Προορισμός: Γη

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα από το λεύκωμα «Overview: A Νew Perspective of Εarth», 220 δορυφορικές φωτογραφίες δίνουν μια διαφορετική οπτική του πλανήτη, αποκαλύπτουν με αφοπλιστικό τρόπο την ομορφιά του και τοποθετούν την έννοια «κλίμακα» στην πραγματική της διάσταση.

1. Ορυχεία εξόρυξης ποτάσας, Γιούτα, ΗΠΑ

Τριγύρω έρημος και στη μέση εκτυφλωτικό μπλε σε διάφορες αποχρώσεις. To πρωτόγνωρο σκηνικό συναντάται στις δυτικές ΗΠΑ, στα ορυχεία του Μοab, τμήμα των οποίων αποτελούν και οι εικονιζόμενες τεχνητές λίμνες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή χλωριούχου καλίου.  Στο νερό τους, που περιέχει ποτάσα, προστίθεται μια ειδική χρωστική ουσία που βοηθά στην απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας και επιταχύνει την εξάτμιση, δημιουργώντας αυτό το εντυπωσιακό οπτικό φαινόμενο. Μόλις το νερό εξατμιστεί, μετά από 300 ημέρες περίπου, τα άλατα καλίου κρυσταλλοποιούνται και στη συνέχεια διοχετεύονται στη χημική βιομηχανία.


2. Λιμνοθάλασσα Shadegan, ΙΡΑΝ

Δεν πρόκειται για κλαδιά δέντρου, όσο κι αν εκ πρώτης όψεως αυτό θυμίζουν, αλλά για τα ιδιόμορφα κανάλια που σχηματίζονται γύρω από τη λιμνοθάλασσα Shadegan του Ιράν λόγω της μορφολογίας του εδάφους. Τα λεγόμενα δενδρικά συστήματα αποστράγγισης που διακρίνονται στη δορυφορική λήψη αναπτύσσονται όταν τα ρεύματα κινούνται πάνω από σχετικά επίπεδο και ομοιόμορφo βραχώδες υπόστρωμα ή πάνω από μια επιφάνεια που αντιστέκεται στη διάβρωση. Χάρη στο μοναδικό της οικοσύστημα, που προστατεύεται από τη συνθήκη Ραμσάρ, και τη φυσική της ομορφιά, η λιμνοθάλασσα έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO.


3. Southern California Logistics Airport, ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ, ΗΠΑ

Πού πάνε τα αεροπλάνα όταν γεράσουν; Η εξέλιξη της αεροναυπηγικής και η προοδευτική αντικατάσταση μεγάλων αεροσκαφών, όπως τα Boeing 747 και τα Airbus Α380, από μικρότερα ή οικονομικότερα μοντέλα έθεσαν επιτακτικά το ζήτημα της διαχείρισης αυτών που αποσύρονται από την εναέρια κυκλοφορία. Το τέως στρατιωτικό αεροδρόμιο του Victorville στην Καλιφόρνια, συνολικής επιφάνειας 9.300 στρεμμάτων, λειτουργεί ως νεκροταφείο αεροσκαφών, φιλοξενώντας σήμερα πάνω από 150 παροπλισμένα εμπορικά αεροπλάνα. Το ξηρό κλίμα της περιοχής, στην άκρη της ερήμου Mojave, περιορίζει τη διάβρωση του μετάλλου, επιτρέποντας το «παρκάρισμα» των αεροπλάνων για χρόνια, μέχρι να έρθει η ώρα της αποσυναρμολόγησής τους.


4. Delray Beach, ΦΛΟΡΙΝΤΑ, ΗΠΑ

Δεν είναι μόνο ο ευφάνταστος ρυμοτομικός σχεδιασμός του –τον οποίο προδίδει και η γενική άποψη της εικονιζόμενης γειτονιάς–, ο λόγος για τον οποίο το Delray Beach είναι από τα μέρη που βλέποντάς τα από απόσταση σου ανοίγει η όρεξη να… τα δεις κι από κοντά. Το 2012 κέρδισε τον τίτλο της πιο διασκεδαστικής μικρής αμερικανικής πόλης, προσφέρει πληθώρα επιλογών οικογενειακής ψυχαγωγίας, έχει να επιδείξει σημαντική πολιτιστική δράση, ενώ ιστορικά το ακολουθεί η φήμη του αγαπημένου προορισμού καλλιτεχνών και ανθρώπων των γραμμάτων. Απέχοντας μόλις μία ώρα από το Μαϊάμι, άρχισε να δομείται ως οικισμός στα τέλη του 19ου αιώνα, όμως την οικιστική του ταυτότητα καθόρισε στην ουσία η εκρηκτική άνοδος του real estate στην περιοχή μεταξύ 1920 και 1925.


5. Χωράφια τουλίπας, LISSE, ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, τα μπουμπούκια σκάνε και οι τουλίπες χρωματίζουν με γεωμετρικό τρόπο τους αγρούς του Lisse και της υπόλοιπης κεντρικής και δυτικής Ολλανδίας, όπου χάρη στην αμμοαργιλώδη σύσταση του εδάφους καλλιεργούνται συστηματικά από τον 16ο αιώνα. Συνολικά 4,3 δισ. βολβοί τουλίπας παράγονται ετησίως στην Ολλανδία, εκ των οποίων 2,3 δισ. φυτεύονται, για να κοπούν στη συνέχεια τα λουλούδια τους και να πωληθούν σε μπουκέτο στα ανθοπωλεία του κόσμου. Τα μισά από τα ολλανδικά χωράφια προορίζονται εξάλλου για καλλιέργεια τουλίπας, τον «χρυσό» βολβό του πλανήτη, του οποίου οι παγκόσμιες εξαγωγές έφτασαν το 2014 τα 2 δισ. βολβούς.


6. Marabe Al Dhafra, ΗNΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ

Μπορεί η συμμετρική τοποθέτηση των ανεξάρτητων κατοικιών του Marabe Al Dhafra, ενός ιδιότυπου οικιστικού συνόλου μέσα στην έρημο του Αμπου Ντάμπι, να εντυπωσιάζει ιδωμένη από ψηλά, όμως η πραγματικότητα για τους περίπου 2.000 κατοίκους του έχει τις ιδιαιτερότητές της. Το να ζεις σε ένα από τα πιο ζεστά μέρη του πλανήτη –όπου έχει καταγραφεί η θερμοκρασία ρεκόρ των 49,2 βαθμών Κελσίου– δεν είναι εύκολο, προφανώς. Για ευνόητους λόγους πάρκα και υπαίθριοι ελεύθεροι χώροι δεν υπάρχουν, ενώ τα εξελιγμένα συστήματα κλιματισμού θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ από άποψη υποδομών.


7. Λιμάνι Σιγκαπούρης, ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ

Φορτηγά πλοία και τάνκερ –κάποια με βάρος που ξεπερνά τους 300.000 τόνους– περιμένουν τη σειρά τους για να εισέλθουν στο δεύτερο πιο πολυσύχναστο λιμάνι στον κόσμο από την άποψη του συνολικού φορτίου που διαχειρίζεται κάθε χρόνο. Το 1/5 των εμπορευματοκιβωτίων και το 50% της ποσότητας αργού πετρελαίου που διακινούνται ετησίως στον κόσμο περνούν από την επονομαζόμενη Ασιατική Πύλη, που συνδέεται με περισσότερα από 600 λιμάνια σε 123 διαφορετικές χώρες.


8. Λιμάνι Αμβέρσας, ΒΕΛΓΙΟ

Από το δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της Ευρώπης μετά το Ρότερνταμ περνούν κάθε χρόνο πάνω από 71.000 πλοία και διακινούνται 314 εκατ. τόνοι εμπορευμάτων, που αντιστοιχούν σε βάρος μεγαλύτερο του 68% των κατοίκων του πλανήτη. Τη δυναμική του αντιλήφθηκε πρώτος στην ιστορία ο Ναπολέων Βοναπάρτης, που το 1811 παρήγγειλε την κατασκευή θυροφράγματος και προβλήτας. Αυτό που δεν διακρίνεται εδώ είναι το πιο πρόσφατο «απόκτημά» του: το Port House, σε σχήμα πλοίου από το μέλλον, που σχεδίασε η Zaha Hadid και το οποίο στεγάζει τα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή