμάστε σαλάτα φατούς, χούμους και μια μεγάλη ποικιλία κεμπάπ και ψητών.

Balthus (Ahmad Chawki Street, Minet El Hosn). Kλασικό γαλλικό εστιατόριο υψηλού επιπέδου γαστρονομίας αλλά και τιμής.

Tawlet (Armenia Street, Mar Mikhael). Οι αγρότες-παραγωγοί μαγειρεύουν οι ίδιοι τα προϊόντα τους και τα σερβίρουν σε έναν πλούσιο μπουφέ, ενώ οργανώνουν και μαθήματα μαγειρικής.

Δραστηριότητες

To Nakhal Tours (www.nakhal.com/ +961 1-389389) προσφέρει πολλές επιλογές εκδρομών στη Βηρυτό με διάρκεια από μία έως επτά ημέρες.

Οι λάτρεις του κρασιού αφιερώστε μία μέρα σε wine tour στην κοιλάδα Μπεκάα με τον οινολόγο- σομελιέ Dr Carlos Kha chan του Club Grappe Wine Tours (www.clubgrappe.com).

Μεταξύ Δεκεμβρίου και Απριλίου πάρτε μαζί τα είδη του σκι και απολαύστε τις πίστες σε ένα από τα έξι χιονοδρομικά κέντρα της χώρας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή